Με πόσα λεφτά ''γεμίζουμε'' ήχο & εικόνα τον κάθε χώρο?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
σκέφτηκα να το δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα ως προς το κοστολόγιο ήχου & εικόνας
Εξαιρετικά απλό είναι αυτό που σκέφτηκες, νόμιζα πως είχαν λυθεί αυτές οι απορίες τόσα χρόνια που τα λέμε..

Τες πα, πάμε άλλη μία:

Το κοστολογιο των μηχανημάτων εξαρτάται μόνο από 1 παράμετρο:

Απόσταση ακρόασης - θέασης.

Και ας εξηγηθώ, δια του παραδείγματος:

Όποιος έχει τύχει να έχει ακούσει σε κάποια έκθεση σε κάποιο χώρο επίδειξης, όλη τη σειρά "the ones" της τζενελεκ:

maxresdefault.jpg


Θα επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του κατασκευαστή με τα αυτάκια του, δηλαδή πως όλα αυτά τα ηχεία παίζουν.. το ίδιο, απλώς όσο μεγαλώνει το μέγεθος του ηχείου, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερη απόσταση ακρόασης, ώστε σε κάθε περίπτωση να επιτύχουν ίδια στάθμη, αυτήν της στάθμης αναφοράς.

Ξέρει η τζενελεκ, δεν τίθεται θέμα. Ο τυπικός ακροατής δε ξέρει τι του γίνεται και που παν τα 4, αλλά η τζενελεκ τα ξέρει όλα, και δείχνει το πόσο απλά είναι τα πράγματα.

Όλα αυτά τα ηχεία παίζουν με τον ίδιο τρόπο μουσική, με τον προβλεπόμενο, με τον σωστό τρόπο, και με τις κατάλληλες αποστάσεις ακρόασης για το κάθε ηχείο, δεν ξεχωρίζει ο ηχος κανενός.

Το μικρό ηχείο της σειράς είναι αρκετά οικονομικό, ενώ όσο ανεβαίνεις μοντέλο, το κόστος είναι πολλαπλάσιο.

Το όμοιο φυσικά, συμβαίνει και στα σαμπ, τα οποία επίσης βγαίνουν σε διαφορετικά μεγέθη, και τα μικρά είναι πιο φτηνά, τα μεγάλα είναι πολύ πιο ακριβά.

Ομοίως στην εικόνα.

Μία τηλεόραση 4k σε λίγες ίντσες είναι ιδιαίτερα οικονομική, ενώ μια όμοια στις 300" και 315" (ναι, υπάρχει) έχει κάτι μύρια.
Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, η απόσταση θέασης καθορίζει το μέγεθος της εικόνας, ώστε να διατηρείται η ίδια γωνία θέασης, η προβλεπόμενη.


Τα υπόλοιπα είναι κουβέντες του καφενέ, γνώμες, απόψεις, θεωρίες συνωμοσίας. 😂


Τώρα, για κάθε απόσταση ακρόασης, προφανώς υπάρχουν περισσότερες της μίας επιλογής. Αν ξεφύγουμε από τα στενά πλαίσια της μιας κορυφαίας μάρκας όπως η τζενελεκ και δούμε τι προσφέρουν διάφορες φίρμες, προφανώς υπάρχει ποικιλία στα κοστολογια. Για 2.5μ ας πούμε απόσταση ακρόασης, μπορείς να χρησιμοποιησεις το πλέον φτηνό κάλι, το αρκετά ακριβότερο τζενελεκ, έως το πολύ ακριβό me Geithain 901 (αν δώσεις περισσότερα λεφτά από αυτό, είσαι απλώς μλκας).

Μετρήσεις υψηλής ακριβείας και κατασκευαστικές αρχές, δεν έρχονται δωρεάν, όλα κοστίζουν και όσο καλύτερο (αντικειμενικά) εξοπλισμό θες, θα χρειαστεί να τον πληρώσεις.

Δεν είναι καθόλου κακό να το πληρώσεις, ίσα ίσα μπράβο σου, μακάρι να είχαμε λεφτά να παίρναμε 24 τεμάχια me Geithain 901 και 16 όμορα σαμπ, καθόλου υπερβολή δε το βρίσκω, αρκεί να τηρούνται οι σωστές αποστάσεις ακρόασης, να είναι σωστή η τοποθέτηση.

Υπάρχουν μάρκες πιο "προσιτές" (Neumann) και μάρκες πιο "τσιμπημένης" τιμής (genelec), με εμφανείς τις διαφορές και φυσικά δικαιολογημενα, οπότε, αναλόγως του τι περιεχόμενο έχει το πορτοφόλι σου, θα κινηθείς.

Ωστόσο, η βασική αρχή είναι μια και μοναδική: τα λεφτά του εξοπλισμού αυξάνονται λογαριθμικά όσο αυξάνεται η απόσταση ακρόασης και θέασης.

