Aγορά νέου αυτοκινήτου

Reaction score
63
Ξέρει κανείς τί παίζει τώρα με την εφορία και την αγορά αυτοκινήτου? Θα αγοράσω αυτοκίνητο τώρα με προκαταβολή και δόσεις, αλλά δεν ξέρω τί γίνεται με το εκκαθαριστικό, αφού με τις παλιές προυποθέσεις (τεκμήριο κλπ) δεν με καλύπτει ούτε κατά διάνοια, μιάς και έχει εισόδημα πολύ λίγα. Θα έχω πρόβλημα ή πιά δεν κοιτάνε εκκαθαριστικά και είναι τυπική η διαδικασία? Για 1600 κ μιλάμε μην πάει πουθενά ψηλά το μυαλό σας!!

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Καλύτερα ψάξτο με ένα λογιστή, αλλά νομίζω ότι αν οι δόσεις είναι μέσω τραπέζης (αντιπροσωπεία) παίζει ρόλο μόνο το ποσόν που πληρώνεις κάθε χρόνο, δηλ. π.χ. για φέτος η προκαταβολή και 5 δόσεις Χ 300 - νούμερα λέω για παράδειγμα -, του χρόνου 12 δόσεις Χ 300 = 3600, κλπ. Εκεί που θα έχεις πρόβλημα είναι μόνο αν αγοράσεις μεταχειρισμένο από κατάστημα που θα σου κάνει δικά του (εξωτραπεζικά) γραμμάτια, γιατί τότε θα σου κόψει τιμολόγιο για το σύνολο του ποσού, ανεξάρτητα από το αν σου κάνει δόσεις. Επιπλέον, απέναντι στην εφορία παίζει και η ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών, οπότε καταλήγουμε ότι σίγουρα πρέπει να το ψάξεις με λογιστή με βάση τα δικά σου συγκεκριμένα εκκαθαριστικά.

Reaction score
63
Μαρία Παρασκευοπούλου said:
Καλύτερα ψάξτο με ένα λογιστή, αλλά νομίζω ότι αν οι δόσεις είναι μέσω τραπέζης (αντιπροσωπεία) παίζει ρόλο μόνο το ποσόν που πληρώνεις κάθε χρόνο, δηλ. π.χ. για φέτος η προκαταβολή και 5 δόσεις Χ 300 - νούμερα λέω για παράδειγμα -, του χρόνου 12 δόσεις Χ 300 = 3600, κλπ. Εκεί που θα έχεις πρόβλημα είναι μόνο αν αγοράσεις μεταχειρισμένο από κατάστημα που θα σου κάνει δικά του (εξωτραπεζικά) γραμμάτια, γιατί τότε θα σου κόψει τιμολόγιο για το σύνολο του ποσού, ανεξάρτητα από το αν σου κάνει δόσεις. Επιπλέον, απέναντι στην εφορία παίζει και η ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών, οπότε καταλήγουμε ότι σίγουρα πρέπει να το ψάξεις με λογιστή με βάση τα δικά σου συγκεκριμένα εκκαθαριστικά.
Μαρία καινούργιο θα πάρω από αντιπροσωπία. Νομίζω πάντως ότι όταν το παίρνεις με δόσεις δεν έχει πόθεν έσχες και η φορολογική δήλωση είναι για λόγους τυπικούς, αφού πλέον δεν υπάρχει τεκμήριο, αλλά δεν είμαι και σίγουρος και δεν θέλω να φάω καμία πατάτα και μπλέξω με εγγυητές ή γονικές παροχές!

Reaction score
51
Δημήτρη είναι ακριβώς όπως στα λέει η Μαρία.
Ο (η) λογιστής (-στρια) θα σου πουν με σιγουριά τι μπορείς να κάνεις!

