Audio Spectrum S-37 (1).

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.211
Είναι γεγονός, αν και δεν στερείται ενδιαφέροντος, ότι σπάνια παρουσιάζω μια βελτίωση ή τροποποίηση ενός εμπορικού ηχείου.
Αυτό βέβαια δεν τυχαίνει. Απλά επιλέγω τα ηχεία αυτά να έχουν κάτι ιδιαίτερο να δώσουν.
Το πρώτο λοιπόν Audio Spectrum S-37 το επέλεξα γιατί, κατά την γνώμη μου, είναι το ηχείο που έβαλε την εγχώρια κατασκευή ηχείων στο χώρο του Hi-Fi. Ακολούθησαν μεν πολλές παραλλαγές του αλλά το αρχικό είναι που έχει το ενδιαφέρον.

Για την ιστορία, το ηχείο αυτό σχεδιάστηκε όταν η εταιρία Audio Spectrum είχε για ιδιοκτήτες της, δύο επιχειρηματίες του χώρου του Hi-Fi. Τα ονόματα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η σχεδίαση του έγινε από έναν ερασιτέχνη-χομπίστα, μαθηματικό στο επάγγελμα.
Αργότερα, όταν η εταιρία πέρασε στον γνωστό Γιώργο Πετρόπουλο, έγιναν κάποιες παρεμβάσεις και σε αυτό το μοντέλο αλλά όχι κάτι ριζικό.

Το ηχείο έφτασε στα χέρια μου σε πολύ καλή εξωτερική κατάσταση με ελάχιστα χτυπηματάκια, αλλά στην γνωστή λειτουργική που έχουν τα περισσότερα ηχεία με τα χρόνια του στην πλάτη τους. Οι αναρτήσεις foam των 8ιντσων midwoofers ήταν σε άσχημη κατάσταση, κάτι απόλυτα λογικό για τα χρόνια του και εύκολα επισκευάσιμο.

Το μεγάλο θέμα συντήρησης, που με προβλημάτισε ιδιαίτερα, ήταν το ένα καμένο tweeter. Αυτό είχε μεν επισκευαστεί αλλά, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές για τέτοια εγχειρήματα, δεν είχε πλέον σχέση με τις αρχικές προδιαγραφές και θα έπρεπε κάτι να γίνει. Η στάθμη του, βλέπε ευαισθησία, ήταν πολύ χαμηλότερα, ενώ και η απόκριση συχνότητας της μεσαίας περιοχής είχε σοβαρό θέμα.
Θα ανεβάσω αργότερα και σχετική συγκριτική μέτρηση good-bad.
Περιττό βέβαια να πω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη πλέον η εύρεση ενός τέτοιου σε καλή λειτουργική κατάσταση.
Ξεκίνησα με αλλαγές στο κροσόβερ ώστε να έρθει κοντά στο σωστό tweeter η απόκριση. Και ενώ είχα ολοκληρώσει τις εργασίες και το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό, με μόνο μείον την μείωση της ισχύος που θα δέχεται, πέφτει τηλέφωνο πως βρέθηκε tweeter.
Εντελώς επιφυλακτικός για το πόσο σωστό είναι, ζήτησα πρώτα να το ελέγξω και μετά να προβώ στην αγορά του.
Εδώ στάθηκα πολύ τυχερός, καθότι βρήκα ίσως το τελευταίο του είδους του σε εξαιρετική λειτουργική κατάσταση.
Χαράς ευαγγέλια που λένε!

Ένα σύντομο διάλειμμα και δυο φωτογραφίες του ηχείου στην τωρινή του κατάσταση και έρχεται η συνέχεια...
221725214_336582058101850_681237415317932149_n.jpg


221568001_948616589256898_5151588877544355971_n.jpg
 
Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.211
Να αναλύσω λίγο το θέμα με το ένα καμένο και επισκευασμένο tweeter που φορούσε το ηχείο, όταν ήρθε στα χέρια μου.
Έχω πει πολλές φορές πως επιτυχημένη επισκευή σε κατεστραμμένο πηνίο tweeter, δεν υπάρχει.
Εδώ έχουμε ένα τέτοιο παράδειγμα:
Audio Spectrum tweeter good & bad.png


Η πορτοκαλί εμπέδηση αφορά το καλό tweeter και η πράσινη το επισκευασμένο. Η διαφορά ολοφάνερη. Ο <<μάστορας>> κατάφερε να κάνει συμβατικό tweeter θόλου να <<δείχνει>> σαν ribbon. Δεν υπάρχει ούτε συντονισμός, ενώ πλέον η εμπέδηση είναι κάτω από τα 5 Ωμ, όταν το φυσιολογικό είναι άνω των 6.
Αποτελέσματα της κακής επισκευής είναι η μειωμένη ευαισθησία και η επιπλέον εξασθένιση της στάθμης στις μεσαίες συχνότητες.
 
Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.211
Έχοντας εξασφαλίσει πλέον σωστές μονάδες, το αρνητικό σημείο που μου χτύπησε στο μάτι, πριν καν τα μετρήσω σαν σύνολο, ήταν οι χούφτες (μπόρνες) σύνδεσης.
221689567_329172675300126_2148377117303282398_n.jpg

Μπορεί στην δεκαετία του '80 να ήταν αποδεχτές, αλλά δεν στέκουν σήμερα. Χωρίς άσκοπες υπερβολές και σπατάλες, αντικαταστάθηκαν με σύγχρονες, οικονομικές, χούφτες, που προσφέρουν αξιόπιστα όλων των ειδών τις συνδέσεις.

Ποτηροτρύπανο για διεύρυνση της υπάρχουσας τρύπας και να το αποτέλεσμα:
218219751_349957643426780_1930894397183793051_n.jpg
 

Μηνύματα
3.664
Reaction score
5.497
Ωραίος Πέτρο αλλά το tweeter του άλλου ηχείου το έχεις μετρήσει ότι παίζει το ίδιο με το καινούργιο;
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.211
Όσοι έχουν ακροαστεί το S-37 πρώτης γενιάς είναι αδύνατον να μην παρατήρησαν ότι κάτι δεν πάει καλά με το βαθύ χαμηλό του.
Στερείται ενέργειας, είναι αυτό που λέμε αργό, χωρίς καλή ατάκα και επιβάλλεται με λάθος τρόπο στο άκουσμα. Συνηθίζεται τέτοιο χαμηλό να το αποκαλούμε και ενός τόνου ή μιας νότας. Μονότονο δηλαδή ή βαρετό.

Γιαυτό ευθύνεται ένα σχεδιαστικό λάθος του ηχείου. Όπως είπα στην εισαγωγή, το ηχείο σχεδιάστηκε από έναν ερασιτέχνη του ήχου, μαθηματικό στο επάγγελμα.
Ας μην ξεχνάμε επίσης πως την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ευρέως διαδεδομένα προγράμματα υπολογισμού ηχείων αλλά και ούτε προηγούμενη εμπειρία.

Το σχεδιαστικό λάθος αφορά τον σωλήνα συντονισμού. Σε αυτόν και ο τρόπος τοποθέτησης του, αλλά και το μήκος είναι λάθη. Αρχικά να πω πως το μήκος του είναι πολύ μεγαλύτερο του ιδανικού. Συγκεκριμένα συντονίζει σε συχνότητα που μόνο subwoofer συναντάμε, αν θυμάμαι καλά στους 23 Hz!!!
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να οδηγηθεί σωστά από το σύστημα καμπίνα-μεγάφωνο.
Κατά συνέπεια του μεγάλου μήκους του είναι και η μικρή απόσταση που αφήνει από την πλάτη, συν το μονωτικό του ηχείου, που και αυτό επιτείνει το ανωτέρω πρόβλημα.

Η μεγαλύτερη βελτίωση λοιπόν του συγκεκριμένου ηχείου έρχεται όταν το μήκος του σωλήνα έρθει εκεί που πρέπει. Εργασία καθόλου εύκολη, μιας και ο σωλήνας είναι καλά κολλημένος σε μια εσοχή της πρόσοψης από της πίσω πλευρά ενώ ακριβώς από πάνω του είναι τοποθετημένο ένα ενισχυτικό νεύρο της καμπίνας.
Το χαμηλό του πλέον γίνεται εντυπωσιακό για ηχείο βάσης και πολύ καλά ελεγχόμενο, χωρίς να σου λείπει κάποια νότα από κοντραμπάσο.

