πικαπ Stanton T.90USB

Reaction score
0
Απάντηση: πικαπ Stanton T.90USB

το παραπάνω έχω και ολοκαίνουριο, ακούστε λοιπόν το εξής:
οτάν το έβαλα σε λειτουργία ακουγόταν ο ήχος παραμορφωμένος
άνοιξα τις οδηγίες και τελικά κατέληξα να ρυθμίσω τον διακόπτη από το line στο phono με αποτέλεσμα να διορθωθεί το πρόβλημα
αλλά πρόσεξα ότι ακουγόταν κατά διαστήματα ένα σκρατσ σε όλα τα βινύλια χωρίς να είναι γρατσουνισμένα
τα cd ακούγονται άψογα
λέω λοιπόν μήπως δημιούργησα κάποιο πρόβλημα στην κεφαλή έχοντας αρχικά τη ρύθμιση στο line ή συμβαίνει τίποτα άλλο
να τονίσω ότι δεν οφείλεται ο ήχος αυτός σε γρατσουνιές και η εμφάνισή του έιναι άτακτη

Reaction score
1.187

το παραπάνω έχω και ολοκαίνουριο, ακούστε λοιπόν το εξής:
οτάν το έβαλα σε λειτουργία ακουγόταν ο ήχος παραμορφωμένος
άνοιξα τις οδηγίες και τελικά κατέληξα να ρυθμίσω τον διακόπτη από το line στο phono με αποτέλεσμα να διορθωθεί το πρόβλημα
Αυτό συνέβη διότι διαθέτει μέσα του προενισχυτή κεφαλής phono. Οταν αυτός ήταν ενεργοποιημένος έπρεπε να το είχες συνδέσει στην είσοδο AUX ή CD του ενισχυτή, διαφορετικά η phono είσοδος υπερφορτώνεται. Με απενεργοποιημένο τον εσωτερικό προενισχυτή (όπως έκανες τώρα) το συνδέεις στην είσοδο phono.

αλλά πρόσεξα ότι ακουγόταν κατά διαστήματα ένα σκρατσ σε όλα τα βινύλια χωρίς να είναι γρατσουνισμένα
τα cd ακούγονται άψογα
λέω λοιπόν μήπως δημιούργησα κάποιο πρόβλημα στην κεφαλή έχοντας αρχικά τη ρύθμιση στο line ή συμβαίνει τίποτα άλλο
να τονίσω ότι δεν οφείλεται ο ήχος αυτός σε γρατσουνιές και η εμφάνισή του έιναι άτακτη
Οχι δεν μπορείς να δημιουργήσεις έτσι πρόβλημα στην κεφαλή. Μόνο το phono stage του ενισχυτή σου θα μπορούσες να βλάψεις υπερφορτώνοντάς το.

Reaction score
0

σε τι θα μπορούσε να οφείλεται ο ήχος, αν όχι σε γρατσουνιές ή δυσλειτουργία των ηχείων;

Reaction score
1.187

Καλή ερώτηση... Κακή ή ανύπαρκτη γείωση; Λάθος ρύθμιση της κεφαλής; Στατικός ηλεκτρισμός; Προβληματικό phono stage;

Reaction score
0

ας τα πάρουμε ένα ένα φίλε μου (μπορεί και να γελάσεις)
γείωση, αν εννοείς το λεπτό καλώδιο που πρέπει η άκρη του να εφάπτεται σε κάτι μεταλλικό, δεν υπάρχει
αντιστατικό υγρό εφάρμοσα στο βινύλιο και απλά βελτιωθηκε ελάχιστα η κατάσταση
ρύθμιση κεφαλής πώς γίνεται;
phono stage καυεστραμένο μου ακούγεται τρομακτικό ειδικά αν οφείλεται στην αρχική μου απροσεξία (αντί για phono line)
και θα ήθελα να μου το μεταφράσεις στα ελληνικά (το phono stage εννοώ) γιατί δεν γνωρίζω τι είναι

Reaction score
1.187

ας τα πάρουμε ένα ένα φίλε μου (μπορεί και να γελάσεις)
Οχι κανείς δεν πρόκειται να γελάσει.

γείωση, αν εννοείς το λεπτό καλώδιο που πρέπει η άκρη του να εφάπτεται σε κάτι μεταλλικό, δεν υπάρχει
Ναι ακριβώς αυτό εννοώ. Αν δεις όλοι οι ενισχυτές πλάϊ στην είσοδο phono έχουν και μία βιδούλα που γράφει GND. Πάνω εκεί βιδώνεται το λεπτό καλωδιάκι της γείωσης που έρχεται από το πικάπ.
Στην δικιά σου περίπτωση όμως επειδή έχει ενσωματωμένο προενισχυτή phono μέσα του ίσως να γειώνεται κάπως αλλιώς...

