AAC ή MP3;

Reaction score
425
Ποιος codec είναι καλύτερος;
Βρέθηκε ένα ipod στα χέρια μου οπότε τι να προτιμήσω;
Ένα mp3 με 128 bitrate, πως μεταφράζεται σε ΑΑC;
Τα αρχεία που θα περάσω είναι σε mp3. Συμφέρει η μετατροπή σε aac;

Reaction score
5
Το AAC θεωρείται πιο efficient codec. Δηλαδή η ποιότητα που ακούς από mp3 128kbits μπορείς να το πάρεις με AAC 96Kbits ή λιγότερο. Άρα και μικρότερα αρχεία. Προσοχή, μιλάμε για ψυχοακουστική, η ποιότητα είναι σχετική (που νά'μασταν και στην Hiend να δεις εκεί...:D).
Οτιδήποτε έχεις σε mp3 ΔΕΝ πρέπει να το μετατρέψεις, γιατί απλά το ξαναπερνάς από συμπίεση, οπότε το χειροτερεύεις. Αν τα έχεις σε CD ή wav, τότε να προτιμήσεις AAC.

Reaction score
0
Πέρα απ' όλα αυτά που λέει ο Άκης , νομίζω ότι μεγάλο ρόλο παίζει και σε τί μέσο ακούς το συμπιεσμένο αρχείο (όποιο και να είναι)
Δηλ. αν ακούω σε ένα MP3 player με όχι και τόσο καλά ακουστικά και σε ένα θορυβώδες σχετικά περιβάλλον μια υψηλότερη συμπίεση σε οποιοδήποτε format θα μου δώσει περισσότερα αρχεία για αποθήκευση και συγχρόνως θα ακούω υποφερτά την μουσική μου .
Αν όμως θέλω να συμπιέσω αρχεία για να τα έχω σε ένα σκληρό δίσκο να τα ακούω με το HTPC μου από τα καλά μου ηχεία τότε χρειάζομαι μικρότερη συμπίεση (πάλι σε ποιοδήποτε format) , αλλά θα έχω μεγαλύτερα αρχεία.

Στην πρώτη περίπτωση εγώ προτιμώ MP3 με bitrate στα 128 , ενώ στη δεύτερη τουλάχιστιν 192 και νομίζω ότι απολαμβάνω (σχετικά πάντα ) καλό ηχητικό αποτέλεσμα :)

Reaction score
425
Όλα τα mp3 μου είναι από 160 bitrate και πάνω, τα περισσότερα 192.
Σε ένα φορητό mp3 player όπως το ipod, δεν με νοιάζει τόσο η ποιότητα ήχου όσο η ποσότητα.
Γι αυτό έλεγα ότι αν τα στείλω στο ipod με 128 bitrate, μήπως τα στείλω με aac 96, όπου θα χωρέσω παραπάνω αρχεία ενώ η ποιότητα θα παραμείνει στα επίπεδα του mp3 128.
Το θέμα είναι όμως, μήπως η μετατροπή από mp3 192 σε aac 96, κάνει το αποτέλεσμα χειρότερο από ότι η μετατροπή mp3 192 σε mp3 128.

Reaction score
5
Οποιαδήποτε μετατροπή του αρχείου που έχεις θα μειώσει την ποιότητα του ήχου που παίρνεις. Και αυτό γιατί δεν είναι μετατροπή, είναι επανασυμπίεση. Δηλαδή, εσωτερικά το πρόγραμμα, θα πάρει το mp3 192, θα το κάνει wav, και μετά θα το ξανασυμπιέσει ΑΠΩΛΕΣΤΙΚΑ, με AAC στα 96. Οπότε, από το αρχικό CD, θα έχεις κάνει 2 διαδοχικές απωλεστικές συμπιέσεις. Η ποιότητα αναμένεται να είναι χαμηλή.
Όμως μια δοκιμή θα σε πείσει. Αν το αρχικό mp3 είναι καλό, μπορεί και να είναι υποφερτό το τελικό αποτέλεσμα σε AAC.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.753
Members
38.490
Νεότερο μέλος
c01l