Παρακάτω φαίνεται η αισθητή βελτίωση της πρώτης απόπειρας ελάττωσης του μήκους, καθώς και της τελικής μορφής του.
Πλέον ο συντονισμός πήγε στους 41 Hz. Με το αρχικό μήκος ο συντονισμός ήταν ποιο κάτω σε στάθμη και σε πολύ μεγαλύτερο εύρος, ενώ το παράσιτο που φαίνεται σαν προεξοχή ακόμα εντονότερο.

Auio Spectrum s-37 .1.png
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.211
Ωραίος Πέτρο αλλά το tweeter του άλλου ηχείου το έχεις μετρήσει ότι παίζει το ίδιο με το καινούργιο;
Το tweeter που βρήκα ήταν μεταχειρισμένο, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί καινούριο μετά από τόσα χρόνια. Και βέβαια σαν αναφορά για την απόδοση του (μετρητικά) είχα το καλό tweeter από το ζεύγος.
Είναι εξαιρετικά κοντά τα δύο tweeters, ακόμα και συγκρινόμενα με σύγχρονες κατασκευές.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.211
Το τελευταίο, αλλά σημαντικότατο, που ασχολήθηκα ήταν το Κύκλωμα διαχωρισμού (crossover).
Αυτό, αναλογιζόμενος το έτος συναρμολόγησης του, έχει πολύ καλά υλικά και σωστή συναρμολόγηση.
Τα πηνία είναι χωρίς πυρήνα, με αυτό του midwoofer να έχει ικανοποιητική διατομή σύρματος και οι πυκνωτές είναι πλαστικοί ΜΚΤ της philips.
Οι εργασίες που έγιναν αφορούσαν βέβαια έλεγχο των υλικών για εντός προδιαγραφών τιμές.
Έγινε επίσης καλή στερέωση τους στην πλακέτα και όλες οι κολλήσεις από την αρχή.
Το μόνο υλικό που αντικατέστησα με καλύτερο, είναι ο πυκνωτής που τροφοδοτεί το tweeter.
Εκεί τοποθετήθηκε ένας ΜΚΡ της Jantzen Audio Cross Cap που κάνει άριστα την δουλειά του.
Και μια φωτογραφία του crossover, που διακρίνεται και η φλάντζα που τοποθετήθηκε σε όλα τα αντίστοιχα σημεία για καλή στεγανοποίηση.
218315541_895854764345298_1115509219685412522_n.jpg


Η τελευταία εργασία έχει να κάνει με κάτι που προσωπικά με ενοχλεί όταν το βλέπω σε μηχανήματα ήχου. Αφορά τις σκουριασμένες βίδες στήριξης των μονάδων και των χουφτών.
Αυτές πριν τοποθετηθούν βάφτηκαν με μαύρο ματ χρώμα και πλέον δείχνουν σαν καινούριες.
 

jpaudio

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.007
Reaction score
1.466
Πολύ ωραία. Όχι φασαριόζικες βελτιώσεις μόνο και μόνο για τα μάτια. Και εγώ συμφωνώ για την σπουδαιότητα ΚΑΙ της εμφάνισης ενός μηχανήματος ήχου (έχουμε την ίδια αρρώστια!!!). Κάτι που συνήθως δεν διορθώνεται ότι και να κάνει κανείς, όσο επαγγελματίας και να είναι, εκτός αν "κατασευάσει" το μηχάνημα από την αρχή...
Σχετικά με την επισκευή των tweeters και σε εμένα δεν έχουν πετύχει ποτέ. Όσους και αν δοκίμασα. Από την εμπειρία μου καλό είναι να αντικατασταθούν και τα δύο με ένα πιο σύγχρονο ή τουλάχιστο καινούργιο (αφού εξαντληθεί η πιθανότητα να βρεθεί καλό μεταχειρισμένο) και να μπω στην περιπέτεια του ταιργιάγματος με τα υπόλοιπα στοιχεία του ηχείου.
Σχετικά με το refoaming, γίνεται ένα μεγάφωνο ίδιο με το αρχικό; Μετά μια τέτοια εργασία σίγουρα, θέλει στρώσιμο ξανά; Πειράζουμε το crossover για να ταιριάξει με το "νέο" μεγάφωνο ή το αφήνουμε στην ησυχία του; Έχουμε αξιόπιστο εργαστήριο στη Αττική για τέτοιες εργασίες;
Γιάννης
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.585
Μηνύματα
2.866.439
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top