νεο σπιτι στα μπετα, βοηθεια για καλωδιοση , πιατο 1.50 και μοτερ!

Μηνύματα
941
Reaction score
205
Καλησπέρα. και χρονια πολλα. Απο Κερκυρα!

Χτίζουμε ένα σπίτι (μεζονετα 3 επιπεδων) και θέλω να υπάρχει η σωστη υποδομή απο καλωδιωσεις απο την αρχη για να μην χρειαστει μετα να τρυπαμε παλι τοιχους κλπ...


Η ιδεα ειναι να υπαρχει σε καθε οροφο του σπιτιου δορυφορικη εγκατασταση...

στην ταρατσα του νεου σπιτιου αποφασισα για ενα κινητο πιατο διαμετρου 1.50. με σκοπο να πιασω οσο περισσοτερους δορυφορους μπορω με αυτον τον εξοπλησμο... Δεν γνωριζω καθολου αν η διασταση αυτη ειναι οκ για την περιοχη μου η πρεπει να κοιταξω σε μεγαλυτερο πχ 1.60 , απλα δεν θα ηθελα γιατι απο ενα σημειο και μετα αυξανει κατα πολυ το κοστος....

Ακομα αλλο ενα σταθερο πιατο 1.10 για ΟΤΕ TV, γιατι απο οτι εμαθα δεν λειτουργει ο δεκτης του οτε σε κινητο κατοπτρο σωστα?

Οσο για μοτερ που εχω φαει το ιντερνετ να ψαχνω τα περισσοτερα που βρισκω λενε οτι κανουν για πιατα μεχρι 1.20 και μεχρι 17 κιλα... Απο την αλλη εχω μπερδευτει και θα ηθελα να μου πειτε πια η διαφορα μεταξυ moter και actulator...

οποτε θα ηθελα να μου πρωτεινετε εκτος απο το τι καλωδιωση θα χρειαστω σε καθε δωματιο και ενα καλο πιατο αλουμινιου 1.50 η 1.60 και ενα μοτερ αρκετα δυνατο που να το αντεχει και να μην ξερυθμιζεται ευκολα με τον αερα...

Σας ευχαρθστω πολυ!
 

Μηνύματα
10.413
Reaction score
4.859
Απάντηση: νεο σπιτι στα μπετα, βοηθεια για καλωδιοση , πιατο 1.50 και μοτερ!

Για πιάτο πάνω απο 1.2μ θα χρειαστείς πολικη βάση και actuator και υπάρχουν και 36αρια μοτερ για πιάτα μέχρι 3μέτρα. Περασε αν μπορεις τουλαχιστον δυο καλα ομοαξονικα καλωδια ενω για το actuator θα χρειαστεις 4 μικρα ηλεκτρικα καλωδιακια και αν τυχόν θέλεις και ....εξεζητημενο πολαροτορα ακόμη 3 μικρά ηλεκτρικά. Το αν φτάνει η όχι το 1.5μ έχει να κάνει με το τι θέλεις να βλέπεις, προβλέψε καλύτερα χώρο να μπορει να μπει και μεγαλύτερο με νότιο πρσανατολισμο. Για ΟΤΕ επαρκεί και πιάτο 60 εκατοστων, βάλε όμως 80 ώστε να μπορεις να έχεις και σταθερο για nova απο τον κοντινό δορυφόρο 13 ανατολικα με χωριστό LNB.
Γενικα...επειδη το σπίτι κτίζεται για πολλα χρόνια βάλε ότι μπορείς παραπάνω σε καλώδια...κι εγω έβαλα πριν 23 χρόνια εσωτερικά καλώδια και αποδείχτηκαν εντελώς ανεπαρκή με αποτέλεσμα να περνάω εξωτερικά για να μην πω για το επιπλο (ρακ) με τα οπτικοακουστικά όπου δεν μου χωράει πάνω απο 46άρα τηλεόραση....ενω όταν έγινε φαινόταν τεράστιος ο χώρος και η γυναίκα μου γκρινιάζε κιόλας και πράγματι χωρούσε και την μεγαλύτερη CRT...


Sent from my iPad using Tapatalk HD
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
Απάντηση: νεο σπιτι στα μπετα, βοηθεια για καλωδιοση , πιατο 1.50 και μοτερ!

καλη σου μέρα Πάνο. Με το καλό να το χαρείς το νέο σου σπίτι.
Λοιπόν να πούμε μερικά βασικά πράγματα.

Καταρχήν ενα κινητό πιάτο είναι πολλές φορές δεσμευση για εναν. Τι εννοώ. Αν εσύ πχ. απο ενα σημείο έχεις στρέψει το πιάτο πρός ενα δορυφόρο, οι υπόλοιποι που θα θέλουν να δούν κάτι άλλο απο άλλο δορυφόρο απλά δεν θα μπορούν.
Συνήθως η λύση που δίνεται είναι να υπάρχει σταθερό πιάτο με 2 ή περισσότερα LNB για τους κλασικούς δορυφόρους και το κινητό για τους "δορυφορομανείς".
Σε αυτό το σενάριο θα σε "σπρώξω"...

