μειωση ταχύτητας σε ανεμιστηράκι και θορύβου μαζί

Reaction score
0
μάλλον είναι of topic αλλά έχει γενικότερο ενδιαφέρον νομίζω για όποιον μπορεί να πιάσει ένα κολλητηρι αλλά δεν ξερει από ηλεκτρονικά.
αναφέρθηκε αλλά δεν θυμάμαι που, ότι βάζοντας μια αντίσταση σε σειρά με το ανεμιστηράκι, μειώνεται η ταχύτητα του και επομένως και ο θόρυβος του.
το ερώτημα προς τους γνώστες είναι, τι αντίσταση να ζητήσουμε από το "ηλεκτρονικάδικο" που θα μπούμε να αγοράσουμε;

Reaction score
11.773
Ανάλογα τα βαττ του ανεμιστήρα (δηλαδή πόσο δυνατός είναι) και πόσο θες να του μειώσεις τις στροφές.

Για αρχή, πες μας τι αναφέρει το ταμπελάκι του ανεμιστήρα. Συνήθως λέει βαττ που καταναλώνει.

Reaction score
0
Απάντηση: μειωση ταχύτητας σε ανεμιστηράκι και θορύβου μαζί

το ανεμηρτηράκι γράφει:
DC 12V - 0,06A

θα έλεγα για μια μείωση στροφών κατά 40% +-

(και βέβαια ευχαριστώ εκ των προτέρων!)

Reaction score
11.773
Θα πας να ζητήσεις 2 αντιστάσεις του 1 βαττ η κάθε μια.

1. Μια αντίσταση περίπου 35 ωμ.
2. Μια αντίσταση περίπου 50 ωμ.

Το κόστος είναι μηδαμινό. Θα ξεκινήσεις με την πρώτη σε σειρά με το θετικό που πάει στον ανεμιστήρα. Αν δε σου αρέσει η πτώση των στροφών, δοκίμασε τη δεύτερη.

Αν παρ΄ όλα αυτά θες περισσότερη πτώση, βάλε την πρώτη και τη δεύτερη σε σειρά (σύνολο = 85 ωμ). Βέβαια σε αυτή την περίπτωση ίσως ο ανεμιστήρας να πάψει να είναι αποδοτικός.

Reaction score
0

ευχαριστώ ξανά!

Reaction score
1.285
Αντί για αντίσταση βάλε ένα Ποτενσιόμετρο ( μεταβλητή αντίσταση ) και καθόριζέ πόσο θέλεις ....
Μόνο να είναι απο ένα Watt και πάνω μην το κάψεις !

Υπάρχουν και οι ροοστάτες !

http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_resistor

Reaction score
1.285
Θα ξηλώσει το παιδί από κάνα παλιό ! τηλεόραση παλιά , ράδιο , κάτι βρε παιδί μου ! Ξήλωσε και πειραματίσου ! Ξήλωσε 2-3 να έχεις να δεις τι παίζει και πώς παίζει !

Reaction score
0

OK, ας πούμε ότι θα βρω και θα ξηλώσω, μήπως πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή ότι πετύχω;

Reaction score
1.171

Μην βάλεις αντίσταση, δώσε 7V στον ανεμιστήρα.

Το μαύρο καλώδιο (-) του ανεμιστήρα θα το βάλεις στα +5V (κόκκινο βύσμα του molex) και το κόκκινο καλώδιο (+) του ανεμιστήρα, στο κίτρινο +12V του Molex.

Ούτε αντίσταση, ούτε extra ζέστη, ούτε κολλητήρι.

Reaction score
0

τι εννοούμε όταν λέμε molex;

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.872

τι εννοούμε όταν λέμε molex;

Είναι το παρακάτω, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν μιλάς

για ανεμιστήρα υπολογιστή...:121:

Reaction score
11.773
Το βύσμα του υπολογιστή που δίνει ρεύμα στα CD/DVD-ROM. Έχει 2 χρωματισκά στα άκρα και 2 μαύρα για γείωση στο κέντρο.

Αν είχες πάει να πάρεις τις αντιστάσεις, θα είχες τελειώσει τώρα.

Reaction score
0

θα τις πάρω τις αντιστάσεις (μάλλον είναι το πιο βολικό για την περίπτωσή μου), είναι θέμα του πότε θα έχω την ευκαιρία, ομως έτσι κι αλλιώς όλα όσα γράφτηκαν έχουν ενδιαφέρον καθότι οι γνώσεις μου στο αντικείμενο είναι μικρές (έως μικρότατες!)

Reaction score
1.285
Re: Απάντηση: μειωση ταχύτητας σε ανεμιστηράκι και θορύβου μαζί

θα τις πάρω τις αντιστάσεις (μάλλον είναι το πιο βολικό για την περίπτωσή μου), είναι θέμα του πότε θα έχω την ευκαιρία, ομως έτσι κι αλλιώς όλα όσα γράφτηκαν έχουν ενδιαφέρον καθότι οι γνώσεις μου στο αντικείμενο είναι μικρές (έως μικρότατες!)
Απλά πράγματα από το Λύκειο είναι !
Νόμος του Ohm !

Δεν θα στείλεις και πύραυλο στο διάστημα ! Εγώ πάντως πιστευω ότι με έναν ροοστάτη θα κάνεις ποιο ευκολα και θα μπορέσεις να ορίσεις εσύ την ταχύτητα του ανεμιστήρα μέσα σε ένα συνεχές φάσμα !

Πήγαινε σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών , σε ένα που επισκευάζει ΤV και θα σε βοηθήσει !

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: μειωση ταχύτητας σε ανεμιστηράκι και θορύβου μαζί

Απλά πράγματα από το Λύκειο είναι !
Νόμος του Ohm ! ...

Πήγαινε σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών... !
OK ρε παιδιά, απλά πράγματα, αλλά μια ερώτηση στο forum δεν νομίζω ότι πειράζει (η οποία βέβαια ήταν παρακινδυνευμένα εκτός θέματος),
άσε που πριν πας στα ηλεκτρονικάδικα καλύτερα είναι να είσαι ψιλοενημερωμένος!

και βέβαια να ξαναευχαριστήσω όσους μου απάντησαν!

Reaction score
1.285
Φίλε μου το ότι είναι "Γνώση από το λύκειο" το ανέφερα για να καταλάβεις πόσο απλό είναι και όχι για να "σου την πώ" είναι δηλαδή , πράγματα που στην θεωρία τα μαθαίνει κάποιος στο λύκειο και στην πράξη είναι απλά και εφαρμόσιμα ! !

Αν βρείς κάποιον στην γειτονιά σου να επισκευάζει τηλεοράσεις και είναι καλός άνθρωπος πιάσε του την πάρλα και ρώτα τον όλα όσα θέλεις να μάθεις η προσωπική επαφή με τον μάστορα είναι ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ! ! !

Reaction score
11.773
Και τέτοιο έχω, μια χαρά κάνει τη δουλειά του. Baniko, αν θες να μειώσεις στροφές σε ανεμιστήρα υπολογιστή, σκέψου και αυτή τη λύση.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.967
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas