ATC SMC 40v2 με Cambridge Audio 851a

Reaction score
1.738
Καλημέρα και καλή χρονιά με υγεία.

Μια ερωτησούλα:
Πως σας φαίνεται ο συνδυασμός ATC SMC 40v2 με ολοκληρωμένο Cambridge Audio 851a? (Τον ενισχυτή τον έχω)

Οι πηγές: Linn LP12 Akurate, media server/dac CA 851n, cd CA 851c

Τα ηχεία είναι τα πρώτα B&W CM6, δαπέδου τριών δρόμων, τεσσάρων μεγαφώνων (χρονολογιας περίπου του 2000)

Ο χώρος είναι 50 τ.μ. και ακούω σε χαμηλές εντάσεις, περισσότερο jazz, fee jazz, etc.

Ευχαριστώ, Μάνος

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.385
Εννοείς πως θελεις να αντικαταστήσεις τα B&W με τα ΑTC?

Και ποια ειναι η απόσταση ακρόασης σε αυτα τα 50m2;

ika

News
Reaction score
16.674
Τα ATC θέλουν WATT, δεν μπορείτε να τα ακούσετε με τον ενισχυτή σας?

Reaction score
7.089
Οχι οτι δεν θα παιξει καλα ο συνδυασμος ή οτι θα δυσκολευτει να τα οδηγησει ο CA,αλλα κακα τα ψεμματα τα ηχεια αυτα θελουν ενα καλυτερο ενισχυτη (και σαν ισχυ-ικανοτητα οδηγησης,αλλα και σαν ποιοτητα ηχου). Καντε την κινηση αν εχετε στο μυαλο καποια αναβαθμιση ενισχυτη μελλοντικα ή την προσθηκη τελικου CA και διπλοενισχυση των ATC.

Reaction score
1.738
Εννοείς πως θελεις να αντικαταστήσεις τα B&W με τα ΑTC?

Και ποια ειναι η απόσταση ακρόασης σε αυτα τα 50m2;
Ναι, σκέφτομαι αντικατάσταση μέσα στο 2018.

Η απόσταση μεταξυ τους ειναι 2,5 μετρα και η απόσταση μου απο το κάθε ένα, ειναι πάλι 2,5 μετρα. Ο τοιχος πίσω τους ειναι στα 50 εκατοστά.
[DOUBLEPOST=1514916697][/DOUBLEPOST]
Τα ATC θέλουν WATT, δεν μπορείτε να τα ακούσετε με τον ενισχυτή σας?
Πρέπει να συννενοηθώ με τον αντιπρόσωπο, αν τα έχει απόθεμα και αν δέχεται να τα ξεπακετάρει, για να παω εκεί με τον CA για να τ’ακούσω.

Δύσκολο μού ακούγεται...
[DOUBLEPOST=1514916847][/DOUBLEPOST]
Οχι οτι δεν θα παιξει καλα ο συνδυασμος ή οτι θα δυσκολευτει να τα οδηγησει ο CA,αλλα κακα τα ψεμματα τα ηχεια αυτα θελουν ενα καλυτερο ενισχυτη (και σαν ισχυ-ικανοτητα οδηγησης,αλλα και σαν ποιοτητα ηχου). Καντε την κινηση αν εχετε στο μυαλο καποια αναβαθμιση ενισχυτη μελλοντικα ή την προσθηκη τελικου CA και διπλοενισχυση των ATC.
Σκέφτομαι για τον Luxman 507ux II, που έχει πολλά ρεύματα, αλλά είναι τεράστιος και πολλά τα λεφτά....

Reaction score
138
Καλησπέρα και καλή χρονιά.
Αν μπορείς να τα ακούσεις με τον ενισχυτή σου και να έχεις κατά νου τη σύγκριση με τα B&W καλό θα ήταν. Η ίδια η εταιρεία όμως, στο επίσημο site της γράφει: "Given a serious source and recording". Δηλαδή θέτει ήδη δύο προϋποθέσεις. Πολύ καλή πηγή και καλή ηχογράφηση. Διότι ως γνωστόν τα ATC κλίνουν προς monitor ηχεία. Τώρα εάν σε αυτά προσθέσεις και τα μόλις 85db ευαισθησία τίθεται και τρίτη προϋπόθεση. Ενισχυτής με σοβαρές ικανότητες οδήγησης. Δοκίμασέ τα πριν τα πάρεις.

