μα τι παίζεται με το μέγεθος των woofers?

Reaction score
5
μια απορία μου εδώ και πολύ καιρό:

μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί εδώ και αρκετά χρόνια οι κατασκευαστές επιμένουν στα γούφερ των 6.5 και 5.5 ιντσών;

πώς να κατέβει μετά το έρμο το ηχείο χαμηλά; πώς να γεμίσει χώρο άνω των 30τμ;

και επιπλέον υπογούφερ με 8άρια...

τι τους εμποδίζει να φτιάχνουν κολώνες με 8άρια (έστω 2.5 ή 3 δρόμων, αν όχι 2) και υπογούφερ με 12άρια;

τι άλλοι τεχνοοικονομικοί παράγοντες λειτουργούν;

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.429
W.A.F. και lifestyle για να βγεί πιό όμορφο οπτικά το ηχείο.Αφου πουλάνε περισσότερο έτσι γιατί αν τ αλλάξουν?Επίσης τους βγαίνει οικονομικότερο.

Reaction score
8
ειναι καθαρα θεμα ομορφιας. Αντε να πεις στην συμβια σου οτι θα της βαλεις στο σαλονι ηχεια με πλατος προσοψης που να χωραει 15ιντσο γουφερ.

Reaction score
5
γι' αυτό και μίλησα για 8άρι γούφερ, και όχι 15άρι...

δεν ξέρω αν πουλάνε περισσότερο, εμένα σίγουρα δεν με έχουν ακόμη κάνει να αλλάξω τα - αγορασμένα προ 17 ετών - ηχεία μου με το 12άρι γούφερ, ξέρω πως το ίδιο μπάσο - και τον ίδιο όγκο! - δεν θα το πάρω από δύο 6.5άρια...

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75
Απάντηση: μα τι παίζεται με το μέγεθος των woofers?

Πωπω timing! Με παρακολουθεις?:) Τον ιδιο ακριβως προβληματισμο εχω και εγω ,γιατι σε λιγες μερες θα ξεκινησω καποια κατασκευη για ηχεια. Η μονη απαντηση,περα απο το αισθητικο κοματι που μπορω να φανταστω,ειναι πως τα ''μικρα'' γουφερ,θαναι και πολυ πιο ''γρηγορα'' απο τα μεγαλα,κατι που βεβαιως εχει και τις ''θυσιες'' του. Προσωπικα παντως,προτιμω τα θερια και ας μην ειναι και τοσο ''γρηγορα'',δεν με χαλαει και εκει τελικα κατεληξα και στις επιλογες των γουφερ μου...

Reaction score
28
αυτος ειναι και εμενα ο προβληματισμος μου ,γι'αυτο εξακολουθω να χρησιμοποιω για κυριως ηχειο ενα ζευγαρι παμπαλαια advent the smaller βασης με ενα 9.5αρι γουφερ με διαστασεις ηχειου υχπχβ= 50χ28χ23 κλειστης καμπινας με μπασο που σκοτωνει με ολους βεβαια τους περιορισμους σε λεπτομερεια και αναλυση ,αναποφευκτα και εγω καποια στιγμη πρεπει να τα αλλαξω ,αλλα με τι???

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75

Να προσθεσω παντως,πως οι εταιριες καπου ''στοχευουν'' με τα προιοντα τους και η πλειοψηφια του κοινου που στοχευουν,δεν διαθετει τους μεγαλους χωρους που ''απαιτουν'' οι μεγαλοι κωνοι. Μια εξηγηση δλδ,ισως ειναι και αυτη...

Reaction score
28
για να εμαι και ειλικρινης ομως καπου πλεον μου φαινεται καπως βαρυς ο ηχος των παλαιων σε συγκριση με τα συγχρονα ηχεια που οπως γραφουν και οι φιλοι τα μικροτερα γουφερ και πιο γρηγορα ειναι και πιο ατμοσφαιρικα κα με περισσοτερη λεπτομερεια .

Reaction score
5
πιστεύω πως αν μαζί με το 8άρι (ή τα δύο 8άρια) έχεις και ένα μιντ 5άρι, η λεπτομέρεια και η ταχύτητα δεν θα λείψουν...

