#1 home cinema speaker

Reaction score
2.224
Re: Επιλογή #1 και #2

Από ότι έχω διαβάσει, ο λόγος που καθιερώθηκε το κεντρικό ηχείο στους κινηματογράφους δεν ήταν η ανάγκη για διαχωρισμό των διαλόγων. Για ποιο λόγο άλλωστε; Ήταν η ανάγκη οι θεατές που παρακολουθούσαν από τα άκρα της αίθουσας να μην ακούν μόνο το ηχείο μπροστά τους, αλλά να έχουν και μια αίσθηση στερεοφωνίας. Θεωρώντας δεδομένα λοιπόν τα κύρια ηχεία, έχω την αίσθηση ότι σε μικρούς χώρους, με πηγή κάποια τηλεόραση (ενδεχομένως και με ένα προβολέα σε σχετικά λίγες ίντσες) το κεντρικό θα μπορούσε και να λείπει και η διαφορά να είναι αστεία. Αντίθετα η ύπαρξη περιφερειακών ηχείων, σε χώρους μικρούς και μεγάλους, είναι αυτό που δίνει την surround αίσθηση, η οποία για αρκετά χρόνια ως λέξη ήταν ταυτισμένη με το HC. Προφανώς για αυτόν ακριβώς το λόγο. Αντίστοιχα και το μπάσο περνάει σε κάποιο μικρό βαθμό από τα κύρια ηχεία, η αίσθηση του περιφερειακού ήχου με τίποτα. Άρα ξεκάθαρα για μένα #1 main, #2 surround. Από εκεί και πέρα έχω την αίσθηση ότι παρακολουθώντας μια ταινία πιο πολύ θα μου λείψει το βαθύ χαμηλό όταν περπατά ο T-Rex παρά οι διαχωρισμένοι διάλογοι που θα ακούγονται από το dedicated ηχείο και όχι αυτούσιοι από τα main.

Από την άλλη καταλαβαίνω ότι έχει μεγάλη σημασία και τι εννοεί ο καθένας ως HC και τι ταινίες του αρέσει να βλέπει. Για τον περισσότερο κόσμο (και για μένα) το ηχητικό κομμάτι του HC έχει μεγαλύτερη σημασία σε ταινίες δράσης, όπου τόσο το sub όσο και τα surround δουλεύουν υπερωρίες. Όταν δω π.χ. το Star Wars σε σπίτι, με νοιάζει και με παρανοιάζει να το δω σε ένα καλό σύστημα, με βαρβάτο sub και περιφερειακά ηχεία. Αντίθετα όταν θα κάτσω να δω το Julie&Julia (που λέει ο λόγος) θέστηκα για αυτά τα ηχεία. Θα το έβλεπα άνετα και από τα ηχεία της τηλεόρασης, και αν το έβλεπα σε HC τότε θα εκτιμούσα την ποιότητα του κεντρικού ηχείου.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
Απάντηση: Re: Επιλογή #1 και #2

στην τοτε sony μου (ολοι απο τηλεοραση ξεκινησαμε) και με 4 ραδιοενισχυτες , οταν εκοβα για πλακα το κεντρικο - το τι ακουγα απο τα lr ηταν <μουτζουρωμενο> αυτη την αισθηση μου εδινε....
Καπως ετσι και το προηγουμενο καλοκαιρι, (για κανα μηνα που εμεινα χωρις κεντρικο) (και δηλωμενο ως φαντομ στον πιο 72) + στις ιδιες ταινιες ιδια αισθηση.....Καποτε (πριν το 00) θυμαμαι δεν υπηρχαν προσιτα τσαμπουκαληδικα σαμπ, και θυμαμαι ενας πωλητης του τοτε συκαρη μου ειχε πει:
Αν δεν νοιωθεις το γκοτζιλα να πατα εδω (και μου εδειχνε ) δεν ειναι hc....δυστυχως πιο ευκολα παρακολουθεις μια ταινια παρα την ζεις.....
ετσι ειναι..............

Reaction score
19
Επειδη η γενικοτητα οδηγει στην πλειονοτητα των συστηματων, το sub δεν υποκαθισταται από τα main. Σωστο λοιπον ότι η πληροφορια του χανεται με την απουσια του. Σωστο επισης ότι H.T. χωρις περιφερειακο ηχο δεν είναι απλα H.Τ. Σωστοτερο και ότι χωρις υποτιτλους απαιτειται καλο και καθαρο κεντρικο.

Όλα σωστα ταυτοχρονα γιατι ο μουσακας προυποθετει και μπεσαμελ και μελιτζανα και όλα τα αλλα για να είναι μουσακας!!!

