ποιο φακο?

Reaction score
0
πρωτα απο ολα η μηχανη μου μου ειναι η nikon d60 και εχω ενα φακο του κιτ τον 18-55 χωρις vr αξιζει να τον πουλησω και να παρω τον ιδιο με vr? και μετα θελω ενα ευριγωνιο φακο φωτεινο για γενικες ληψεις και για νυχτερινα τοπια και ισως και φωτο εσωτερικου χωρου ποιον προτεινετε χωρις ομως να ξεφυγουμε πολυ στη τιμη

ευχαριστω

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.443
Απάντηση: ποιο φακο?

Ευρυγώνιο πιο φωτεινό από τον 18-55 (φαντάζομαι εννοείς σημαντικά πιο ευρυγώνιο από τα 18 και πιο φωτεινό από το f/3.5 που ξεκινά ο 18-55) και δίχως να ξεφύγεις στην τιμή δεν γίνεται. Αυτή τη στιγμή μόνο ο Tokina 11-16/2.8 υπάρχει (άριστος αλλά ακριβούτσικος), και σε λιγότερο ευρυγώνιο, αλλά με πραγματικά καλή απόδοση και φωτεινός, υπάρχει ο σταθερός και χειροκίνητης εστίασης Samyang 14/2.8.

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.658
Απάντηση: ποιο φακο?

Η οπτική σταθεροποίηση είναι χρήσιμο χαρακτηριστικό, αλλά όχι πανάκεια. Αν μάλιστα το θέμα σου δεν είναι εντελώς ακίνητο, τότε μάλλον δε θα σε βοηθήσει καθόλου.

Ο 11-16 της Tokina είναι πολύ αξιόλογος φακός, αλλά λάβε υπόψη σου τα ακόλουθα πριν τον επιλέξεις:

• το εύρος εστιακών αποστάσεων του 11-16 είναι μάλλον περιορισμένο για "γενική χρήση". Πρόκειται για ειδικό φακό, που θέλει σκέψη και δουλειά σε κάθε στάση που θα τραβήξεις, για να εκμεταλλευτείς τα χαρακτηριστικά του.
  • το f/2.8 είναι ελκυστικό χαρακτηριστικό, αλλά για πολύ ειδικές χρήσεις. Αν είσαι... φωτορεπόρτερ ή μεσίτης ακινήτων και θες να τραβάς στο χέρι, σε περιορισμένους χώρους με λίγο φως, τότε πάω πάσσο. Σε αντίθετη περίπτωση, ένας τέτοιος φακός χρησιμοποιείται μάλλον σε μέσα/κλειστά διαφράγματα και πάνω σε τρίποδο.
  • ο 11-16 δε θα έλεγα ότι ενδείκνυται για "νυχτερινά τοπία" ή για τοπία εν γένει. Ενδείκνυται όμως για "τοπία ως φόντο για κάτι πολύ ενδιαφέρον σε πρώτο πλάνο" -με τα προαναφερθέντα μέσο/κλειστό διάφραγμα και τρίποδο.
  • τέλος, πρέπει να λάβεις υπόψη ότι ο 11-16 δεν εστιάζει αυτόματα στη D60 σου. Αυτό συνήθως δεν είναι πρόβλημα για τη χρήση που γίνεται σ'έναν υπερευρυγώνιο. Όμως για τις "φωτό εσωτερικού χώρου" που αναφέρεις, οι μικρές αποστάσεις και το f/2.8 σε συνδιασμό με ένα κινούμενο θέμα προβλέπω να σε κάνουν να κυνηγάς απεγνωσμένα την κουκίδα επιβεβαίωσης εστίασης...

Εάν κρίνεις ότι ο 18-55 δε σε καλύπτει και ψάχνεσαι για κάτι καλύτερο (και νομίζω καλά κάνεις), τότε θα σου πρότεινα τα εξής:
  • έναν Tokina 12-24mm f/4 AF Pro DX II (δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο "ΙΙ", γιατί η πρώτη έκδοση επίσης δεν εστιάζει αυτόματα στη D60).
  • κι ένα Nikkor 35mm f/1.8G DX.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο νομίζω ότι θα σε εξυπηρετήσει πολύ καλύτερα, χωρίς να σου κοστίσει περισσότερο.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.818
Members
38.498
Νεότερο μέλος
antikotsos