Blu-ray και ποιότητα προς εξαφάνιση στο άμεσο μέλλον ;


Μηνύματα
126
Reaction score
61
Ένα άρθρο από την Γκάρντιαν

Το streaming υποτίθεται ότι θα σκότωνε τα αναλογικά μέσα και έφτασε πολύ κοντά. Αλλά με τα blu ray έχει αρχίσει να γίνεται ό,τι και με το βινύλιο. Μια εκλεκτική αίρεση των σινεφίλ
Καθώς όλο και περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες εξαφανίζονται από τις υπηρεσίες streaming, οι σινεφίλ συσπειρώνονται στα αναλογικά μέσα. Αλλά το αν μπορούν να σώσουν ένα φαινομενικά ετοιμοθάνατο format μένει να το δούμε.

Το streaming υποτίθεται ότι θα σκότωνε τα αναλογικά μέσα και έφτασε πολύ κοντά. Η αγορά DVD και Blu-ray έπεσε από 4,7 δισ. δολάρια το 2017 σε μόλις 1,5 δισ. δολάρια το 2022.

Ωστόσο, μια αντεπανάσταση έχει αρχίσει να συντελείται. Κάποιοι οπαδοί του κινηματογράφου δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα αναλογικά μέσα: πέρασαν χρόνια αγοράζοντας αθόρυβα δίσκους από μαγαζιά με φτηνά προϊόντα, που πετάχτηκαν από πολλά αμερικανικά νοικοκυριά που δεν έχουν πλέον συσκευές αναπαραγωγής DVD ή Blu-ray, περιμένοντας την ευκαιρία να αναγεννηθούν ξανά.

Και, σε αντίθεση με όσα υπόσχεται το streaming, δεν μπορείτε στην πραγματικότητα να παρακολουθήσετε ό,τι και όποτε θέλετε. Περιοριζόμενοι από τα δικαιώματα χρήσης και την πίεση να προωθήσουν το δικό τους περιεχόμενο, οι πάροχοι streaming φαίνεται να προβάλλουν όλο και πιο αδύναμες και τυχάρπαστες κινηματογραφικές ταινίες― αν και υπάρχουν πλατφόρμες εξαιρετικά συμπαγείς και σινεφίλ, όπως το Cinobo και το Mubi. Αυτές όμως αποτελούν την υπέροχη εξαίρεση. Οι καταναλωτές που πίστευαν ότι θα έπρεπε να πληρώσουν μόνο για μία ή δύο συνδρομές κατέληξαν να έχουν τρεις, τέσσερις ή πέντε.

Βέβαια, αμφιβάλλει κανείς ότι τα αναλογικά μέσα θα γίνουν ποτέ ξανά το βασικό προϊόν των νοικοκυριών όπως ήταν την εποχή της ακμής των DVD, αλλά ελπίζει ότι όλο και περισσότεροι κινηματογραφόφιλοι θα ξαναβρούν -ή απλώς θα ανακαλύψουν- τις αρετές τους.

Τα αναλογικά μέσα είναι μια πρόταση του τύπου "δεν ξέρεις τι έχεις μέχρι να χαθεί". Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τις ταινίες και την ιστορία του κινηματογράφου και θέλει να να βλέπει τα πράγματα που αγαπά με την πάροδο του χρόνου, είναι ο καλύτερος τρόπος για να το εξασφαλίσει αυτό, αν έχει την οικονομική δυνατότητα.

Με στοιχεία από την Guardian
 


Μηνύματα
126
Reaction score
61
Το άρθρο ξεκινάει με αυτό που αναγράφω παρακάτω
Πιστεύετε ότι το streaming είναι καλύτερο από τα DVD και τα Blu-ray;
Και μετά αυτά που αναφέρω παραπάνω
 

alexis

Reticular Activating System
Μηνύματα
14.665
Reaction score
28.002
Αναλογικά μέσα αναπαραγωγής εικόνας: film, μπομπίνα, Ηi8, VHS, Umatic, Beta, Beta Max.

