Blind Test?!!!

Reaction score
3
Blind Test

Ξεκινάω καινούργιο θέμα,σχετικά με τα διάφορα τεστ που αναφέρονται κατά καιρούς εδω μέσα αλλά και αλλού.

Η δικιά μου άποψη,μπορεί να φανεί αντιδραστική,όμως θα ήθελα "χωρίς να με λάβετε υπ'όψιν",να γράψετε τις δικές σας απόψεις περί αυτού.

Reaction score
3
Αποψή μου προσωπική βέβαια.

ΔΕΝ πιστεύω στα τυφλά τέστ,για πολλόυς και διαφόρους λόγους,τους οποίους θα αναπτύξω εν συντομία παρακάτω,εφόσον θέσω πρώτα μερικά ερωτήματα τα οποία θέλουν απάντηση απο εσάς.

1ον. Θέλουμε να βρούμε με αυτόν τον τρόπο,να βρούμε ποιό απο τα δύο ή τα τρία κλπ,είναι καλύτερο?

2ον. Ποιός θα είναι αυτός και με τι κριτήρια θα μας πεί ποιό είναι το καλύτερο?

3ον. Πόσο εκπαιδευμένος θα είναι ο ακροατής-ατες? δηλαδή τι και πόση εμπειρία έχει με την μουσική και τα μηχανήματα γενικότερα?

4ον. Σε τι ψυχολογική διάθεση θα είναι?

5ον. Τι ηλικίας είναι,και τι μουσική παιδεία έχει?

6ον. Πότε έκανε εάν έκανε ποτέ έλεγχο στην ακοή του (ακουόγραμμα)?

7ον. Σε τι χώρο,και σε τι εντάσεις θα παίξει το σύστημα?

Αυτές είναι οι απορίες μου με κυριώτερες τις δύο πρώτες.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.010
1. Όχι. Το τυφλό τεστ είναι ο πλέον αντικειμενικός τρόπος, για την ανίχνευση διαφορών, εφ’ όσον αυτές είναι ακουστές.
2. –
3. Δεν χρειάζεται να είναι εκπαιδευμένος, αλλά απλώς υγιής.
4. Σε κατάσταση ηρεμίας. Ούτε ενθουσιασμένος, ούτε λυπημένος, και -κυρίως- όχι αγχωμένος.
5. Οιασδήποτε ηλικίας. Δεν χρειάζεται μουσική παιδεία, αλλά την ακουστική οξύτητα ενός υγιούς ανθρώπου. Δεν κρίνει την ερμηνεία του καλλιτέχνη που έχει απαθανατισθεί, αλλά την ηχητική διαφορά στην αναπαραγωγή μιας μηχανής σε σχέση με μια άλλη.
6. Είπαμε. Υγιής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ακοή του, σώνει και καλά, εκτείνεται πάνω από τους 15ΚΗz. Δηλαδή, τα βαριά πεπόνια που υπογράφουν τα διάφορα τεστ, στην Ελλάδα και διεθνώς, σας έδωσαν ποτέ ακοόγραμμά τους; Μη χ_σω…
7. Σε τυπικό χώρο οικιακού δωματίου, όπως αυτά που έχουν οι πελάτες που πληρώνουν τα ωραία τους λεφτά, και σε στάθμη 95dB, επειδή αυτή είναι η μέση στάθμη που απολαμβάνει ένας μέσος ακροατής σε μια αίθουσα συναυλιών.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Κι εγώ θεωρά τα τυφλά τεστ τον πιο ασφαλή τρόπο να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για πάνω από 2 ηχητικες συσκευές. Απλά ξεφεύγεις από υποκειμενικά κριτήρια και ασχολείσαι με τα αντικειμενικα.

Απλά μερικές γενικές παρατηρήσεις...

Το "καλύτερο" που λες Γιώργο είναι καθαρά υποκειμενικό. Αυτό που αρέσει σε μένα σε μεγάλη πιθανότητα δεν θα αρέσει στους υπόλοιπους. Το γιατί δεν μπορώ να στο εξηγήσω διότι εμπίπτει μάλλον στην ψυχοακουστική(και περί ορέξεως κολοκύθια με την ρίγανη)

Ακοόγραμμα δεν έχουν κάνει ποτέ ούτε οι διάφοροι "γκουρού" του χώρου. (τους αρκεί που είναι γκουρού, δεν χρειάζεται να ακούν κι σωστά)

Το βασικό είναι η ψυχολογική κατάσταση. Δεν κάνεις διαγωνισμό ούτε δίνεις εξετάσεις χαϊφιντελισμου. Απλά αξιολογείς αυτό που ακούς.

Η μουσική παιδεία (ή μάλλον καλύτερα οι μουσικές εμπειρίες) παίζουν κάποιο ρόλο γιατί αλλιώς θα ακούς ερωτήσεις του τύπου "μάστορα άλλο μπάσσο δεν έχει??"

Όσο για τις στάθμες από προσωπική εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι όσο πιο ακραίες γίνονται (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) τόσο δυσκολεύομαι να διαπιστώσω τις διαφορές στον ήχο. Από την άλλη το καλό μηχάνημα θα πρέπει να παίζει καλά και σε υψηλές στάθμες...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Περισσότερο θα συμφωνήσω με τον αγαπητό μου συνάδελφο, τον Γιώργη.

Όμως, πέραν από τους όρους που βάζετε όλοι, προσωπικά θεωρώ τα blind test μια διαδικασία εντελώς άχρηστη. Δεν εξετάζω ούτε αν είναι η πιο ενδεδειγμένη που λέει ο Κώστας και ο Σπύρος ούτε αν δεν είναι γιατί στην πραγματικότητα πριν να γίνει πρέπει να ζητήσουμε χαρτί από τον παπά της ενορίας για τους ακροατές.

Την θεωρώ άχρηστη γιατί δεν πιστεύω ούτε στα μαγικά αποτελέσματα μιας και μόνο συσκευής για την οποία γίνεται όλος ο ντόρος, ούτε αφορά κανέναν άλλον αν μου αρέσει εμένα αυτό που ακούω - την ψιλομικροελαφροδιαφορά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι την θεωρώ απλά ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ως διαδικασία, για να πρέπει να την υποστεί ο μέσος χομπίστας.

Φυσικά θα μου πείτε μήπως είναι μόνο αυτή η υπερβολή του σπορ των χαι εντάδων? Όχι βέβαια, αλλά ειδικά ετούτη μου φαίνεται σαν άγριο αυτομαστίγωμα, μέσω μιας διαδικασίας που υποτίθεται ότι την ακολουθώ για να περνάω καλά. :shock: :wink:

Reaction score
5
Σχετικά με το πρώτο, αν οι διάφορες στην ποιότητα των μηχανημάτων δεν είναι μεγάλες τότε μπορούν να καταταχθούν στα υποκειμενικά κριτήρια του ακροατή, αλλά με κανένα τρόπο με ένα Α-Β-Γ τεστ δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το απόλυτα καλύτερο μηχάνημα. Φυσικά ένα έμπειρο αφτί είναι σε θέση να ξεχωρίσει ένα κακό η φτηνό μηχάνημα που απλώς εντυπωσιάζει με το πρώτο άκουσμα. Ο μόνος τρόπος για ασφαλή συμπεράσματα είναι η συμβίωση.

Για το δεύτερο, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος ειδικός που να μπορεί να υποδείξει σε κάποιον πως είναι το σωστό και μάλιστα να τον πείσει ότι αυτό που τον εντυπωσιάζει και του αρέσει τώρα αύριο μπορεί να μην του αρέσει. Ο κάθε ένας επιλέγει με βάση τα δικά του κριτήρια σωστά η λανθασμένα.

Για τα υπόλοιπα συμφωνώ με τον Κώστα.

Reaction score
0
Πιστεύω οτι το Blind Test, όταν δεν γίνεται από ειδικούς του χώρου και με εμπειρία, έχει μία κυρίως χρησιμότητα και μάλιστα σοβαρή. Ωφελεί κυρίως αυτούς που κάνουν το Blind Test -εννοώ τους μέσους ακροατές καθώς προσπαθώντας να διακρίνουν τις διαφορές και την ουσία κάθε μηχανήματος «εκπαιδεύονται» και οξύνουν τις ακουστικές και μουσικές δεξιότητές τους. Και βεβαίως όταν λέμε Blind εννοείται ότι αγνοούμε ακόμη και την μάρκα των μηχανημάτων, αλλιώς αρχίζουν και μπαίνουν στη δοκιμασία και οι προσωπικές μας προτιμήσεις, έστω και με υποθέσεις.

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Να συμπληρώσω και κάτι ακόμα που θεωρώ βασικό...

Το μουσικό πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να είναι γνωστό σε όλο το πάνελ των ακροατών. Το να ακούς άγνωστο πρόγραμμα σε άγνωστο σύστημα ελοχεύει πολλούς κινδύνους...

Reaction score
7
Στην Αμερική (stereophile) είχε γίνει ολόκληρος χαμός σχετικά με το θέμα πριν λίγο καιρό.
Το blind test έχει πολλούς οπαδούς που πιστεύουν σ΄ αυτό σα Θρησκεία αλλά και πολλούς που δεν πιστεύουν καθόλου σ' αυτό και το σιχαίνονται.
Εχει γίνει μάλιστα αντικείμενο συγκρούσεων μεγάλων και η αλήθεια είναι πως δεν πολυχρησιμοποιείται για την εξαγωγή συμπερασμάτων ευρύτερα.
Δεν έχω ακούσει κανέναν να εξάγει συστηματικά τα συμπεράσματά του με αυτή τη μέθοδο.
Ολοι μέσα μας βέβαια κάπου θα έχουμε ταχθεί ή τέλος πάντως προς τα κάπου "κλίνουμε".
Ολες οι απόψεις (και των μεν και των δε) που έχω διαβάσει είναι σεβαστές και όντως έχουν μέσα τους βαθμό αλήθειας. Ο προσωπικός παράγοντας όμως είναι πολύ σημαντικός και κάνει την όλη διαδικασία άστοχη κατά τη γνώμη μου.
Προσωπικά δε μου αρέσει καθόλου (σα να λέμε γούστο μου) κι αυτό γιατί έχω τύχει πολλές φορές να κάνω λάθος κρίσεις και να μην μπορώ να εξάγω ασφαλή συμπεράσματα στο πρώτο άκουσμα αλλά ούτε και στο πρώτο διάστημα σχέσης με κάποια μηχανή ή καλώδιο πχ. βλέποντάς το και ξέροντάς το.
Τα συμπεράσματά μου τα βγάζω μετά από αρκετό καιρό συμβίωσης (περίπου μήνας ας πούμε με ακροάσεις 4-5 ωρών την εβδομάδα) και μετά από διάφορες δοκιμές και αλλαγές.
Είναι ελάχιστες πραγματικά οι φορές που με το πρώτο είδα μεγάλη διαφορά και ΜΟΝΟ προς το καλύτερο σε όλο το φάσμα.
Αυτό με κάνει να αισθάνομαι δύσπιστος ακόμα και προς την κρίση μου και τον εαυτό μου ώστε δε θα μπορούσα να μπω σε μια διαδικασία blind που με καταπιέζει ψυχολογικά από την αρχή.
Πολλές φορές έχω τύχει να πω στον εαυτό μου για μηχανή ή καλώδιο ότι παίζει καταπληκτικά και μετά από λίγο καιρό η αίσθηση αυτή να μειωθεί αρκετά ή και να αντιστραφεί γιατί πχ άκουσα και άλλους δίσκους και άλλα είδη μουσικής και με άλλη διάθεση και όλα αυτά τελικά συντελούν στο συνολικό ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ συμπέρασμα που έρχεται με τον καιρό.
Επίσης πολλές φορές όταν πχ μας έχει λείψει για καιρό το καλό μπάσο και ακούσουμε κάτι που έχει πολύ καλύτερο μπάσο χαιρόμαστε σαν άμεση αντίδραση
(και αν μας βάζανε να ψηφίσουμε τότε θα ψηφίζαμε το καλό μπάσο) αλλά μετά από καιρό συνηθίζουμε το καλό μπάσο και μπορεί να μας λείπουν τα ωραία μεσουψηλά που μπορεί να έχει άλλη συσκευή όμως να μη συνοδεύονται από καλό μπάσο.
Η διαδικασία και η διάθεση μπορεί να επαναλαμβάνεται περιοδικά και να μην τελειώνει και ποτέ γιατί τέλειο σύστημα δεν υπάρχει ως γνωστόν και εμείς δεν είμαστε οι ίδιοι πάντα.
Τι τα θέλω τα blind test ? Για να πειστώ για τι ? Και μετά αν ακούω με ανοιχτά τα μάτια και δε μ΄ αρέσει θα λέω στον εαυτό μου ότι κάνω λάθος γιατί με κλειστά μάτια είχα ακούσει το σωστό και τώρα μπορεί να παραμυθιάζομαι ?
Πάντα μπορώ να παραμυθιάζομαι και να κάνω λάθη και με ανοιχτά και με κλειστά τα μάτια..

Ελπίζω να μην προσέβαλλα κανένα γιατί δεν έχω τέτοια πρόθεση απλά είπα την άποψή μου.

Η πρότασή μου :

Κι αν κάνετε ΑΒ ΑΒΓ ΑΒΧ και ότι άλλο θέλετε κάντε το πίνοντας καφεδάκι ή ποτό (ότι σας κάνει κέφι τέλος πάντων) με καλή παρέα και αμα δείτε διαφορά στο χαλαρό οκ, μην την ψάχνετε και με το ζόρι, γιατί μόνο κούραση και άγχος φέρνει και λιγότερη απόλαυση..

ΖΉΣΤΕ με το σύστημα, αγαπήστε το και υποστηρίξτε το, κάποια μέρα ίσως παίξει καλύτερα !!

Reaction score
51
Η εισαγωγή των "τυφλών" μελετών στην επιστημονική έρευνα έχει γίνει για να μελετήσει αποτελέσματα συγκριτικά, και να αξιολογήσει προϊόντα με ακρίβεια και αξιοπιστία. Αυτή είναι και η έννοια των τεστ και των placebo. Η αξιοπιστία και η σωστή παρουσίαση του προϊόντος στο "κοινό", είτε αυτό είναι φάρμακο , είτε είναι ηχείο!!!

Η αξιοπιστία λοιπόν είναι ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του τέστ, και στον συγκεκριμμένο χώρο το high end έρχεται και η αμεροληψία και η προκατάληψη.

Πρέπει λοιπόν οι παρουσιαστές των συσκευών και οι ακροατές-κριτές-reviewers να είναι αμερόληπτοι και απροκατάληπτοι.

Και εδώ έρχεται τωρα να κολλήσει το Double-blind test που έχει γίνει αποδεκτό διεθνώς.
Σημαίνει ότι :
1ος "τυφλός" παράγων - δεν γνωρίζουν οι ακροατές τα μοντέλα προς παρουσίαση!
2ος "τυφλός" παράγων -ο "διευθύνων" το τέστ δεν γνωρίζει ή δεν ελέγχει ποιά μοντέλα παρουσιάζονται μία δεδομένη στιγμή, και έτσι δεν μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα!!

Παράλληλα θεωρείται πως οι "ακροατές-κριτές" πρτέπει να είναι ομοειδούς επιπέδου κατάρτισης-γνώσης βασικών ή και προχωρημένων εννοιών.

Οσον αφορά το ακοόγραμμα και την ακουστική "δεινότητα" και το ακουστικό "κατώφλι", υπάρχουν σήμερα κάτι ασύρματα μηχανηματάκια ενδοακουστικά που σου κάνουν το αυτί βιονικό αν θέλεις!!! :wink:

Τώρα η προσωπική μου γνώμη είναι πως πιστεύω στα blind test όταν τηρούνται κάποιοι όροι τέτοιου είδους, βασικά όταν
-δεν γνωρίζουν οι ακροατές τι μηχανήματα ήρθαν να ακούσουν.(π.χ δεν θα ξέραμε αν θα ακούγαμε τον Yamaha)!!!
-ο παρουσιάζων δεν γνωρίζει ή δεν μπορεί να επέμβει στην αλληλουχία παρουσίασης.
-δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα (άμεσα)!
-η ψυχολογία είναι ισορροπημένη (όχι αντιπαλότητες κλπ...)
-η ηλικία δεν παίζει ρόλο (η υγεία παίζει)!!
-το επίπεδο ακρόασης να είναι μακρύά από τα κατώφλια ακοής!
-την μουσική παιδεία δεν την θεωρώ απαραίτητη όσο όμως τις στοιχειώδεις γνώσεις στα θέματα ήχου.

Reaction score
3.492
Εγώ συμφωνώ να γίνονται και τα  blind tests αλλά κυρίως σε αυτούς που μας λένε ότι ακούνε σημαντικές διαφορές.   :mrgreen:

Πάντως όλοι έχουμε κάνει σοβαρά λάθη σε ότι αφορά την ακουστική μας εκτίμηση.
π.χ όταν ακούμε μουσική μας ενδιαφέρει μόνο το ηχητικό αποτέλεσμα και λιγότερο η εκτέλεση και η ερμηνεία των μουσικών.  Οσο και blind να είναι κάποιος είναι εύκολο να αντιληφτεί αμέσως ότι τα  βιολιά μιας κλασσικής ορχήστρας αντί να ακούγονται στα αριστερό μέρος  της μουσικής σκηνής ακούγονται από από δεξιά.  Αυτό μπορεί να συμβεί αν κατά λάθος έχουν συνδεθεί ανάποδα τα βύσματα στον ενισχυτή ή στα ηχεία, ας πούμε.

Reaction score
25.469
διαφωνω καθετα γενικα με τη διαδικασια του συγκριτικου.
για μενα ειναι το μεγαλυτερο λαθος να συκρινεις μηχανηματα ειτε σε τυφλο ειτε σα κανονικο συγκριτικο αλλαζοντας βυσματα καλωδια συσκευες κλπ την ιδια μερα.
στο μονο που θα συμφωνουσα ειναι να μπαινει καποιος με δεμενα ματια σε ενα χωρο και να ακουει το πολυ 3 διαφορετικα συστηματα καθε απογευμα με τυχαια σειρα αλλα για διαστημα τουλαχιστον 10 -15 ημερων, ωστε τουλαχιστον να αποβαλει το αγχος...
τελοσπαντων για μενα προσωπικα δε θα κατεφευγα ποτε στην δοκιμη μιας συσκευης (με σκοπο την αγορα της) αν δεν ειχα την πολυτελεια να την ακουσω 5-6 μερες συνεχομενα (και μετα αλλες τοσες μερες μια αλλη κλπ)

Reaction score
51
Δεν διαφωνώ με τις θέσεις που προστέθηκαν.
Και σίγουρα μπορούμε να είμαστε χαλαροί, και να πιούμε καφεδάκια και ποτάκια.
Οπως και σίγουρα μπορούμε να διαμορφώσουμε άποψη ακούγοντας και ξανακούγοντας κλπ..

Ξαναλέω όμως πως όταν"καλούμαστε" ή κάποιοι άνθρωποι "ειδικοί" (τον εαυτό μου τον βγάζω έξω γιατί δεν τον θεωρώ ειδικό), καλούνται να διαμορφώσουν άποψη για κάποια μηχανήματα, και αυτήν την άποψη θα την "κοινοποιήσουν" είτε στον τύπο είτε σε κάποιο δημιουργικό "site" όπως π.χ. το δικό μας, πρέπει να τηρηθούν κάποιοι όροι : ανιδιοτέλειας, αμεροληψία και όχι προκατάληψη.

Αν είμαστε μιά παρέα που ακούμε μουσική και τεστάρουμε ή "κοντράρουμε" τα μηχανήματα μας, τότε συμφωνώ με όλους!!!

Reaction score
7
@Τσαρουχά Νίκο : Εσύ με είχες καλύψει προηγουμένως και με λιγότερα λόγια.

Η αλήθεια είναι πως ξαναβλέποντας αυτά που έγραψα παρατηρώ πως έχω ξεφύγει λίγο από το θέμα και έχω κάνει ένα κοινό λάθος : Στο blind test ο σκοπός δεν είναι να βρούμε τι παίζει καλύτερα αλλά ΠΟΙΟ παίζει κάθε φορά (διορθώστε με αν κάνω λάθος) δηλαδή να αποδειχθεί στην πραγματικότητα αν έχουμε την ικανότητα να ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ (άρα υπάρχει) όχι απαραίτητα προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

Το τελικό συμπέρασμα πάλι βέβαια μπορεί πάλι να είναι ίδιο αλλά νομίζω η τοποθέτηση μου είχε λάθος.

Ας προσπαθήσω να το πώ καλύτερα :

Η κουβέντα ας πούμε θα μπορούσε να είναι (νομίζω έτσι γίνεται το blind test) :
Παίρνω 2 καλώδια ρεύματος ας πούμε μάρκας Α και Β και βάζω να παίξουν χωρίς να ξέρω σειρά και πόσες φορές μπήκε το ένα ή το άλλο (blind).
Κάθε φορά γράφω σε ένα χαρτί ΟΠΟΙΟ νομίζω οτι ακούω (πχ Α μετά πάλι Α μετά Β μετά πάλι Α κλπ)
Αυτό θα επαναληφθεί για Ν φορές ώστε στο τέλος να βαθμολογήσω την ικανότητα (ποσοστό επιτυχίας) που είχα σε σχέση με την πραγματικότητα.
Προσωπικά θα βαριόμουνα να το κάνω και αν το έκανα (γιατί όντως ακούω διαφορές και είμαι ΣΙΓΟΥΡΟΣ) θα το έκανα μόνο με τους δικούς μου όρους :

ΠΧ

> Εχω 2 καλώδια AC : ένα που το ξέρω καλά brand name και ξέρω επίσης τι διαφορές παρουσιάζει σε σχέση με το απλό καλώδιο PC που θα είναι το δεύτερο.

