AVsite Screen Calculator

Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
[IMGL]http://www.avsite.gr/vb/attachment.php?attachmentid=3615&d=1180388724[/IMGL]

Με αφορμή το θέμα Aπόσταση θέασης lcd/plasma tv, έφτιαξα ένα προγραμματάκι που όχι μόνο δίνει απάντηση στο ερώτημα των αποστάσεων αλλά υπολογίζει και τις διαστάσεις μιας οθόνης με δεδομένη τη διαγώνιο και τον λόγο πλευρών, κάτι που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο σε εγκαταστάσεις, υπολογισμό χώρου, κλπ.

Το ερώτημα της ιδανικής απόστασης τίθεται πολύ συχνά, και η συνήθης απάντηση που δίδεται είναι "το πλάτος χ 2". Όπως θα διαπιστώσετε, αυτός ο μπούσουλας δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, πλην όμως το πρόγραμμα υπολογίζει με ακρίβεια βάσει διεθνών προτύπων, και είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να γίνει γνωστό το πως έχει προκύψει ο άτυπος αυτός κανόνας.

Το πρόγραμμα δεν χρειάζεται εγκατάσταση, απλά το σώζετε σε έναν κατάλογο της αρεσκείας σας και το τρέχετε όποτε το χρειάζεστε.

Το μόνο που ζητείται από εσάς, είναι η επιλογή του Aspect Ratio καθώς και η εισαγωγή της διαγωνίου που σας ενδιαφέρει. Όλες οι υπόλοιπες τιμές υπολογίζονται αυτόματα, κάθε φορά που μία από τις ζητούμενες παραμέτρους μεταβάλλεται.

Στο παράδειγμα του screenshot, έχω επιλέξει AR 16:9 και έχω εισάγει διαγώνιο 92". Το πρόγραμμα υπολόγισε το πλάτος και ύψος της οθόνης καθώς και διάφορες αποστάσεις. Οι αποστάσεις υπολογίζονται σύμφωνα με έρευνες σχετικά με το οπτικό πεδίο και αναφέρονται πάντα ως γωνίες θέασης. Το ζητούμενο είναι το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλάτος της οθόνης, χωρίς όμως ο θεατής να αναγκάζεται να κινεί τα μάτια του δεξιά-αριστερά.

Ας δούμε αναλυτικά, κάθε μία από αυτές:


36o THX rec | Αναφέρεται στην συνιστώμενη κατά THX γωνία θέασης 36 μοιρών.
26o THX max | Σύμφωνα με την τυποποίηση THX, η πίσω σειρά καθισμάτων σε μία αίθουσα δεν θα πρέπει να έχει οπτικό πεδίο μικρότερο των 26 μοιρών.
30o SMPTE max | Αναφέρεται στη μέγιστη απόσταση κατά την τυποποίηση SMPTE καθώς η γωνία θέασης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των 30 μοιρών.
HD Acuity | Μια πολύ ενδιαφέρουσα μέτρηση η οποία έχει να κάνει αποκλειστικά με τις ικανότητες μιας 10/10 όρασης, ανεξάρτητα από τυποποιήσεις. Η μέτρηση αυτή μας δίνει τη μέγιστη απόσταση πέραν της οποίας το ανθρώπινο μάτι δεν είναι σε θέση να διακρίνει διαφορές μεταξύ των pixels όταν το προβαλλόμενο υλικό είναι 1920x1080.
SD Acuity | Παρόμοια με την προηγούμενη μέτρηση με τη μόνη διαφορά ότι αναφέρεται σε υλικό 720x576.

Ελπίζω το προγραμματάκι να σας φανεί χρήσιμο!


Edit 8.9.2008
Υπάρχει αναβαθμισμένη έκδοση εδώ
.
 

Attachments

  • 8,5 KB Προβολές: 2.936
  • 189,4 KB Προβολές: 1.529


Μηνύματα
16.004
Reaction score
14
τι να πώ Νίκο ότι ξέρεις απο υπολογιστές... ότι μας εχεις βάλει τα γυαλιά στην κατηγορία σου...

Οτι και να πώ λίγο και χιλιοειπωμένο θα είναι

Μπράβο προκαταβολικά, σε αναμονή να δούμε και την ρουτίνα μόλις την ανεβάσεις.
 

Μηνύματα
1.790
Reaction score
2
Μπράβο! Πολύ καλό!

Μια ερώτηση: ο υπολογισμός γίνεται μόνο βάση της διαγωνίου ή μπορεί να γίνει και απο το πλάτος/ύψος της οθόνης;
 


Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
Επειδή με την πλατφόρμα δε βλέπω να γίνεται τίποτα, το ανέβασα προσωρινά εδώ. Εάν αυτό το Link δεν λειτουργήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε κι εδώ. Αν έχετε πρόβλημα με το zip, πείτε μου να το ανεβάσω και σαν exe.