Reaction score
1.738
Καλησπέρα και καλή χρονιά.
Αν μπορείς να τα ακούσεις με τον ενισχυτή σου και να έχεις κατά νου τη σύγκριση με τα B&W καλό θα ήταν. Η ίδια η εταιρεία όμως, στο επίσημο site της γράφει: "Given a serious source and recording". Δηλαδή θέτει ήδη δύο προϋποθέσεις. Πολύ καλή πηγή και καλή ηχογράφηση. Διότι ως γνωστόν τα ATC κλίνουν προς monitor ηχεία. Τώρα εάν σε αυτά προσθέσεις και τα μόλις 85db ευαισθησία τίθεται και τρίτη προϋπόθεση. Ενισχυτής με σοβαρές ικανότητες οδήγησης. Δοκίμασέ τα πριν τα πάρεις.
Και τα B&W που εχω, σχετικά αναίσθητα είναι: 90dB spl (2.83V, 1m)

Dimifoot

Editor
Reaction score
90.385
Η απόσταση μεταξυ τους ειναι 2,5 μετρα και η απόσταση μου απο το κάθε ένα, ειναι πάλι 2,5 μετρα.
Ωραία. Αλλά είπες σύνολο 50m2, ελπίζω τα υπόλοιπα 40+m2 να μην σε επηρεάζουν πολυ αρνητικά.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω πως τα συγκεκριμένα ηχεία μου αρέσουν πολυ, και ήμουν πολύ κοντά να τα αγοράσω καποια στιγμή. Τα ξέρω καλά. Τα εχω ακούσει, αλλά και τα εχω μελετήσει αρκετά. Σαφώς και ειναι αναβάθμιση συγκριτικά με τα υπάρχοντα.

Γενικά συμφωνώ με τον @tanto

Ας δούμε τα δεδομένα:
Η εταιρία στην ενεργή έκδοση χρησιμοποιεί τα εξής ενισχυτικά:
Amplifier Output: 150W LF, 60W MF, 32W HF.

Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει το σημαντικότατο φρένο του παθητικού crossover. Δυστυχώς ο συμπαθής ενισχυτής σου (αλλη μια αγαπημένη μου εταιρία η Cambridge, εχουν περάσει απο τα χέρια μου 4 διαφορετικές συσκευές και ήμουν απο όλες πολυ ευχαριστημένος) δεν εχει τόση ισχύ,και αν υπολογίσεις και το παθητικό crossover, ακόμα χειρότερα . Ειναι μάλλον οριακά αποδεκτός.

H ATC προτείνει Recommended Power Amplifier: 75 to 300 Watts
Άρα πρέπει να κοιτάς ενισχυτές κοντά στα 300 watt. Ή και πολυ παραπάνω. Το γιατι το έχουμε πει δεκάδες φορές, να μην επαναληφθεί αλλη μια, γίνεται βαρετό. Και δεν εχει να κανει μόνο με τις μέγιστες στάθμες. Ο ενισχυτής που εχεις θα ειναι οριακά επαρκής.

Επιπλέον: Το ατού του συγκεκριμένου ηχείου ειναι το ποσο καλά παίζει οταν παίζει δυνατά. Αντιθέτως ισως να μην ειναι η καλύτερη επιλογή για τις στάθμες που λες πως σου αρέσουν.

Θα σου πρότεινα ,αν επιθυμείς διακαώς τα συγκεκριμένα, αλλαγή του ενισχυτή σου με κατι ισχυρότερο (ο Luxman ΔΕΝ ειναι αυτο που χρειαζεσαι) . O αντιπρόσωπος των ηχείων φέρνει και τα εξαιρετικά benchmark, ζήτα να τα ακουσεις με δυο γεφυρωμενους τελικούς (εναν για καθε ηχείο δηλαδη, ενας και για τα δυο δεν φτάνει). Πάρε έτσι μια ιδέα για το πως παίζουν με ισχυρούς ενισχυτές.