Από τεχνικής πλευράς το ζητούμενο είναι στάθμες αναφοράς στον ήχο (με τα γνωστά τεχνικά χαρακτηριστικά της υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής) και γωνία θέασης στην εικόνα (επίσης με τα γνωστά τεχνικά χαρακτηριστικά υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής). Κάτι παραπάνω, αντικειμενικά, δεν υπάρχει. Εκεί τελειώνει το παραμύθι.


ΥΓ. 1. Για το χώρο, και την ηχητική περιποίησή του, τα πράγματα ομοίως έτσι είναι, με το τετραγωνικό. Δεν υπάρχει άλλη λογική.

ΥΓ. 2. Για διακόσμηση και αισθητική, παρακαλώ μη με ζαλίζετε σε τεχνικό θέμα και φόρουμ τεχνολογίας, άλλοι θέλουν χρυσά ή μπρούτζινα αγάλματα, άλλοι ροζ τοίχους, περσικά χαλιά και μαρμάρινα σκαλιστά τραπέζια και ότι καρακιτσαριό υπάρχει το γουστάρουν. Χρυσά μαχαιροπίρουνα αγοράζουν κάποιοι και κάνουν ζωγραφιές στα ταβάνια σα το παλάτι του βασιλιά. Αφήστε με ήσυχο, να χαρείτε, μπείτε σε κάνα φόρουμ με διακοσμητές κι αρχιτέκτονες. :gotcha:
 
Last edited:



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
2.100€ κοστίζει το μικρό, και 5.100€ κοστίζει το μεγάλο της σειράς, ανά τεμάχιο.

Αν θέλεις τις υψηλότατες επιδόσεις και την ομοαξονική τεχνολογία της κορυφαίας αυτής σειράς ηχείων της τζενελεκ, βεβαίως είναι αρκετά οικονομικό να τις αποκτήσεις σε μικρή απόσταση ακρόασης, καθώς ένα σετ ηχείων 9.4.4 δε θα κοστίσει περισσότερο από ένα ζευγάρι τυπικών κουραδοηχειων χαιενταδων.

Ωστόσο, οι ίδιες επιδόσεις της τζενελεκ σε μεγάλη απόσταση ακρόασης και σε μεγάλου όγκου χώρο, με τα μεγάλα ηχεία της σειράς, για ίδιο σεταπ 9.4.4 θα κοστίσουν όσο ένα σπίτι, περί τις 120.000 ευρώπουλα..

Και όχι, δεν είναι κακό να τα δώσεις αν τα έχεις, καλά θα κάνεις.

Ούτε είναι πολλά τα λεφτά για τόσα και τέτοια ηχεία. Άλλοι έδωσαν τόσα και περισσότερα για 2 παθητικά ηχεία ρε, ή για ένα ολιγοβατο λαμπατο ενισχυτή!

Το ρεζουμέ είναι ότι για το ίδιο επίπεδο ποιότητας, πληρώνεις λίγα ή πολλά, αναλόγως της απόστασης ακρόασης. Η απόσταση ακρόασης είναι ακριβή, όχι το επίπεδο της πιστότητας αναπαραγωγής, αυτό μπορεί να επιτευχθεί και σε χαμηλό κοστολογιο, αν μαζέψεις την απόσταση ακρόασης.
 
Last edited:


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Θέλω Genelec..
Γνώμη μου είναι πως όλοι θα έπρεπε να θέλουν αυτά τα συγκεκριμένα τζενελεκ.

Όλοι, ανεξαιρέτως.

Φυσικά και γω θα τα ήθελα. Ευχαρίστως θα τα έπαιρνα και φυσικά θα τα προτιμούσα τα 8351Α από τα Neumann 310 που έχω.

Είναι εξαιρετικά όσον αφορά την υψηλή πιστότητα αναπαραγωγής, είναι μικρά και βολικά για οποιοδήποτε σπίτι, βγαίνουν και σε μια ποικιλία χρωμάτων αναλόγως γούστου της κυράς.

Βεβαίως δεν είναι ιδιαίτερα φτηνές επιλογές, σε σχέση με τον (υποδεέστερο ποιοτικά) διαθέσιμο εξοπλισμό από άλλες φίρμες, και ως εκ τούτου δε τα "σηκώνει" το πορτοφόλι πολλών..

Και το δικό μου δε τα σήκωσε τα 8351, και βολεύτηκα με τα λιγότερο του μισού κόστους Neumann. :)

Όπου φτάνει το πορτοφόλι σου. :)
 

Ndis

Titika
Μηνύματα
1.849
Reaction score
4.594
Μου πατήσατε τον κάλο με τις τιμές...

