κεραια uhf και παρασιτα

Reaction score
54
Κατευθειαν στο ψητο:
Ειμαι εδω και ενα χρονο σε πολυκατοικια με κεντρικη κεραια uhf. Δεν εχω δωσει ιδιαιτερη σημασια μεχρι τωρα στο μετριο σημα που προσφερει η ολη εγκατασταση που εβαλε ο κατασκευαστης.

Το προβλημα ειναι εντονο σε καναλια οπως το mega, ant1, star (και λιγοτερο σε ετ1, νετ) οπου βλεπω κυμματα απο παρασιτα. Οριζοντιες,καθετες κυματοειδες γραμμες απο παρασιτα και την εικονα πχ στο mega να τρεμοπαιζει. Το αποτελεσμα ειναι αισχρο εχοντας συνηθισει στο προηγουμενο σπιτι μου οπου η εικονα ηταν μακραν καλυτερη.

Τι κανω; Φταιει η κεντρικη εγκατασταση οπως μοιραζει το σημα. Φταιει η κεραια (η οποια λογικα πρεπει να ειναι φτηνιαρικη και νομιζω πως ειναι σαν αυτη: http://www.nounesis.gr/eshop/product.php?productid=15&cat=17&page=1

Τι συμβουλευετε; Να αλλαξω τη κεντρικη κεραια με κατι καλυτερο; Και εαν ναι, με τι; Τι πρεπει να προσεξω; Οσο το δυνατον πχ μεγαλυτερη απολαβη db? Προτεινετε κατι συγκεκριμενο?

Φωτο της εγκαταστασης που μοιραζει το σημα:

Φωτο κεραιας:

Reaction score
1
Απάντηση: κεραια uhf και παρασιτα

Να αλλάξεις το splitter με κάτι καλύτερο ( ένα από τα 4 θα είναι ) ... Μία ακόμη άθλια εγκατάσταση ...

Reaction score
1
Οι άλλοι δεν εχον πρόβλημα?

Θα έλεγα στη τύχη ότι ο ενισχυτής ίσως να έχει ρυθμιστεί πολύ ψηλά με αποτέλεσμα κάποιο καναλι με μεγαλύτερη ισχύ να προκαλεί παρεμβολές.

Reaction score
7
Γιατί έχω την εντύπωση οτι ο ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι πολύ κοντά στην κεραία ή μου φαίνεται;;;;;;

Reaction score
54
Ναι, η κεραια αγκαλιαζει σχεδον τον ηλιακο (η το αντιθετο, οπως θελετε). Ομως οπτικα δεν υπαρχει κανενα εμποδια μπροστα απο τη κεραια.

Τι να κανω πρωτα? Να αλλαξω τον spliter? Να ρυθμισω τον ενισχυτη? (αληθεια, πως ρυθμιζεται).Να ανατιναξω τον ηλιακο του γείτονα? Να μην αλλαξω κεραία;

Reaction score
14
απο την κεραία ερχεται ενα καλώδιο που μπάινει στον ενισχυτή. Δοκίμασε με μια 14άρα τιβί να βάλεις το καλώδιο αυτό απευθείας στην δοκιμαστική τηλεόραση. Θα δείς χοντρικά πώς παίζει ετσι.

Μετά αρχιζε να παρεμβάλεις σπλίτερ, ενισχυτή αλλά όλα πάνω οχι στο διαμέρισμα, όλα τα τέστ να τα κάνεις εκεί που είναι ο ενισχυτής κλπ

ετσι θα αποκλεισεις την πιθανότητα να είναι η περασμένη εσωτερική καλωδίωση του ομοαξωνικού που εχει βάλει ο ηλεκτρολόγος. Μετά αν όλα αυτά δείς οτι παιζουν καλά επάνω πάς στο διαμέρισμα και βλέπεις τι συμβαίνει. μπορεί να φταίει η πρίζα σου, μπορεί καποιου αλλου διαμερίσματος η πρίζα να βραχυκυκλωνει το κύκλωμα.

Θελει ψάξιμο αλλά τις περισσότερες φορές φταίει αυτό που είπε ο andeasL κάποιο κανάλι να ταπώνει όπως λένε τα άλλα λόγω μεγάλου gain σε dB

Reaction score
4
Οι άλλοι δεν εχον πρόβλημα?

Θα έλεγα στη τύχη ότι ο ενισχυτής ίσως να έχει ρυθμιστεί πολύ ψηλά με αποτέλεσμα κάποιο καναλι με μεγαλύτερη ισχύ να προκαλεί παρεμβολές.
Συμφωνώ και εγώ... πιστεύω απο την περιγραφή σου ότι το σήμα σου είναι έτσι όχι λόγω κακής λήψης, αλλά ιδιαίτερα ισχυρής.

Μπορείς να βεβαιωθείς για αυτό, αν έχεις πχ καμμιά άλλη TV με λιγότερο ισχυρό tuner ή αν βάλεις έναν attenuator σε σειρά με την τηλεόραση...
Ο ενισχυτής έχει βιδούλα επάνω που ρυθμίζει την απολαβή του, αλλά αλλάζωντας αυτή τη ρύθμιση, επηρεάζει όλα τα διαμερίσματα.... Οπότε άσε το τελευταίο...

Μήπως είσαι κοντά στις κεραίες εκπομπής? πχ στο Μοσχάτο που είαμι εγώ, έτσι και βάλεις ενισχυτή, έχεις μπουκώσει τα πάντα, δεν παίζει τίποτε.... Μια σκέτη κεραία αρκεί (είμαστε 3 διαμερίσματα απο 3 πρίζες το καθένα)

Reaction score
1
Απάντηση: κεραια uhf και παρασιτα

Επίσης βοηθάει εαν η κεραία πάει αρκετά ψηλά πάνω από εμπόδια ...

Reaction score
54
απο την κεραία ερχεται ενα καλώδιο που μπάινει στον ενισχυτή. Δοκίμασε με μια 14άρα τιβί να βάλεις το καλώδιο αυτό απευθείας στην δοκιμαστική τηλεόραση. Θα δείς χοντρικά πώς παίζει ετσι.

Μετά αρχιζε να παρεμβάλεις σπλίτερ, ενισχυτή αλλά όλα πάνω οχι στο διαμέρισμα, όλα τα τέστ να τα κάνεις εκεί που είναι ο ενισχυτής κλπ

ετσι θα αποκλεισεις την πιθανότητα να είναι η περασμένη εσωτερική καλωδίωση του ομοαξωνικού που εχει βάλει ο ηλεκτρολόγος. Μετά αν όλα αυτά δείς οτι παιζουν καλά επάνω πάς στο διαμέρισμα και βλέπεις τι συμβαίνει. μπορεί να φταίει η πρίζα σου, μπορεί καποιου αλλου διαμερίσματος η πρίζα να βραχυκυκλωνει το κύκλωμα.

Θελει ψάξιμο αλλά τις περισσότερες φορές φταίει αυτό που είπε ο andeasL κάποιο κανάλι να ταπώνει όπως λένε τα άλλα λόγω μεγάλου gain σε dB

Πως δεν το σκεφτηκα. thanks, να ΄στε καλα για τις απαντησεις. Οποτε επομενες ημερες θα ανεβασω την 26αρα lcd (ειναι η μονη που μεταφερεται!) και θα κανω δοκιμη απευθειας απο το καλωδιο της κεραιας.
Θα γραψω εδω τα αποτελεσματα.

Staff online

• loggeo
    Projectors
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.905
Members
38.518
Νεότερο μέλος