έχω τα δύο θηρία μπροστα με το 12άρι, και δύο yamaha NS300 πίσω, και όσες φορές έχω βάλει τα yamaha μπροστά για δοκιμή, μου λείπει ο όγκος και το σώμα που βγάζουν τα μεγάλα, κι ας ξέρω πως τα μεγάλα υπολείπονται σε πιστότητα (cerwin vega γαρ)

...και τα yamaha κατεβαίνουν χαμηλά, ως τα 30ΗZ... ένα τυπικό δαπέδου με δύο 6.5άρια κατεβαίνει στα 40ΗΖ...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.250
Αντε να πεις στην συμβια σου οτι θα της βαλεις στο σαλονι ηχεια με πλατος προσοψης που να χωραει 15ιντσο γουφερ.
Αυτό που μπορείς να κάνεις για να περάσει απαρατήρητο το 15", είναι να της πεις ότι πήρες πλυντήριο κι όχι σαμπγούφερ.

http://thunderpimp.com/subwoofer/

αν και ο ίδιος ο κατασκευαστής του, σε μια στιγμή αδυναμίας προφανώς, εξομολογείται το παρακάτω:

to be perfectly honest.. it's much bigger than a washing machine. ;)

audioj

Επαγγελματίας
Reaction score
75
Απάντηση: Re: μα τι παίζεται με το μέγεθος των woofers?

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να περάσει απαρατήρητο το 15", είναι να της πεις ότι πήρες πλυντήριο κι όχι σαμπγούφερ.

http://thunderpimp.com/subwoofer/

αν και ο ίδιος ο κατασκευαστής του, σε μια στιγμή αδυναμίας προφανώς, εξομολογείται το παρακάτω:

to be perfectly honest.. it's much bigger than a washing machine. ;)
Μια καλη λυση παντως,ειναι και αυτο,ειδικα με δυο στο καναλι,πιστευω θα γινεται καλη δουλεια. Και ειναι και τσαμπα...γυρω στα 2700 εκαστο προ φπα...http://www.fostexinternational.com/docs/speaker_comp/pdf/fw800n.pdf

Reaction score
2

τι άλλοι τεχνοοικονομικοί παράγοντες λειτουργούν;
Υποθέτω ότι παίζει και το γεγονός ότι μεγαλύτερα woofer απαιτούν και "δυνατότερη" καμπίνα, με εσωτερικές ενισχύσεις που δεν θα παραμορφώνει... (και άρα και ακριβότερη)

Πρόσθεσε και το ότι υπάρχει κόσμος που ζαλίζεται και ενοχλείται από το δυνατό μπάσο. κορυφαία ατάκα από γυναίκα: "χαμήλωσέ το γιατί γαργαλιέμαι...!!!" (άμα σε γαργαλήσω θα σου πω έγώ...)

Εγώ ψάχνω 2 ηχοστήλες σε λογική τιμή με δυνατό μπάσο και είναι ελάχιστες οι επιλογές...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.250
Αυτό το "φοστεξάκι" και χωρίς καμπίνα πιστεύω είναι μια καλή λύση.

Reaction score
5
Re: Απάντηση: μα τι παίζεται με το μέγεθος των woofers?

Υποθέτω ότι παίζει και το γεγονός ότι μεγαλύτερα woofer απαιτούν και "δυνατότερη" καμπίνα, με εσωτερικές ενισχύσεις που δεν θα παραμορφώνει... (και άρα και ακριβότερη)
τότε στα "κορυφαία" τουλάχιστον μοντέλα θα έβαζαν 8άρια, κι όμως δεν βάζουν...

Πρόσθεσε και το ότι υπάρχει κόσμος που ζαλίζεται και ενοχλείται από το δυνατό μπάσο. κορυφαία ατάκα από γυναίκα: "χαμήλωσέ το γιατί γαργαλιέμαι...!!!"
πράγματι φοβερή ατάκα, μόνο μια γυναίκα μπορεί να πει κάτι τέτοιο

καλα που δεν σου είπε "χαμήλωσέ το, κρυώνω!"