Δεν φτάνει οτι ότι ζουμε σε τριτικοσμική χώρα είμαστε και μέλος μιας εμπορικής ένωσης καρτέλ που έχει επιλέξει να μην έχει πρόσβαση σε τίποτα το οποίο μπορεί να θίξει τα συμφέροντα της στο ελάχιστο.

Για χαμηλό κόστος πχ η αγορά των μεταχειρισμένων διεθνως θα μπρουσε να παρέχει σοβαρότατες εναλλακτικές . Προσιουμερς και στουντιο πχ αλλάζουν εξοπλισμό κάθε x διάστημα, η πρόσβαση ομως που έχουμε εμείς ως κάτοικοι αυτού εδώ (ας βάλει οτι ενδοξή σάλτσα επιθυμεί ο καθένας) τόπου ειναι ναρκοθετημένη απο το παρα 10 ... Βιβλία αγοραζω απο χώρα εκτός της ΕΕ και πληρώνω το 1 άλλο 1 ,ειναι κωμικοτραγικό , αν αγοράσω ηχεία αισθάνομαι οτι ο εκτελωνιστής θα πιστεύει οτι είμαι κανας ναρκέμπορας ... Ευτυχώς υπάρχει το thomann και κάποιοι ακόμα και μπορουμε να δοκιμάζουμε πράγματα και αν δεν μας αρέσουν να τα επιστρέφουμε. Απο τιμές όμως full price , το καρτέλ καλά κρατεί και αμα σας (μας) αρέσει ...

Μερικά πρόσφατα παραδείγματα απο το αμέρικα, βγαίνει η harman και τραβαει ενα -50% στo studio 590, στο infinity reference 253 στο reference sub 12 (για να πάρεις 5 στο χιλιάρικο). Δεν έχω ενεργά Links , το ίδιο συμβαίνει και τα revel απο καιρό σε καιρό , τα m106 πχ κοντά στο χιλιάρικο απο 2κ αρχική. Svs, Dayton, jamo παίζουν συνέχεια -50% και ακόμα περισσότερο. Ο άλλος πάει σε ενα γουολμαρτ και τραβάει η κλιπς ενα -70% σε ότι βλέπει το μάτι ... Του κόστισε το RP7 III σχεδόν όσο το RP600m. Αστεία πράγματα δλδ του εβγαινε το ηχείο κάτω απο 500αρη ...

Πολλά θες θα μου πεις, ουτε γουολμαρτ έχει, ουτε αντοραμα, ούτε σουιγοτερ ... η τουλάχιστον και που έχει δεν έχει νόημα να αγοράσεις απο ελάντα γιατί το σοβιετ θα σε σκίσει στο τέλος.

Που θέλω να καταλήξω, όσο δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην ΕΕ τόσο οι τιμές θα είναι ψηλά. Βαλε στην εξίσωση οτι η μέση αγοραστική δύναμη του έλληνα πλέον ειναι κατώτερη του βούγλαρου και δεν θέλει πολύ για να καταλάβει κανεις γιατί το χόμπι μας θα συρρικνωθεί.

Σορρυ για το οφτοπικ.

ΥΓ Ομοαξονικό έχει και φτηνότερο απο πρεσονους, απο κάλι , απο κέφ. Τα genelec ειναι για αρχόντους !
 
Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.399
Reaction score
27.687
Δεν μπορούμε να μπούμε σε σύγκριση με ένα αγοραστικό κοινό κοντά 400εκ λαό και με average VΑT 8%.
Στην Ελλάδα στα 3000€ λιανική το ΦΠΑ είναι 720€. Εκεί $240.
 
Last edited:


Ndis

Titika
Μηνύματα
1.849
Reaction score
4.594
Δεν μπορούμε να μπούμε σε σύγκριση με ένα αγοραστικό κοινό κοντά 400εκ λαό και με average VΑT 8%.
Στην Ελλάδα στα 3000€ λιανική το ΦΠΑ είναι 720€. Εκεί είναι $100.
Ως ελλάδα προφανώς και δεν μπορουμε, ως ΕΕ όμως ? Τα ίδια σκατά αντιμετωπίζει και ο γάλλος και ο ιταλός και ο βέλγος κ.ο.κ.

Σε πλήθος η αγορά της Ε.Ε είναι μεγαλύτερη απο αυτή της αμερικής. Απλά δεν αντέχουν οι εταιρείες ΠΑΣΟΚ της ΕΕ ανταγωνισμό επιπέδου χάρμαν .

Αν η διαφορά ήταν το ΦΠΑ δεν θα το συζητούσα κάν Αλέξη ! Δεν θέλω να γράψω πολλά και να κουράσω κανέναν, δεν έχει νόημα άλλωστε.
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.399
Reaction score
27.687
Ως ελλάδα προφανώς και δεν μπορουμε, ως ΕΕ όμως ? Τα ίδια σκατά αντιμετωπίζει και ο γάλλος και ο ιταλός και ο βέλγος κ.ο.κ.

