Aγορα οικονομικου κρανους

Reaction score
5.935
Καποιες πληροφοριες οπου βρηκα,ψανχοντας.

Υπάρχει ημερομηνία παραγωγής & λήξης στα κράνη, αν ναι πως θα γνωρίσω για αυτήν;

Όχι ημερομηνία λήξης δεν υπάρχει στα κράνη.
Από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη homologation *, οι εταιρείες υποχρεούνται να έχουν μια
ετικέτα ραμμένη επάνω στον ιμάντα συγκράτησης του κράνους,ωστόσο, δεν είναι δυνατό να καθοριστεί η ακριβής
ημερομηνία της παραγωγής & λήξης ενός κράνους.
Παρόλο αυτά, η δεξιά σειρά αριθμών της ετικέτας είναι ο αύξων αριθμός παραγωγής του κατασκευαστή. Αλλά, μη
έχοντας όμως τις καταστάσεις ημερομηνίας και παραγωγής του κατασκευαστή δεν μπορούμε να καθορίσουμε
την ακριβή ημερομηνία της παραγωγής ενός κράνους.

Ορισμένοι κατασκευαστές αποτυπώνουν έναν ανάγλυφο κώδικα
στο εξωτερικό κέλυφος του κράνους που αντιπροσωπεύει την ημερομηνία της παραγωγής και κάποιοι άλλοι
με μια ετικέτα στο εσωτερικό μέρος του κράνους συνήθως στην πολυστερίνη.

Μια ημερομηνία λήξης ισχύει για ένα κράνος;

Οι έρευνες δεν έχουν παρουσιάσει κανένα στοιχείο της υποβάθμισης των υλικών που χρησιμοποιούνται
στην κατασκευή κρανών λόγω της επίδρασης του χρόνου.
Εντούτοις, η έκθεση στο ηλιακό φως και τις ακραίες καιρικές συνθήκες της ατμόσφαιρας (ακραίο καυτό
και ακραίο κρύο) καθώς και η έκθεση στους ατμούς των λιπαντικών και της βενζίνης, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα υλικά του κράνους.

Ο συνήθης χρόνος ζωής ( ικανός να απορροφήσει ένα χτύπημα με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα )
α ) για τα κράνη με θερμοπλαστικά υλικά είναι τα 3 έως 5 χρόνια
β ) για τα σύνθετα υλικά ( fiber class carbon kevlar ) 7 έως 10 χρόνια

Σημείωση: Όλα τα κράνη μετά από οποιοδήποτε χτύπημα είτε λόγω εμπλοκής σε ατύχημα, είτε επειδή
έπεσαν από κάποιο ύψος καθίστανται ανεπαρκή για να δεχθούν και αποροφήσουν με ασφάλεια καινούργιο κτύπημα. Ιδίως, τα σύνθετα υλικά ( fiber class carbon kevlar ), για αυτό και πρέπει να αντικαθίστανται, καθότι μειώνεται δραστικά η αντοχή του στο επόμενο κτύπημα.

Όταν δεν χρησιμοποιείτε το κράνος σας αποθηκεύεστε το σε μια σκούρα βαμβακερή θήκη μακριά από
περιβάλλον με μεγάλο ποσοστό υγρασίας από υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και αναθυμιάσεις από
διαλύτες και πετρελαιοειδή
( Η ''ζωή'' των υλικών του κράνους μεγαλώνει κατά ένα ποσοστό όσο αυτό δεν εκτίθεται στα παραπάνω αναφερόμενα ).

ετσι, ενω ολες οι εταιρειες στα επισημα site τους δεν αναφερουν τιποτα για την΄ληξη (και ειναι λογικο αφου κατασκευαζουν και στοκαρουν ανα ημερα περισσοτερα απο οσα μπορουν να πουλησουν) αναφεροντε στην ημερομηνια πρωτης χρησης. ετσι αναλογιζομενοι αυτα θα λεγαμε οτι ναι τα κράνη έχουν ημερομηνία λήξης.... Η σαφής και αμετάκλητη «ημερομηνία λήξης» ενός κράνους έρχεται με την πρώτη πτώση όπου το κράνος θα χτυπήσει κάτω και θα συμπιεστεί το απορροφητικό υλικό.

