προστασία -βελτίωση

Μηνύματα
301
Reaction score
303
Φυσικά δεν μιλάμε για θορύβους που γίνονται αντιληπτοί, διότι τα τροφοδοτικά των συσκευών που λειτουργούν μέσω των πυκνωτών τροφοδοσίας και μετατρέπουν το εναλλασσόμενο ρεύμα σε συνεχές δεν αφήνουν να περάσουν στο σήμα τέτοιοι θόρυβοι, αν συμβεί αυτό μιλάμε για σοβαρή βλάβη, άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που για αυτά τα "βελτιωτικά" ρεύματος, ιδιαίτερα στην οικονομική κατηγορία, φίλτρα κ.λ.π. υπάρχει έντονη αμφιβολία εάν βελτιώνουν ή χειροτερεύουν τα πράγματα, πιο νέος και εγώ, έχοντας ένα αρκετά μεγάλο και ακριβό ενισχυτικό πήγα και αγόρασα ένα τέτοιο σταθεροποιητή τάσης, με πρόθεση περισσότερο της προστασίας του μηχανήματος από τις διαφοροποιήσεις της τάσης του ρεύματος της ΔΕΗ, και ένας φίλος πολύ περισσότερο γνώστης από εμένα μου είπε: "βγάλτο αυτό το πράγμα σου χαλάει τον ήχο" και πράγματι αφαιρώντας το, το σύστημα "ανέπνευσε".
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.944
Reaction score
20.445
Καταρχάς, έτσι όπως γράφεις, δεν κατάλαβα τίποτα. Το προσπερνάω αυτό, ΟΚ.

Όταν κατηγορείται μια συσκευή ότι "εισάγει θορύβους στο ρεύμα" και κάποιος ρωτήσει "πώς γίνονται αντιληπτοί αυτοί οι θόρυβοι", περιμένει μια σαφή απάντηση. Εάν η απάντηση είναι "οι θόρυβοι δεν γίνονται αντιληπτοί", αυτομάτως καταργείται η αρχική κατηγορία. Το ότι το σύστημα "ανέπνευσε" με την αφαίρεση της συσκευής, μετά από πρόταση ενός "περισσότερο γνώστη" (αλήθεια, τι παραπάνω γνώριζε?), δεν είναι σαφής απάντηση.

Ο θόρυβος είναι κάτι που γίνεται αντιληπτό, είτε σε χαμηλή είτε σε υψηλή στάθμη του ίδιου του θορύβου, είτε με την ακοή είτε με μετρητικά όργανα. Επομένως και για να το πάω κατευθείαν στο άκρο, εάν δεν μετρήσετε για να γίνει αντιληπτό κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχει (π.χ. θόρυβος στο ρεύμα), καλά θα ήταν να αναθεωρήσετε κάποιες παραδοχές που κάνετε ("το σύστημα ανέπνευσε") επειδή το είπε κάποιος "γνωστής".

Τέλος, για να μην παρεξηγηθώ, η ερώτησή μου προήλθε από ειλικρινές ενδιαφέρον. Στο σύστημα μου έχω δύο συσκευές σαν αυτή που πρότεινα και ένα online UPS. Κάνεις εξ όσων ακροάστηκαν το σύστημα μου δεν διαπίστωσε οποιαδήποτε υστέρηση στο ηχητικό αποτέλεσμα που να οφείλεται στη συσκευή που πρότεινα. Ούτε όταν το σύστημα μετρήθηκε και "στήθηκε" με REW και Dirac, διαπιστώθηκε κάτι. Επομένως, όταν διάβασα για "θορύβους στο ρεύμα", θορυβήθηκα (pun intended :) ) κι είπα να ρωτήσω σχετικά, έτσι ώστε αν όντως μου διέφυγε κάτι το οποίο δημιουργεί πρόβλημα, να το διορθώσω.
 

