ποιο φακουδάκι να επιλέξω?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663
Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:

σύστημα 4/3, σώμα Olympus E-5.

κυρίως φακοί μου είναι ο 7-14mm f4 και ο 14-35mm f2 (και οι δυό με σταθερό f σε όλο το εύρος του ζουμ τους).

ο 7-14 σε τοπία και σε εσωτερικούς χώρους που θέλω να βγάλω μεγάλη γωνία, είναι μοναδικός.

ο 14-35 είναι ο τέλειος φακός γενικής χρήσης, τα κάνει όλα, από νυχτερινά, από τοπία, από εντός κλειστών χώρων με λίγο φως, μέχρι πορτραίτα (όντως, είμαι πολύ ευχαριστημένος από τα πορτραίτα του).

και για το νέο φακουδάκι που θα πάρω, έχω ένα δίλημμα: 35-100 f2 ή 150 f2 ?

η χρήση που τον θέλω είναι διπλή: πορτραίτα και ζώα-πουλιά σε μέση απόσταση. (για ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις αναλαμβάνει ο Bigma με τα χορταστικά 500mm του, στον οποίο τολμώ να βάζω και το διπλασιαστή, οπότε τα 1000mm "δε παλεύονται").

θα δώσω τον 50-200 f2.8-3.5 που έχω.

οπότε, τα ερωτήματα που έχω είναι τ εξής:

1) ο 150mm θα με καλύψει για πορτραίτα, ή πέφτουν "πολλά" τα mm του? Ξέρω πως ο 35-100 θεωρείται ο τοπ φακός πορτραίτου.... ιδανικός ακόμα και για γάμους - βαφτίσια!

2) τον 50-200 στα πουλιά τον χρησιμοποιούσα σχεδόν πάντα στα 200mm, με ελάχιστες εξαιρέσεις δηλαδή. Tα 150mm δεν είναι ιδιαίτερα μακριά από τα 200, ενώ με το διπλασιαστή θα έχω τα αρκετά "χορταστικά" 300mm, πάνω από αυτά που είχα με τον 50-200, και με άριστη οξύτητα.

εν ολίγοις, απ'ότι έχω καταλάβει, ο 35-100 είναι πιο καλή λύση για πορτραίτα, ενώ ο 150 είναι πιο καλή λύση για ζώα-πουλιά. Ποιος είναι κατά την γνώμη σας ο πιο καλός συμβιβασμός και για τις 2 χρήσεις που ζητώ?

Προσωπικά, ενώ έλεγα να πάω σίγουρα στα 35-100, όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο "κλίνω" προς τον 150mm.

Από τιμές είναι πάνω κάτω στα ίδια, λίγο πάνω από 2.000 ευρώ και οι δυό, αν και τον 150-άρη τον βρίσκω κανα 250-άρι πιο φτηνά σε ebay.

Τι λέτε?

Reaction score
7
Απάντηση: ποιο φακουδάκι να επιλέξω?

Νομίζω ότι ο 150άρης (300άρης δεν γίνεται στην oly;) είναι απαγορευτικός για πορτραίτα σε εσωτερικό χώρο.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.413

Λέμε να κρατήσεις τον 50-200. Μπορεί να το μετανιώσεις εάν τον δώσεις, είναι φακός με πολύ καλή απόδοση που μπορεί ο 35-100 να μην την έχει σε αντίστοιχα διαφράγματα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

χρήσιμα links:

από το site της Olympous:

ZUIKO DIGITAL ED 150mm 1:2.0
ZUIKO DIGITAL ED 35-100mm 1:2.0

ριβιού σε lenstip:

Olympus Zuiko Digital 150 mm f/2
Olympus Zuiko Digital 35-100 mm f/2.0

από τα MTF50 σχεδιαγράμματα των 2 φακών, φαίνεται να υπερτερεί σε οξύτητα ο σταθερός 150-άρης (αναμενόμενο):

150mm:

35-150mm:
center:

edge:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

Νομίζω ότι ο 150άρης (300άρης δεν γίνεται στην oly;) είναι απαγορευτικός για πορτραίτα σε εσωτερικό χώρο.
κι όμως, διαβάζω κριτικές από χρήστες που εκθειάζουν τα πορτραίτα του! Να σου πω την αλήθεια πάντως, έχω κι εγώ την ίδια σκέψη με σένα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

Λέμε να κρατήσεις τον 50-200. ...
έχει φύγει ήδη. λαστ γίαρ.