Παρατηρήσεις, ιδέες, κλπ, καλοδεχούμενες. Αν έχετε καμιά ιδέα για τη βελτίωσή του, ευχαρίστως να το συζητήσουμε.
 


Μηνύματα
1.790
Reaction score
2
Πολύ καλό! :bravo:

Μερικές προτάσεις:

-Καλό θα ήταν ο υπολογισμός να γίνεται και όταν δίνεις το πλάτος ή το ύψος της οθόνης που θέλεις

-Επίσης ένα μικρό help με εξήγηση όλων των όρων θα ήταν πολύ εύχρηστο (να μην χρειάζεται να ψάχνεις το τοπικ για να τα διαβάσεις)

-Τέλος όταν εισάγεις μια τιμή ο υπολογισμός να γίνεται και πατώντας το enter και όχι μόνο όταν κάνεις καπου αλλού κλικ με το mouse. Επίσης θα μπορούσε να υπάρχει και ένα κουμπί calculate.

Όπως και να 'χει είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο! :respect:
 

Μηνύματα
768
Reaction score
1
Δεν κατεβαίνει....

Το 1ο λινκ δεν, το δευτερό ξεκινάει αλλά μένει κολλημένο....
 

Μηνύματα
453
Reaction score
93
Απάντηση: AVsite Screen Calculator

<table border=1 cellpadding=2><tr><td>36<sup>0</sup> THX rec</td><td>Αναφέρεται στην συνιστώμενη κατά THX γωνία θέασης 36 μοιρών.</td></tr>
<tr><td>26<sup>0</sup> THX max</td><td>Σύμφωνα με την τυποποίηση THX, η πίσω σειρά καθισμάτων σε μία αίθουσα δεν θα πρέπει να έχει οπτικό πεδίο μικρότερο των 26 μοιρών.</td></tr><tr><td>30<sup>0</sup> SMPTE max</td><td>Αναφέρεται στη μέγιστη απόσταση κατά την τυποποίηση SMPTE καθώς η γωνία θέασης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των 30 μοιρών.</td></tr><tr><td>HD Acuity</td><td>Μια πολύ ενδιαφέρουσα μέτρηση η οποία έχει να κάνει αποκλειστικά με τις ικανότητες μιας 10/10 όρασης, ανεξάρτητα από τυποποιήσεις. Η μέτρηση αυτή μας δίνει τη μέγιστη απόσταση πέραν της οποίας το ανθρώπινο μάτι δεν είναι σε θέση να διακρίνει διαφορές μεταξύ των pixels όταν το προβαλλόμενο υλικό είναι 1920x1080.</td></tr><tr><td>SD Acuity</td><td>Παρόμοια με την προηγούμενη μέτρηση με τη μόνη διαφορά ότι αναφέρεται σε υλικό 720x576.</td></tr></table>
Πρόταση: Τι θα 'λεγες να μπούνε αυτές οι περιγραφές ως tooltip στα αντίστοιχα πεδία, οπότε με mousover ο χρήστης να έχει ένα βασικό help?

edit: Με πρόλαβε ο Χρυσόστομος, αλλά τουλάχιστον έκανα την πρότασή μου λίγο πιο συγκεκριμένη :)
 



Μηνύματα
2.791
Reaction score
1
Δημήτρη και Χρυσόστομε, ευχαριστώ για τις προτάσεις σας. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, δεν έχω κανένα πρόβλημα να τις υιοθετήσω και να κάνω το Calculator πιο professional, μιας και γράφτηκε στο πόδι εχθές το απόγευμα.

Θα περιμένω 2-3 μέρες να μαζευτούν κάπως τα σχόλια, και μετά βουρ για την επόμενη έκδοση.

Μέχρι τότε, ότι σας κατέβει στο κεφάλι από βελτιώσεις, ελεύθερα!
 



Μηνύματα
70
Reaction score
0
πολύ καλό μπράβο ... θα βοηθήσει πιστεύω πολύ αυτούς που θέλουν να βρουν τις κατάλληλες αποστάσεις και όχι απλά μια θεωρία του τύπου "εγώ βλέπω 130 ίντσες στα 2 μέτρα"
 




Μηνύματα
1.574
Reaction score
1
Απάντηση: AVsite Screen Calculator

Μπραβο , παρα παρα πολυ καλο!:bravo::bravo:

Η αγαπη για την κατηγορια αλλα και το μερακι φαινεται! Μπραβο και παλι.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.599
Μηνύματα
2.867.380
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top