Εγώ ψάχνω 2 ηχοστήλες σε λογική τιμή με δυνατό μπάσο και είναι ελάχιστες οι επιλογές...
heco victa & magnat monitor, αλλά δεν θεωρούνται αρκετά "high" από τους επαϊοντες

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.428
Λόγος πρώτος τα σύγχρονα (βλέπε μικρά) σπίτια μετά βίας <<ανέχονται>> ένα γούφερ 10 ιντσών.
Αν ψάχνεις χώρο να τοποθετήσεις τον καναπέ σου, τη σωστή τοποθέτηση των ηχείων μακρυά από τους τοίχους θα κοιτάξεις?

Σκοπός του κατασκευαστή είναι να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό σε ανταγωνιστική κατηγορία τιμής. Γίνεται αυτό με μεγάλες καμπίνες και πρόχειρη σχεδίαση?

Αν μιλάμε για <<χαμηλό>>, δηλαδή συχνότητες κάτω από 60 κύκλους θέμα ταχύτητας δεν υπάρχει. Ενισχυτή με επάρκεια ρεύματος χρειάζεσαι εκεί.

Το πόσο χαμηλά μπορεί να κατέβει ένα μεγάφωνο είναι συνάρτηση της επιφάνειας του μεν αλλά και τις διαδρομής του δε και βέβαια της μάζας του.

Υπάρχουν επαγγελματικά μεγάφωνα 18 ιντσών που κατεβαίνουν τόσο χαμηλά όσο και ένα 8 ιντσών μεγάφωνο για Hi-fi.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Απάντηση: Re: μα τι παίζεται με το μέγεθος των woofers?

...και τα yamaha κατεβαίνουν χαμηλά, ως τα 30ΗZ... ένα τυπικό δαπέδου με δύο 6.5άρια κατεβαίνει στα 40ΗΖ...

Sorry αλλα δεν το πιστευω.
Μπορει να το λενε τα specifications, αλλα λενε σε ποσα -db το καταφερνουν?

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.042
Για να αναπαραγάγει δεδομένο μεγάφωνο δεδομένη συχνότητα σε δεδομένη στάθμη, πρέπει να αναπτύξει δεδομένη πίεση αέρα, αντιληπτή από δεδομένη απόσταση. Για να επιτύχει αυτήν την πίεση, το μεγάφωνο πρέπει να μετατοπίσει συγκεκριμένον όγκο αέρα, συγκεκριμενης πυκνότητας σε δεδομένη απόσταση, στη μονάδα του χρόνου. Επομένως, το πόσο δυνατά ακούγεται ένα μεγάγωνο, εν προκειμένω στα μπάσα, εξαρτάται από την ενεργό επιφάνειά του και τη μέγιστη διαδρομή της ημιπεριόδου του. Επιπροσθέτως, εφ’ όσον πρόκειται για χαμηλές συχνότητες, οι οποίες περιθλώνται απολύτως, δηλαδή σε αυτές τις συχνότητες το ηχείο επιτυγχάνει πλήρη διασπορά στο χώρο, και δεδομένου πως ο ακροατής ευρίσκεται σε κάποια εύλογη απόσταση δυό – τρία – τέσσερα μέτρα, δεν τίθεται θέμα προβλήματος εστιασμού, εάν, αντί για ένα, χρησιμοποιηθούν δύο μεγάφωνα, ή ακόμη και τρία. Έτσι, λοιπόν, εκεί που ένα 12ιντσο μετατοπίζει ποσότητα αέρα Α, το ίδιο μπορεί να επιτευχθεί από δύο 8ιντσα, (και οπωσδήποτε όχι 6,5ιντσα!), υπό την προϋπόθεση πως αυτά έχουν την ίδια ή μεγαλύτερη διαδρομή ημιπεριόδου από το 12ιντσο. (Δοθέντος πως η τυπική ενεργός επιφάνεια ενός 8ιτσου κυμαίνεται κάπου στα 220 – 230cm², δύο τέτοια σχεδόν ισοφαρίζουν το εμβαδό ενός 12ιντσου, που αριθμεί κάπου 500cm²).

