πολυμερισμός δίσκων βινυλίου

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.455
Reaction score
50.601
Πανικός με το PVC στους συλλέκτες δίσκων
Στιγμές φρίκης κυριολεκτικά ζουν οι συλλέκτες δίσκων που διαπιστώνουν την δισκοθήκη τους κατεστραμμένη από το PVC!






Η «ασθένεια» αυτή των δίσκων έχει πανικοβάλλει τους φίλους του βινυλίου που ανοίγουν ξεχασμένους δίσκους αξίας από τα ράφια τους και διαπιστώνουν ότι έχουν προσβληθεί από το φαινόμενο του πολυμερισμού το οποίο έχει εισβάλλει ύπουλα στις συλλογές τους.

Οι περισσότεροι συλλέκτες έχουν βάλει ζελατίνες στους δίσκους τους για να τους προφυλάξουν και αντί να συμβαίνει αυτό, βλέπουν ότι οι δίσκοι που είναι χρόνια στα ράφια τους έχουν αποκτήσει μια θαμπάδα και όταν παίξουν ένας μακρόσυρτος ήχος φθοράς έχει προσβάλλει τα βινύλιά τους, χωρίς να έχει πάθει τίποτα το χαρτί του εξωφύλλου. Αυτό εντοπίζεται σε δίσκους που είναι στις υποτιθέμενες καλύτερες και φυσικά πιο ακριβές ζελατίνες, εκείνες που έχουν γύρω - γύρω δοντάκια ή σε εκείνες που είναι «παχιές». Ειδικά οι picture δίσκοι που δεν έχουν εξώφυλλο, αλλά είναι μέσα σε χοντρή ζελατίνη - φάκελο και βρίσκονται εδώ και κάποια χρόνια στη συλλογή τους είναι κατά πάσα πιθανότητα πια κατεστραμμένοι. Οι ζελατίνες που είναι φτιαγμένες από την ουσία PVC διαπερνούν όχι μόνο το χάρτινο εξώφυλλο του δίσκου, αλλά και το χάρτινο ή πλαστικό κάλυμμα του βινυλίου και διεισδύουν στο βινύλιο!

Θα χρειαστούν πολλές μέρες ώστε να απαλλαγείτε για σιγουριά από όλες τις ζελατίνες των δίσκων σας, ώστε να σωθούν όσοι δίσκοι δεν έχουν προσβληθεί από το φαινόμενο του πολυμερισμού! Εκτός και αν μπείτε στον κόπο να αλλάζετε ζελατίνες κάθε περίπου 5 χρόνια ώστε να σιγουρέψετε ως ένα βαθμό τους δίσκους σας. Επίσης όσοι αγοράζετε δίσκους βινυλίου θα πρέπει στο εξής να κοιτάτε προσεκτικά το δίσκο μέσα μήπως έχει την θαμπάδα αυτή που αλλοιώνει σε ένα βαθμό την ποιότητα του ήχου. Αυτό θα συμβαίνει σε δίσκους που είναι πολλά χρόνια στα ράφια ενός δισκάδικου. Το PVC είναι ότι πιο… ύπουλο έχει εμφανιστεί ποτέ σε δίσκους βινυλίου καθώς κανείς δεν είχε προβλέψει τόσα χρόνια την ζημιά που μπορεί να προκληθεί από την ουσιαστικά προστατευτική αυτή ζελατίνα.

Το φαινόμενο του πολυμερισμού αυτό έχει εντοπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο στην Ελλάδα και έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιαστεί όταν το μέρος που βρίσκεται η δισκοθήκη έχει περισσότερη υγρασία ή οι δίσκοι είναι κυριολεκτικά κολλημένοι, χωρίς να «αναπνέουν» μεταξύ τους. Είναι ίσως ένας συνδυασμός PVC, υγρασίας και ασφυξίας στην τοποθέτηση των δίσκων σε ράφια. Καλό είναι να μην γεμίζει ασφυκτικά με δίσκους το κάθε ράφι αλλά να υπάρχει μια σχετική άνεση στο ψάξιμο των δίσκων. Από την στιγμή που θα απαλλαγείτε από τις ζελατίνες των δίσκων θα δημιουργηθεί και περισσότερος χώρος σε κάθε ράφι. Τις ζελατίνες τις χρησιμοποιούμε συνήθως ώστε να μην φθείρεται ο δίσκος από την τριβή με τον διπλανό δίσκο και σταδιακά ξεθωριάζει το εξώφυλλο κάτι που ήταν εμφανές παλιότερα στους δίσκους που χρησιμοποιούσαν οι d.j.s στα μαγαζιά, τους οποίους έβγαζαν κι έβαζαν σε μεγάλη συχνότητα.

Σε πολλές περιπτώσεις, συλλέκτες πιάνουν τυχαία δίσκους από το ράφι τους και μόλις τους δουν μέσα φρικάρουν και αποφεύγουν να μπουν στη διαδικασία να τους ψάξουν όλους μην αντέχοντας να δουν τις συνέπειες του πολυμερισμού. Ενώ πολλοί έχουν μπει στη διαδικασία να πετάξουν όλες τις ζελατίνες και ό,τι περισωθεί. Είναι πολύ οδυνηρό να δεις ένα σπάνιο δίσκο σου που έχεις χρυσοπληρώσει να είναι για… πέταμα.

Για παράδειγμα, όσοι έχετε στη δισκοθήκη σας το 45άρι του ελληνικού ψυχεδελικού συγκροτήματος Will-O-The Wisp - “God Bless The Child. Water-Lily’ Land» που βγήκε το 2001 στην υπέροχη κόκκινη βελούδινη συσκευασία που ανοίγει, θα διαπιστώσετε τις συνέπειες του πολυμερισμού. Ενώ το δισκάκι έχει θέση να μπει, είναι «προστατευμένο» σε παχιά ζελατίνα η οποία το έχει καταστρέψει. Φυσικά το συγκρότημα αυτό είναι γνωστό με πόσο μεράκι είχε κυκλοφορήσει τους υπέροχους δίσκους του, των οποίων τα εξώφυλλα είναι μέσα σε ειδικές χοντρές ζελατίνες που ανοίγουν μαζί με τα διπλά εξώφυλλά τους. Προλάβετε λοιπόν να τα αφαιρέσετε πριν είναι αργά…

http://www.ogdoo.gr/erevna/thema/panikos-me-to-pvc-stous-syllektes-diskon


- ισχύει , έχω τέτοιους δίσκους που έχουν πολυμεριστεί και το έχω ξανακούσει αυτό λόγω της ζελατίνας , απλά δεν το χωράει το μυαλό μου αυτό

- έχετε άποψη ;
 

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.562
Reaction score
37.849
PVC, υγρασίας και ασφυξίας στην τοποθέτηση των δίσκων σε ράφια.
ναι αυτο καλητερα να αποφευγεται , διαφορετικα χαρτι αντι για PVC :)
οχι δεν εχω τετοιο φαινομενο, διοτι οι δισκοθηκη μου αποτελειται απο κυριως φρεσκο και προσφατο υλικο.
μη σου τυχει... :/
 

Sleep

Dr. Jekyll & Mr. Hyde
Μηνύματα
686
Reaction score
2.675
Τελικά το καλύτερο είναι να μένουν οι δίσκοι με γυμνό εξώφυλλο χωρίς την προσθήκη οποιουδήποτε τύπου ζελατίνας?
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.455
Reaction score
50.601
- Κύριοι , ήθελα καιρό να ανοίξω αυτό το θέμα , αλλά θα με παίρνατε για τρελό , ακόμα και τώρα δεν το χωράει ο νούς μου . . . :confused:
 

Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.562
Reaction score
37.849
Τελικά το καλύτερο είναι να μένουν οι δίσκοι με γυμνό εξώφυλλο χωρίς την προσθήκη οποιουδήποτε τύπου ζελατίνας?
Οι απόψεις διίστανται... ουτε καλο ουτε κακο/το εξωτερικό προστατεύει το εξωφυλλο..προσωπικα αφαιρεσα το εξωτερικο πλαστικο οπου υπήρχε πριν απο μερικους μηνες .. τωρα μπορω να διαβαζω τη ραχη καλητερα...αλλα αφηνω δαχτυλίες..με το καιρο φθείρεται το εξωφυλλο..οτι θες..
Η εισβολή του πολυμερισμου στο δισκο απο το εξώφυλλο τη βρισκω υπερβολη πάντως
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.455
Reaction score
50.601
[DOUBLEPOST=1500023518][/DOUBLEPOST]
Τελικά το καλύτερο είναι να μένουν οι δίσκοι με γυμνό εξώφυλλο χωρίς την προσθήκη οποιουδήποτε τύπου ζελατίνας?
- παρ΄όλο που μου έχει συμβεί σε μερικούς , τις κρατάω . . . εξ΄ άλλου πέρα από το οπτικό ( θολούρα ) , οι εν λόγω δίσκοι έχουν απλώς λίγο ( πολύ λίγο όμως ) περισσότερο θόρυβο επιφανείας , και πάλι μόνον με ελλειπτικές ακίδες . . . με microline . . . τίποτα :)

- υπ΄ όψιν το σπίτι μου είναι πολύ στεγνό , ( κάτω από τα φυσιολογικά όρια σχετικής υγρασίας δηλ. 40% - 50% )
 

ryk

Μηνύματα
2.112
Reaction score
925
To θέμα άπτεται "βαρειάς" χημείας! :D

Χώρια που έχουμε μπλέξει τα μπούτια μας με το τι θεωρούμε πολυμερισμό.
Ο πολυμερισμός - όπως λέει και η λέξη - συμβαίνει όταν πολλά μέρη ενώνονται σε ένα. Το αντίθετο θα το λέγαμε αποπολυμερισμό (θα έχετε δει πλαστική καρέκλα αφημένη για πολλά χρόνια στον ήλιο).

Στο δια ταύτα τώρα: Κατά τον πολυμερισμό ενός πλαστικού χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα (σε μικρές ποσότητες), προκειμένου να του δώσουν κάποιες επιθυμητές ιδιότητες (π.χ. ευλυγισία). Θα τα βρείτε ως Πλαστικοποιητές/plasticizers
Αυτά το κοκοψόψαρα λοιπόν έχουν το κακό συνήθειο να την "κάνουν" από το πολυμερές ειδικά αν τους δοθεί και ένας καλός λόγος π.χ. UV, θέρμανση κτλ. α! μη ξεχάσω και το οινόπνευμα - να γιατί δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια για το κρασί.
Αυτοί οι πλαστικοποιητές λοιπόν μπορεί να κάνουν τη ζημιά, διότι έχουν ειδίκευση να "χώνονται" στο πλέγμα του πλαστικού.
Οπότε εξαρτάται με τι πλαστικό έχεις να κάνεις. Το καθαρό pvc είναι σκληρό και άκαμπτο. Πως γίνεται το εσώφυλλο PVC να είναι τόσο εύκαμπτο; Από την άλλη υπάρχει και το PE, PET κτλ. και τα ανακυκλωμένα πλαστικά...

Τα είπα όσο πιο απλά/σύντομα μπορούσα....;)
 




Μηνύματα
968
Reaction score
1.674
Ειχα κι εγω, πρόσφατα, την ίδια εμπειρία.

Απ'τα 300 βινιλια μου, τα 20, περίπου, απέκτησαν κάποιες "σκιές" και οταν τ'ακούς, ακούγεται ενας θόρυβος στο βαθος, που αν εχεις αναλυτικό πικαπ και σύστημα, ειναι ενοχλητικό.

Το προβλημα οφείλεται σε εκείνες τις θήκες τις σκληρές, με τα δοντάκια γύρω-γύρω, που ηταν ιδιαιτερα δημοφιλεις στη χωρα μας απο το 1985 ως το 1995, και που τις ακριβοπληρώναμε κιόλας.

Αυτες με τον καιρο, σκληραίνουν και "σπάνε" ή κάνουν "νερά" ή τσακισματα.

Και σε συνδυασμο με τις πλαστικά εσωφυλλα που ειχαν όλα τα βινίλια της δεκαετίας του 80 και 90, με την ζέστη και το στρίμωγμα, τότε δημιουργούνται κάποιοι "ατμοί" που περνουν απο τα χαρτονένια εξωφυλλα και "καίνε" το πολύτιμο βινιλιάκι μας...

Όσο προλαβαίνετε, πέταμα όλες οι σκληρές με δοντάκια θήκες και αντικατάσταση των εσωτερικών με χαρτινα και, λιγότερο στρίμωγμα.

Για τους καμμένους, μια λύση που μπόρεσα να βρω για βελτιωθεί η κατάσταση, ηταν: τρίψιμο δυνατό με το χέρι, κυκλικά, με πολύ ψιλή αλοιφή γρατζουνιών αυτοκινήτου (3Μ) προσέχοντας να μην ξεραθει η αλοιφή, μετά καλό πλύσιμο στο πλυντήριο δίσκων και.... κάπως βελτιώθηκαν...

Αυτά.
 


Μηνύματα
968
Reaction score
1.674
Απ'ότι διαβασα σε διεθνη φόρα, απο χρηστες που είχαν το ίδιο πρόβλημα, οι πλαστικές θήκες από PE & PET, δεν παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα (είναι αυτές οι πιο λεπτές, οι πιο μαλακές).

Και, επειδή δεν αντέχω να εχω τα δισκάκια μου γυμνά, τους πήρα τέτοιες θήκες, άλλαξα και όλα τα εσωτερικά με χάρτινα, τα αραίωσα στα ράφια, και όλα καλά (προς το παρόν!)

Πάντως, όταν συνειδητοποίησα τι έγινε, κάπως ταράχτηκα και κλονίστηκα, γιατί, σαράντα χρόνια που ασχολούμαι με τα βινίλια, πίστευα ότι κυριολεκτικά δεν παθαίνουν τίποτα και δεν "προσβάλονται" από τίποτα... (εκτός αν τα καψεις).

Αυτά και παλι.
 

Μηνύματα
1.447
Reaction score
1.102
Εμένα πάλι μου φαίνεται υπερβολικό να διαπερνάει το χαρτόνι του εξωφύλου,μετά το εσώφυλλο και να φτάνει στο δίσκο.Εκτός αν το εσώφυλλο κάνει τη ζημιά.Όπως και να έχει αν κάποιος συμφορουμίτης το έχει πάθει δεν έχω λόγο να αμφιβάλω.
Πρίν λίγο καιρό που ψώνιζα από δισκάδικο,αφού έφτασα στο ταμείο με τους δίσκους,του ζήτησα καλύματα και κοιτώντας με περίεργο ύφος μου λέει:
-Τι να τα κάνεις?
-Να καλύψω τους δίσκους,τι άλλο?
-Θα πας σπίτι σου,θα βγάλεις όλα τα καλύματα από τους δίσκους και θα τα πετάξεις.Το χαρτί είναι ζωντανός οργανισμός και πρέπει να αναπνέει.

Εγώ βέβαια έχω καλυμένους δίσκους πάνω από 15 χρόνια και κανένα χαρτί δεν ''πέθανε''.Για το μόνο που είμαι σίγουρος είναι οτί η υγρασία κάνει κακό και σε συνδυασμό με το στριμωγμα....
 


