ταίριασμα προ και τελικού

gid

Reaction score
10.207
προ έξοδος: 2.2βολτ, 1.2ΚΩ

τελικός είσοδος: 1βολτ, 33ΚΩ

Η σχέση αντιστάσεων είναι ικανοποιητική, σωστά;

Η διαφορά στις ευαισθησίες όμως;

Τι σημαίνει πρακτικά, ότι ανεβάζοντας την ένταση του προ, κάποια στιγμή ο τελικός θα κλιπάρει; Υπάρχουν άλλες συνέπειες;

Ευχαριστώ

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
προ έξοδος: 2.2βολτ, 1.2ΚΩ

τελικός είσοδος: 1βολτ, 33ΚΩ

Η σχέση αντιστάσεων είναι ικανοποιητική, σωστά;

Η διαφορά στις ευαισθησίες όμως;

Τι σημαίνει πρακτικά, ότι ανεβάζοντας την ένταση του προ, κάποια στιγμή ο τελικός θα κλιπάρει; Υπάρχουν άλλες συνέπειες;

Ευχαριστώ
Το ότι ο προενισχυτής σου έχει έξοδο 2,2 Volts δεν στέκει. Αναλόγως της εξόδου της πηγής σου και το gain του θα έχει και ανάλογη τάση.
Τα χαρακτηριστικά των προσενισχυτών που στη προκειμένη σε απασχολούν είναι το κέρδος, θα το βρεις σε db ή και σε απόλυτο αριθμό, η μέγιστη απαραμόρφωτη τάση εξόδου και οι αντιστάσεις εξόδου προ και εισόδου τελικού.

Παράδειγμα για να το καταλάβεις καλύτερα:
Αν ένας προενισχυτής έχει κέρδος 12 db, αυτό μεταφράζεται σε κέρδος τάσης X4.
Με τα 2 Volts μέγιστης εξόδου, που υπάρχουν συνήθως στην έξοδο μιας ψηφιακής πηγής, θα έχουμε στην έξοδο του προενισχυτή:
2Volts X 4 = 8 Volts με το ρυθμιστή έντασης στο 100%.

Εδώ πλέον βλέπεις αν τη τάση αυτή δύναται να την έχει απαραμόρφωτη ο προενσχυτής σου στην έξοδο του.
Καταλαβαίνεις βέβαια ότι τα 8 Volts υπεραρκούν να οδηγήσουν σε πλήρη ισχύ τον τελικό σου, αλλά πάντα φροντίζουμε να υπάρχει ασφαλές περιθώριο, όπως και καλύπτουμε τη πιθανότητα χαμηλής εξόδου της πηγής, όπως ένα phono stage.

Τώρα μπαίνουν στην εξίσωση οι αντιστάσεις εξόδου του προ και εισόδου του τελικού.
Αυτές σχηματίζουν ένα διαιρέτη τάσης, που ουσιαστικά μειώνει ελαφρώς τη τελική έξοδο του προενισχυτή.
Στη περίπτωση σου και μιλώντας για τη τάση των 8 volts, βάση των αντιστάσεων που ανέφερες, αυτή θα μειωθεί στα 7,72 Volts ή αν θέλεις μειώνεται κατά 3,5%.

Στο παραπάνω παράδειγμα δεν υπολογίσαμε τις επαφές καθώς και το καλώδιο διασύνδεσης που επίσης έχουν κάποια μικρή επίπτωση.

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σου τώρα...
Κλιπάρισμα ίσον παραμόρφωση. Ο ενισχυτής σου βγάζει όλη την απαραμόρφωτη ισχύ του με είσοδο 1 Volt. Όταν εσύ τον τροφοδοτήσεις με μεγαλύτερη είσοδο τότε τον υπεροδηγείς, λειτουργώντας εκτός παραμέτρων, οπότε εμφανίζεται η γνωστή παραμόρφωση.

gid

Reaction score
10.207
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Το ότι ο προενισχυτής σου έχει έξοδο 2,2 Volts δεν στέκει. Αναλόγως της εξόδου της πηγής σου και το gain του θα έχει και ανάλογη τάση.
Όταν ο κατασκευαστής του προ λέει 2.2V εννοεί τη μέγιστη τάση εξόδου, μάλλον σε VRMS.