Λοιπόν ας υποθέσουμε ότι θέλεις να πιάνεις τους περισσότερους δορυφορους που μπορείς απο την περιοχή που είσαι (Κέρκυρα να υποθέσω ?). Χρειάζεσαι ενα πιάτο κινητό με Actuator 1,80 μέτρα.

Τί είναι η κίνηση με μοτέρ Actuator (ακτουάτορ) και τί η κίνηση με μοτέρ Diseqc (ντάϊσεκ).

To μοτέρ Diseqc παίρνει ρεύμα και εντολές απ'ευθείας απο τον δορυφορικο δέκτη. Αυτό έχει περιορισμούς καθότι σε δεσμεύει να χρησιμοποιήσεις πιάτο ελαφρύ και μέχρι 1,20 μέτρα, καθότι η τάση και το ρεύμα που δίνει ο δέκτης δεν είναι ικανό για περισσότερα πράγματα, μετά καίγεται.... Ειναι η πιο απλη διαδικασία, στο ίδιο καλώδιο καθόδου συμπεριλαμβάνονται όλα τα σήματα (δορυφορικά - εντολών) αλλά με τους περιορισμούς που ανέφερα.



Το μοτέρ Actuator είναι διαφορετικό καθότι δίνει κίνηση μέσω ενός ξεχωριστού μηχανηματος το οποίο καθοδηγεί το πιάτο χωρίς την παρουσία δέκτη, απλώς γυρνάει το πιάτο στον δορυφόρο που επιθυμεί επιλέγοντας τον απο το μενού. Ο δορυφορικός δέκτης ανιχνεύει το σήμα και επιλέγει τα κανάλια του συγκεκριμένου δουρφόρου. Εδώ δεν έχουμε περιορισμούς στη διαμετρο των πιάτων , απλώς όσο μεγαλώνει η διάμετρος, τόσο μεγαλύτερο μοτέρ χρειάζεσαι.



Αρα στο 1,80 χρειάζεσαι μοτέρ με actuator... και ενα επιπλέον καλώδιο με τις εντολές και την τάση πρός το μοτέρ απο τον επιλογέα θέσης.

Πάμε τωρα στo σταθερό πιάτο. Προτείνω να βάλεις ενα πιάτο τύπου Wavefrontier Τ90 το οποίο μπορεί να πιάσει ενα μεγάλο τόξο δορυφόρων πχ απο τις 3ο Ε μέχρι και τις 42ο Ε που μέσα του συμπεριλαμβάνει όλους τους γνωστούς δορυφόρους και αυτούς που παίζουν και τα Ελληνικά κανάλια. Το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να εγκατασταθούν μέχρι και 16 LNB θεωρητικά, σταθερά πάντα.



Ερχόμαστε στο σενάριο λοιπόν. Ενα κινητό πιάτο 1,80 με μοτέρ Actuator και ενα σταθερό τύπου Wavefrontier T90 με 4 LNB (Eutelsat 9oE (OTE), Hotbird 13oE (NOVA), Astra 19oE, Astra2 28oE θα μπορούσε να ήταν ενα σενάριο). Εχουμε επίσης και την επίγεια κεραία μας...
Θα χρειαστούμε ενα πολυδιακόπτη ο οποίος θα μαζεύει όλα τα σήματα δορυφορικά και επίγεια και θα τα διανέμει στα αντίστοιχα δωμάτια...



Θεωρώ ότι σε μια μεζονέτα 3οροφη χρειάζεσαι 4 τουλάχιστον θέσεις δορυφόρου - επίγειου σήματος και άλλες τεσσερις μόνο επίγειου... Πάμε λοιπόν σε αυτη την εκδοχή...
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
Απάντηση: νεο σπιτι στα μπετα, βοηθεια για καλωδιοση , πιατο 1.50 και μοτερ!

Θα ήθελα να σου πώ ότι σενάρια υπάρχουν πολλά, εγω απλώς επέλεξα να σου μεταφέρω ενα "βαρύ" αλλά και σταθερό με όλες εκείνες τις καλύψεις για τωρα και για το μέλλον (λέμε τώρα, γιατι κάποια στιγμή δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν οι επικοινωνίες με την ελευση των οπτικών ινών στα σπίτια και το ιντερνετ πραγματικά υψηλής ταχύτητας).