Ψηφιακά φυσικά μέσα αναπαραγωγής εικόνας: Laser Disk, Digital8, DVD, MiniDV, P5, D1, D5, Digital Beta, DVCPro, D-VHS, HD-DVD, Blu-Ray, HDCam, XDCam.
 
Last edited:


Μηνύματα
27.246
Reaction score
25.237
Ναι το θυμάμαι που το έλεγαν τότε ότι το video ήταν αναλογικό στα laser discs , αλλά τότε πως διάβαζε το laser ?
Το laser διαβάζει μόνο 1 και 0 .
 

Μηνύματα
417
Reaction score
253
Ναι το θυμάμαι που το έλεγαν τότε ότι το video ήταν αναλογικό στα laser discs , αλλά τότε πως διάβαζε το laser ?
Το laser διαβάζει μόνο 1 και 0 .
Στην πραγματικότητα στο cd διαβάζοντας με το laser τα pits και lands προκύπτει ένα αναλογικό σήμα (το eye pattern που βλέποντάς το στον παλμογράφο προχωρούσαμε και στις ρυθμίσεις των παλιότερων players προσπαθώντας να πετύχουμε ένα καθαρό «διαμάντι») από το οποίο με αποδιαμόρφωση 14->8, αποκωδικοποίηση και διόρθωση (αν χρειάζεται) προκύπτει το ψηφιακό. Στο laserdisc το διαμορφωμένο κατά συχνότητα σήμα αναπαρίσταται χονδρικά (απ ότι διάβασα στη wikipedia) ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακρία (πυκνά ή αραιά) είναι τα pits.
 


Μηνύματα
417
Reaction score
253
Αυτό που λές είναι το αποδιαμορφωμένο σήμα από το laser.
Ναι, και στην περίπτωση του laserdisc φέρει αναλογική πληροφορία. (Το eye pattern είναι πριν την αποδιαμόρφωση. Μετά πάει στον efm decoder και τον data slicer -μιλώντας για cd. Στο laserdisc αποδιαμορφώνεται και δίνει σήμα pal/secam κτλ)
 
Last edited:

Μηνύματα
417
Reaction score
253
Την εικόνα την πήρα από το service manual ενός pioneer laserdisc (dvl-919) και δείχνει στην κυματομορφή rf2 το αναλογικά διαμορφωμένο σήμα του βίντεο όπως έρχεται από το laser. (Στη συνέχεια πάει στο video chip για τα περαιτέρω, περισσότερα στο manual) IMG_0859.png
 

Μηνύματα
27.246
Reaction score
25.237
Οκ. Ομως στον δίσκο είναι με την μορφή ψηφιακού δυαδικού . Τρούπες και νησίδες.
 



Μηνύματα
7.222
Reaction score
1.209
Οκ. Ομως στον δίσκο είναι με την μορφή ψηφιακού δυαδικού . Τρούπες και νησίδες.
Και στο βινύλιο, αν το σκεφτείς βουνά και κοιλάδες έχει το αυλάκι και πάει πάνω κάτω. Εξάλλου ακόμη και εκεί υπήρξε συσκευή ανάγνωσής τους με laser, επίσης αναλογική.
 

Μηνύματα
27.246
Reaction score
25.237
Τα πικ απς με lazer δεν δούλεψαν ποτέ σωστά.
Είχαμε φέρει και στην ΕΛΙΝΑ ένα SANSUI με LAZER. Ακριβό , έπαιζε και καλά σαν high end. Μάντολες έπαιζε.
Το απλό το SR 222 MK2 έπαιζε κλάσεις ανώτερα , με την απλή την MM κεφαλή.
Ασε που τα έκανε σαλάτα το LAZER όταν του έλεγες πήγαινε στο επόμενο κομμάτι. Πήγαινε στο τέλος , μετά στην αρχή και μετά διάβαζε τα κενά , αν τα έβρισκε μέχρι να πάει στο υποτιθέμενο κομμάτι που του είχες ζητήσει.
Δεν μιλάμε για ταλαιπωρημένους δίσκους , εκεί γινόταν του Κουτρούλη ο γάμος.
 


Staff online

  • n_olympios
    Μαντιναδόρος!
  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.595
Μηνύματα
2.867.228
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top