>Η ακρόαση να γινόταν στο σύστημά μου γιατί εκεί οι διαφορές μου είναι γνωστές ενώ σε άλλο σύστημα μπορεί να "φαινόντουσαν" λιγότερο.

>κομμάτι αναφοράς και CD επιλογής μου που το ξέρω καλά και οι διαφορές ακούγονται ευκολότερα

>Να ακούω όση ώρα θέλω εγώ το κομμάτι μέχρι να διακρίνω τη ΔΙΑΦΟΡΑ που λέμε και μετά αμέσως να γίνεται η αλλαγή του καλωδίου.

>Ο αριθμός επαναλήψεων να μην περνάει τις 10 (και πολλές είναι) γιατί μετά θα άρχιζα να βαριέμαι και να εκνευρίζομαι.

>Οι συμμετέχοντες να ήταν το πολύ 3 : εγώ άλλος ένας και αυτός που θα άλλαζε κρυφά τα καλώδια.

>Να είχα καλή διάθεση εκείνη τη μέρα

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πιστεύω για συγκεκριμένες συσκευές (έστω καλώδια ας πούμε) θα μπορούσα να πετύχω 9/10 τουλάχιστον.

Οταν όμως οι όροι αλλάξουν και τους θέσει κάποιος άλλος αρχίζει το μπέρδεμα.
Πρέπει να εξοικειωθώ με το περιβάλλον, με το σύστημα, με το κομμάτι, τους γύρω μου, την καρέκλα που δε μ αρέσει, τη θέση που μπορεί να μην είναι στο κέντρο, υπάρχουν χιλιάδες παράγοντες που θα αποσπάσουν την προσοχή μου και θα επηρρεάσουν την κρίση μου.

Ας πούμε όμως ότι γινόταν το τεστ με τους δικούς μου όρους και μετά από αυτό ας υποθέσουμε ότι αποδύκνεια σε κάποιον ότι μπορώ και ακούω διαφορές (ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ) και άρα ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

1. Εγώ δεν θα κέρδιζα τίποτα γιατί ήδη το ξέρω.

2. Ο άλλος που δεν ακούει διαφορές πιστεύετε ότι ξαφνικά θα άρχιζε να τις ακούει μετά από αυτό ?

Αστο καλύτερα. Βαριέμαι.

Reaction score
51
Συγνώμη μήπως κι εγώ δεν κατάλαβα καλά!?
Το blind test γίνεται για να να διαγωνιστούμε εμείς γιά το άν θα διακρίνουμε ποιό είναι το Χ και ποιό είναι το Ψ??
'Η για να διαπιστώσουμε αμερόληπτα και απροκατάληπτα ποιό από τα Χ και Ψ "μας" ακούγεται καλύτερα?
Το δε διπλό "blind" σημαίνει πως και ο "παρουσιαστής" δεν θα ξέρει την σειρά παρουσίασης του Χ και του Ψ, για καλύτερα αμέρόληπτα αποτελέσματα!

Τώρα΄όλα τα ανωτέρω δεν αποτελούν όρους που θέτει κανένας, και φυσικά οι συνθήκες διεξαγωγής των τεστ μπορούν να συζητώνται και να καθορίζονται ανάλογα.
Δεν μιλάμε για ανθρώπους freak ούτε για ξερόλες ούτε για βιονικά αυτιά που νομίζουν πως ακούν τα πάντα! Μιλάμε γιά καθημερινούς ανθρώπους σαν εμάς, που μας αρέσει αυ΄τό το hobby και η καλή μουσική και μπορούμε να συνευρεθούμε και να καταλήξουμε σα όμορφα συμπεράσματα με ανιδιοτέλεια και ανυπεροψία!

Reaction score
7
Αγαπητέ sambalis ποιός είπε ότι δε μιλάμε για τέτοιους ? Για τέτοιους μιλάμε !!!
(δεν εξαιρώ την αφεντιά μου μην παρεξηγηθώ αλλά υπάρχουν και πρωταθλητές !)
Δες εδώ να αρρωστήσεις :

http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=16295

http://sound.westhost.com/abx-tester.htm

Οι τύποι έχουν ξεφύγει !

Γι' αυτό σου λέω : Αστο !

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.881
Members