Λοιπόν σύμφωνα με αυτά που ειχα γράψει, χρειάζεσαι μέχρι τώρα, μοτέρ actuator με πιάτο 1,8 μ., Positioner Vbox για την μετακίνηση και επιλογή δορυφόρων, ενα πιάτο Wavefrontier T90, 4 LNB quad (με τεσσερις εξόδους το καθένα), ενα πολυδιακόπτη Multiswitch αντίστοιχων εισόδων - εξόδων και μια επίγεια κεραία.



Απο πλευράς καλωδιώσεων τώρα...

Θα πρέπει όλα αυτά που ανέφερα πρίν να βρίσκονται σε ενα σημείο στην ταράτσα προστατευμένα απο τις καιρικές συνθήκες, εκτός απο τις κεραίες φυσικά...και να υπάρχει παροχή ρεύματος.

Κατεβάζεις σε κάθε ενα χώρο που θέλεις απο ενα ομοαξωνικό καλώδιο RF χαμηλών απωλειών (δωμάτια, σαλόνι, κουζίνα κλπ.) Επιλέγεις ποιές μπρίζες θα εχουν δορυφορική (4 στη συγκεκριμένη περίπτωση) και παίρνεις πρίζες τερματικές διπλές TV-SAT. Οι υπόλoιπες απλές τερματικές μονές TV. Επίσης στο χώρο που θέλεις να στήσεις το περιστρεφόμενο πιάτο, σαλόνι πχ. κατεβάζεις αποκλειστικό (δευτερο) ομοαξωνικό καλώδιο απο το Lnb του περιστρεφόμενου πιάτου 1,8 και το επιπλέον καλώδιο που ειναι για τον έλεγχο του actuator ή ενα καλώδιο που τα έχει όλα μεσα. Αυτο μπορείς να το κάνεις και σε ενα δευτερο σημείο αν αλλάξεις γνώμη αργότερα.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα θέματα. Οπως είπα υπάρχουν και άλλα εναλλακτικά σενάρια. Ειναι στο χέρι σου και στην τσέπη σου ποιο θα ακολουθήσεις τελικά....
Εμείς εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε όσο μπορούμε, αλλά θα πρέπει να έχεις και την υποστήριξη ειδικευμένου τεχνικού για όλο αυτό το στήσιμο.

Καλή επιτυχία...!!!
 

Μηνύματα
941
Reaction score
205
Απάντηση: νεο σπιτι στα μπετα, βοηθεια για καλωδιοση , πιατο 1.50 και μοτερ!

Ευχαριστω παρα πολυ!

Πραγματικα πιο πληρης και επεξηγηματικη απαντηση δεν μπορουσα να περιμενω! και ευχαριστω για τον χρονο σου!

Εχω καποιες αποριες ακομα...

1. Ποιο κατοπτρο , ποιο actuator και ποιο positioner? θα ηταν δυνατον να μου πειτε συγκεκριμενα μοντελα?
2. Για Καλωδια και εδω μπορειτε να μου πειτε μια καλη μαρκα? τι θωρακιση πρεπει να εχουν κλπ?
3. Ανεξαρτητα απο το κοστος του εξοπλησμου (πιατα ,actuator, καλωδια κλπ...) Τι κοστος να υπολογιζω για αυτην την παραπανω εγκατασταση απο εναν ιδικο? Γιατι θα παρω αρκετα τηλεφωνα να παρω προσφορες και θελω απο πριν να εχω μια ιδεα αν αυτες οι τιμες που θα μου λενε ειναι καλες η οχι.

Ευχαριστω πολυ!
 

Μηνύματα
941
Reaction score
205
Απάντηση: νεο σπιτι στα μπετα, βοηθεια για καλωδιοση , πιατο 1.50 και μοτερ!

για να υπολογιζω και το πιατο 1.80 με την βαση θα ειναι περιπου οπως αυτο της φωτογραφιας?



η ακομα μεγαλυτερο? η βαση τριποδο ειναι οκ? η μπορει να μπει και σε τοιχο καλυτερα για να μην τρυπαμε κατω και εχουμε προβλημα με υγρασιες κλπ?
 

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
Απάντηση: νεο σπιτι στα μπετα, βοηθεια για καλωδιοση , πιατο 1.50 και μοτερ!

ειναι τετοιο περίπου και απο ότι βλέπω φαίνεται και το actuator...ο γκρί σωλήνας που εξέχει του πιάτου.
Πρέπει να μπεί με βάση εδάφους και αντιρίδες (συρματόσχοινα στήριξης) για καλό και κακό και πιο μεγάλη σταθερότητα.
Για να μπεί στο έδαφος και ειδικά σε ταράτσα, υπάρχουν ειδικά "ουπα" χημικά τα οποία λειτουργούν ώς σιλικόνη πραστασίας απο την υγρασία και μετά μπαίνει κανονική σιλικόνη. Δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
 


Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.652
Μηνύματα
2.870.365
Members
37.933
Νεότερο μέλος
daemon76
Top