Aνοίγει τις υδάτινες πύλες του το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο

indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.020
Reaction score
3.970
Ανοίγει τις υδάτινες πύλες του το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο. Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020 οι ερασιτέχνες αυτοδύτες και δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν να επισκεφτούν, με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων, το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αιώνα π.Χ. στον βυθό της νησίδας Περιστέρας στην Αλόννησο.

Ένας ψαράς ήταν ο πρώτος που αντίκρισε το 1985 το αρχαίο ναυάγιο κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων: ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, βυθίστηκε εκεί γύρω στο 425 π.Χ. Ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο), περιοχές γνωστές στην αρχαιότητα για το κρασί τους. Ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στον βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου. Το ναυάγιο είναι από τα σημαντικότερα της κλασικής αρχαιότητας.

Η ανασκαφή του έγινε από τους αρχαιολόγους και το προσωπικό της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, που σήμερα φροντίζουν και για το άνοιγμα του ναυαγίου στο κοινό. Ο εντυπωσιακός αριθμός των αμφορέων, η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου στα -21 ως τα -28 μέτρα και η ομορφιά των εξωτικών νερών και του πλούσιου βυθού της περιοχής, που βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων, καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν προορισμό που ενδιαφέρει κάθε έμπειρο αυτοδύτη.

Η πρόσβαση στον μυστηριώδη κόσμο του βυθού όμως δεν αφορά μόνο τους φίλους της κατάδυσης, αλλά απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες της Αλοννήσου, οι οποίοι έχουν εναλλακτικά τη δυνατότητα να απολαύσουν το μοναδικό θέαμα του ναυαγίου, χωρίς καν να βραχούν. Στα μαγευτικά σοκάκια της Χώρας Αλοννήσου σάς υποδέχεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, με όλες τις πληροφορίες για την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων και τη δυνατότητα να καταδυθείτε εικονικά στον βυθό και να περιηγηθείτε στα ναυάγια σαν αληθινός δύτης, με τεχνολογικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας.

Η πιλοτική λειτουργία του ναυαγίου της Περιστέρας ως επισκέψιμου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου το καλοκαίρι του 2020 είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας με πρωταγωνιστές την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Αλοννήσου. Το έργο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας BLUEMED και θα συνεχιστεί με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Θεσσαλίας ως το 2023. Το έργο -«σταθμός», που αναμένεται να καθιερώσει την Ελλάδα στον «χάρτη» του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού, έχει ήδη αποσπάσει σημαντικά βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει παρουσιαστεί από κορυφαία διεθνή ΜΜΕ όπως οι New York Times, Lonely Planet, Daily Mail, Travel & Leisure κ.ά..

 

Μηνύματα
3.703
Reaction score
3.085
Σε πιάνει δέος αντικρίζοντας τόσους αμφορείς και ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο
 

indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.020
Reaction score
3.970
Η αναφορα του reuters και το συστημα παρακολουθησης που προς το παρον δεν ειναι ανοιχτο για το κοινο.



 




indikos001

Games
Editor
Μηνύματα
4.020
Reaction score
3.970
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία τη Παρασκευή που μας πέρασε στη Νήσο Περιστέρα Αλοννήσου, η πιλοτική εφαρμογή του ερευνητικού έργου i-blueculture. Το έργο αφορά τη δυνατότητα στεγνής κατάδυσης εντός ζωντανής αναμεταδιδόμενης εικόνας. Για το σκοπό αυτό τοποθετήθηκαν προσωρινά στα 50 μέτρα βάθος κάμερες του συστήματος nous.com.gr που μετέδιδαν την εικόνα σε φωτοβολταϊκό σταθμό βάσης στην πλησίον ακτή. Κατόπιν η εικόνα προβαλλόταν πάνω στο τρισδιάστατο μοντέλο των 3.000 αμφορέων του Βυζαντινού ναυαγίου του 11ου - 12ου αιώνα μ.Χ. Σε πραγματικό χρόνο γινόταν αφαίρεση της στήλης νερού και των ψαριών και αναδημιουργία του ίδιου περιβάλλοντος ψηφιακά, ενώ το βίντεο με τους αμφορείς προβαλλόταν σε πραγματικό χρόνο. Οι χρήστες που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο στο Πατητήρι, μπορούσαν κατόπιν να "περιηγηθούν" με tablets μέσω γεωαναφερμένου app στο ναυάγιο ενώ βρισκόταν από πάνω του στην επιφάνεια της θάλασσας. Η πιλοτική εφαρμογή ακολούθησε εκείνη της Σκοπέλου στο σύγχρονο ναυάγιο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ στον όρμο Πανόρμου. https://i-blueculture.iti.gr . Στο έργο συμμετέχουν η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Α, το ΕΚΕΤΑ, η εταιρεία ArxNet, η Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων του Α.Π.Θ, το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ερευνώ-Καινοτομώ-Δημιουργώ της ΓΓΕΚ.



https://www.facebook.com/permalink....f2h9jo5rsl&id=100008440841476&mibextid=4TanMb
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.323
Μηνύματα
2.858.534
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top