1910

Μηνύματα
5.581
Reaction score
297
Ο Σεργκέι Μιχάηλοβιτς Προκούντιν-Γκόρσκι ήταν Ρώσος χημικός που έζησε πριν έναν αιώνα. Ήταν πρωτοπόρος της έγχρωμης φωτογραφίας, τραβώντας 3 μαυρόασπρες φωτογραφίες του ιδίου θέματος μέσα από 3 έγχρωμα φίλτρα και μετά προβάλλοντάς τες με τον ίδιο τρόπο. Η μέθοδός του εντυπωσίασε τον Τσάρο Νικόλαο Β', ο οποίος του παραχώρησε ένα σιδηροδρομικό βαγόνι-εργαστήριο και άδεια να φωτογραφίζει σε όλη τη Ρωσία. Να ένα από τα αποτελέσματα της δουλειάς του, το μοναστήρι του Αγίου Νείλου στη λίμνη Σέλιγκερ, το 1910:

Περισσότερα για τον ίδιο:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sergei_Prokudin-Gorskii
και τη δουλειά του:
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Prokudin-Gorskii_images
Οι φωτογραφίες προέρχονται απο σκανάρισμα των τριών γυάλινων πρωτότυπων που μετά χρησιμοποιήθηκαν περίπου ως RGB layers του τελικού αποτελέσματος.
 

Μηνύματα
16.004
Reaction score
14
Χεχε σαν να βλέπω εικόνα απο λαμπάτο προβολέα με μέτριο CONVERGENCE! :p :p :p

Περαν της πλάκας είναι εκπληκτικό αυτό που μας εβαλες φίλε Rdoherty. Εντυπωσιακό κόνσεπτ να το σκεφτεί και να το κάνει πράξη ο Σεργκέι Μιχάηλοβιτς Προκούντιν-Γκόρσκι. Μπράβο του και μπράβο σου :p :p :p
 



Μηνύματα
5.581
Reaction score
297
Ας βγω off-topic. Το πατρώνυμο στα ρωσικά (όπως το Μιχάηλοβιτς εδώ) έχει τεράστια σημασία στις κοινωνικές σχέσεις. Εάν αποκαλέσεις κάποιον π.χ. "γκασπαντίν + επώνυμο" (κύριε Τάδε), αυτό είναι δείγμα είτε ότι σου είναι παντελώς άγνωστος, είτε (εάν τον γνωρίζεις) ότι τον αντιμετωπίζεις με τυπική ευγένεια που αγγίζει τα όρια της ψυχρότητας. Αυτά μου τα έχει εξηγήσει ένας φίλος Ρώσος που ζει μόνιμα στην Ελλάδα με τη γυναίκα του και την κορούλα τους. Εκείνος λέγεται Αλέγκ Αλεξέγιεβιτς (=γιός του Αλεξέι) + το επώνυμό του. Εάν τον αποκαλέσεις έτσι ακριβώς ("Αλέγκ Αλεξέγιεβιτς"), αυτό στα ρωσικά είναι δείγμα ευγένειας και σεβασμού μαζί. Εάν θες να προχωρήσεις ένα ακόμα βήμα στην οικειότητα, τον λές μόνο με το πατρώνυμο (Αλεξέγιεβιτς) και αν είστε κολλητοί, τον λες μόνο με το πατρώνυμο στο υποκοριστικό του (του πατρωνύμου: Άλεξιτς)! Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ένας κοινός μας φίλος, 'Ελληνας, έχει πατέρα που τον λένε Ευριπίδη, οπότε ο Αλέγκ τον αποκαλεί "Γιρίπιντιτς"! :lol:

Αντίστοιχα οι γυναίκες χρησιμοποιούν το πατρώνυμο αν είναι ανύπαντρες και αφού παντρευτούν, το όνομα του συζύγου, αλλά με μία διαφορά: η κόρη του Αλεξέι λέγεται "ΑλεξέγιεΒΝα", ενώ η σύζυγός του "ΑλεξέγιεΒα" (όπως θα λέγαμε στα ελληνικά: Παναγιώταινα). :p
 




Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.302
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top