Bass reflex/non-ported design για κεντρικό ηχείο;

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Παιδιά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με το σχεδιασμό του κεντρικού ηχείου. Έχω παρατηρήσει ότι κάποια είναι bass reflex σχεδιασμού (περιλαμβάνουν "θύρες ροής") κάποια άλλα που δεν περιλαμβάνουν έχουν κλειστή "καμπίνα". Πού εντοπίζονται οι διαφορές στις παραπάνω περιπτώσεις; Πρακτικά εννοώ... Ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί το κεντρικό έχει μια ιδιάζουσα σημασία για home cinema, οπότε φαντάζομαι παίζουν ρόλο τα συν και τα πλην κάθε σχεδίασης. Πχ υποθέτω με κλειστή "καμπίνα" θα υπάρχουν λιγότερα προβλήματα τοποθέτησης (δε χρειάζεται να είναι μακριά απ' τον τοίχο)... από την άλλη καλύτερη ηχητική απόδοση δε θα έχει ένα bass reflex ηχείο; Διορθώστε με αν κάνω κάπου λάθος, δεν είμαι και ιδιαίτερα οικείος με τις παραπάνω έννοιες... Τελικά υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα ανάλογα με τη σχεδίαση;
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Bass reflex.... Εχουν μια οπη, η οποια συντονιζει σε μια συχνοτητα ωστε να ''ενισχυεται'' περισσοτερο. Η συχνοτητα καθοριζεται αναλογα με τη διατομη και το μηκος του σωληνα μεσα στην καμπινα και σχετιζεται με το μηκος κυματος της συχνοτητας αυτης. Η χρηση πρακτικα της οπης ειναι για να χρησιμοποιειται πιο μικρο woofer αλλα να μπορει να αναπαραχθει μια χαμηλη συχνοτητα μεσω της οπης, την οποια το woofer Λογω διαστασεων δεν μπορει να αναπαραξει ''σωστα''.

Κλειστης καμπινας... Απλα δεν συντονιζουν σε καποια συγκεκριμενη χαμηλη συχνοτητα ωστα να την ενισχυουν.

Προβλημα με την τοποθετηση υπαρχει αν η εξοδος της οπης κοιταει σε τοιχο ή εμποδιο.
Αν η οπη κοιταει κατω ή μπροστα δεν υπαρχει προβλημα και ας ειναι κοντα σε τοιχο.

Δεν τιθεται θεμα καλυτερης αποδοσης, απλα λιγο καλυτερου μπασου ή πιο τονισμενου μπασου
 

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Ευχαριστώ Γιώργο, ήσουν διαφωτιστικός. Αναρωτιέμαι όμως... στα κεντρικά ηχεία που βλέπω ότι είναι bass reflex, οπτικά από τα prospectus δε βλέπω κάποια οπή μπροστά. Άρα υποθέτω ότι θα είναι πίσω (αν όχι που θα μπορούσε να είναι;). Αυτό όμως δε θα δημιουργούσε προβλήματα τοποθέτησης, καθώς, όπως και να το κάνουμε, το κεντρικό δεν είναι τόσο ευέλικτο όσο τα υπόλοιπα, πολύ πιθανόν να μη μπορρείς να το μετακινήσεις μακριά από κάποιο τοίχο (π.χ. όταν είναι πάνω απ' την τηλεόραση, η οποία συχνά βρίσκεται κοντά σε τοίχο ή ακόμα περισσότερο όταν είναι σε ραφάκι κάτω απ' την τηλεόραση...).
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Για τους λόγους που ανέφερε ο Γιώργος θα προσέξεις ότι σε μικρές καμπίνες δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κεντρικό που να μην έχει οπή. Η οπή βοηθάει στο να παίξει και λίγο πιο δυνατά.

Να ξέρεις όμως ότι δεν υπάρχουν κανόνες για το πιο παίζει καλύτερα.
Το πρόβλημα είναι ότι αν το ηχείο έχει οπή στην πίσω πλευρά θα πρέπει να είναι αρκετά μακριά από τον πίσω τοίχο (που ούτως ή άλλως πρέπει να είναι) για να μην παραενισχύονται κάποιες συχνότητες και ακούς άλλα αντί άλλων και λόγω ανακλάσεων. Αυτό βεβαίως είναι θέμα και του ίδιου του χώρου και συνεπώς η καλύτερη λύση είναι να τεστάρεις κεντρικά στον δικό σου χώρο. Αυτός ήταν ένας λόγος που είχα επιλέξει το CC6S2 κάποτε και το έχω ακόμη. Αυτό έχει οπή από μπροστά ενώ τα υπόλοιπα της ίδιας εταιρείας έχουν από πίσω.
Πάντως ακόμη και με την οπή πίσω, ενδέχεται να μην προβληματιστείς ιδιαίτερα ειδικά αν μιλάμε για μικρό ηχείο - καμπίνα. Σε μεγάλες καμπίνες θα έχεις σίγουρα πρόβλημα και εκεί πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα η τοποθέτηση.
 

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Μάλιστα... ευχαριστώ παιδιά, τα πράγματα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα τώρα...
 

Μηνύματα
2.679
Reaction score
5
Σε γενικές γραμμές ένα ηχείο ακουστικής ανάρτησης έχει καλύτερη ανάλυση σε σχέση με την σχεδίαση bass reflex, αλλά έχει λιγότερη έκταση σε χαμηλές συχνότητες. Όμως επειδή αναφέρεσαι σε κεντρικό ηχείο το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάτε από το πόσο καλό είναι ταίριασμα του με τα δύο κύρια ηχεία.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.578
Μηνύματα
2.864.817
Members
37.931
Νεότερο μέλος
kowalski
Top