Τ

ΤΑΣΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΟΣ

Guest
Αν το αγοραζε μετρητοις θα επρεπε να δικαιολογησει που βρηκε τα χρηματα ανατρεχωντας και σε παλιοτερες δηλωσεις .Τωρα ομως δεν χρειαζεται να δικαιολογησει τιποτα αρκει οι δοσεις του αυτοκινητου μεσα στο 2006 μαζι με τα εξοδα μεσα στο 2006 να μην ξεπερνουν το ετησιο εισοδημα του.

V

VIDEOMIX

Guest
Εαν πουλήσεις το προηγούμενό σου αμάξι και πάρεις ενα νέο με μετρητά, θα έχεις πρόβλημα; Οχι, έτσι; Αρκεί να έχεις το χαρτί πώλησης και εισπράξεως μετρητών απο το αυτοκίνητό σου, ωστε να δικαιολογήσεις το που βρήκες μετρητά για το νέο σου αυτοκίνητο. Σωστά;

Reaction score
5
Δημήτρη, υπάρχει τεκμήριο. Για αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία πάνω από 50000 ευρώ. Ναι, αυτή η Cayman S που θέλω ΔΕΝ έχει. :D Φυσικά η τελική τιμή του αυτοκινήτου, μετά ελληνικο-εφευρημένους φόρους, μπορεί να είναι και 70000-80000- ευρώ.
Και πόθεν έσχες υπάρχει. Πρέπει να αποδείξεις πού βρήκες τα π.χ. 10000 ευρώ που έκανε το αυτοκίνητο, αν τα δώσεις μετρητά. Αν τα δώσεις με δόσεις, μετράει το σύνολο των δόσεων μέσα στον φορολογικό χρόνο. Αν έδωσες 3450 μέσα στον χρόνο, ε, πρέπει να αποδείξεις που βρήκες 3450.

Reaction score
63
Η κατάσταση έχει ως εξής: Πουλάω ένα Seat leon και στις μάνδρες το σκοτώνουν στην κυριολεξία, αλλά αυτό είναι άλλο post!!!! :lol:Τα λεφτά που θα πάρω θα τα δώσω προκαταβολή και τα υπόλοιπα σε δόσεις. Πήρα τον αντιπρόσωπο σήμερα το πρωί και μου είπε ότι θα χρειαστώ απόδειξη από τη δουλειά μου (μιάς και τώρα παίρνω περισσότερα) και εγκυητή (!!!!!!). Πάλι τη μάνα μου θα χώσω...

Reaction score
63
Γιώργος Ανδρεάδης said:
Δηλαδη αν τα μαζευεις τα λεφτα εδω και χρονια και τα εχεις στην τραπεζα ΤΙ πρεπει να αποδειξεις;;;
Να σου θυμίζω σε ποιάχώρα ζούμε????? :lol: :lol:

Reaction score
0
Απάντηση: Aγορά νέου αυτοκινήτου

Καλημέρα σε όλους!
Έχω κάποιο θέμα με την αγορά ΙΧ και αν γνωρίζεο κάποιος ας μας δώσει τα φώτα του.

Μέσα στο 2009 αγοράσαμε με την αρραβωνιαστικιά μου ένα ΙΧ (1.600cc). Δόθηκε μια προκαταβολή 18000 και τα υπολοιπα (4.500)μέσω τράπεζας.Το αυτοκίνητο γράφτηκε και στους δυο μας 50-50. Θα πρέπει να κάνουμε δήλωση (ξεχωριστά) ως κάτοχοι ΙΧ.
Η αρραβωνιαστικιά μου κάνει δήλωση εδώ και τρία χρόνια με εισόδημα κάτω από 10000ευρώ.
Εγώ θα κάνω για πρώτη φορά φέτος (δεν είχα κάποιο εισόδημα μέχρι τώρα). Μέσα στο 2009 δούλευα με σύμβαση 6 μήνες και πίστευα ότι θα είχα πληρωθεί (θα τα πάρω το καλοκαίρι που έρχεται και θα τα βάλω στην επόμενη δήλωση)!

