4:3, 16:9 και λοιπά κάδρα

Reaction score
19
Μπορεί οι απορίες μου να σας φανούν αυτονόητες (μιας και δε βλέπω γενικά να συζητιούνται) αλλά αφού ποτέ δε βρήκα μια συγκεντρωτική και ξεκάθαρη απάντηση δεν έχω παρά να ελπίζω στο avsite!

Ο λόγος λοιπόν για τα κάδρα των ταινιών και τα μεγέθη τους. Όλοι αρχικά γνωρίζουμε το 4:3 ως την πιο δημοφιλή αναλογία και έπειτα την μακρόστενη 16:9.

Το 4:3 και γενικά όλοι οι λόγοι πώς προκύπτουν; Η αρχική έκδοση μιας ταινίας σε τί διαστάσεις γίνεται; Αυτό που μπορώ να φανταστώ είναι ότι η πρώτη αποτύπωση γίνεται σε κάποιο μακρόστενο κάδρο (προσωπική επιλογή του σκηνοθέτη;) και μετά απλά κροπάρεται. Είναι έτσι; Και αν ο σκηνοθέτης έχει αποφασίσει να εκτυλίσσεται κάποια δράση στα άκρα της εικόνας τότε αυτή απλά... δεν χάνεται σε μια έκδοση 4:3, ακόμα και 16:9;

Επίσης παρατηρώ ότι οι περισσότερες ταινίες πλέον βγαίνουν με κάδρο 2.4:1, δηλαδή καλώς σας δεχτήκαμε ξανά μαύρες μπάρες! Δεν ενοχλεί κανέναν αυτό; Πώς το αντιμετωπίζετε; Όσοι έχουν 16:9 τηλεοράσεις (και όσοι βέβαια πρόκειται να πάρουν, γιατί δεν έχω δει να κυκλοφορούν κι άλλες) πάλι δεν πρόκειται να δουν φουλ εικόνα;

Reaction score
63
Λοιπόν... ας με διορθώσει κάποιος, αν έχω κάπου λάθος!!:cool_4:

Το στάνταρ της αναλογικής τηλεόρασης ήταν το 4:3 και αυτό καθιερώθηκε παλιά. Οι ταινίες, επειδή έπρεπε να γεμίζουν το μάτι στον οριζόντιο άξονα και όχι στον κάθετο, μιας και βλέπουμε στερεοσκοπικά και τα μάτια τα έχουμε διεξιά κι αριστερά και όχι πάνω κάτω, στο σιμενά καθιερώθηκε το στάνταρ 2.35:1, πρίν μπούν οι τηλεοράσεις στα σπίτια. Για να παίξουν λοιπόν σωστά στις τηλεοράσεις, έπρεπε να γίνει crop, με αποτέλεσμα να χάνεις πληροφορία δεξια και αριστερά. Σε μερικές ταινίες, που δεν γινόταν crop, είχαμε τις ενοχλητικές μπάρες. Έτσι λοιπόν άρχισε να καθιερώνεται στις τηλεοράσεις το 16:9. Έτσι οι μπάρες μειώθηκαν αισθητά, αλλά δεν εξαλείφθηκαν, για όποιον ήθελε να έχει όλο το εύρος της εικόνας. Το DVD στην ουσία αυτό που εισήγαγε είναι το pan scan. Δηλαδή σε 4:3 τηλεόραση, να κάνει ένα stretch την εικόνα πρός τα πάνω για να μην χάνεται η πληροφορία, αλλά με παραμόργωση στη εικόνας, μιάς και τα πρόσωπα φαίνονταν τραβηγμένα...

Reaction score
2
Υλικό 4:3 σε κάδρο 4:3

Υλικό 4:3 σε κάδρο 16:9

Υλικό 4:3 σε κάδρο 2.35:1

Υλικό 16:9 (1.78:1) σε κάδρο 4:3

Υλικό 16:9 (1.78:1) σε κάδρο 16:9

Υλικό 16:9 (1.78:1) σε κάδρο 2.35:1

Υλικό 2.35:1 σε κάδρο 4:3

Υλικό 2.35:1 σε κάδρο 16:9

Υλικό 2.35:1 σε κάδρο 2.35:1

Reaction score
19
Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά:

1) τόσα dvd που έχουν κυκλοφορήσει σε 16:9 έχουν σχεδόν πάντα χαμένη πληροφορία (αν υποθέσουμε ότι η αρχική παραγωγή έχει γίνει σε 2.35:1 που είναι και το πιο σύνηθες)

2) αφού σχεδόν όλες οι ταινίες πλέον ακολουθούν την τάση του 2.4:1, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τα μαύρα κενά θέλουμε δε θέλουμε. Κι εγώ που νόμιζα ότι ο κόσμος παίρνει wide (16:9) τηλεοράσεις για να δει μια ταινία αξιοπρεπώς.

