BenQ 5120

Reaction score
0
Καλημερίζω την παρέα του AVsite!
Αντρέα το βρήκα τελικά το δρόμο μου δε μπορείς να πεις?
Πριν μια εδομάδα έγινα κάτοχος ενός BENQ-5120 από την ΗΧΟΕΚΦΡΑΣΗ. Παιδιά ο προβολέας είναι σούπερ! Είχα δει σε LCD της MITSUBISHI νομιζω ότι ήταν ο HC3, αλλά ο 5120 είναι "άλλο φρούτο". Βέβαια είναι ο πρώτος μου προβολέας κι έτσι εξηγείται και ο ενθουσιασμός μου! Εκείνο που φοβόμουν ήταν το Rainbow effect, αλλά ευτυχώς δεν ανήκω σ΄αυτή την κατηγορία. Θα ήθελα να πω πως βοηθήθηκα πάρα πολύ απ΄αυτό το site, μπαίνοντας ως επισκέπτης και διαβάζοντας τα διάφορα θέματα που ανεβάζατε για τους προβολείς. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντρέα και το Νίκο της Ηχοέκφρασης, που με μεγάλη υπομονή ασχολήθηκαν μαζί μου και με βοήθησαν στην επιλογή μου! Συγχαρητήρια! Αντρέα ευχαριστώ και για την καλύτερη τιμή αν και είμαστε αντίπαλες ομάδες! :) Ειδικά όταν θα παρακολουθώ ΤΟ ντέρμπυ και θα βλέπω την ομάδα μου θα σε θυμάμαι με συγκίνηση! :)
Κατ' αρχήν να πω πως πρωταρχικό ρόλο στην επιλογή μου ήταν ο προβολέας να έχει σχετικά χαμηλό κόστος, ωστόσο και κάποιες αξιοπρεπείς επιδόσεις.
Έτσι είχα κατα νου, μετά από σχετικό ψάξιμο, τον 4805 ή τον 5120. Αυτούς βέβαια ζήτησα να δω και στο κατάστημα που επισκέφθηκα και ευτυχώς στην ηχοέκφραση είχα την δυνατότητα να τους δω να παίζουν ταυτόχρονα (τον Μονομάχο) και να κάνω τις συκρίσεις μου!
Οι εντυπώσεις μου ήταν πολύ θετικές και για τους δύο και ουσιαστικά τη μόνη, εμφανή διαφορά τουλάχιστον, που μπόρεσα να εντοπίσω, ήταν ένα προβάδισμα στη φωτεινότητα για τον 5120 (όχι δραματική ωστόσο) και μία διαφορά στο λευκό με τον 4805 να βγάζει ένα πιο "κιτρινωπό" λευκό σε σχέση με τον 5120, που απ΄ότι με πληροφόρησε ο Νίκος της Ηχοέκφρασης είναι η άποψη της Infocus για μια πιο κινηματογραφική εικόνα. Ένα ακόμη μειονέκτημα (αν μπορείς να το πεις έτσι) του Infocus ήταν το καλώδιο τροφοδοσίας που κουμπώνει στο πλάι του κι εκτός από άκομψο μπορεί να αποδειχθεί και δύσχρηστο στο στήσιμό του μέσα σ΄ένα χώρο.
Εν ολίγοις οι διαφορές τους στο τελικό αποτέλεσμα ήταν θεωρώ μηδαμινές, όμως η διαφορά της τιμής τους αξιοπρόσεκτη κι έτσι η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του 5120.
Τη διαφορά αυτή στην τιμή τους την εκμεταλλεύτηκα με το παραπάνω αποκτώντας και το DVD Player Denon 1910 με DVI.
Επίσης ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε πως στη συσκευασία του BenQ 5120 υπηρχαν καλώδια τροφοδοτικού για όλους τους τύπους πριζών, καλώδιο S-Video, καλώδιο Video, καλώδιο DVI όμως για σύνδεση με PC και τέλος τσάντα μεταφοράς του προβολέα!
Πάντως η αναλογία τιμής-επιδόσεων είναι SUPER!
Τοποθέτησα τον προβολέα σε ράφι που έχω σε ύψος γύρω στα 1.25 και η εικόνα που παίρνω σε απόσταση 3.80 από την οθόνη έχει πλάτος γύρω στα 2.20!
Σύνδεσα το Denon 1910 στον προβολέα με το καλώδιο S-Video που υπήρχε στη συσκευασία και η εικόνα ήταν "γυαλί". Θαυμάσια!
Το Setup του προβολέα ήταν πανεύκολο. Πρακτικά μπορώ να πω πως ο προβολέας αυτός είναι Plug n' Play! Από τη στιγμή που έβαλα τα βύσματα στη θέση τους μέσα σε 10 λεπτά παρακολουθούσα ταινία!
Αρχικά πρόβαλλα σε μία απλή οθόνη 1.80χ1.80 ενός φίλου, αλλά επειδή η εικόνα που έπαιρνα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη κατέφυγα στη λύση του τεντωμένου σεντονιού, αλλά δεν μπορείς να τα χεις κι όλα σ αυτή τη ζωή!

FLASH NEWS: Χθες μόλις αγόρασα ένα φτηνό DVI καλώδιο, ενεργοποίησα την DVI έξοδο του Denon και πήρα εικόνα. Καταπληκτική διαφορά!!! Η εικόνα ήταν φοβερή. Επίσης συνδεσα και το καλώδιο Video και πήρα σήμα από την τηλεόραση και η εικόνα ήταν πολύ καλή! Έτσι κι αλλιώς το τηλεοπτικό σήμα είναι περιορισμένης ευθύνης οπότε το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Παρόλα αυτά είχε πολύ ωραία χρώματα κι εξαiρετική φωτεινότητα.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν κι ότι άλλο θέλετε εδώ είμαστε!

Reaction score
0
Τόλη καλησπέρα , εχω και εγώ τον ίδιο προβολέα και νομίζω ότι είμαι το ίδιο ευχαριστημένος με σένα ....
Θα ήθελα να σου κάνω μερικές ερωτήσεις:
1. Από που πήρες το καλώδιο (DVI) και πόσο περίπου σου κόστησε>?
2 Αν και με τι έχεις ρυθμίσεις το μηχάνημα και αν μπορείς γράψε τις ρυθμίσεις σου ?
Ευχαριστώ

Reaction score
0
Γεια σου Όθωνα. Το DVI το πήρα απ' τον κατουμά στην καλλιθέα και μου κόστισε 8,90! Βέβαια έχει μήκος 2,00μ. Εμένα με βόλεψε γιατί ο προβολέας είναι κοντά στο DVD.
Με σύνδεση DVI με τα μόνα που μπορείς να παίξεις είναι η φωτεινότητα και το κοντραστ. Επίσης αν τα χρώματα θα είναι Standard High ή Low kai φυσικά τα preset modes, Economic, Video, Vivid. Έτσι λοιπόν παίρνω 576p από το DVD κι ο προβολέας είναι σε DVI-D με Economic, Color Temp:Standard, Φωτεινότητα στο 50 και κόντραστ στο 75. Βέβαια ανάλογα με την ταινία μπορείς να παίξεις λίγο με τις ρυθμίσεις!

Reaction score
48
φίλε Τόλη σ΄ευχαριστώ για τα πολύ καλά σου λόγια.

Επί την ευκαιρία θα ήθελα να πώ κάτι στους φίλους του AVsite, που σχετίζετε λίγο πολύ με την περίπτωση του Τόλη.
Ο Κος Τόλης αντιπροσωπεύει τον παλμό των περισοτέρων απο εμας -εσας όπως θέλετε τέλος πάντων. Γιατί οι περισσότεροι θέλουμε αυτά τα stantard απο την βιντεοπροβολή που θέλει και ο φίλος μας ο Τόλης.
Αυτά είναι φυσικά σε όλους μας πασίγνωστα, όπως ή ικανοποιητική εικόνα, οι ευέλεκτες διασυνδέσεις με τις εκάστοτε πηγές, εύκολοι τρόποι εγκατάστασης, πλούσιο μενού........και το κυριότερο που όλοι θα φαντάζεστε να κοστίζει τόσο που να μήν μας απασχολεί να τον αλλάξουμε σε ένα (1) ή και λίγότερο χρόνο, και αυτό το λέω γιατί έτσι που καλπάζουν τα νέα μοντέλα οι κατασκευαστές - σίγουρα μας προσελιτίζουν κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο μοντέλο να θέλουμε να το αποκτήσουμε.

Φίλε Τόλη καλές θεάσεις.......

Reaction score
0
Σ' ευχαριστώ Νίκο! Πράγματι οι θεάσεις είναι πολύ καλές μέχρι τώρα κι όντως έχεις δίκιο σ'αυτό:Ξεκινάς μ' έναν Low budget προβολέα με καλά Standards και στη συνέχεια μπορείς να πας για κάτι καλύτερο, όταν πια και το μάτι σου θα έχει "εκπαιδευτεί" και θα ξέρεις τι θέλεις να βλέπεις στην εικόνα.
Επίσης το πιο σημαντικό: Να είναι καλή η ταινία ρε παιδιά, γιατί άμα είναι μάπα, πάει τζάμπα το σύστημά μας, όσο ακριβό κι αν είναι αυτό. Κι όπως λέει και το τραγούδι... "Τζάμπα καίει η λάμπα..." :D

Reaction score
50
Παιδιά να ρωτήσω κάτι... δυστυχώς ή ευτυχώς είδα τον εν λόγω προβολέα, πέρα απ' το συγκριτικό που είχε γίνει στο παρελθόν, και στο σπίτι ενός φίλου στημένο. Ε τι ήταν να τον δω... με χτύπησε κατακούτελα! Ομολογουμένως, στο συγκριτικό δε με είχε ενθουσιάσει, αλλά ο λόγος ήταν ότι καθόμουν αρκετά κοντά στην οθόνη και έβλεπα αρκετό pixelization. Στο φίλο μου όμως που είδα από μια λογική απόσταση... τίποτα! Μια χαρά + το ελάχιστο rainbow που είδα (με κόπο) δε με ενόχλησε ιδιαίτερα. Δεδομένης και της (ιδιαίτερα) ελκυστικής τιμής του... τι να κάνω, είπα να κάνω ακόμα μια υπέρβαση στο budget και να τον χώσω κι αυτόν μέσα κάπου (μόνο που πρέπει να τ' αγοράσω κάποια στιγμή γιατί δεν ξέρω μέχρι που θα φτάσω). Λοιπόν ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα ειδικά τα άτομα που έχουν ζήσει λίγο καιρό μαζί του:

Καταρχήν η απόσταση που θα στηθεί είναι περίπου στα 4+ μέτρα. Οπότε φαντάζομαι άνετα πιάνω τις 100'' (έχω πάει και στο σχετικό site που υπολογίζει αποστάσεις). Το θέμα είναι ότι η απόσταση θέασης είναι 3.5 - 4 μέτρα. Και ρωτάω: μήπως "στραβωθώ" από τέτοια απόσταση; Ας πούμε, είναι τα 3.5 μέτρα μικρή απόσταση για να δεις 100''; (σε 16:9 μιλάμε πάντα). Δεν ξέρω, ρωτάω:) Καλά, θα ξαναπάω προφανώς στο φίλο μου, αλλά θα ήθελα και κάποιες απόψεις από άτομα που έχουν περάσει και κάποιες ώρες παραπάνω μαζί του. Επίσης, ένα πρόβλημα που είχα αρχικά (όπως αναφέρω και παραπάνω) ήταν ότι καθόμουν αρκετά κοντά και έβλεπα pixels. Στα 3.5 μέτρα για τόσες ίντσες βλέπετε τίποτα;

Κάτι άλλο: η διαρρύθμιση του σαλονιού είναι τέτοια που δε με παίρνει να τοποθετήσω το πανί τέρμα κολλητά στον τοίχο. Παρεμβάλεται έπιπλο με τηλεόραση κτλ. Οπότε, αν ήθελα ντε και καλά να το βάλω πίσω πίσω θα έπρεπε να λάβω υπόψη μου ότι το κάτω άκρο θα ξεκινάει από το 1.5 μέτρο περίπου. Μου φαίνεται όμως αρκετά ψηλό, νομίζω θα είναι κουραστικό (θα πρέπει να έχω το κεφάλι μου προς τα πάνω). Αν, αντίθετα, τοποθετήσω το πανί μπροστά απ' την τηλεόραση, χάνω μεν απόσταση θέασης περίπου 60 εκατοστά, αλλά κατεβάζω το πανί όσο θέλω. Άρα έχουμε τα εξής δεδομένα:

- Πανί στο 1.5 μέτρο και απόσταση θέασης 4 - 4.5 μέτρα (οπότε και η απόσταση του προβολέα απ' την οθόνη θα είναι παραπάνω από 4.5 μέτρα) ή

- Πανί όσο κάτω θέλω και απόσταση θέασης 3.5 - 4 μέτρα

Μέχρι στιγμής κλείνω προς τη δεύτερη λύση γιατί νομίζω είναι κουραστικό μια οθόνη τοποθετημένη ψηλά. Άλλωστε νομίζω ότι και 3.5 - 4 μέτρα απόσταση θέασης δεν είναι λίγα (μήπως όμως είναι λίγα για 100''; ). Από την άλλη... δεν το έχω δοκιμάσει πρακτικά, ίσως και να κάνω λάθος. Τι λέτε;

Τέλος, κάτι αρκετά σημαντικό: η τοποθέτηση του προβολέα. Εδώ έχουμε τα εξής δεδομένα: Ο πίσω τοίχος βασικά είναι... τζαμαρία. Οπότε δεν μπορώ να τον στερεώσω εκεί. Άρα η λύση είναι η τοποθέτηση στο ταβάνι. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι σχεδόν μπροστά παίζουν κάτι... κρεμαστά φώτα που αν τον βάλω πάνω πάνω στο ταβάνι μάλλον θα παρεμβαίνουν. Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν εάν υπάρχει κάποια βάση που να τον τοποθετείς μεν στον ταβάνι, όχι όμως κολλητά, ας πούμε σε απόσταση 50 εκατοστά απ' το ταβάνι;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Μανο, θα με γερασεις εαν πρεπει να απαντησω ολα αυτα :lol:
Και μην ακουσω σχολια σχετικα με την ηλικια μου τωρα :roll:
Λοιπον, εχουμε και λεμε:

Ας πούμε, είναι τα 3.5 μέτρα μικρή απόσταση για να δεις 100''; (σε 16:9 μιλάμε πάντα). Δεν ξέρω, ρωτάω:) Καλά, θα ξαναπάω προφανώς στο φίλο μου, αλλά θα ήθελα και κάποιες απόψεις από άτομα που έχουν περάσει και κάποιες ώρες παραπάνω μαζί του. Επίσης, ένα πρόβλημα που είχα αρχικά (όπως αναφέρω και παραπάνω) ήταν ότι καθόμουν αρκετά κοντά και έβλεπα pixels. Στα 3.5 μέτρα για τόσες ίντσες βλέπετε τίποτα;
Τα 3,5 μ ειναι θεωρητικα η μινιμουμ αποσταση που μπορεις να δεις ανετα 100''.
Τωρα το pixalation στον 5120 εγω το βλεπω απο αυτη την αποσταση και σε αυτες τις ιντσες.Ασε ομως τι κανω εγω και δοκιμασε εαν το βλεπεις εσυ.
Σαν μεγεθος παντως δεν ειναι κακο.

Οπότε, αν ήθελα ντε και καλά να το βάλω πίσω πίσω θα έπρεπε να λάβω υπόψη μου ότι το κάτω άκρο θα ξεκινάει από το 1.5 μέτρο περίπου. Μου φαίνεται όμως αρκετά ψηλό, νομίζω θα είναι κουραστικό (θα πρέπει να έχω το κεφάλι μου προς τα πάνω).
Το 1,5 μ απο το εδαφος μπορει να αποδειχτει κουραστικο, εξαρταται ομως αμεσα απο την κλιση που εχει το καθισμα θεασης.
Εαν δηλαδη η πολυθρονα σου επιτρεπει μια ελαφρια κλιση προς τα πανω τοτε φυσιολογικα δεν θα ειναι.
Σε αυτη την περιπτωση δοκιμαζεις νοερα μονος σου μετρωντας την υποτιθεμενη οθονη και καθημενος στο καθισμα θεασης για να δεις πως ...μπορει να ειναι.
Μην ξεχνας πως υπαρχει και η δυνατοτητα "χαμηλωματος" του κουτιου της οθονης ειτε με αλυσιδες , ειτε με ντιζες, ειτε με αλλον τροπο που θα επιλεξεις με τον εγκαταστατη σου.
Ετσι λυνεις και το προβλημα της επιλογης.

Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν εάν υπάρχει κάποια βάση που να τον τοποθετείς μεν στον ταβάνι, όχι όμως κολλητά, ας πούμε σε απόσταση 50 εκατοστά απ' το ταβάνι;
Ναι, υπαρχει.

Reaction score
50
Μην ξεχνας πως υπαρχει και η δυνατοτητα "χαμηλωματος" του κουτιου της οθονης ειτε με αλυσιδες , ειτε με ντιζες, ειτε με αλλον τροπο που θα επιλεξεις με τον εγκαταστατη σου.
Ετσι λυνεις και το προβλημα της επιλογης.
Αντρέα thanks για την άμεση απάντηση! Ένα πράγμα δεν κατάλαβα μόνο, ok έστω χαμηλώνω το κουτί της οθόνης με κάποιο τρόπο. Αυτό πώς θα με βοηθήσει να λύσω το πρόβλημα της επιλογής; Καταρχήν χρειάζεται κάτι τέτοιο; Απ' όσο έχω δει πρόχειρα, υπάρχουν οθόνες 16:9 με μεγάλο μαύρο περιθώριο από την επάνω μεριά, ώστε αν εγκαταστήσεις το κουτί της οθόνης στο ταβάνι να κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά, ώστε το κάτω άκρο να είναι αρκετά χαμηλά. Το πρόβλημα δεν είναι πώς θα τη φτάσω αρκετά χαμηλά. Αυτό λύνεται είτε με τον τρόπο που πρότεινες είτε με κάποιο απ' τα πανιά που (νομίζω πως) υπάρχουν που φτάνουν τόσο χαμηλά. Το θέμα είναι πως αν τη βάλω τέρμα πίσω, το ύψος της τηλεόρασης που βρίσκεται πάνω στο έπιπλό της μ' εμποδίζει να την κατεβάσω χαμηλότερα απ' το 1.5 μέτρο (δυστυχώς το κάθισμα δεν έχει κάποια κλίση, μάλλον θα είναι κουραστικό σε τέτοιο ύψος), ενώ αν τη βάλω μπροστά απ' την τηλεόραση (χάνοντας σε απόσταση θέασης) το κατεβάζω όσο θέλω. Υπάρχει βέβαια και η λύση κάθε φορά που θα το κατεβάζω να μετακινώ την τηλεόραση... λίγο κουραστική λύση αλλά αν συμφέρει ίσως να είναι η "χρυσή τομή"...:)

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Μανο, ετσι η αλλοιως οταν βαλεις προβολεα θα σταματησεις να χρησιμοποιεις τηλεοραση..ακομα και για τις ειδησεις. :wink: Να το θυμηθεις!

Την λυση αυτη δεν μπορει να στην δωσει κανενας παρα μονον εσυ ο ιδιος.
Εγω, η ο οποιοσδηποτε αλλος δεν μπορουμε παρα να προτεινουμε.
Αλλα εσυ μενεις στο σπιτι σου και εσυ πρεπει να βολευτεις αναλογα.
Εγω παντως θα την εβαζα μπροστα απο την τηλεοραση... :wink:

Reaction score
50
Εδώ που τα λέμε, σκέφτομαι ότι δεν είναι ανάγκη στην τελική να έχω και 100'' οθόνη. Το θέμα άλλωστε είναι πόσο μεγάλη φαίνεται η εικόνα στα μάτια σου απ' την απόσταση που βλέπεις. Αν έβλεπα από 5 μέτρα 100'' προβολή ίσως η εικόνα να μου φαινόταν μικρότερη σε σχέση με το αν βλέπω προβολή 90'' από τα 3.5 μέτρα. Τέλοσπάντων, αυτά είναι λεπτομέρειες, ό,τι και να λέμε στην πράξη θα φανεί:)

PS τώρα που είπες ότι ούτε... ειδήσεις δε θα βλέπω από τηλεόραση, σήμα τηλεοπτικό πώς μπορώ να πάρω σε προβολέα; υπάρχει υποδοχή για σύνδεση με την κεραία απευθείας;

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
PS τώρα που είπες ότι ούτε... ειδήσεις δε θα βλέπω από τηλεόραση, σήμα τηλεοπτικό πώς μπορώ να πάρω σε προβολέα; υπάρχει υποδοχή για σύνδεση με την κεραία απευθείας;
Τωρα θα σε μαλωσω :wink:
Αυτα ειναι βασικα!
Δεν συνδεεις την κεραια στον προβολεα.
Τηλεοπτικο σημα μπορεις να παρεις απο 4 διαφορετικους τροπους:
1.Video
2.TV tuner
3.DVD Recorder
4.Παλιο αναλογικο δεκτη του Filmnet εν αχρηστια.

Σε ενα απο αυτα συνδεεις την κεραια και απο εκει δινεις σημα μεσω καλωδιου(composite, s-video κλπ) απ' ευθειας στον προβολεα.

Να προτιμησεις και να ψαξεις να βρεις την τεταρτη λυση :wink:

Reaction score
0
Αυτό για τον παλιό αναλογικό δέκτη του Filmnet δεν το είχα σκεφτεί καθόλου Αντρέα! Κι έχω έναν ξεχασμένο μέσα στην ντουλάπα μου κάπου! Thanx! Λες να δίνει καλύτερο σήμα TV από το παλιό Video που έχω;

Reaction score
51
Μάνο, 90" στα 3.5 μέτρα είναι απόλυτα σωστή και λογική διάσταση.Δεν νομίζω ότι θα χρειαστείς περισσότερες ίντσες.
Γιατί μάλλον θα σε κουράζει η μεγαλύτερη οθόνη (θα διαβάζεις υπότιτλους λες και παρακολουθείς αγώνα πινγκ-πόνγκ) :roll:

Reaction score
50
Νομίζω κι εγώ ότι έτσι πρέπει να είναι Γιάννη. Πρόχειρα υπολόγισα ότι 90'' σε 16:9 είναι περίπου 2 μέτρα πλάτος! Δηλαδή σίγουρα δεν το λες "λίγο"!!! Απλά, ξέρεις τώρα, όπως και να το κάνεις αλλιώς ακούγονται οι... 100'':) Αλλά δεν κολλάω, το θέμα είναι να βλέπω μεγάλη εικόνα χωρίς να ζαλίζομαι, οι 90'' μια χαρά θα 'ναι!

Reaction score
51
Μάνος Σταυρόπουλος said:
Νομίζω κι εγώ ότι έτσι πρέπει να είναι Γιάννη. Πρόχειρα υπολόγισα ότι 90'' σε 16:9 είναι περίπου 2 μέτρα πλάτος!
Ακριβώς Μάνο!
Σε αυτή τη διάσταση παίζω εγώ (και κάθομαι στα 3,70 μέτρα περίπου!!)
Απόλυτα καλή διάσταση, δεν κουράζει και πίστεψέ με.......είναι ΠΟΛΥ μεγάλη!!Θα ευχαριστηθείς ταινίες..... :p :p

(στους φίλους σου να λες ότι είναι 100". Σιγά μην το καταλάβουν!! χα,χα :lol: 8) )

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.356
Members
38.688
Νεότερο μέλος
georgetsiakalakis