Σε πλήθος η αγορά της Ε.Ε είναι μεγαλύτερη απο αυτή της αμερικής. Απλά δεν αντέχουν οι εταιρείες ΠΑΣΟΚ της ΕΕ ανταγωνισμό επιπέδου χάρμαν .

Αν η διαφορά ήταν το ΦΠΑ δεν θα το συζητούσα κάν Αλέξη ! Δεν θέλω να γράψω πολλά και να κουράσω κανέναν, δεν έχει νόημα άλλωστε.
Βάλε μέσα και την αλλαγή νομίσματος. Όσο το χρήμα είναι σε κίνηση για αλλαγή ονόματος έχει χασούρα. Αυτή τη χασούρα την πληρώνει ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων.
 

Μηνύματα
146
Reaction score
35
Αυτό το setup που δείχνουν στο παρακάτω video, αξίζει τα λεφτά του, σε σχέση και με τον χώρο (3,7 * 6 μέτρα - 12*20 feet αναφέρει);

Αν υπολόγισα σωστά, όλα τα parts που παρουσιάζει φτάνουν περί τα 60.000 $.
 


Μηνύματα
146
Reaction score
35
70500 $ βγαίνει, δεν είχα δει τα acoustic treatment στην οροφή.
Εικόνα 13500
Acoustic Treatment 17000
Ενισχυτές/Επεξεργαστές 18500
Ηχεία 14500
Subs 7000
 




Μηνύματα
22.267
Reaction score
15.542
Όσο ανεβαίνουν οι ποιοτικές και αισθητικές απαιτήσεις ανεβαίνει και το κόστος.
Για εμένα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη ισορροπία.
Μπορείς να φτιάξεις ένα ποιοτικότατο σύστημα και αισθητικά να μην μπορεί να σταθεί άνθρωπος εκεί μέσα, μπορεί και το αντίθετο.
το βασικοτερο ειναι το αισθητικο κομματι χωρου.....
....μετα ειναι η εικονα και μετα ο ηχος...

οσο πιο μεγαλη ειναι η εικονα, ζεις πιο εντονα την ταινια....
....οσο δεν βλεπεις ηχεια ακομα καλυτερα...

ειναι απλα πραματα....
 

Μηνύματα
3.044
Reaction score
10.101
Διαλέξτε σειρά …..

Αισθητική, ηχος, εικόνα
ηχος, εικόνα, αισθητική
αισθητική, εικόνα, ήχος
εικονα, ηχος, αισθητική
ηχος, αισθητικη, εικόνα
εικονα, αισθητικη, ήχος

ειναι ένα «μείγμα» με τρία συστατικά, απαραίτητα, αν κάποιο λείπει το αποτέλεσμα δεν το λες «άρτιο».

απλα ο καθένας βάζει τις προτεραιότητες του, ανάλογα με τις ανάγκες που θέλει να καλύψει, ώστε να κάνει το χόμπι του, σύμφωνα με το πορτοφόλι του και την παντόφλα της :dance2:
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.399
Reaction score
27.687
Εχθές έκανα ένα test.
Τράβηξα τον καναπέ 1.20m μπροστά, μακριά από τον πίσω τοίχο.
Η νέα απόσταση των ηχείων είναι στα 2.70m περίπου. Στα 2m περίπου πήγαν τα surrounds. Ένα γρήγορο αυτόματο calibration και κάτσαμε να δούμε το Wrath of man.
Ο ήχος από τα LCR ήταν καλύτερος, καλύτερο surround εννοείται, και παρατήρησα κάτι ακόμα.
Με 75watts στο κανάλι μου είναι πραγματικά αδύνατο να ακούω στο -20. Υποφέρω. Με το κινητό στον καναπέ ως μικρόφωνο (δεν είχα κάτι άλλο), στον καταιγισμό πυροβολισμών έγραφε 85db.
Χαμήλωσα στο -24, τα db όπως είδα πήγαν στα 80-81 και άρχισε να γίνεται κάπως υποφερτό. Δεν ήμουν άνετα αλλά καλά.
Ειναι ο αφρόντιστος χώρος; τα ηχεία που βαράνε μπρος πίσω γιατί έχουν και πίσω μονάδες οπότε όλα αυτά κάνουν μια σούπα - διάχυση πραγματικό χάος; όλα αυτά μαζί;
Δεν ξέρω. Τα 85db στα 2.70m ήταν μαρτύριο.
Περιττό να πω ο συγκεκριμένος καναπές εκεί είναι μια αηδία. Καταστράφηκε ο χώρος..
 


Staff online

  • spylab
    Shalom
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.313
Μηνύματα
2.858.201
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top