BALANCED (IN/OUT) ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ LINE

K

kimon

Guest
View attachment 247899
Πρόταση για κατασκευή. Αν χρειάζεται μεγαλύτερο κέρδος το κύκλωμα πρέπει να διαφοροποιηθεί.
Να ρωτήσω κάτι για την δική μου επαλήθευση (μη γνωρίζοντας και πολλά από ηλεκτρονική θεωρία, απλώς επιθυμώ να ελέγξω παλιά μου διαβάσματα):
Το εν λόγω κύκλωμα δεν είναι ισορροπημένο σε όλη την διαδρομή του σήματος, αλλά το σήμα μετατρέπεται σε μονοτελές(single ended) πριν το ποτενσιόμετρο, ώστε να μπορεί το τελευταίο να είναι στερεοφωνικό και όχι τεσσάρων καναλιών (που είναι και πολύ ακριβότερο), ή σφάλλω;

wnet

Nearfield
Reaction score
18.364
Το εν λόγω κύκλωμα δεν είναι ισορροπημένο σε όλη την διαδρομή του σήματος, αλλά το σήμα μετατρέπεται σε μονοτελές(single ended) πριν το ποτενσιόμετρο, ώστε να μπορεί το τελευταίο να είναι στερεοφωνικό και όχι τεσσάρων καναλιών (που είναι και πολύ ακριβότερο), ή σφάλλω;
Αυτό ακριβώς σκέφτηκα όταν το είδα.
Εντούτοις τα πλεονεκτήματα της balanced σύνδεσης στην είσοδο κ έξοδο συνεχίζουν να υπάρχουν.

Reaction score
1.275
Να ρωτήσω κάτι για την δική μου επαλήθευση (μη γνωρίζοντας και πολλά από ηλεκτρονική θεωρία, απλώς επιθυμώ να ελέγξω παλιά μου διαβάσματα):
Απολύτως σωστά!

jpaudio

Επαγγελματίας
Reaction score
1.718
Με μια σχετικά εύκολη μηχανολογική σύζευξη-κατασκευή με χρήση δύο stepped volume units και αυτό το πρόβλημα λύνεται.
Και κατευθείαν:
4 poles 24 positions stepped DALE resistor 50k 4 channels volume control pot | eBay

Last edited:

Reaction score
11.740
sxedio.png

Στο παραπάνω σχέδιο, το gain δεν είναι η αντίσταση στον κόκκινο κύκλο διά την αντίσταση στον καφέ, για το ένα κανάλι; Δε θα έπρεπε οι 2 κόκκινες αντιστάσεις να είναι ίδιες για να έχουμε ίδιο gain στους 2 κλάδους του ισορροπημένου σήματος;
Το ίδιο και για τις 2 πράσινες, για το άλλο κανάλι;
Επίσης η αντιστάσεις στον κίτρινο και στον μπλε κύκλο τί κάνουν;

Reaction score
1.275
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ.png

Απαντώ στις ερωτήσεις σας με σημειώσεις πάνω στο κυκλωματικό, όπως τις παραθέσατε. Η αντίσταση 6Κ8 για την ελαχιστοποίηση του DC-offset, στην έξοδο του IC2-B, δύναται να παραληφθεί αν χρησιμοποιηθούν τελεστικοί ενισχυτές (OP-AMP's) με j-fet τρανζίστορ στην είσοδό τους, πχ OPA2134. Γι αυτούς με διπολικά τρανζίστορ, στην αντίστοιχη θέση, η χρήση της αντίστασης είναι υποχρεωτική, πχ LM4562.

Attachments

Reaction score
11.740
Με συγχωρείς, δεν ξέρω πολλά από ηλεκτρονικά και δεν καταλαβαίνω γιατί στο gain του IC2-A προσθέτουμε +1.

Reaction score
1.275
Με συγχωρείς, δεν ξέρω πολλά από ηλεκτρονικά και δεν καταλαβαίνω γιατί στο gain του IC2-A προσθέτουμε +1.
1649804072896.png
1649804264889.png

Είναι οι σταθεροί τύποι για τον υπολογισμό του κέρδους οποιουδήποτε ενισχυτή τάσης. Θέσφατο!;)

Reaction score
11.740
Σωστά, μόλις το είδα γραμμένο 1+κλάσμα θυμήθηκα, γιατί έχω φτιάξει έναν non-inverting με το OPA 134.
Απλά δεν ήξερα ότι στον inverting δεν μπαίνει η μονάδα.

K

kimon

Guest
Με μια σχετικά εύκολη μηχανολογική σύζευξη-κατασκευή με χρήση δύο stepped volume units και αυτό το πρόβλημα λύνεται.
Και κατευθείαν:
4 poles 24 positions stepped DALE resistor 50k 4 channels volume control pot | eBay
Άρα δεν υπάρχει λόγος σήμερα το κύκλωμα να μη διατηρεί το σήμα ισορροπημένο από την είσοδο έως την έξοδο, χμ...

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.818
Members
38.498
Νεότερο μέλος
antikotsos