Όμως αν το ερωτημα τροποποιηθει λιγο, να γινει λιγο περισσοτερο δοκιμο, ποια είναι η αποψη σας:

Ποια η βελτιστη ποσοστιαια κατανομη του προυπολογισμου σας αναμεσα σε:

1. L,R
2. Center
3. Surround
4. Sub(s)

Η δικη μου αποψη είναι:

1.L,R 15-20%
2.Center 10-15%
3.Surround 15-20%
4.Sub(s) 40-50%

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
Απάντηση: Re: #1 home cinema speaker

lr ευτυχως ή δυστυχως θα βαλω τιμες ελλαδας 3000 ++
c 1100
sr 1050
sub 8000(περιπου)
Το βαρος το εχω ρειξει στις χαμηλες, μπορουσα ευκολα να ζησω και με 2 σαμπ, δεν το εκανα,
ζωτικα ειναι και τα lr
Το ιδιο σημαντικη ειναι και η ΣΩΣΤΗ τοποθετηση των ηχειων,ολων τω ηχειων
και μια ισοσταθμιση allover (οχι μονο στο σαμπ) ειναι ζωτικο το κρος -το time domain ) ωστε οι δορυφοροι να συνεργαζονται αριστα με το υπογουφερ.

stathis

Ultra Home Theater
Reaction score
36.425

τα σαμπ κλιπς εχει 2000 το ενα?

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

ξερω γω βαλε και τους τελικους τους

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
Απάντηση: #1 home cinema speaker

οσο για το αν τα 3 μπροστινα πρεπει να ειναι ιδια , η γνωμη μου ειναι οτι
απο την στιγμη που καθε ηχειο (c vs lr) κανουν αλλη δουλεια τα ηχεια δεν πρεπει να ειναι τα ιδια.Τρελλαμενοι στην γερμανια - αμερικη δοκιμασαν ενα rf7 σαν κεντρικο-δεν τους βγηκε.
Το rc 64 II εχει 4 6ρηδες κωνους και ενα μεγαλο τουιτερ.
Τα lr εχουν 2 10αρια και ενα ιδιο τουιτερ με αυτο του κεντρικου.
Aκομα καποιοι δοκιμασαν 3 κεντρικα , παλι δεν τους βγηκε, εχασαν το γεμισμα που προσφερουν τα lr , και ας ειναι δηλωμενα και μικρα.
3 ιδια ηταν και τα jamo , εχαναν σε γεμισαμ μεσοχαμηλων, και ας ηταν και αυτα δηλωμενα μικρα, οπως και τα teu.
Γνωριζω καποιον που παιζει 4,0 ειχε ενα rotel 1090 και επαιζε 4 rf , εντυπωσιακο αλλα κουλο.
Καλη περιπτωση ειναι και τα u2 της klispch ,αλλα σε πριμα χανουν.....γενiκα το καθε ηχειο πρεπει να παιζει απαραμορφωτα .....αλλιως αρχιζουν τα θεματα...............
και ενα δυο σαμπακια για να μας κοβουν την ανασα.
all power to drugs που ελεγε και το htm

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.424

Κάποτε πρέπει να ανοίξω ένα θέμα για το ποιό σοβαρό σχεδιαστικό λάθος έχουν πάρα πολλά κεντρικά ηχεία και πως αντιμετωπίζεται ανέξοδα..
Εκεί θα καταλάβετε για το αν έχει αξία τα 3 μπροστινά να είναι ίδια.

Όπως επίσης γιατί πολλές φορές είναι λάθος να δηλώνουμε τα ηχεία large..

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

κανε κατι και εδω ειμαστε να τα εμπλουτισουμε..................

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

καθετο κεντρικο ?
πως ? και καλα αν εχεις ηχοπερατη οθονη, ηχοπερατη τελεοραση δεν εχει καρντια μου (αμερικανοι....)

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

ενα κεντρικο (νορμαλ) σε ενα χωρο 20 τμ παιζει ευκολα και καλα (νορμαλ παντα) με 100 βατ, .Υποψιν οτι εχουμε ποσοστο πληροφοριας περιπου 70% .
το σαμπ με λιγοτερη πληροφορια (ποσοστο) και θελει πολυ περισοτερο ρευμα (ενισχυτη αναλογο +ικανη μοναδα) για να δηλωσει αναλογο παρων.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

αν προσθεσουμε στασιμα ακυρωσεις και αλλα δαιμονια του χωρου το σαμπ καλειται να κανει πραματα και θαματα.Σε κουλο χωρο (και μια σταλια ) δοκιμασα 2 canton σε καθε πιθανη θεση, χαμηλες δεν ειχα.
Και μιλαμε για 12 τμ, οταν μπηκε το sunfire , κουνησε τα παντα ολα.Η πιο δυσκολη δουλεια ειναι του σαμπ.

Staff online

• xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.871
Members
38.508
Νεότερο μέλος
koskef