Παρά το ότι αυτές οι δύο λύσεις φαίνονται ισοδύναμες, σε δεδομένο όγκο καμπίνας, η λύση των δύο «μικρών» αντί ενός «μεγάλου» πλεονεκτεί πολλαπλά. Πρώτον, καθένα τα δύο «μικρά» μπορεί να έχει κινητήρα ίσης ισχύος με το «μεγάλο», δεν είναι ανέφικτο κάτι τέτοιο και ούτε ιδιαιτέρως πιο ακριβό, κάτι που σημαίνει μικρότερες παραμορφώσεις και πολύ μεγαλύτερα περιθώρια θερμικής συμπίεσης, (σε περίπτωση παρατεταμένης χρήσης σε υψηλή στάθμη). Δεύτερον, τα δύο «μικρά» μπορούν να βολευτούν σε στενότερη μπάφλα, κάτι που αποβαίνει προς όφελος της αισθητικής του ηχείου, αλλά και με το μειονέκτημα πως για να διατηρηθεί ο όγκος της καμπίνας πρέπει να αυξηθούν οι άλλες δύο διαστάσεις της, πρακτικά το βάθος της, (αλλ’ όχι ιδιαιτέρως πολύ). Τρίτον, τέλος πάντων, τα υπόλοιπα είναι τεχνικές λεπτομέρειες.

Φυσικά, η ίδια προβληματική διέπει και το δίλημμα ένα 8ιντσο – δύο 6,5 ιντσα, όπου όμως υπερισχύουν τα δεύτερα, χοντρικά, κυρίως λόγω μεγαλυτέρου εμβαδού, ενώ το ίδιο ισχύει και για δύο 12ιντσα έναντι ενός 15ιντσου.

(Πάλι στη «θεωρεία» το έριξα...)

Reaction score
5
Λόγος πρώτος τα σύγχρονα (βλέπε μικρά) σπίτια μετά βίας <<ανέχονται>> ένα γούφερ 10 ιντσών.
νομίζω πως έχω γίνει σαφής, αναφέρομαι σε 8άρια

Σκοπός του κατασκευαστή είναι να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό σε ανταγωνιστική κατηγορία τιμής. Γίνεται αυτό με μεγάλες καμπίνες και πρόχειρη σχεδίαση?
και γιατί να είναι πρόχειρη η σχεδίαση;

μου είναι και μένα δύσκολο να πιστέψω τα 30Hz, δεν έχω βρει specs που να λένε σε τι πτώση έντασης πέφτουν στα 30Hz

Κώστα όπως λες κι εσύ δύο 6.5άρια απλά δεν μπορούν

πάντως δεν μπορώ νά δεχθώ πως αυτή η μιάμιση ίντσα δηλαδή τα 3.8 εκατοστά κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός άσχημου κι ενός όμορφου ηχείου, όταν μάλιστα έχει κανέις και το φινίρισμα ως εργαλείο "καλλωπισμού"

αντίθετα κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά στον ήχο, ειδικά αν ο χώρος είναι μεγάλος

Reaction score
14
πάντως εμενα ο ήχος απο ενα σετάκι οικονομικό σχετικά οχι τίποτε ακριβό με 6" woofer με ικανοποιεί απολυτα πώς παίζει. Εχει ανάγκη εκτόνωσης απο το reflex του εχει πολύ καλή ισοροπία στα πρίμα και στα μεσαία και στο θέμα μπάσσο, είναι αρκετά ελαστικό, με γρηγορη επαναφορά και στα αυτιά μου κατεβαίνει χαμηλα...

Βέβαια αν και φέρει την ίδια μάρκα με τα ηχεία που σπούδασα ηχο DJ... JBL L300...απέχει λίγο στα μπασσα του... αλλά αλλο 15" και άλλο 6!!!!!!! ΑΧ...μνήμες!!! Ααα τα L300 ζύγιζαν 60 κιλά το καθένα!!!

Reaction score
2

Πάντως.... για να λέμε του στραβού το δίκιο... Τα ηχεία με 2 8" δεν είναι και λίγα... αναλόγως το βαλάντιο βέβαια...

Eltax CONCERT-400 (210€)
Jamo E-680 (350€)
Magnat Monitor Supreme 2000 (400€)
Wharfedale XARUS-5000 (450€)
Dali Concept 8 (700€)
JBL ES90 (800€)
Klipsch RF-82 (1000€)
DYNAUDIO AUDIENCE 82 (1600€)
Dali Mentor 8 (3500€)

και πάει λέγοντας...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