αντιστατικό υγρό εφάρμοσα στο βινύλιο και απλά βελτιωθηκε ελάχιστα η κατάσταση
Αυτό είναι μια ένδειξη...

ρύθμιση κεφαλής πώς γίνεται;
Υπάρχει ένα ειδικό χαρτί που εφαρμόζεται πάνω στο πλατό και έχει χαραγμένες ενδείξεις για την ευθυγράμμιση της κεφαλής και το μήκος υπερκρέμασης. Υπάρχουν posts εδώ στο site που εξηγούν με κάθε λεπτομέρεια πώς γίνεται μια σωστή ρύθμιση. Αν ψάξεις λίγο θα τα βρεις.

phono stage καυεστραμένο μου ακούγεται τρομακτικό ειδικά αν οφείλεται στην αρχική μου απροσεξία (αντί για phono line)
και θα ήθελα να μου το μεταφράσεις στα ελληνικά (το phono stage εννοώ) γιατί δεν γνωρίζω τι είναι
Όλες οι υπόλοιπες πηγές, tuners, κασετόφωνα, CD players, DACs κλπ. βγάζουν έξοδο επιπέδου line δηλαδή άνω των 250mV έως και 2V. Οι κεφαλές των πικάπ βγάζουν γύρω στα 2.5mV δηλαδή 100 φορές κάτω από το χαμηλότερο. Αυτό σημαίνει πως στην είσοδο του ενισχυτή όπου θα συνδεθεί το πικάπ πρέπει να υπάρχει ένα επιπλέον στάδιο προενίσχυσης για να πάρει αυτά τα 2,5mV της κεφαλής και να τα φέρει σε επίπεδο line όπως δίνουν και οι υπόλοιπες πηγές.
Παλιότερα που το πικάπ αποτελούσε βασική πηγή σε ένα σύστημα όλοι οι ενισχυτές είχαν μέσα τους ενσωματωμένο αυτό το έξτρα προενισχυτικό στάδιο στην είσοδο phono.
Αργότερα όταν επεκράτησε ολοκληρωτικά το CD και τα πικάπ πετάχτηκαν στις αποθήκες οι κατασκευαστές για λόγους οικονομίας κατήργησαν το προενισχυτικό phono στάδιο και οι ενισχυτές δέχονταν μόνο σήμα επιπέδου line. Οποιος ήθελε να χρησιμοποιήσει πικάπ έπρεπε να αγοράσει ένα εξωτερικό phono stage το οποίο ενισχύει τα 2.5mV του πικάπ σε 300mV και μπορεί να συνδεθεί σε οποιαδήποτε είσοδο line του ενισχυτή.
Σήμερα που τα πικάπ ξαναγυρίζουν, όλο και περισσότεροι ενισχυτές έχουν πάλι ενσωματωμένο το phono stage έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αγοράσεις εξωτερικό.

Προφανώς και ο δικός σου ενισχυτής έχει. Τι ενισχυτής είναι;

Το πικάπ σου αποτελεί ειδική περίπτωση έχοντας ενσωματωμένο προενισχυτή (συνήθως τα πικάπ δεν έχουν) και δυνατότητα να δίνει έξοδο επιπέδου line.
Ετσι έχεις δύο δυνατότητες: Είτε να χρησιμοποιήσεις το phono stage του πικάπ σου και να το συνδέσεις σε μία είσοδο line (π.χ. CD, AUX, TAPE κλπ.) εάν ο ενισχυτής σου δεν έχει phono, είτε να το απενεργοποιήσεις και να χρησιμοποιείς το phono stage του ενισχυτού σου το οποίο θα είναι απείρως καλύτερο από αυτό που έχει μέσα του το πικάπ.

Σε καμμία περίπτωση πάντως δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα δύο phono stages όπως έκανες εσύ αρχικά όπως δεν μπορείς επίσης σε καμμία περίπτωση να συνδέσεις πηγή που βγάζει έξοδο επιπέδου line στην είσοδο phono του ενισχυτή.

Τώρα για το αν έκανες ζημιά υπερφορτώνοντας το phono του ενισχυτή θέλω να πιστεύω πώς όχι, γιατί συνήθως έχουν μεγάλες ανοχές.

Reaction score
0

τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να είναι εκπαιδευτικοί, ευχαριστώ
ο ενισχυτής είναι YAMAHA AX 497 και έχει phono stage (τώρα που το έμαθα ποιος με πιάνει!)
θα επανέλθω άμα έχω νεότερα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.865
Members