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σου τώρα...
Κλιπάρισμα ίσον παραμόρφωση. Ο ενισχυτής σου βγάζει όλη την απαραμόρφωτη ισχύ του με είσοδο 1 Volt. Όταν εσύ τον τροφοδοτήσεις με μεγαλύτερη είσοδο τότε τον υπεροδηγείς, λειτουργώντας εκτός παραμέτρων, οπότε εμφανίζεται η γνωστή παραμόρφωση.
Ναι όλα αυτά τα γνωρίζω. Άρα συμφωνείς ότι, ενώ ο προ έχει ένα εύρος στην ένταση από -άπειρο ως 0 ντεσιμπέλ (σε ντεσιμπέλ είναι καλιμπραρισμένο το volume knob), αν τον συνδέσω με τον τελικό που έχω στο μυαλό μου, το εύρος αυτό θα είναι πλασματικό, αφού από κάποια ένταση και πάνω (ας πούμε από τα -5 ντεσιμπέλ) θα έχω κλιπάρισμα και παραμόρφωση. Οπότε η μέγιστη ένταση που θα μπορώ να βάλω στο volume knob θα είναι πλέον -5 και όχι 0 ντεσιμπέλ. Πράγμα που δε με προβληματίζει καθόλου αφού έτσι κι αλλιώς θα είμαι σε θέση να αξιοποιήσω το πλήρες δυναμικό εύρος του τελικού.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Όταν ο κατασκευαστής του προ λέει 2.2V εννοεί τη μέγιστη τάση εξόδου, μάλλον σε VRMS.

Ναι όλα αυτά τα γνωρίζω. Άρα συμφωνείς ότι, ενώ ο προ έχει ένα εύρος στην ένταση από -άπειρο ως 0 ντεσιμπέλ (σε ντεσιμπέλ είναι καλιμπραρισμένο το volume knob), αν τον συνδέσω με τον τελικό που έχω στο μυαλό μου, το εύρος αυτό θα είναι πλασματικό, αφού από κάποια ένταση και πάνω (ας πούμε από τα -5 ντεσιμπέλ) θα έχω κλιπάρισμα και παραμόρφωση. Οπότε η μέγιστη ένταση που θα μπορώ να βάλω στο volume knob θα είναι πλέον -5 και όχι 0 ντεσιμπέλ. Πράγμα που δε με προβληματίζει καθόλου αφού έτσι κι αλλιώς θα είμαι σε θέση να αξιοποιήσω το πλήρες δυναμικό εύρος του τελικού.
Επειδή μάλλον αναφέρεσαι σε προενισχυτή λυχνίας είναι εντελώς απίθανο να είναι μόλις 2,2 Volts η έξοδος του.

Τα παρακάτω που αναφέρεις ισχύουν. Είναι βαθμονομημένο είναι το σωστό για το ποτενσιόμετρο και όχι καλιμπαρισμένο.

Akis_G

Τηγανιτοειδές (κόντρα πλακέ) μπάσο!
Reaction score
8.261
Χωρίς να θέλω να χαλάσω το θέμα του φίλου gid, μήπως θα μπορούσα να έχω μια βοήθεια για ένα ανάλογο πρόβλημα που αντιμετώπισα?
Πρόκειται για σύνδεση dac - ολοκληρωμένου.
Όσο οι συσκευές ήταν συνδεμένες με unbalanced καλώδιο δεν είχε προκύψει ποτέ κάποιο πρόβλημα.
Πρόσφατα όμως άλλαξα τη σύνδεση σε balanced και τότε σε κάποια κομμάτια ακούγεται εντονος ήχος από τα ηχεία (κλιπάρισμα?).
Το dac έχει ρυθμιζόμενο output level offset κατά +/- 9,5dB οπότε μειώνοντάς το κατά 7dB το φαινόμενο εξαφανίζεται.
Γιατί συνέβη αυτό με την αλλαγή σύνδεσης?
Μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς η ρύθμιση που πρέπει να κάνω στο dac ώστε να έχω σωστή οδήγηση?

Παραθέτω τις προδιαγραφές των συσκευών.
Ευχαριστώ.

amp.JPG dac.JPG

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Χωρίς να θέλω να χαλάσω το θέμα του φίλου gid, μήπως θα μπορούσα να έχω μια βοήθεια για ένα ανάλογο πρόβλημα που αντιμετώπισα?
Πρόκειται για σύνδεση dac - ολοκληρωμένου.
Όσο οι συσκευές ήταν συνδεμένες με unbalanced καλώδιο δεν είχε προκύψει ποτέ κάποιο πρόβλημα.
Πρόσφατα όμως άλλαξα τη σύνδεση σε balanced και τότε σε κάποια κομμάτια ακούγεται εντονος ήχος από τα ηχεία (κλιπάρισμα?).
Το dac έχει ρυθμιζόμενο output level offset κατά +/- 9,5dB οπότε μειώνοντάς το κατά 7dB το φαινόμενο εξαφανίζεται.
Γιατί συνέβη αυτό με την αλλαγή σύνδεσης?
Μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς η ρύθμιση που πρέπει να κάνω στο dac ώστε να έχω σωστή οδήγηση?

Παραθέτω τις προδιαγραφές των συσκευών.
Ευχαριστώ.

View attachment 47257 View attachment 47258
Σε κάθε περίπτωση η ζυγισμένη έξοδος μιας συσκευής έχει μεγαλύτερη στάθμη από την αζύγιστη.

Στα χαρακτηριστικά του μετατροπέα σου αναφέρεται πως η balance έξοδος του είναι κατά 5,5 db υψηλότερη της unbalance.
Αυτό στη πράξη σημαίνει πως το σήμα της είναι κατά 1,9 φορές μεγαλύτερο. Αν δηλαδή στην αζύγιστη έχεις 2 Volts, με τη ζυγισμένη θα έχεις 3,8 volts, οπότε και υπεροδηγεί την είσοδο του ενισχυτή σου.
Γιαυτό με τα -7db που το έχεις δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση βεβαιώσου για το τρόπο λειτουργίας της εξόδου του μετατροπέα σου ώστε να μην έχεις απώλειες ανάλυσης.
Στη θέση σου θα χρησιμοποιούσα unbalance σύνδεση εκτός αν είναι απαραίτητη η χρήση μεγάλου μήκος καλωδίων.

gid

Reaction score
10.207
Επειδή μάλλον αναφέρεσαι σε προενισχυτή λυχνίας είναι εντελώς απίθανο να είναι μόλις 2,2 Volts η έξοδος του.

Τα παρακάτω που αναφέρεις ισχύουν. Είναι βαθμονομημένο είναι το σωστό για το ποτενσιόμετρο και όχι καλιμπαρισμένο.
Ο προ δεν ειναι λαμπάτος, είναι προενισχυτής ενός a/v

Στο ΕΜΠ "βαθμονομημένο" έμαθα να λέω αλλά γράφω "καλιμπραρισμένο" για να γίνομαι καλύτερα κατανοητός. Και δεν το βρίσκω λάθος, απλά δεν είναι η ιδανική λέξη.

Akis_G

Reaction score
8.261
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση η ζυγισμένη έξοδος μιας συσκευής έχει μεγαλύτερη στάθμη από την αζύγιστη.
Αντίστοιχα στις balanced/unbalanced εισόδους μιας συσκευής, αυτό δεν έχει ληφθεί υπόψιν?

Σε κάθε περίπτωση βεβαιώσου για το τρόπο λειτουργίας της εξόδου του μετατροπέα σου ώστε να μην έχεις απώλειες ανάλυσης.
Σε δοκιμή του AVMentor αναφέρεται αυτό:
"Η εταιρία αναφέρει ότι η μετατροπή i/v στην έξοδο του μετατροπέα γίνεται με το σήμα σε balanced μορφή, μια αποστολή η οποία φαίνεται να έχει ανατεθεί σε δύο εδικά ολοκληρωμένα της That (1570)"
Τι εννοείς?

Στη θέση σου θα χρησιμοποιούσα unbalance σύνδεση εκτός αν είναι απαραίτητη η χρήση μεγάλου μήκος καλωδίων.
Νόμιζα ότι η balanced σύνδεση είναι γενικά προτιμητέα όταν έχουμε αντίστοιχης σχεδίασης τμήματα εξόδου/εισόδου των συσκευών.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Αντίστοιχα στις balanced/unbalanced εισόδους μιας συσκευής, αυτό δεν έχει ληφθεί υπόψιν?

Σε δοκιμή του AVMentor αναφέρεται αυτό:
"Η εταιρία αναφέρει ότι η μετατροπή i/v στην έξοδο του μετατροπέα γίνεται με το σήμα σε balanced μορφή, μια αποστολή η οποία φαίνεται να έχει ανατεθεί σε δύο εδικά ολοκληρωμένα της That (1570)"
Τι εννοείς?

Νόμιζα ότι η balanced σύνδεση είναι γενικά προτιμητέα όταν έχουμε αντίστοιχης σχεδίασης τμήματα εξόδου/εισόδου των συσκευών.
1) Συνήθως όχι. Δεν είναι καθορισμένες οι τιμές εξόδου και ο κάθε κατασκευαστής ακολουθεί δικό του δρόμο.
2) Σε όλους τους μετατροπείς D to A συμβαίνει αυτό που αναφέρει. Αυτό που σου είπα έχει να κάνει με το αν η ρύθμιση της εξόδου γίνεται σε ψηφιακό ή αναλογικό επίπεδο.)
3) Ελάχιστες συσκευές είναι πραγματικά ζυγισμένες. Οι περισσότερες απλά προσαρμόζουν το σήμα.

Akis_G

Reaction score
8.261
1) Συνήθως όχι. Δεν είναι καθορισμένες οι τιμές εξόδου και ο κάθε κατασκευαστής ακολουθεί δικό του δρόμο.
2) Σε όλους τους μετατροπείς D to A συμβαίνει αυτό που αναφέρει. Αυτό που σου είπα έχει να κάνει με το αν η ρύθμιση της εξόδου γίνεται σε ψηφιακό ή αναλογικό επίπεδο.)
3) Ελάχιστες συσκευές είναι πραγματικά ζυγισμένες. Οι περισσότερες απλά προσαρμόζουν το σήμα.
Σε αναλογικό νομίζω.
Έτσι δε λέει εδώ?
dac2.JPG

Δηλαδή τα "fully balanced topology from input to output" που λέει ο ενισχυτής είναι φούμαρα του μάρκετιγκ ε?
Πάντως τελικά λες καλύτερα να επιστρέψω στην unbalanced από το να χαμηλώνω την balanced?
(Εννοείται για κοντό καλώδιο μιλάμε)

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.433
Σε αναλογικό νομίζω.
Έτσι δε λέει εδώ?
View attachment 47287

Δηλαδή τα "fully balanced topology from input to output" που λέει ο ενισχυτής είναι φούμαρα του μάρκετιγκ ε?
Πάντως τελικά λες καλύτερα να επιστρέψω στην unbalanced από το να χαμηλώνω την balanced?
(Εννοείται για κοντό καλώδιο μιλάμε)
Αν αναφέρει κάτι τέτοιο στα χαρακτηριστικά του τότε προφανώς και είναι, οπότε μείνε εκεί που είσαι.
Απλά επιβεβαίωσε ότι η μείωση στάθμης στη πηγή δεν επηρεάζει την ανάλυση.

Reaction score
1.391
αν αναφερει "fully balanced topology from input to output" τοτε κρατα τα xlr...

ουπς! δεν ειχε γινει ανανεωση και δεν ειδα το μνμ του πετρου...

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.008
Members
38.525
Νεότερο μέλος
seos