Aural Exciters

GF

Reaction score
27
http://www.head-fi.org/forums/f5/apex-aural-exciter-215808/

... that she really enhances the user's "aural experience" in a highly "titilating" way - the user has the perception that you can actually "see her wet lips, and feel her hot breath" on female vocals... and all sounds just seem to possess a much more real and lively quality... without the sense of excessive distortion / saturation... "a la reverberation" and similar techniques.

And... the user can quite easily adjust the sound to the optimal sound on each recording - which is quite nice - if highs are too bright or strident, you can tone them down, or if bass is too boomy, you can tighten it up... or vice versa... whatever you prefer. It all sounds quite natural.

When you realize that all forms of sound enhancement, whether attained via op amp, or tube rolling, or component swaping - is nothing more than adjusting the amount of distortion to the user's preferences - then, once you're come to that realization - the Aphex 204 makes great sense, and a great improvement.

And... it holds the potential to "end your endless search" for the perfect combination of components - if you can bring yourself to that realization, which I'm sure many can not. You first have to admit to yourself and others... "I'm an audioholic" - that's the first step back from your addiction, or insanity.

But... if you can do that... then "she's a great partner" to help you with your recovery.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.560
Απάντηση: Aural Exciters

Σε studio , ακόμα κι αν υπάρχουν ως συσκευές, δε θυμάμαι να τις έχω δει σε χρήση.
Σε συναυλίες, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, τα aural exciters είναι σχετικά διαδεδομένα.
Υπάρχουν και οι software λύσεις. Εγώ για παράδειγμα, για πολλά χρόνια, χρησιμοποιώ το BBE Sonic Maximizer ιδιαίτερα σε κομμάτια με samples, στα οποία δίνουν μια ζωντάνια.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.949
Το δοκίμασα αλλά δε μπορώ να σου πω αν παίζει καλύτερα ή χειρότερα. Αυτό θα το κρίνεις μόνος σου.

GF

Reaction score
27
Μα δεν ρωταω πως παιζει. Αυτο παντα εγω το κρινω ετσι και αλλοιως.
Ρωταω αν κανει αυτα που υποσχεται και σε τι βαθμο.
Το APEX δοκιμασες η το αλλο?

(ειχα ακουσει ενα για μια και μοναδικη φορα στα τελη του 70 αρχες 80 αλλα οχι σε ελεγχομενη απο εμενα ακροαση. Ειχα εντυπωσιαστει παντως)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.949
το "άλλο". μα τι ερώτηση είναι αυτή, αφού ξέρεις βρε!

Φυσικά και τα κάνει αυτά που υπόσχεται! εννοείται!

GF

Reaction score
27
Μια χαρα ειναι!
Μου εκανε ακριβως την ιδια εντυπωση οπως πριν 28 χρονια οταν το πρωτοακουσα!

Το κραταω!:126:

Reaction score
2
Απάντηση: Aural Exciters

Ολα τα aural exciters εχουν το εξης "τρυκ" στην ρύθμιση - η ρύθμισή τους (οχι aggresive αλλά συμβατική) ειναι

>οταν το βαζεις απο το bypass στο οn δεν πρέπει να καταλαβαίενς διαφορά

>οταν το βγάζεις όμως εκτός θα πρέπει κάτι να σου λείπει.

Κάθε άλλη χρήση του θα φτάνει στην υπερβολή έυκολα.

το bbe σονικ μαξιμαιζερ εχει σαν αρχή λειτουργιας την επαναφορά των φάσεων του μπάσου στις προ ηχογραφήσεως τιμές.

θεωρητικά κάθε ηχοσύστημα και κάθε χωρος σε συνδυασμό εχουν την απόλυτη θέση διόρθωσης contour για τα μπάσα.

το δευτερο ρυθμιστικό ειναι ενας αναπαραγωγός αρμονικών αρτίας τάξεως που εισάγει με πατενταρισμένο κύκλωμα αρμονικές αρτίας τάξης στον ήχο με σκοπο να πεισει το αυτί οτι η βασική συχνότητα είναι ισχυρότερη σε ενταση απ ότι οντως είναι. Καθως αυτά τα κάνει μόνο στις άρτιες, το αποτέλεσμα ακουγεται ψυχοακουστικά πιό κοντά στον χώρο απόδοσς των μουσικών οργάνων οπου έγινε η ηχογράφηση.

λύσεις οπως το Maxxbass της Waves κάνουν το ίδιο παιχνίδι με τις αρμονικές, με απώτερο σκοπό να κάνουν ηχεια μικρου μεγέθους και υψηλής συχνότητας αποκοπής, πάλι μεσω του ψυχοακουστικου φαινομένου, να μοιαζουν να είναι πολύ μεγαλύτερα. Αυτο πάλι πετυχανεται αναπαράγοντας αρμονικές της θεμελιώδους που εμπεριέχει η εκάστοτε ηχογράφηση, αι το ψυχοακουστικό φαινόμενο αναλαμβάνει τα περαιτέρω.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
143.949
Τελικά πιο "χρήσιμη" είναι η μετατόπιση φάσης των χαμηλών ή η αύξηση παραμορφώσεων?

Έχω πάντως την εντύπωση ότι ο "ορισμός" του Aural Exciter ή έστω η αρχική του υλοποίηση ήταν μόνο η μετατόπιση φάσης των χαμηλών συχνοτήτων.

Εσύ Γιώργη τι ρυθμίσεις χρησιμοποιείς?

GF

Reaction score
27
Απο οσο θυμαμαι, σαν aural exciter ειχε κυκλοφορισει η APHEX μονο τη εκδοχη για υψηλες. Αργοτερα εμφανιστηκε για τις χαμηλες και πιο μετα δυο σε ενα.
Εγω ειμαι ακομα στην περιοδο ρυθμισεων γενικα, οποτε δεν μπορω να πω κατι 100% σιγουρο.
Παντως παιζω και στις δυο περιοχες και σταδιακα μειωνω το μιξ.
Αναλογα με το κομματι, με την ωρα, την ορεξη μου κλπ!!

FREEDOM ρε γ@μwτο!!

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.876
Members
38.510
Νεότερο μέλος
who7