από δω και πέρα τι κάνουμε...

Reaction score
7

Για να εξηγούμαι, αναφέρομαι καθαρά στο θέμα του εστιακού μήκους' θες ή πολύ μεγάλο χώρο ή πολύ κοντινή λήψη (μόνο μάτια π.χ.).

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.413

Κοίτα να βρεις κανέναν Sigma 150/2.8 macro να έχεις διπλή χρήση του φακού (τον έδιωξες τον 50ρη, έτσι δεν είναι; ). Και φυσικά καμία σχέση σε τιμή...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

Για να εξηγούμαι, αναφέρομαι καθαρά στο θέμα του εστιακού μήκους' θες ή πολύ μεγάλο χώρο ή πολύ κοντινή λήψη (μόνο μάτια π.χ.).
ναι, κατάλαβα. κι εγώ θεωρώ πως είναι πιο σωστή επιλογή για sports, adventure, nature and fashion photography.

κοίτα όμως:

λινκ

κι εδώ λέει: <<this telephoto lens is a great choice for portrait, sports scene and wildlife and nature shooting>>

λινκ

και βλέπω πολλά πορτραίτα από αυτό το φακό να κυκλοφορούν στο ίντερνετ.

φυσικά, για πολύ κοντινά πορτραίτα, εννοείται πως δε κάνει, αλλά εκεί με καλύπτει ο 14-35 f2, τον οποίο ήδη έχω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

Κοίτα να βρεις κανέναν Sigma 150/2.8 macro να έχεις διπλή χρήση του φακού (τον έδιωξες τον 50ρη, έτσι δεν είναι; ). Και φυσικά καμία σχέση σε τιμή...
ναι, κι ο 50-άρης έφυγε, αλλά έφυγε διότι απλά δε τον χρησιμοποιούσα καθόλου! δε με "τραβάει" το μάκρο, και μόνο κάτι μύγες έβγαζα, έτσι για χαβαλέ δηλαδή, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

αυτό που βρίσκω πολύ χρήσιμο, είναι το sport photography, είτε στη θάλασσα, είτε στην πισίνα (τα παιδιά μου τα στέλνω για κολύμπι, κι εκεί ο 50-200 πάλι δούλευε σχεδόν πάντα στο τέρμα του, στα 200, όπου το f3.5 δεν έχει καμιά σχέση με f2...). Εκεί, ο 35-100 θα μου φανεί λίγος, το ξέρω ήδη.

Για κοντινά πορτραίτα με καλύπτει ο 14-35. Για πολύ μακρινά πουλιά-φεγγάρια και τα συναφή, ο Bigma. Μένει το ενδιάμεσο να καλύψω, όπου το f2 το θέλω, κι οι υποψήφιοι είναι οι 2 που σας είπα.

θεωρώ πως ο 35-100 είναι πιο "πορτραιτοφακός", ενώ ο 150 είναι πιο σπορ-φύση φακός. Από πλευράς οξύτητας, ο 150-άρης χτυπάει "κόκκινα", ενώ από πλευράς ευκολίας, το ζουμ του 35-100 είναι δεδομένο πλεονέκτημα. (οι μόνες έξτρα επιλογές για τον 150-άρη είναι με τους 2 τελεκονβέρτορες, τον χ1,4 και τον χ2)

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.413

Για πορτραίτο πάντως ο 150ρης σε 4/3 είναι "άβολος". Όχι ακατάλληλος.
Έχω βγάλει μια χαρά τέτοια στα 200mm σε 1.6x. Έτσι "κλέβεις" πορτραίτα, δεν παίρνεις πορτραίτα. Δηλαδή εάν είναι να πεις σε δικό σου, κάτσε να σε βγάλω πορτραίτο, θα πρέπει να φύγεις 15 μέτρα πίσω.
Μετά τα 135mm (σε FF μεγέθη πάντα) θεωρώ πως χάνεται η συνεννόηση, η "σχέση" με το πρόσωπο του πορτραίτου σου.

Reaction score
173

Αν δεν ειχες ποτε ξανα σταθερο, θα τα βρεις μπαστουνια. Ειδικα με τοσο τελε...

