πηγη: σερβερ, roon ?

Reaction score
4.250
Μιας και τον τελευταιο καιρο βασανιζομαι λιγο στο θεμα πηγης.

Τελευταια εβαλα τ αρχεια μου σ ενα καινουριο σκληρο, χωριτικοτητας 10 τερα και δεν βλεπει το περιεχομενο ο Σονυ. Οποτε σκεφτομαι ν αλλαξω την φιλοσοφια της πηγης. Ουτως η αλλως θα παω σε καποιον πολυκαναλο AV ενισχυτη ο οποιος θα εχει απαραιτητα ντιρακ, και μαλλον θα ειναι Roon ready.

Ενδεχομενως να χρειαστει να ξανακανω τον σερβερ δικτυου τον οποιο χαλασα πριν καποια χρονια. Synology, QNAP ειναι οι πιθανες επιλογες . Υπαρχουν τετοια μηχανηματα με ετοιμο το Roon πανω τους.

Προς το παρων παιζουν δυο λυσεις. Πρωτον Σερβερ με δυνατοτητα να εχει ενσωματωμενο roon. Δευτερον ετοιμο αυτονομο Roon Nucleus που κοτσαρεις τους σκληρους πανω του. Ποια ...κουρτινα να διαλεξω?

Reaction score
5.614
Πάρε ένα Synology. To Roon σαν app το εγκαθιστάς στο Synology, πολύ απλό είναι.

Reaction score
4.250
Πάρε ένα Synology. To Roon σαν app το εγκαθιστάς στο Synology, πολύ απλό είναι.
Μην τεμπελιαζεις Γιαννη. Γραψε μοντελο. :roflmao:
Επισης γιατι να προτιμησω Synology και οχι Qnap?

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.376
Σωστά, @flash, γράψε πιο μοντέλο της Synology εννοείς, γιατί το app του Roon δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα μοντέλα (π.χ. στο δικό μου, δεν γίνεται).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.579
Στο επίσημο site της roon τα λέει όλα, και υπάρχει δικό τους φόρουμ με πολύ υλικό να διαβάσετε από χρήστες που δουλεύουν roon core σε διάφορους σέρβερ.

Screenshot_20230403-112225.png

Screenshot_20230403-112317.png

Screenshot_20230403-112338.png

Ακολουθήστε τα λινκ.

Επισήμως λένε Qnap ts-473 με 4 GB ελάχιστης μνήμης.

Τα 4 μπορεί να τα βρουν μπαστούνια, οπότε προτείνω 8 GB μνήμης.

Η σειρά αυτή της QNAP (473-673-873) διαφέρει στον αριθμό των σλοτς για σκληρούς δίσκους, δηλαδή παίρνει 4 σκληρούς ο μικρός, 6 ο μεσαίος, και 8 ο μεγάλος.

Προσωπικά έχω πάρει τον μεσαίο, τον 673.

Επίσης χρειάζεται ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος μνήμης (M2 SSD), ταχύτατος, για την εγκατάσταση του core και database. Ta 128 GB είναι μια χαρά, έχω βάλει 256 GB M2 SSD στον QNAP TS-673 μου, σε μια από τις 2 εσωτερικές θέσεις σύνδεσης, αφήνοντας τις 6 εξωτερικές θύρες σκληρών κενές για δίσκους (WD RED). Στη δεύτερη θύρα Μ2 έχω τοποθετήσει δεύτερο M2 SSD, για λειτουργία μνήμης cash για τον σέρβερ, αυξάνει την ταχύτητά του μέσω δικού του σοφτγουερ. 😎

Επίσης το room core δουλεύει εξαιρετικά σε ένα οποιοδήποτε σύγχρονο λάπτοπ, εάν δεν θέλετε σώνει και καλά το server.
Πιο φτηνά βγαίνει με λάπτοπ, στα 400-500€ έχει εξαιρετικά εργαλεία, ο QNAP θα κοστίσει περισσότερο.

Επίσης σε ένα intel nuc μπορεί να γίνει τέλεια δουλειά, χωρίς να χρειάζεται σώνει και καλά να περαστεί το λειτουργικό σύστημα της roon, δηλαδή να δουλεύει ως πισι.

Ομοίως με τα ανάλογα της Apple.

Σαφώς τα 12 GB μνήμης θα είναι οκ σε τέτοια χρήση.

ΥΓ. Ρωτήστε τους ίδιους στη roon, όπως και στο δικό τους φόρουμ, απαντάνε και βοηθάνε.

Last edited:

D

Deleted member 50795

Guest
γκαζακια , επειδή είσαι τεχνολογικό μαμούνι και το χεις ψάξει το θέμα λέγε..:geek:

(φανταζομαι ενδιαφέρει πολύ κόσμο)

Reaction score
4.250
Παντως νομιζω οτι εαν στησεις εναν σερβερ με τις προδιαγραφες που δινει ο Κωστας το κοστος δεν θα ειναι λιγοτερο απο 1.000 ευρω. Τον 673 στον Σκρουτζ δεν τον βλεπω. Ο 873 κοστιζει 1.250 και σιγουρα με τους σκληρους το κοστος θα εκτοξευθει κοντα στα 2.000 ευρω.
To δικό μου είναι δεκαετίας, το Synology DS-1511+.
Αυτο Γιαννη το θυμαμαι, αμεσως μετα ειχα παρει το δικο μου. Λιγο πιο ελαφρυ μοντελο Synology με 4 σκληρους δισκους. Ομως το εδωσα. Παντως μαλλον κλεινω προς καποια ετοιμη λυση.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.579
Αν θεωρεί κανείς σκόπιμο να έχει έναν τυπικό σέρβερ στο σπίτι, ώστε εκεί να αποθηκεύει όλα του τα αρχεία (όχι μόνον μουσικής και κινηματογράφου, αλλά και φωτογραφίες, προσωπικά αρχεία, κλπ) τότε είναι καλή ιδέα να έχει ένα "καλό" σέρβερ, με "καλό" ups και "καλούς" σκληρούς δίσκους.

Φτηνό, δε το λες.

Σε περίπτωση που θες και roon server, τότε με λίγα παραπάνω λεφτά μπορείς να επιλέξεις ένα οικιακό σέρβερ που να έχει το ανάλογο roon app διαθέσιμο, ώστε να μπορεί να τρέχει και roon server.

Είναι 2 σε ένα.

Βεβαίως δεν είναι καθόλου "απαραίτητο" το να έχεις οικιακό σέρβερ, καθώς οι απλοί εξωτερικοί σκληροί δίσκοι μπορούν να ικανοποιήσουν τις περισσότερες τυπικές απλές ανάγκες.

Επίσης δεν είναι καθόλου "απαραίτητο" να πάρεις (ή να φτιάξεις) ένα roon nucleus, διότι το roon core + database στήνεται από δωρεάν σοφτγουερ τόσο σε mac και Windows, όσο και σε λινοξ, και δεν πιστεύω να υπάρχει άνθρωπος χωρίς έστω ένα λάπτοπ στο σπίτι, άρα στήνεις roon server πάνω στο διαθέσιμο λάπτοπ σου, χωρίς κανένα επιπρόσθετο κόστος.

Όσον αφορά την "πχιότητα", δεν έχει καμία σημασία που έχει στηθεί το roon core, δεν έχει διαφορά καμία. Τουλάχιστον αυτό λένε στην τριπαθ και στη ρουν, κι αυτό αρκεί. 😎

Ξέρω ότι διάφοροι χρήστες αναφέρουν διαφορά στον ήχο αναλόγως συσκευών του roon core, αναλόγως μάρκας σκληρού δίσκου και αναλόγως καλωδίου εθερνετ και εθερνετ σουίτς, αλλά ο κόσμος χάνει λάδια, δεν δίνω σημασία σε μλκιες... 😁😂🤪

Ως προς την ευκολία, το roon nucleus είναι η πιο εύχρηστη λύση, και η πιο απλή.

Στιβαρή, ποιοτική κατασκευή, αθόρυβο, όλα καλά όλα ανθηρά που λένε. Μια δουλειά κάνει, δε χαλάει όπως τα πισι.

Οι σέρβερ επίσης αντέχουν, δε χαλάνε εύκολα. Αλλά έχει ένα βαθμό πολυπλοκότητας να στήσεις σέρβερ, δεν είναι για όλους.

Προσωπικά ήθελα να στήσω σέρβερ για όλα μου τα (πολλά) αρχεία, και πήγα στην λύση της Qnap. Αν δεν είχα τέτοια προτίμηση, θα το είχα στήσει σε ένα λάπτοπ.

Το να φορτωθώ μια ακόμα συσκευή (nucleus) μόνον και μόνον για να τρέχει roon core, αν και κομψή ως λύση, δε το έκανα και δε βλέπω να το κάνω. Έχω και 2 πισιά που κάθονται, και 2 λάπτοπ που κάθονται, δε χρειάζεται κι άλλο μηχάνημα, τρελός πλεονασμός. 😎

Τον 673 στον Σκρουτζ δεν τον βλεπω. Ο 873 κοστιζει 1.250 και σιγουρα με τους σκληρους το κοστος θα εκτοξευθει κοντα στα 2.000 ευρω.
Νομίζω πως συνολικά, για τις ανάγκες του σέρβερ και του ρουν, για έξτρα 4 GB μνήμης και για 2 εσωτερικούς M2 SSD, είχα δώσει ~1.300€.

Ο 873 είναι ακριβότερος γιατί έχει μεγαλύτερο και ακριβότερο τροφοδοτικό.

Οι σκληροί δίσκοι είναι άσχετο κόστος, θα το δώσεις σίγουρα για απλούς εξωτερικούς δίσκους. Όσους χρειάζεσαι τόσους παίρνεις, πλέον οι 6 και 8 ΤΒ WD red που είναι ότι πρέπει για σέρβερ, είναι πολύ προσιτής τιμής.

Last edited:

Reaction score
5.614
Σωστά, @flash, γράψε πιο μοντέλο της Synology εννοείς, γιατί το app του Roon δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα μοντέλα (π.χ. στο δικό μου, δεν γίνεται).
Σε ποιο Synology δεν μπορείς να περάσεις Roon;

Τη διαδικασία αυτή την ακολούθησες;

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.376
Σε ποιο Synology δεν μπορείς να περάσεις Roon;
Synology DS426 Slim

Τη διαδικασία αυτή την ακολούθησες;
Όχι, δεν γνώριζα την ύπαρξή της! Έψαχνα μέσω των πηγών της Synology.

Ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω.👍

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.743
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Nikos88