Reaction score
1.738
H ATC προτείνει Recommended Power Amplifier: 75 to 300 Watts
Άρα πρέπει να κοιτάς ενισχυτές κοντά στα 300 watt. Ή και πολυ παραπάνω. Το γιατι το έχουμε πει δεκάδες φορές, να μην επαναληφθεί αλλη μια, γίνεται βαρετό. Και δεν εχει να κανει μόνο με τις μέγιστες στάθμες. Ο ενισχυτής που εχεις θα ειναι οριακά επαρκής.

Επιπλέον: Το ατού του συγκεκριμένου ηχείου ειναι το ποσο καλά παίζει οταν παίζει δυνατά. Αντιθέτως ισως να μην ειναι η καλύτερη επιλογή για τις στάθμες που λες πως σου αρέσουν.

Θα σου πρότεινα ,αν επιθυμείς διακαώς τα συγκεκριμένα, αλλαγή του ενισχυτή σου με κατι ισχυρότερο (ο Luxman ΔΕΝ ειναι αυτο που χρειαζεσαι) . O αντιπρόσωπος των ηχείων φέρνει και τα εξαιρετικά benchmark, ζήτα να τα ακουσεις με δυο γεφυρωμενους τελικούς (εναν για καθε ηχείο δηλαδη, ενας και για τα δυο δεν φτάνει). Πάρε έτσι μια ιδέα για το πως παίζουν με ισχυρούς ενισχυτές.

Καλημέρα.

Κοίτα, πριν από κανά εξάμηνο, είχα περάσει από την αντιπροσωπεία της Linn και της Luxman, και μου έβαλε να ακούσω κάτι ATC SMC50 (κάτι τεράστια και πανάκριβα) που είχε για πούλημα (μεταχειρισμένα) με έναν Luxman L550AXII Τάξη Α, 2*20W (!!).

Μπορώ να σου πω ότι εντυπωσιάστηκα από το πόσο δυνατά ακουγόντουσαν, πόσο γέμιζαν τον χώρο (που είναι πολύ μεγαλύτερος από το σαλόνι μου) και ότι αυτός ο "ενισχυτάκος" πραγματικά δεν καταλάβαινε τίποτα.
Και, επίσης, μου είπαν ότι αυτά τα SMC50 έπαιζαν άνετα με λάμπες ΤΣΑΚΙΡΙΔΗ 2*35W Τάξη Α.

Συνειδητοποίησα λοιπόν, ότι είναι πολύ σημαντικό, ο ενισχυτής που θα οδηγήσει αυτά τα "δύσκολα" ηχεία, να έχει μπόλικο και "καθαρό" ρεύμα και τα βαττ του να μην είναι "μαϊμού", όπως οι περισσότεροι "τσίγκοι" που κυκλοφορούν σήμερα (συμπεριλαμβανομένου και του 851A που έχω).

Αυτά.

Reaction score
296
85db ευαισθησία έχουν και τα scm50.

Είμαι και γω της άποψης ότι άλλο οδήγηση άλλο watt ενω στον περισσότερο κόσμο έχει καρφωθεί το αντίθετο. Λες και ο krell kav 400xi οδηγεί καλύτερα από asr γιατί είναι 2x200.

Αλλά 2χ20 στα 85db ευαισθησία είναι πολύ οριακά. Θα σου δίνουν κορυφή στα 84 db στα 3 μέτρα. Για τις οικιακες εντασεις που ακουμε ολοι είσαι οριακά οκ. Γενικά χρειάζεσαι κάτι παραπάνω.
[DOUBLEPOST=1514968486][/DOUBLEPOST]Και αν έδινες τα 6χιλ που ζητά ο luxman, καλύτερα asr

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.465
- για τα atc γενικά θα πρότεινα πολλά watt και όχι απαραίτητα ρεύματα, μιας και είναι αναίσθητα μεν ομαλά όμως ως φορτία δε

Dimifoot

Editor
Reaction score
90.385
Καλημέρα.

Κοίτα, πριν από κανά εξάμηνο, είχα περάσει από την αντιπροσωπεία της Linn και της Luxman, και μου έβαλε να ακούσω κάτι ATC SMC50 (κάτι τεράστια και πανάκριβα) που είχε για πούλημα (μεταχειρισμένα) με έναν Luxman L550AXII Τάξη Α, 2*20W (!!).

Μπορώ να σου πω ότι εντυπωσιάστηκα από το πόσο δυνατά ακουγόντουσαν, πόσο γέμιζαν τον χώρο (που είναι πολύ μεγαλύτερος από το σαλόνι μου) και ότι αυτός ο "ενισχυτάκος" πραγματικά δεν καταλάβαινε τίποτα.
Και, επίσης, μου είπαν ότι αυτά τα SMC50 έπαιζαν άνετα με λάμπες ΤΣΑΚΙΡΙΔΗ 2*35W Τάξη Α.

Συνειδητοποίησα λοιπόν, ότι είναι πολύ σημαντικό, ο ενισχυτής που θα οδηγήσει αυτά τα "δύσκολα" ηχεία, να έχει μπόλικο και "καθαρό" ρεύμα και τα βαττ του να μην είναι "μαϊμού", όπως οι περισσότεροι "τσίγκοι" που κυκλοφορούν σήμερα (συμπεριλαμβανομένου και του 851A που έχω).

Αυτά.
Επειδή όπως ανέφερα ήδη κάποια πράγματα εχουν χιλιοειπωθεί, και είναι βαρετό να λέμε τα ίδια και τα ίδια με τους ίδιους ανθρώπους, θα σου απαντήσω με προσωπική και υποκειμενική εμπειρία, όπως ακριβώς έκανες και εσύ (δηλαδή με λάθος τρόπο ;))

Οπως σου προανέφερα τα συγκεκριμένα ηχεία (τα 40) τα μελετούσα για αγορά. Τα έχω ακούσει λοιπόν και εγώ, και με ισχυρούς τρανζίστορ, και με λαμπάτους. Επίσης έχω ακούσει συνδυασμούς ATC με benchmark. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς υπέρ της μεγάλης ισχύος.

Με τα 2Χ20, 2Χ35 που αναφέρεις ο ενισχυτής θα τερματίζει συνέχεια στις κορυφές. (H διαφορά μεταξύ κορυφών και μέσης στάθμης έχει χιλιοεξηγηθεί). Και επιπλέον θα βρίσκεται και κολλημένος μέσα στην "λάσπη" και τις "ουρές" των χαμηλών. Αυτό βέβαια μπορεί να ερμηνεύεται και ως "χαρακτήρας".

Θα είχε ενδιαφέρον ίσως να πηγαίναμε μαζί, με tracks που θα φέρω μαζί μου για να σου εξηγήσω στην πράξη τις διαφορές, αλλά είμαι λίγο μακρυά.

Last edited:

Reaction score
30.455
Άλλο τα watt και άλλο τα "ρεύματα"?
Αναφέρονται κάπου τα "ρεύματα" στις προδιαγραφές των συσκευών?
Πως είναι η διεθνής ορολογία για τα "ρεύματα" για να το ψάξω λίγο?
Τα "ρεύματα" ενός ενισχυτή προκύπτουν από κάποιο τύπο ή μετρώνται με κάποιο τρόπο?
Πείτε ρε παιδιά να μάθουμε και εμείς οι αδαείς..!

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.465
Ως ρεύματα θα μπορούσαμε να πούμε την ικανότητα του ενισχυτή να διπλασιάζει την ονομαστική του ισχύ όσο υποδιερειται η αντίσταση του φορτίου που καλείται να οδηγήσει,

Reaction score
30.455
Άλλο τα watt και άλλο τα "ρεύματα"?
Ως ρεύματα θα μπορούσαμε να πούμε την ικανότητα του ενισχυτή να διπλασιάζει την ονομαστική του ισχύ
Και η μονάδα μέτρησης της ισχύος είναι...???

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.845
Members
38.505
Νεότερο μέλος
wendigo