Εγω με τον 85ρη σε κροπ κανον και ηδη εχω αρχισει να περιοριζω τη χρηση του σε πολυ συγκεκριμενες καταστασεις και εκει, παλι, χανω ληψεις λογω λαθους αποστασης και μη δυνατοτητας καδραρισματος.

Πολλα λεφτα για πολυ συγκεκριμενη χρηση (στο κοντινο μελλον, μολις τον βαρεθεις ή μολις τον μαθεις).

Το οτι τραβας με εναν ζουμ τυπου 70-300 πιο συχνα προς τα 300 δεν σημαινει οτι με εναν 300ρη σταθερο θα κανεις την ιδια δουλεια...

Γι αυτους (τους λιγους γιατι εχω και αλλους αλλα βαριεμαι τωρα, νομιζω σου ειπα τα βασικα απο τη δικη μου σκοπιά) τους λογους προτεινω τον ζουμ.

Σταθερο θα προτεινα κατι σε πιο ευρυ και ακομα πιο γρηγορο απο αυτους που εχεις (αν υπαρχει πιο γρηγορος, νομιζω εχεις ολους με f2?)...

Reaction score
173

Ας επιβεβαιωσω κι εγω (να μη λες οτι βαριεμαι) αυτο που γραφει ο Τασος παραπανω για πορτραιτα. Με τον 85ρη που σου ειπα σε κροπ κανον, ανθρωπο γνωστο μου δυσκολα να βγαλω φωτο... πρεπει να παω 10 μετρα μακρια και παλι στο φοντο δεν περνεις τιποτα... μονο τη φατσα του... επισης αυτος βαριεται να στηνεται και να περιμενει μεχρι να πας εσυ στα 10 μετρα, ενδιαμεσα σε αυτη την αποσταση μπενοβγενουν περαστικοι και αυτος βαριεται κι αλλο και στο τελος περνεις μια ληψη της πλακας γιατι αν εχεις και καμμια μυωπια και βγαλεις τα γυαλια να σκοπευσεις, δεν βλεπεις την τυφλα σου μεχρι εκει.

Πρακτικα * προβληματα που δεν τα γραφει κανεις... προφανως οσοι λενε φακος πορτραιτου ο σταθερος 150 ή 135 ή και 100ρης σε κροπ, αναφερονται σε καλλιτεχνες, οπου περνεις το μοντελο σου και το τριποδακι σου, πας στο δασος οπου εισαι εσυ και το μοντελο και βγαζεις οσες θελεις και απο οπου θελεις με την ησυχια σου... ετσι μαλιστα...

* Πρακτικα, γιατι οπως ειπα πριν, αλλο ο σταθερος και αλλο ενας ζουμ που καλυπτει και το ευρος του σταθερου...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663

οκ, το κατάλαβα αυτό, περί πορτραίτου με 300-άρη.

στα υπόλοιπα? σε σπορ, σε φύση? πως θα παίξει το αντίπαλο δέος? (ο 35-100)

Reaction score
173

Στα σπορ, πρωτο θεμα να εχεις ταχυτητα...αναλογη του σπορ βεβαια, αλλη στο ταβλι και αλλη στο σκι...με f2 εισαι ΟΚ παντου.

Μετα, το καταλληλο εστιακο μηκος, αλλο στην αρση βαρων και στο τενις και αλλα στο σερφ, στο μπασκετ ή στο ποδοσφαιρο...με εως 400mm πραγματικα εισαι ΟΚ σχεδον παντου.

Με τη φυση δεν καταλαβα τι εννοεις... ασε που φερνει φαγουρες και αλεργιες... εκτος αν εννοεις να τραβας νυχτιατικα τιποτε βαρκες και ποταμια με 5 δευτερολεπτα εκθεσεις... αυτα, μονο κατι περιεργοι τα κανουν... μακρια...:103:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.843

Ο ζουμ φακός υπάρχει για να μην πηγαινοέρχεσαι εσυ προς το θέμα σου αλλά αυτό προς εσένα.
Ο σταθερός προϋποθέτει άνεση χώρου και χρόνου .Studio ? Και πάντα η αίρεση του επιθυμητού καδραρίσματος .