Μηνύματα
301
Reaction score
303
Και εγώ για να βοηθήσω έγραψα, τώρα για το πως γράφω και δεν κατάλαβες, θα κάνω άλλη μια προσπάθεια, η πρόταση "δεν γίνονται αντιληπτοί" συνδέεται με την επεξηγηματική πρόταση, για τον τρόπο που λειτουργούν τα τροφοδοτικά των συσκευών και δεν αφήνουν να περάσουν θόρυβοι από το δίκτυο, είτε είναι συνδεδεμένα κατευθείαν στην παροχή, είτε σε κάποιο "βελτιωτικό", έτσι ακόμη, και εάν π.χ. ο μετ/στης που περιέχει ένας σταθεροποιητής τάσης και ο θόρυβος που αυτός παράγει, δεν θα εισαχθεί με ακουστό τρόπο στο σύστημα.
Αυτό δηλαδή που απλά θέλω να πω, είναι ότι οι ίδιες οι συσκευές από τον σχεδιασμό τους, σε ένα βαθμό, τα βγάζουν πέρα με τους θορύβους του δικτύου.
Γι' αυτό στην αγορά, πλέον υπάρχουν "βελτιωτικά" ρεύματος της τάξης τετραψήφιων ή και πενταψήφιων τιμών, διότι με τα απλά "οικονομικά" συνήθως, κάτι βελτιώνεται και κάτι χειροτερεύει (γι αυτό χρειάζεται το demo να ακούσεις αν σου κάνει ή όχι).
Φυσικά δεν γνωρίζω όλες τις συσκευές σταθεροποίησης τάσης που κυκλοφορούν στα καταστήματα
ηλεκτρονικών, ούτε αν υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες για ηχητικές εφαρμογές, στη δική μου περίπτωση αρκούσε να ακούσεις με ή χωρίς για να καταλάβεις.
 

Μηνύματα
301
Reaction score
303
Επανέρχομαι, πάλι στο θέμα, και διότι σε ένα βαθμό έχει δίκιο ο Wizzy να μην καταλαβαίνει τα γραφόμενά μου, αφού χρησιμοποίησα την λέξη "θόρυβος" ο οποίος δεν γίνεται αντιληπτός, οπότε δικαίως και μπορεί κανείς να πει: τι σόι θόρυβος είναι αυτός που δεν ακούγεται, ορθότερο περιγραφικά θα ήταν να χρησιμοποιήσω την φράση, μόλυνση του ρεύματος από θορύβους του δικτύου και του αέρα, έτσι απολογούμαι πώς, κακώς ίσως, πίστεψα στο forum, ότι θα γινόταν αντιληπτή η σημασία της λέξης "θόρυβος" στο κείμενό μου (ως όρος δηλαδή), εξ αιτίας τόσο του θέματος του νήματος, όσο και των λεχθέντων, στις προηγούμενες αναρτήσεις, π.χ. "για τις μεταμεσονύκτιες ακροάσεις, που ο haraias διαπιστώνει αρκετή έως μεγάλη βελτίωση".(που λιγοστεύει η φασαρία και οι θόρυβοι του δικτύου)
Πάλι λόγω του Wizzy, θεώρησα καλό, να ελέγξω λίγο περισσότερο το θέμα, διότι δεν είμαι ηλεκτρονικός και ίσως αυτά που έχω αφομοιώσει στην πορεία να έχουν τροποποιηθεί ή ακόμη και να μην ισχύουν πλέον, βρήκα λοιπόν ένα καλό εισαγωγικό άρθρο για τα conditioners ρεύματος και ένα βίντεο του Paul MacGowan της PSaudio για τα UPS, τα οποία και επισυνάπτω παρακάτω.
Δύο ενδιαφέροντα σημεία, από πλευράς πρακτικής σημασίας, μπορούμε να βρούμε στο άρθρο, το ένα είναι πως κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, και το δεύτερο, ότι επειδή τα τροφοδοτικά των συσκευών λειτουργούν και ως βελτιωτικά ρεύματος, μέσω ενός οργάνου μέτρησης του "θορύβου" (noise), μπορούμε να συγκρίνουμε εάν το συγκεκριμένο conditioner είναι καλύτερο από το τροφοδοτικό της συσκευής μας ως conditioner ή όχι, και πράττουμε ανάλογα.
Τέλος, επειδή μια από τις βελτιώσεις που κάνουν τόσο τα βελτιωτικά όσο και τα τροφοδοτικά είναι το φιλτράρισμα του θορύβου( noise) στις υψηλές συχνότητες, γίνεται έτσι κατανοητό γιατί στην δική μου περίπτωση το σύστημα "ανέπνευσε".


 


Staff online

  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.865.413
Members
37.934
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top