Θα έχω πρόβλημα με την εφορία με τη δική μου δήλωση??
Ευχαριστώ!

Reaction score
4.919

Νομίζω πως το πόθεν έσχες της αγοράς αυτοκινητου δεν το γλυτώνεις, ειτε το πάρεις με δόσεις είτε ντούκου. Απλά στις δόσεις θα ειναι μικρότερο και ενδέχεται να μπορείς να το καλύψεις και με τα εισοδήματα της χρονιάς, χωρίς να χρειαστει να πας μεχρι 10 χρόνια πίσω
Αν δεν έχεις κανει αλλες αγορες που απαιτούν ποθεν έσχες τα τελευταία χρόνια (πχ σπίτι) θα προσκομίσεις παλαιότερες δηλώσεις σου απο τις οποίες θα προκύπτει ένα ετήσιο περισσευμα μέχρι το 90% των καθαρών εσόδων τα οποία και θα επισυνάψει ο λογιστής σου σε χωρίστο έντυπο στην δήλωση που θα κάνεις του χρόνου ώστε να φαίνεται ότι χρησιμοποίησες λεφτά απο ανάλωση περισσεύματος. Το θέμα βεβαια είναι ότι ...οτι έχεις βγάλει και περισσέψει πιο πίσω απο 10 χρόνια...χάνεται ως πόθεν έσχες, εκτός αν αυτά τα χρόνια συνεχίζεις να εμφανίζεις στους ειδικούς κωδικούς και τις τραπεζικές σου καταθέσεις, οπότε μπορείς να κάνεις ανάλωση καταθέσεων για πόθεν έσχες αυτοκινήτου.

Reaction score
4.919

Καλημέρα σε όλους!
Έχω κάποιο θέμα με την αγορά ΙΧ και αν γνωρίζεο κάποιος ας μας δώσει τα φώτα του.

Μέσα στο 2009 αγοράσαμε με την αρραβωνιαστικιά μου ένα ΙΧ (1.600cc). Δόθηκε μια προκαταβολή 18000 και τα υπολοιπα (4.500)μέσω τράπεζας.Το αυτοκίνητο γράφτηκε και στους δυο μας 50-50. Θα πρέπει να κάνουμε δήλωση (ξεχωριστά) ως κάτοχοι ΙΧ.
Η αρραβωνιαστικιά μου κάνει δήλωση εδώ και τρία χρόνια με εισόδημα κάτω από 10000ευρώ.
Εγώ θα κάνω για πρώτη φορά φέτος (δεν είχα κάποιο εισόδημα μέχρι τώρα). Μέσα στο 2009 δούλευα με σύμβαση 6 μήνες και πίστευα ότι θα είχα πληρωθεί (θα τα πάρω το καλοκαίρι που έρχεται και θα τα βάλω στην επόμενη δήλωση)!

Θα έχω πρόβλημα με την εφορία με τη δική μου δήλωση??
Ευχαριστώ!
Απ όσα λες μαλλον εσύ θα έχεις πρόβλημα και το κυριότερο, δεδομένου ότι η αγορά έγινε το 2009, δεν βλέπω πως θα το επιλύσεις (υπάρχουν πολλοί τρόποι, απο γονικές παροχές μέχρι λαχεία που κερδίζουν αλλά αυτά έπρεπε ήδη να τα έχεις κάνει το 2009). Το ευχάριστο είναι ότι το ποσόν είναι μικρό, δηλαδή το δικό σου μέρος είναι 9000 για το 2009, οπότε ναι μεν θα σου φορτώσουν τεκμαρτό εισόδημα 9000 ευρώ για το 2009 (δεν θα μπορεσεις πλέον να το αποφύγεις, αφού αφορά το 2009) αλλά...το ποσόν είναι κάτω απο το αφορολόγητο όριο που δικαιούσαι (το μικρότερο είναι 10500), οπότε θα βγείς αφορολόγητος!

Reaction score
0

Ευχαριστώ αρχικά!
Εγώ δεν έχω ξανακάνει δήλωση στην εφορία.

Από ότι ξέρω ο καθένας θα πρέπει να καλύπτει με τα έσοδα του το ποσοστό του ΙΧ που του αναλογεί.

Εγώ σαν έσοδα μπορώ να εμφανίσω την πώληση του αυτοκινήτου του πατέρα μου (δωρεά);
Τα υπόλοιπα μπορώ να τα πάρω και ως δωρεά από τους δικούς μου από το εισόδημα τους;

Reaction score
0

Τα προηγούμενα χρόνια είχα πάρει κάποια υποτροφία (πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο).
Τα χρήματα αυτά δεν τα δήλωσα(ήτσν 20000 για τρία χρόνια) και έχω τη σύμβαση στα χέρια!
Αυτά μπορώ να τα εμφανίσω τώρα;

Reaction score
4.919

Τα προηγούμενα χρόνια είχα πάρει κάποια υποτροφία (πρόγραμμα από το Πανεπιστήμιο).
Τα χρήματα αυτά δεν τα δήλωσα(ήτσν 20000 για τρία χρόνια) και έχω τη σύμβαση στα χέρια!
Αυτά μπορώ να τα εμφανίσω τώρα;
Δεν ξέρω τόσες λεπτομέρειες, ενδεχομένως να μπορε'ις να κάνεις και συμπληρωματικές δηλώσεις αλλά το καλύτερο θα ήταν να τα είχες κάνει το 2009, δηλαδή την χρονιά της αγοράς.
Καποιος λογιστής μπορεί να στα πει καλύτερα. Παρόλα αυτά όμως και επειδή το ποσόν δεν είναι μεγάλο δεν θα πληρώσεις τίποτε, αφού θα είσαι κάτω απο το όριο του αφορολόγητου, οπότε δεν έχεις λόγο ανησυχίας.
Επίσης απο του χρόνου το μισό αυτοκίνητο θα αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης για σενα, αλλά και πάλι με μισό 1600αρι θα εισαι σαφώς κάτω απο το αφορολόγητο όριο (δήλωση πάντως θα κάνεις υποχρεωτικά, ακόμη κι αν δεν έχεις δικό σου εισόδημα, αφού έχεις αυτοκίνητο)

Reaction score
0

Voreios ευχαριστώ πολύ!
Ήταν χρήσιμες οι απαντήσεις σου!

λόγω του username σου, να σου κάνω μια ερώτηση ακόμα;
Θα σηκώσουμε κύπελλο στο ποδόσφαιρο φέτος;

Reaction score
4.919

Voreios ευχαριστώ πολύ!
Ήταν χρήσιμες οι απαντήσεις σου!

λόγω του username σου, να σου κάνω μια ερώτηση ακόμα;
Θα σηκώσουμε κύπελλο στο ποδόσφαιρο φέτος;
O Αρης είναι η δεύτερη ομάδα που υποστηρίζω (μετα την ΑΕΚ) οπότε μακάρι να το πάρει! (Αν εννοούσες αυτό!)

Reaction score
1.805
Απάντηση: Re: Aγορά νέου αυτοκινήτου

Δηλαδη αν τα μαζευεις τα λεφτα εδω και χρονια και τα εχεις στην τραπεζα ΤΙ πρεπει να αποδειξεις;;;
Αν τα προηγουμενα αυτα χρονια δηλωνες εισοδημα, δεν χρειαζεται να αποδειξεις τιποτα!
Εγω απο 20 χρονων δηλωνα εισοδημα λιγο κατω απο το αφορολογητο, απο ελευθερια επαγγελματα, που στην πραγματικοτητα δεν το ειχα. Ετσι ειχα αργοτερα το περιθωριο να δηλωνω το λιγοτερο δυνατο φορολογητεο εισοδημα χωρις προβλημα ποθεν εσχες.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.684
Members
38.730
Νεότερο μέλος
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΤΣΙΟΥ