Barista Corner

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
99.525
Το δικό μου συμπέρασμα μετά από 2 δεκαετίες ασχολίας είναι περισσότερο φιλοσοφικό. :biggrin:

Ο "ψαγμένος" καφές με τα ιδιαίτερα αρώματα μοναδικότητας (μεγάλη κουβέντα...) θέλει λιγότερο ψήσιμο για να μην τα χάσει. Όσο λοιπόν πιο ωμός (και σκληρός) είναι, τόσο πιο απαιτητική γίνεται η εκχύλιση. Φτάνοντας σε ένα σημείο που πρέπει να σκαλίζουμε λεπτομέρειες που δεν αξίζει τον κόπο ΙΜΟ αν η πώρωση του barista δεν είναι πάνω από την καλή γεύση. Ό,τι δηλαδή γίνεται σε όλα τα χόμπι με πρώτο παράδειγμα το παρόν φόρουμ.

Υπάρχει ένα σημείο απόδοσης/ψαξίματος που όταν το περάσουμε σημαίνει ότι μας τραβάει περισσότερο η διαδικασία από το αποτέλεσμα. Το έχω ζήσει με όλες τις ασχολίες που αγάπησα. Είναι η περιοχή που ευδοκιμεί η niche market και το κόστος ασχολίας μαζί με τον απαιτούμενο χρόνο αυξάνονται δυσανάλογα.

Κάθισα και σκέφτηκα τη βαθμολογία που θα έβαζα σε όλες τις σούπερ ντούπερ εκχυλίσεις που έχω δοκιμάσει μέσα στα χρόνια, στο σπίτι και έξω, συγκριτικά με πιο απλούς specialty καφέδες που μου αρέσουν διαχρονικά. Προσωπικά, θα προτιμούσα τους δεύτερους... Και κατέταξα το κυνήγι του "διαφορετικού" στην κατηγορία του εθισμού χωρίς ουσιαστικό λόγο. Βέβαια είναι και ο χαρακτήρας μου πιο συντηρητικός στις απολαύσεις όλων των ειδών. Ξέρω τι θέλω και δεν μου αρέσουν τα πειράματα όταν 9 φορές στις 10 δεν με ικανοποιούν. Πιο σημαντική είναι για μένα η σταθερότητα στο ήδη βαθμολογημένο αποτέλεσμα.

Όταν έφτασα λοιπόν να έχω καθημερινές απορίες σαν του φίλου @Jack.v, κατάλαβα ότι ξεπέρασα τη γεύση και κόλλησα σε λεπτομέρειες που δεν είχαν καμία σχέση με την απόλαυση του καφέ όπως την είχα στο μυαλό μου: Να πάω σε ένα καλό cafe με ωραίο μεγάλο χώρο και αναπαυτικά καθίσματα (όχι την τρύπα με τους τρεις πάγκους στο πεζοδρόμιο) και να περάσω όμορφα την ώρα μου σε περιβάλλον του γούστου μου. Αυτή η απαίτηση με έχει οδηγήσει να προτιμώ τις 2-3 κλασικές παλιομοδίτικες καφετέριες που πάω πολλά χρόνια και σερβίρουν απλό blend π.χ. Taf, παρά τα trendy μαγαζιά με specialty καφέ που έχουν σιδερένιες καρέκλες, ξύλινα σκαμπό, τραπεζάκια που κουνιούνται και να βρίσκομαι ανάμεσα σε φασαίους που πίνουν καφέ μαζί με lotus babka και vegan sandwich. 8-)

Πλέον η εκχύλιση καφέ στο σπίτι γίνεται όλο και πιο σπάνια κι επειδή πίνω και decaf για τα θέματα με το στομάχι, αρκετές φορές φτιάχνω nespresso που οι διαφορές είναι πιο μικρές. Ο decaf είναι μάπα σε όλα τα επίπεδα άρα ο χρόνος παρασκευής είναι πολύ πιο σημαντικός παράγοντας. Κι όταν βγω έξω ένας ταπεινός specialty ακόμα και blend με ικανοποιεί. Έχοντας πάντα το προνόμιο να μπορώ να βγαίνω πρωί τις καθημερινές.

Reaction score
1.372
@xfader Δεν με ενοχλεί αν χρειαστεί να ασχοληθώ λίγο ώστε να λύσω ένα πρόβλημα και να απολαμβάνω το καφέ μου όπως τον θέλω. Αρκεί να υπάρχει απαναληψιμότητα και ευκολία τις επόμενες φορές
Θεωρώ δυσκολότερο και όχι τόσο προσιτό να έχω το καφέ που θέλω όταν τον θέλω.
Οπότε η μηχανή, μου παρέχει την ευκολία να πιω τον καφέ που θέλω . Μέχρι στιγμής δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με trial and error ώστε να πω κουράστηκα
IMG_2008.jpeg
Επισης έξω δεν μπορείς εύκολα να κάνεις τέτοιους συνδυασμούς ;)

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
44.346
Να πω κι εγώ την αμαρτία μου, το τελευταίο 6μηνο+ έχω καταλήξει να παίρνω κόκκο από το τοπικό καφεκοπτείο στην Αγ. Μηνά, που είναι (αν και δεν τον καβουρδίζει ο ίδιος) αρκετά φρέσκος και γευστικά πάντα κοντά στα γούστα μου (αν και δεν έχει πάντα τον ίδιο, είναι πάντα νοτιοαμερικάνικης προέλευσης -Βραζιλία-Κολομβία-Γουατεμάλα- και με σχεδόν σταθερά ή παραπλήσια αρώματα και προφίλ) ή εναλλακτικά τον βραζιλιάνικο Perla από τα ΑΒ εάν βρω και σε ημερομηνία ψησίματος ως 3-4 μηνών, είναι πολύ τίμιος και σε εξαιρετική τιμή για σήμερα (17 το κιλό).

Reaction score
1.372
Να πω κι εγώ την αμαρτία μου, το τελευταίο 6μηνο+ έχω καταλήξει να παίρνω κόκκο από το τοπικό καφεκοπτείο στην Αγ. Μηνά, που είναι (αν και δεν τον καβουρδίζει ο ίδιος) αρκετά φρέσκος και γευστικά πάντα κοντά στα γούστα μου (αν και δεν έχει πάντα τον ίδιο, είναι πάντα νοτιοαμερικάνικης προέλευσης -Βραζιλία-Κολομβία-Γουατεμάλα- και με σχεδόν σταθερά ή παραπλήσια αρώματα και προφίλ) ή εναλλακτικά τον βραζιλιάνικο Perla από τα ΑΒ εάν βρω και σε ημερομηνία ψησίματος ως 3-4 μηνών, είναι πολύ τίμιος και σε εξαιρετική τιμή για σήμερα (17 το κιλό).
Να ρωτήσω γιατί;
Κουράστηκες να ψάχνεις εξωτικούς καρπούς ή βρήκες κάτι το οποίο σε ικανοποιεί και λες εως εδω;
Η ερωτηση μου αφορα γενικοτερα τη πτωση ζητησης φρεσκου καφε απο δικη μου παρατήρηση σε συνδιασμό με συζητήσεις

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
44.346
Πίνω συνήθως καπουτσίνο και έχω πιο κλασικά γούστα. Νομίζω είναι η καλύτερη ισορροπία, και το προτιμώ πχ από τα μπλεντ της Kudu. Τώρα εάν μια στο τόσο θελήσω αρώματα πχ Αιθιοπίας που επίσης μου αρέσει, θα πάρω από έξω.

Reaction score
0
Καλημερα
προσφατα ανακαλυψα το forum, προσπαθωνταςνα καταλαβω τι εγινε με ενα αλλο πολυ γνωστο το οποιο φαινεται οτι πλεον δεν λειτουργει. Σκεφτομαι να πουλησω τη μηχανη μου και θα ηθελα, προς το παρον, να πιασω λιγο τον παλμο :) αν τυχον υπαρχουν ενδιαφερομενοι! :)
Εχω μια Bezzera Unica PID, προσεγμενη και λειτουργει στην εντελεια!
Θα επανελθω!
Ευχαριστω

Reaction score
3.284
Καλημερα
προσφατα ανακαλυψα το forum, προσπαθωνταςνα καταλαβω τι εγινε με ενα αλλο πολυ γνωστο το οποιο φαινεται οτι πλεον δεν λειτουργει. Σκεφτομαι να πουλησω τη μηχανη μου και θα ηθελα, προς το παρον, να πιασω λιγο τον παλμο :) αν τυχον υπαρχουν ενδιαφερομενοι! :)
Εχω μια Bezzera Unica PID, προσεγμενη και λειτουργει στην εντελεια!
Θα επανελθω!
Ευχαριστω
Καλυτερα μεσω facebook σε αντιστοιχα group που ασχολουνται με καφε εκει ισως να βρεις καποιον.

Reaction score
6.708
Γρηγορότερος απο G5 δεν είναι αλλά καταφανέστατα αλέθει καλύτερα.
Μηδενικό πραγματικά retention, με 2 απαλά blow καθάρισες, εξακολουθώ να ψεκάζω τους κόκκους.

Περιμένω τη Δευτέρα να παραλάβω και dial indicator για το πραγματικό μηδέν του DF, τι fail κι αυτό απο τους Κινέζους... :thumbsdown:

Ο pianeta blue απο taf βγαίνει λιγότερο σιροπιαστός και περισσότερο βελούδινος, ακόμα ομως δεν κατάφερα να κάνω σωστό dial in, η Profitec ήρθε στο τελείωμα τον κόκκων που είχα.
Επιτέλους είδα κρέμα πολύ σκούρα καφε αλλά σαφέστατα πολύ λιγότερη απ οτι με την H10A, αλλά ξαναλέω το dial in δεν επετευχθει.
Εχω μια σακούλα ακόμα θα ανοιχτεί εν καιρώ.

Αύριο ανοίγω Tigrato απο Taresso, είδωμεν.

:coffee:
Μετα απο ~7 μηνες , πες μου συγκριτικα με τον g5 (ταχυτητα,θορυβο,γευση )

Reaction score
4.383
Μετα απο ~7 μηνες , πες μου συγκριτικα με τον g5 (ταχυτητα,θορυβο,γευση )
Είναι λίγο πιο θορυβώδης, ο g5 είναι πιο ήσυχος
Γευσεις πιο "αναλυτικές" , βγάζει πιο βελουδινους καφεδες.

Αυτό που θέλω να δοκιμασω είναι τον G5 με την Profitec ως μηχανή γιατί τον DF τον πηρα μαζι με την Profitec και με τον G5 δεν εκοψα ποτε καφε για αυτή.

ότι και να πάρεις δεν θα κανεις λάθος.

Reaction score
4.383
@SOCO

να συμπληρώσω ότι ΑΝΑΚΑΛΩ το μηδενικό retention που είπα για τον DF

Ενώ ζυγίζω αυτό που βγάζει ο μύλος και είναι σωστό ΠΑΝΤΑ, μετά απο καιρό που βάζω το βουρτσάκι για να καθαρίσω την έξοδο του καφέ, κατεβάζει κάποια ποσότητα καφε.

Μάλλον η κατακράτηση είναι ΜΗ μετρήσιμη με την ζυγαριά και με τον καιρό να μαζεύει.

Σε αυτο το θεμα ο G5 ειναι καλύτερος, τον βολεύει φυσικά το ότι έχει κωνικά και αρα κάθετα μαχαίρια, οπότε η βαρύτητα βοηθάει παραπάνω.

Reaction score
6.708
:offtopic:ενα απο τα δυσκολοτερα να απαντηθει ερωτηματα ειναι , του τι ειναι η βαρυτητα...

Εχω ηδη τον g5, αι σκεφτομουν τον eureka libra αλλα ειναι πολυ ψηλα στην τιμη και πρεπει να τα ζυγισω ...

Reaction score
4.383
Εχω ηδη τον g5, αι σκεφτομουν τον eureka libra αλλα ειναι πολυ ψηλα στην τιμη και πρεπει να τα ζυγισω ...
Αλλάζοντας απο 38mm Κωνικα G5 σε επίπεδα 54mm DF, θα σου πώ ότι λένε όλοι, αφού εκεί κατεληξα κι εγώ εν τέλει.

"Μην λυπηθείς τα λεφτά για ανώτερο μύλο"

Ποια μηχανή έχεις?

Reaction score
6.708
Λογοπαιγνιο εκανα με το ζυγισω ... :p
delonghi ecp , πλεον τραβαω σταθερες εκχυλισεις αφου εχω μαθει τα χουγια της...

Reaction score
3.284
Καλησπερα σας δειτε και αυτο το site ειναι φιλος απο Θεσσαλονικη και κανει εισαγωγη speciality απο roasters του εξωτερικου και δουλευει και με καποιους απο Ελλαδα θα ειναι παλι up απο αυριο γιατι μεταφερει το site του σε νεο server . https://drippocoffee.com .

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
179.025
Members
38.920
Νεότερο μέλος
Climber