Αντικαταστήστε το αμέσως κι ακόμη καλύτερα... καταστρέψτε το.

Μπορεί κάποιος να το πάρει και να το φοράει νομίζοντας πως είναι προστατευμένος.

Η SNELL, ο ένας από τους δύο οργανισμούς δοκιμών και θέσπισης προδιαγραφών για κράνη στις ΗΠΑ, συνιστά αλλαγή του κράνους το αργότερο κάθε πέντε χρόνια.

Έτσι κι αλλιώς, μετά από πέντε χρόνια η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και τα κράνη είναι ασφαλέστερα, οπότε αξίζει τον κόπο.

Ακούγεται σκληρή και ακριβή διαδικασία.

Y

Yiannis_B

Guest
....
β ) για τα σύνθετα υλικά ( fiber class carbon kevlar ) 7 έως 10 χρόνια
.....
.
Έχω πέρα από το καθημερινό κράνος, 2 Arai, τρελιάρικα, που τα έχω φορέσει ελάχιστα. Δεν παθαίνουν τίποτα αυτά Γιάννη με τον χρόνο, αν είναι σωστά αποθηκευμένα.

Για αυτό που φοράς καθημερινά, ίσως και τα 5 χρόνια να είναι πολλά - καταστρέφεται από την μηχανική καταπόνηση, το εσωτερικό κέλυφος από φελιζόλ.

Από το site της Arai:

How long will my helmet last?
This is down to the type of use your helmet has. For instance a London despatch rider using his bike every day would need to replace his helmet more frequently than a weekend rider. If you carry out an average amount of riding then a good rule is to replace your helmet every 5 years from first use.

http://www.whyarai.co.uk/faqs

Last edited by a moderator:

Reaction score
531
Τα AGV και BELL που εχεις βρει και αυτά απο πολυκαρμπονατο ειναι δηλαδη πλαστικά.
Η Bell ειναι πασίγνωστη Αμερικάνικη εταιρεία. Περισσότερο εχει ασχοληθεί με κράνη για φορμουλα1, γενικοτερα τετράτροχο μηχ/το αθλητισμό (Ayrton Senna).
Δεν ξερω αν εχεις δει και αυτα http://www.tzortzopoulos.gr/newsite/newoffers.php .
Γενικά η Καλλιρρόης απο Βουλιαγμένης και κάτω εχει πολλά μαγαζιά και αντιπροσωπείες με κράνη.
Έμπαινε και δοκίμαζε μέχρι να γίνουν τ'αυτια σου μπλε απο το βάλε βγάλε. :D
Καλη αναζήτηση.

Reaction score
5.935
Mετα απο 7 μεγαλα και επωνυμα καταστηματα οπου γυρισα σημερα,αυτο που εχω να πω ειναι οτι ειναι σχεδον ολοι απαραδεκτοι σε θεμα εξυπηρετησης. Εδειχναν λες και δεν ηθελαν να πουλησουν,(οχου ρε αδερφακι μου τι θες τωρα) συν οτι εχουν στις σελιδες τους,στο καταστημα δεν υπαρχει,και αν τυχει και βρεις,δεν εχει το νουμερο σου.

Ενα μεγαλο μπραβο στην εξυπηρετηση στο www.megastockbazaar.gr/ & http://www.xmoto.gr οπου τελικα κατεληξα στην αγορα του BELL http://www.xmoto.gr/gr/qualifier-camo-black.aspx
Η εξυπηρετηση ητσν αψογη και απο τους δυο. Οι επομενες αγορες μου θα ειναι μονο απο αυτα τα καταστηματα.

Οσο για τα HJC δεν ξερω τι γινεται,βρηκα απομειναρια,και τα περισσοτερα ηταν πανακριβα μοντελα.

papavmax

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.731
Mολις διαβασα το post αν και ειναι λιγο παλιο
Μερικες συμβουλες προς ολουε τους συμφορουμιτες δουλευα στα κεντρικα της daineze ειχα μαγαζι στη χαλκιδα
αντιπρωσωπεια dainese arai shoei suomy alpinestar
εχω περασει απο 2 αντιπρωσωπειες ΚΤΜ kai DUCATI
kαι για 10 χρονια δουλευα σε συνεργειο μοτο στον ανθρωπο που πηρε το πρωτο δυναμομετρο μοτοσυκλετων στην ελλαδα!

Λιγα ομορφα λογια απλες συμβουλες μην παρεξηγηθω απλα εχω δει πολλα αυτραπελα
1ον ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΤΟ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ?

2ον το κοστολογουμε ενα 50αρικο? 80 ευρω 100 ευρω ποσο? πολλοι πελατες μου ερχοντουσαν με hayabusa και gsxr 1000 και τα θηρια των 200 ιππων και απετουσαν να παρουν κρανος με 100 ευρω ασχετα βεβαια αν το tshirt η το παππουτσι που φορουσαν ειχε τη διπλασια τιμη απο αυτο που θελανε να βαλουν στο κεφαλι τους βεβαια ποδι ειναι δεν ειναι κεφαλι σωστα?

3ον το να εχεις 1000αρι μοτο η ενα απλο σκουτερ με τα δυο να πεσεις με απλα 50 χιλιομετρα την ιδια ζημια θα παθεις! ΣΗΜΕΙΟΤΕΩΝ--τουμπα με 50 χιλιομετρα σημαινει σπασιμο τουμπα με 100 χιλιομετρα σημαινει θανατος!

4ον αγοραζοντας καινουργια μοτο η εννοιαμας δεν ειναι να βαλουμε τελικο akrapovic και φιλτρο προγραμμα και να κυκλοφορουμε με τη σαγιοναρα βερμουδα ξεκρανοτοι με ζελε στο μαλακι (αμαν αυτοι με τα bmw gs 1200 βερμουδα και λουστιρνι ελεος) κραταμε το ωραιο εναμιση χιλιαρικο που κοστιζουν αυτα και περνουμε μπουφανακι κρανακι γαντακαι μποτες! η ακραοπα μπορει να περιμενει!!!
υγ θελεις βελτιωσει καλε μου ελληνα ξεκινα με φρενα αναρτησεις ζαντες και βλεπουμε!

5ον ειναι λογικο τους χαλεπους καιρους που ζουμε να μην υπαρχουν λευτα για κρανος το καταλαβαινω εδω δεν εχουμε να φαμε και θα χαλασουμε ενα 500αρικο στο κρανος?

ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΣΟΥ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΑΔΕΡΦΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΚΡΑΝΑΚΙ ΤΗς ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ JET ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΕΙΔΙΚΑ ΑΘΗΝΑ
φιλος τρακαρε στη μιχαλακοπουλου τον πηρανε σβαρνα εσπαζε η ζελατινα απο το jet του χαρακωσε τη μαπα ακοαμ εγχηρησεις κανει το ειδα live!!!

6 ακομα και για τσιγαρα στο περιπτερο να πας κρανος το ξερω σπαστικο εκει ομως σπαει ο διαολος το ποδαρι του!!!

7 ον για τα κρανοι τα πιο πολλα κρανοι δεν εχουν ημερομηνια ληξης μερικες δινουν 5 χρονια εγγυηση arai shoei και αλλες δεν σημαινει οτι σε 5 χρονια και μια μερα πεταμε το κρανος και περονουμε αλλο
προσεξτε τα κρανοι στη κουκουλα ους με το κακομεταχειριζεστε και το κρανος δεν εχει φτιαχτει για να προστατευει τον αγκωνα μην το κοπανατε απο δω και crash test δεν ειναι αχχχ μου επεσε απο το χερι και γρατζουνιστικε και απο κει πλυντο με σαμπουαν μεσα εξω 2 φορες το χρονο βαλτο να στεγνωσει σε σκιερο μερος και πισυεψε με θα το εχεις μια δεκαετια
ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΚΡΑΝΟΙ ΠΥ ΚΑΝΟΥ ΛΙΓΟ ΘΟΡΥΒΟ aαν νομιζεις οτι θα κλεισεις τη ζελατινα στο κρανος και νομιζεις οτι θα ειναι σαν να εκλεισες το παραθυρο στο αυτοκινητο κανεις λαθος!!!
ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ το κρανος με το μεγαλυτερο θορυνο ειναι το ΑRAI RX 7 GP το καλυτερο κρανος στο κοσμο και η πιο ακρινη σειρα οι ιαππωνες ειναι μαλακες δεν ξερουν να φτιαξουν ενα κρανος που να εχει ακρα σιωπη εμεις ειμαστε οιεξυπνοι! κανει θορυβο γιατι εχει 100 λιτρα αερα το λεπτο αεραγωγους μπροσατ σαγωνι φρυδια στη ζελατινα κεντρικο πανω 2 οπισθιους πανω και πισω κατω ο υποπιεσης για αυτο κανει θορυβο καντε ενα τεστ φορεσε ενα rx7 gp και ενα απλο κρανακι κατηφοριζε τη κιφισιας με καυσωνα κανα μισαωρω και βγαλε το κρανος να δουμε ποιος θα εχει μουσκεμενο κεφαλι!

8ο ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟ ΠΡΩΣΟΠΙΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Σαν καλυτερα κρανοι θεωρω καθαρα τα ARAI ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ απο shoei xlite givi και τα λοιπα ειναι τα μονα που τρωνε crash test γυρο γυρο σε ολα τα σημεια του κρανους και οχι μονο μπροστα στο κουτελο οπως ολες οι αλλες εταιριες μαλιστα η arai ειναι αυτη που φωναζε να αλλαξει η νομοθεσια των προδιαγραφων ασφαλειας και να γινουν πιο αυστηρες! εχουν πολυ καλο βερνικη δεν γρατζουνιουνται ευκολα και πιο πολλα ανταλακτικα αεραγωγουσ αυτακια ζελατινες και τα λοιπα πουλουσα σαν πωλητηςγια αλλα κρανοι παρα ανταλακτικα για arai αυτο το λεω γιατι μου ειχε κανει εντυπωση και η bell που ανεφερες πιο πανω ειναι καλη αμερικανικη εταιρια πολυ την κοροιδευουν στην ελλαδα ομως ειναι μια απο τησ πολλες που επασχε απο διαφημιση πιο πολλα bell θα δεις σε αγωνες dragster παρα στα moto gp

8 και τελευταιο σας κουρασα το ξερω
Προσωπικα εγω μια φθηνη λυση προτεινα παντα τα suomy ειναι ιταλικα ειναι θυγατρικη της arai ειναι παναλαφρια μικτα σε μεγεθος (BAΛΕ ΕΝΑ AGV ΚΑΙ ΔΕς ΤΩΝ ΕΥΑΤΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ΚΑΘΡΕΠΤΗ) και παντα υπηρχαν ανταλακτικα για τα παντα τη θεωρουσα μια καλη οικονομικη λυση

Ολα τα παραπανω ειναι καθαρα προσωπικες αποψεις και δεν εχουν καμια σχεση με μαρκετινκ διαφημιση και και και δεν τα παιρνω απο καμια εταιρια πλεον ασχολουμε αλλη δουλεια ειναι ομωσ καλα εμπειριες που εχω αποκομοιση χρονιανα της μοιραστω μαζι σας!!!

ΚΑΛΑ ΑΣΦΑΛΗ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΡΘΙΟΙ!!!

ΥΓ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ ΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΑΜΠΛΕΤ ΚΑΙ ΜΟΥ ΣΕΙ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ!!!!

ΦΙΛΙΑ!!!!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.880
Members
38.626
Νεότερο μέλος
silvain