Αρα.......χρειάζονται και οι 2 φακοί . "Η εκδίκηση της γυφτιάς " :402::405:

Πέραν πλάκας τώρα κάνοντας υποθετικά σενάρια θα χρειάζονται και οι 2 ανά περίσταση.Δεν είναι τυχαίο που οι εταιρείες βγάζουν ένα κατεβατό φακούς.Πέραν των ποιοτικών διαφορών (μικρά-μεγάλα διαφράγματα) υπάρχουν επικαλύψεις εστιακών αποστάσεων.
Πάρε τον 35-100.Σου δίνει άνεση κινήσεων,ευελιξία στο κάδρο,καλύτερη μεταπώληση(πάντα παίζει στο παιχνίδι η τιμή κτήσης ).Αλλωστε το γνωρίζεις ήδη οτι φωτογραφία είναι η αποτύπωση της στιγμής .Το βάλε βγάλε η 1-2 βήματα πίσω μπρος είναι "μιά αιωνιότητα και μιά μέρα" Μιά άλλη στιγμή.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.090
Κωστα και οι 2 ειναι εξαιρετικοι φακοι.
Ισως με ενα πολυ μικρο, ελαχιστο προβαδισμα στον 150 αρη λογω αποδοσης κ μονο.

Αλλα για πορτραιτα τον βλεπω λιγο δυσχρηστο τον 150 / 300αρη δηλαδη.

Ειναι πολυ ευκολο να σου βγει κουνημενη η φωτο, πραγματικα.και δεν ειναι μονο αυτο, πρεπει να σαι πολυ μακρια κ χανεις την "επαφη".

Θα σου ηταν μαλλον πολυ πιο ευχρηστος ο 35-100 με διαφορα.
Εξαλλου εχεις και το αλλο το τερας τον 50-500 που σε καλυπτει απολυτα.

Βεβαια μπορεις να τους παρεις εντελει και τους 2 , που αργα η γρηγορα , αυτο θα γινει...:116::116::116:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.413

Τον έδωσε ήδη λέει τον 50-200 (που στο κιλό δεν ήταν και θηρίο).

Νομίζω ότι για πορτραίτα με την κλασική έννοια κάνει μια χαρά ο 14-35/2 στο τέλε άκρο του. Εάν θέλουμε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση του θέματος, υπάρχει σε χειροκίνητο ο Samyang 85/1,4 που μπορεί να δώσει πραγματικά ρηχό βάθος πεδίου.

Ο 35-100 είναι μάλλον βαρύς... ο 150ρης είναι κάπως πιο συμμαζεμένος τουλάχιστον. Για λήψεις σπορ-εκδηλώσεων από μακρυά θαρρώ πως θα ήταν πιο χρήσιμος από τον 35-100.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.663
Απάντηση: Re: ποιο φακουδάκι να επιλέξω?

Πολύ σωστά τάσο μου, ο 150-άρης είναι πιο "συμμαζεμένος". Επίσης και γω νομίζω πως σε σπορ - εκδηλώσεις - πουλιά θα είναι πιο χρήσιμος από τον 35-100. Ανέτως πχ, αν πάω σε ζωολογικό κήπο για φωτός, ο 150-άρης είναι ότι πρέπει.

Βεβαια μπορεις να τους παρεις εντελει και τους 2 , που αργα η γρηγορα , αυτο θα γινει...:116::116:
τό'χεις, τόχεις! :116: (αχ πως με νιώθει αυτό το παιδί...)

φυσικά θα τους πάρω και τους δύο!

το ερώτημα τελικά, είναι ποιον να πάρω φέτος και ποιον του χρόνου...:116:

μάλλον θα ψάξω για καμιά "ευκαιρία", κι αν βρω κάποιον από τους δυό πιο φτηνά, με βλέπω να τον χτυπάω.
καλύτερες τιμές από σκρουτζ δίνει και στους δυό ο "ΓΑΛΑΙΟΣ", 2.129 ευρώ για τον 35-100 και 2.139 ευρώ για τον 150-άρη.

η καλύτερη τιμή που έχω βρει για έναν από αυτούς είναι στο ebay, όπου βγαίνει λίγο κάτω από 1700 ευρώ ο 150-άρης. (έκανα προσφορά στα £1,400.00 και μου απάντησε με αντι-προσφορά στις £1,468.00) και ομολογώ πως το σκέφτομαι...

Reaction score
33
Αμάν βρε Κώστα..... μας ανοίγεις την όρεξη και είναι και περίοδος νηστείας....
Εγώ λιγουρεύομαι έναν EF 70-200 F4 L IS.... και κανένα primeουδάκι (πως λέμε μπιζουτάκι) :625:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.809
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός