Black Rock Studios Santorini

Reaction score
7.036
Ναι ειναι. Είναι επίσης καψούρα ενός κολλητού κάποια στιγμή να ηχογραφήσει εκεί και το συζητούσαμε σήμερα και το θυμήθηκα. Έκανα ένα γρήγορο ψάξιμο στο φόρουμ , δεν βρήκα αναφορά και το έβαλα σαν λινκ να το δουν κάποιοι που ίσως δεν γνωρίζουν ότι έχουμε τέτοια εγκατάσταση στην χώρα μας.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.411
Και πολύ καλά έκανες! Τέτοιοι χώροι, αξίζουν όση προώθηση και προβολή τους γίνεται.

Reaction score
1.099
Πάρα πολύ καλός φίλος ηχολήπτης,που έχει δουλέψει πάρα πολλές φορές στο Black Rock ,μου έχει πει πραγματικά τα καλύτερα!!Είναι χρόνια θυμάμαι ,την πρώτη δουλειά πρέπει να την είχε κάνει εκεί πριν 4-5 χρόνια κ είχε πάθει πλάκα.Επεστρεψε κ του είχαν πέσει τα σαγόνια

Reaction score
32
Κάποια στιγμή γνώρισα τον ιδιοκτήτη και όπως καταλαβαίνετε δεν γινόταν να μη ζητήσω το αυτονόητο:p
Η παράκληση μου εγινε δεκτή και πρόσφατα βρέθηκα στον βράχο για μια ακροαση.
Genelec 1035b εντοιχισμένα με 3kw ισχύος σε σωστό χώρο με το noise floor στα τάρταρα.
Απίστευτη εμπειρία..Δεν θα ξεχάσω τις στάθμες που έφαγα στη μάπα με τα άγρια ξεσπάσματα του private investigations.
Την άλλη μέρα στο σπίτι μου εβαλα να ακούσω κάτι απο τα kef xq40 και ακόμα κλαίω.
Οχι,δεν ειναι τόσο χάλια τα Kef,να ναι καλα το dsp.Αλλά γιατι ξέρω οτι στάθμες,δυναμικό εύρος και σωστή αναπαραγωγή χαμηλών συχνοτήτων οπως άκουσα στο studio του rock δεν μπορω να έχω.

Attachments

Reaction score
784
Εχω μια απορία από παλιά, υπάρχει άνθρωπος που ξέρει να ρυθμίσει όλα αυτά τα κουμπιά αυτής της κονσόλας και αν χρειαστεί να επαρυθμισθούν τι γίνεται? γενικά μου προκαλεί εντύπωση (άσχετος ων) ο αριθμός των κουμπιών -προφανώς παραμέτρων ρυθμίσεων- και φυσικά η πρακτικότητά τους.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.411
Εχω μια απορία από παλιά, υπάρχει άνθρωπος που ξέρει να ρυθμίσει όλα αυτά τα κουμπιά αυτής της κονσόλας και αν χρειαστεί να επαρυθμισθούν τι γίνεται? γενικά μου προκαλεί εντύπωση (άσχετος ων) ο αριθμός των κουμπιών -προφανώς παραμέτρων ρυθμίσεων- και φυσικά η πρακτικότητά τους.
Η κονσόλα ελέγχεται από υπολογιστή ο οποίος κρατάει στη μνήμη του τις θέσεις των ρυθμιστικών και τα επαναφέρει στις θέσεις τους όταν χρειαστεί.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.763
Και βέβαια υπάρχουν. Όλοι όσοι δουλεύουν σε τέτοιες κονσόλες τις ξέρουν καλύτερα και από το όνομα τους. Εξάλλου δεν είναι και τίποτα τρελό, και ας μας φαίνεται ως τέτοιο λόγο άγνοιας.
Ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω, βλέπουμε το fader, αυτό το ρυθμιστικό έντασης.
6888494262_874ee17a5c_b.jpg

Κάθετα προς τα πάνω βλέπουμε μια "φέτα" με πολλά ρυθμιστικά, και στο τέλος πάνω πάνω το ψηφιακό vu-μετρο.
Αυτή η κάθετη γραμμή με τα πολλά εξαρτήματα είναι τα ρυθμιστικά επεξεργασίας για έναν ήχο. Μπορεί να είναι mono ή stereo, φωνή, μουσικό όργανο, sound fx σκηνής στην ταινία.
Κάθε ρυθμιστικό δεν κάνει μόνο μια δουλειά, γιατί πλέον στις νέες κονσόλες με το πάτημα ενός κουμπιού αλλάζουν οι δυνατότητες του, στο εύρος της συχνότητας, τη συχνότητα κ.α. στα οποία θα επέμβει.
SSL-SiX_overhead_black.jpg

Μπορείς να επέμβεις στο gain, στο pan, που μπαίνουν που βγαίνουν τα eqs και πολλά πολλά άλλα.
Και όταν αυτά γράφουν fx ή κάνουν κάτι άλλο, ανάβουν και σου δείχνουν ότι κάτι γίνεται.
TP1C0m.jpg

Η κάθε κάθετη "φέτα", από το fader κάτω κάτω μέχρι το vu-μετρο αφορά έναν ήχο.

Πλέον όλα αυτά είναι συνδεδεμένα και δουλεύουν παράλληλα με τους υπολογιστές. Μπορείς να δουλέψεις και στο ένα και στο άλλο ταυτόχρονα. Εξάλλου σχεδόν όλοι οι μηχανικοί ήχου δουλεύουν με τα faders της κονσόλας και όχι με τα εικονικά της οθόνης.
Υπάρχουν μνήμες να επανέρχονται ρυθμίσεις, όπως και αυτό που πάντα με τρέλαινε στους αυτοματισμούς, να παίζει το τραγούδι ή η ταινία για QC ( Quality Control), και να βλέπεις τα faders να ανεβοκατεβαίνουν μόνα τους, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που είχε το καθένα ξεχωριστά.

Δεν είναι κάτι τρελό. Και νομίζω τώρα κατάλαβες πως δουλεύει και πόσο εύκολο είναι.

Last edited:

TGD

Reaction score
10.391
Έ, όχι κι εύκολο, θέλει χρόνια και χρόνια πείρας για να το κάνεις σωστά.
Πάντως και πριν τους υπολογιστές το έκαναν. Με εκατοντάδες χαρτάκια κολλημένα πάνω και δίπλα στα χειριστήρια. Ή με σημειώσεις πάνω στην παρτιτούρα, όταν επρόκειτο για κλασσική μουσική.

alexis

Reaction score
32.763
Έ, όχι κι εύκολο, θέλει χρόνια και χρόνια πείρας για να το κάνεις σωστά.
Πάντως και πριν τους υπολογιστές το έκαναν. Με εκατοντάδες χαρτάκια κολλημένα πάνω και δίπλα στα χειριστήρια. Ή με σημειώσεις πάνω στην παρτιτούρα, όταν επρόκειτο για κλασσική μουσική.
Όταν λέω εύκολο εννοώ πως αν η κονσόλα έχει πάνω 200 ρυθμιστικά δεν χρειάζεται να μάθεις και τα 200. Αν μάθεις μια φέτα είσαι ΟΚ. Τα άλλα ίδια είναι. Μετά υπάρχουν τα master volume και άλλα αλλά δεν μας ενδιαφέρουν αυτά.
Τα χαρτάκια τα έβαζαν για να θυμούνται διάφορα. Όπως στην παραπάνω φωτογραφία πχ έχει μπλε ταινία δίπλα σε κάθε fader. Χωρίς να ξέρω γιατί το έκανε, εικάζω πω με αυτό τον τρόπο, εκτός από σημειώσεις όπως "εδώ είναι η φωνή ή το πιάνο" κλπ, επειδή κάθε ταινία έχει άλλο μήκος, έχει ένα οπτικό σημάδι μέχρι που μπορεί να παίξει καθώς έχει βάλει όρια με το μήκος της ταινίας.

Reaction score
784
Τώρα, επειδή δεν το ξέρω το αντικείμενο αλλά συνεχίζω να είμαι περίεργος γιατί πχ δεν γίνεται κάτι όπως στα dsp και στα equalisers και συνεχίζεται να γίνεται με hware, θα διακινδυνεύσω ακόμη μία ερώτηση. Δλδ είναι πχ ότι είναι ομαδοποιημένα κουμπιά που κάνουν την ίδια δουλειά αλλά σε διαφορετικές συχνότητες ή φωνές κλπ. Αυτή η κονσόλα προφανώς είναι τεράστια και μάλλον πολύ λεπτομερής, οι μικρότερες κονσόλες π.χ. αυτές που βλέπουμε σε μικρές εγκαταστάσεις έχουν ένα υποσύνολο λειτουργιών (eq σε λιγότερες συχνότητες, λιγότερες λειτουργίες κλπ)?

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.502
Στον αριθμό των καναλιών (φέτες) διαφέρουν κυρίως οι κονσόλες μεταξύ τους. Κάθε φέτα είναι ίδια με την άλλη, όπως έγραψε ο Αλέξης (με μικρές εξαιρέσεις, υπάρχουν και φέτες που είναι master/bus).
Κάθε φέτα έχει τις λειτουργίες που έγραψε ο Αλέξης, δεν είναι τόσο πολύπολοκο το όλο πράγμα όσο φαίνεται.

alexis

Reaction score
32.763
Τώρα, επειδή δεν το ξέρω το αντικείμενο αλλά συνεχίζω να είμαι περίεργος γιατί πχ δεν γίνεται κάτι όπως στα dsp και στα equalisers και συνεχίζεται να γίνεται με hware, θα διακινδυνεύσω ακόμη μία ερώτηση. Δλδ είναι πχ ότι είναι ομαδοποιημένα κουμπιά που κάνουν την ίδια δουλειά αλλά σε διαφορετικές συχνότητες ή φωνές κλπ. Αυτή η κονσόλα προφανώς είναι τεράστια και μάλλον πολύ λεπτομερής, οι μικρότερες κονσόλες π.χ. αυτές που βλέπουμε σε μικρές εγκαταστάσεις έχουν ένα υποσύνολο λειτουργιών (eq σε λιγότερες συχνότητες, λιγότερες λειτουργίες κλπ)?
Μπορείς να δουλέψεις μόνο με έναν υπολογιστή, ή να βάλεις και μια μικρή κονσόλα. Να πληρώσεις τα ανάλογα ProTools και όλα τα extras που θα χρειαστείς σε plugins και είσαι ΟΚ, ανάλογα με τι θες να κάνεις. Όπως εδώ.
Screenshot_20220217-113702_Instagram.jpg

Αυτό είναι στην Αγγλία και είναι το νέο mastering Atmos studio ενός πολύ γνωστού μαστερά ο οποίος ζούσε στην Αμερική για πολλά χρόνια. Έχει και Grammy μάλιστα.
Πιστεύω εξαρτάται από τον άνθρωπο και πως θέλει να δουλέψει. Ο συγκεκριμένος είχε και μεγάλο στούντιο παλιά με κονσόλα Νeve και έχει δουλέψει με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες.
Από αυτό το studio που βλέπεις παραπάνω έχουν βγει αρκετά Atmos Masters γνωστών καλλιτεχνών και labels.
Στον αντίποδα, υπάρχουν και άνθρωποι που λένε πως δεν μπορείς να δουλέψεις χωρίς κονσόλα. Και σίγουρα, για να υπάρχουν κονσόλες μέχρι και εξαψήφια νούμερα όπως από SSL και Neve, κάτι κάνουν που δεν ξέρουμε. Επίσης όσο περισσότερα κανάλια τόσο ανεβαίνει η τιμή.

Κατά τα άλλα, ναι υπάρχουν διαφορές από κονσόλα σε κονσόλα. Στις δυνατότητες πχ αν δουλεύουν μέχρι 48khz ή μέχρι 96khz etc, στα εξαρτήματα που είναι φτιαγμένες, στα κανάλια που μπορούν να επεξεργαστούν και πολλά άλλα.

Το σίγουρο είναι πως εκτός του ότι η κονσόλα βολεύει, δουλεύεις και γρηγορότερα σε κάποια πράγματα.

Last edited:

alexis

Reaction score
32.763
Μια 48αρα κονσόλα μπορεί να είναι στην πραγματικότητα 96 ή παραπάνω κανάλια.
Οπότε κάθε "φέτα" δεν είναι απαραίτητα ένα κανάλι. 🙂
Η SSL που είχαμε στο στούντιο ήταν 24αρα αλλά στην πραγματικότητα ήταν 96αρα.

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
44.166
..με 96 καναλια δεν ειναι κονσολα, ειναι η Βενετια...
τεσπα, δεν ειμαι χειριστης κονσολας... μπορω μονο να δινω εντολες και να κρινω τους οργανομπαιχτες σε παρεμφερες του ερασιτεχνικου ποδοσφαιρικο επιπεδου... πχ "παιξε καλα!" , "αμα ηθελα σολο θα επαιρνα τον τσιμι χεντριξ", "ειχες και στο χουριο σου πεταλια?!", "σαν πολλες νοτες δεν εχεις βαλει?" ... και διαφορα τετχοια ανα περισταση....
...μιλωντας για κονσολες...και ρυθμιστικα και ταινιες ...εγω κανω εικονα κατι τετοιο... 🐒
1645100092738.png

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.796
Members
38.495
Νεότερο μέλος
JGmag