Reaction score
2
1) Δεν γυρίζονται όλες οι ταινίες με λόγο πλευρών 2.35:1. Θα έλεγα οτι είναι 50/50 οι ταινίες 1.85:1 με τις 2.35:1.

2) Οι wide τηλεοράσεις είναι ένας καλός συμβιβασμός για να βλέπεις υλικό με όλους τους λόγους πλευρών. Το να βλέπεις ταινία 2.35:1 σε τηλεόραση 16:9 και να βλέπεις μικρές μαυρες μπάρες πάνω και κάτω προσωπικά δεν το θεωρώ πρόβλημα. Και σίγουρα καλύτερο απο το να γίνεται κοψιμο αριστερά δεξιά για να γεμίζει η οθόνη και να μην βλέπεις μαύρες μπάρες.

Reaction score
50
Ο Χρυσόστομος με τις εικόνες που πόσταρε έθεσε το θέμα πολύ ωραία και κατανοητά. Νομίζω όλες οι σχετικές πληροφορίες έχουν δοθεί, απλά δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβες το πότε χάνουμε πληροφορία και πότε όχι. Καταρχήν άλλο βλέπω με μπάρες πάνω κάτω άλλο χάνω πληροφορία. Για τα DVD που λες τα οποία έχουν κυκλοφορήσει σε 16:9 δεν καταλαβαίνω γιατί υποθέτεις πως έχουν χαμένη πληροφορία (έστω και τις περισσότερες φορές). Χαμένη πληροφορία θα έχουν μόνο αν η εταιρία διανομής ή όποιος έφτιαξε το DVD επιλέξει να κάνει κάτι τέτοιο (πχ. από 2.35:1 σε 1.85:1 για να γεμίζει 16:9 κάδρο). Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει καμιά χαμένη πληροφορία, εφόσον βέβαια το βλέπεις κι εσύ στη native ανάλυση. Αν τώρα κάνεις τα κολπάκια της TV για να γεμίζει το κάδρο πληροφορία μπορεί να χάνεις ή να παραμορφώνεται η εικόνα, όμως κατ' επιλογή σου.

Όσο για τις μαύρες μπάρες σε 16:9 τηλεόραση όταν παίζει υλικό 2.35:1 είναι αναγκαίο κακό, όμως σίγουρα πολύ μικρότερος συμβιβασμός από το να βλέπεις την ταινία σε κάδρο 4:3. Σε τηλεόραση δε γίνεται να το αποφύγεις. Αυτό μπορείς να το κάνεις μόνο σε προβολέα, με masking ή ειδικό φακό κτλ. (αλλά και πάλι μπορεί να έχεις πρόβλημα γιατί πολλές φορές οι υπότιτλοι προβάλλονται επίτηδες στις μαύρες μπάρες). Το θέμα έχει συζητηθεί αρκετά πάντως στους προβολείς.

Reaction score
19
Χαμένη πληροφορία θα έχουν μόνο αν η εταιρία διανομής ή όποιος έφτιαξε το DVD επιλέξει να κάνει κάτι τέτοιο (πχ. από 2.35:1 σε 1.85:1 για να γεμίζει 16:9 κάδρο).
Αυτό εννοούσα κι εγώ, φυσικά και οι μαύρες μπάρες (πάνω, κάτω) δεν είναι χαμένη πληροφορία. Απλά είχα την εντύπωση ότι είναι σύνηθης τακτική οι εταιρίες να κροπάρουν το αρχικό κάδρο σε 16:9, γι'αυτό και ρώτησα ποιο είναι συνήθως το αρχικό (νομίζοντας ότι είναι κάποιο στανταρ). :)

Reaction score
41
αν καταλάβατε καλά μόνο σε ταινίες με 1.78:1 θα γεμίσει η λψδ σας.

μαύρη μαυρίλα πλάκωσε.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.472
Members
38.702
Νεότερο μέλος
DAMBO