Μηνύματα
274
Reaction score
106
παιζει ρολο ποσο υγρασια εχει ενα σπιτι. ειναι καποια σπιτια τον χειμωνα οτι πιασεις ειναι μουσκεμα, οπως ηταν στο παλιο μου σπιτι τα ρουχα στην ντουλαπα ειχες την αισθηση πως ηταν βρεγμενα.. λογικα ετσι πιανουν και οι δισκοι
 
Last edited:

Μηνύματα
463
Reaction score
575
Η εισβολή του πολυμερισμου στο δισκο απο το εξώφυλλο είναι υπερβολη. Ο δισκος του ελληνικού ψυχεδελικού συγκροτήματος Will-O-The Wisp - “God Bless The Child. Water-Lily’ Land» που βγήκε το 2001 στην υπέροχη κόκκινη και μπλε βελούδινη συσκευασία που ανοίγει, ήταν σε απευθείας επαφη με την παχιά ζελατίνα η οποία υποτιθεται το προστατευε.
 

ryk

Μηνύματα
2.112
Reaction score
925
Η εισβολή του πολυμερισμου στο δισκο απο το εξώφυλλο είναι υπερβολη. Ο δισκος του ελληνικού ψυχεδελικού συγκροτήματος Will-O-The Wisp - “God Bless The Child. Water-Lily’ Land» που βγήκε το 2001 στην υπέροχη κόκκινη και μπλε βελούδινη συσκευασία που ανοίγει, ήταν σε απευθείας επαφη με την παχιά ζελατίνα η οποία υποτιθεται το προστατευε.
Όντως και μένα δεν μου φαίνεται λογικό το εξώφυλλο να κάνει την ζημιά. Πιο ύποπτο είναι το εσώφυλλο που έρχεται σε επαφή με το δίσκο.
Τα τελευταία χρόνια σαν αρχή μου είναι το πλύσιμο του οποιουδήποτε δίσκου που απέκτησα (καινούριου-μεταχ.), πέταμα του εσώφυλλου και αντικατάστασή του με εσώφυλλο nagaoka. Μανία έχω με τα χάρτινα....τα καίω στο τζάκι!:D
 

dcure

Επαγγελματίας
Μηνύματα
763
Reaction score
349
Στην πυρά και το βινύλιο λοιπόν ! Κανένα πλυντηριάκι έτσι για καθάρισμα από τυχόν υπολείμματα υγρασίες κτλ βρε παίδες ,όχι μόνο πιάτα στήν κουζίνα,,,,,,Αυτό βέβαια που έχω να σημειώσω ότι όσες φορές βρήκα βινύλια σε σωρούς πεταμένα τουλάστον 40 ετών δέν είχαν τίποτε άλλο εκτός από γρατσουνιές χμ χμ χμ!
 

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Μηνύματα
3.428
Reaction score
4.013
Βρηκα και γω 5-6 δισκους με αυτο το προβλημα.Προσπαθησα να δω αν ολοι ειχαν κοινα σημεια οσον αφορα την φυλαξη τους και δεν ειχαν.Αλλοι ειχαν εξωτερικες ζελατινες αλλοι εσωτερικες αλλοι χαρτινες εσωτερικες που ακομη δεν αντικατεστησα με τα εσωφυλλα που χρησιμοποιω σιγα σιγα σε ολους τους δισκους μου.Ομως τελικα βρηκα ενα κοινο σημειο σε ολους που δεν ξερω αν ειναι ενας απο τους λογους του προβληματος λογω του μικρου αριθμου προβληματικων δισκων μου.Ειναι ολοι νεας εκδοσης η επανεκδοσης και ολοι 180-200 γρ.Κανενας παλιος μου δισκος δεν παρουσιαζει κατι παρομοιο.Επισης απο τους προβληματικους κανενας δεν εχει θορυβους επιφανειας η αλλους.Μια σκεψη μου ειναι μηπως το υλικο ( "βινυλιο" ) των πιο συγχρονων δισκων και πιθανον των βαριων 180-200γρ να παιζει καποιο ρολο;
 


Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.867.337
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top