- Reaction score
- 855
Ακούγοντας χρόνια τώρα την πρώτη τσέλο σονάτα του Μπραμς, την θεωρούσα πάντα σαν ένα απόλυτο ερωτικό μανιφέστο, το πιάνο και το τσέλο δύο ερωτευμένα φίδια που μπλέκονται, μπερδεύονται, επιτίθενται και αλληλοκατασπαράσσονται, σε έναν μανιασμένο χορό που τα υπερβατικής ομορφιάς θέματα, (δύο ανά κάθε μέρος της σονάτας), στήνουν ανελέητα με φρικτή ένταση και αδιέξοδο πάθος … συνομιλίες, άλλοτε άφατης θείας τρυφερότητας, άλλοτε γήινου σαρκικού παροξυσμού, συνεχείς αλλαγές ρόλων κυνηγού και θηράματος, παιχνίδισμα και ενήλικο ξεσάλωμα, προσπορισμός αμόλυντης χαράς και κρυστάλλινης ευτυχίας που γρήγορα ξεσχίζονται από ριπές κουρελιασμένης αξιοπρέπειας και εκκωφαντικής απελπισίας ….
Διαβάζοντας, τώρα τελευταία, σημεία της αναλυτικής βιογραφίας του και συνδυάζοντας τις χρονολογίες, συνειδητοποιώ πως τελικά όλο αυτό το συναισθηματικό του ολοκαύτωμα, μάλλον είναι το δικό του αντίο στην αγαπημένη που ουδέποτε τελικώς κατάφερε να έχει, στην ιδανική ερωμένη που δεν έμελε να γεράσει μαζί του, στην τόσο απτή αλλά αιώνια μακρινή παρουσία της, στην εξιδανικευμένη Κλάρα του, που με ένα μικρό αναστεναγμό, την κοριτσίστικη εκφορά μίας λεξούλας, ένα φευγαλέο γέλιο, του τίναζε τα μέσα του σαν φρέσκια μπουγάδα στον ανοιξιάτικο αγέρα, επιτρέποντας του να φαντασιώνεται κολύμπια στις λίμνες που σχημάτιζαν οι λιλιπούτειες ουλές στην πλάτη της… τον φαντάζομαι να μεταλλάσσει τις μικρές μουσικές φράσεις, σε λέξεις σφυριές που μανιασμένα συνθλίβουν τα μηνίγγια του :
‘ αντίο αγαπημένη μου
μόνο οι προσευχές μου πια, θα κάνουν τραμπάλα στα ματοτσίνορα σου, ενώ σε προσέχουν ήσυχα για να κοιμάσαι,
η θύμηση σου θα’ ναι ο γλυκύτερος λόγος για να ξυπνώ τα πρωινά…
αντίο γραπτάκι … ‘
Διαβάζοντας, τώρα τελευταία, σημεία της αναλυτικής βιογραφίας του και συνδυάζοντας τις χρονολογίες, συνειδητοποιώ πως τελικά όλο αυτό το συναισθηματικό του ολοκαύτωμα, μάλλον είναι το δικό του αντίο στην αγαπημένη που ουδέποτε τελικώς κατάφερε να έχει, στην ιδανική ερωμένη που δεν έμελε να γεράσει μαζί του, στην τόσο απτή αλλά αιώνια μακρινή παρουσία της, στην εξιδανικευμένη Κλάρα του, που με ένα μικρό αναστεναγμό, την κοριτσίστικη εκφορά μίας λεξούλας, ένα φευγαλέο γέλιο, του τίναζε τα μέσα του σαν φρέσκια μπουγάδα στον ανοιξιάτικο αγέρα, επιτρέποντας του να φαντασιώνεται κολύμπια στις λίμνες που σχημάτιζαν οι λιλιπούτειες ουλές στην πλάτη της… τον φαντάζομαι να μεταλλάσσει τις μικρές μουσικές φράσεις, σε λέξεις σφυριές που μανιασμένα συνθλίβουν τα μηνίγγια του :
‘ αντίο αγαπημένη μου
μόνο οι προσευχές μου πια, θα κάνουν τραμπάλα στα ματοτσίνορα σου, ενώ σε προσέχουν ήσυχα για να κοιμάσαι,
η θύμηση σου θα’ ναι ο γλυκύτερος λόγος για να ξυπνώ τα πρωινά…
αντίο γραπτάκι … ‘