Car Cinema Project - Παρουσίαση

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.984
Το πρόβλημα τέθηκε ως εξής.
Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνονται οι πίσω σειρές και η μπροστά σειρά καθισμάτων του αυτοκινήτου που μας ενδιαφέρει.
Οι απαιτήσεις ήταν,

1. Να δώσουμε video σε όλους τους επιβάτες σε όποια σειρά και αν κάθονται και με κάθε διάταξη των πίσω καθισμάτων. Βασικά τα πίσω καθίσματα μπορεί να είναι όπως στη φωτογραφία, όλα προσανατολισμένα προς τα μπροστά, μπορεί όμως να είναι και αντικριστά, που θα είναι και η συνηθέστερη διάταξη.
2. Το εργοστασιακό ηχοσύστημα να είναι το basic, που σημαίνει ότι δεν παίζει video.
3. Το εργοστασιακό ηχοσύστημα παρέχει σύνδεση με άλλες συσκευές μόνο για μετάδοση ήχου μέσω bluetooth (δεν υπάρχει AUX IN).
4. Να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο εργοστασιακό σύστημα (καλωδίωση). Υπάρχουν "κουτιά" που παρεμβάλλονται στο σύστημα και δίνουν τη δυνατότητα να συνδέσεις πηγές video και να δείχνει εικόνα η μπροστά οθόνη. Εκτός του ότι είναι πανάκριβα παρεμβάλλονται και στο εργοστασιακό κύκλωμα.
5. Να είναι όσο το δυνατόν πιο εύχρηστο και οικονομικό γίνεται.
6. Να είναι εμφανίσιμο, αντίστοιχο του διάκοσμου του αυτοκινήτου. Να είναι αναστρέψιμη εύκολα και ανώδυνα η εγκατάσταση του (μη μόνιμες παρεμβάσεις).



VClass interior front.jpg


2015_mercedes-benz_v-class_Black seats_208_1920x1080.jpg
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.984
Εν αρχή είναι η πηγή.
Μετά από πολύ ψάξιμο η καταλληλότερη πηγή είναι ένα tablet android. To android προκύπτει από την ανάγκη να λειτουργεί και ως οθόνη παράλληλα και όχι μόνο ως πηγή. Αν θέλαμε μόνο πηγή έκανε τη δουλειά και ένα ipad ή ακόμα καλύτερα ένα ipod τελευταίας γενιάς. Θα εξηγήσω παρακάτω όμως γιατί δεν ήταν κατάλληλα τα iOS για αυτό το project.

Το tablet θα χρησιμοποιηθεί ως πηγή βίντεο. Η εικόνα θα διαμοιράζεται σε δύο οθόνες στην πίσω καμπίνα και ο ήχος μέσω bluetooth ζεύξης θα περνά από το εργοστασιακό σύστημα ήχου στα 2 ηχεία εμπρός και στα 2 πίσω.

Στην περίπτωση που θα υπάρχει και επιβάτης στο μπροστινό κάθισμα θα μπορεί να παίζει και το ρόλο της οθόνης το ίδιο το tablet. Αυτό επιτυγχάνεται με τη λειτουργία mirroring που παρέχουν τα android, τα οποία όταν δίνουν την εικόνα σε εξωτερικές συσκευές από τη usb θύρα (mirroring) μπορούν παράλληλα να παίζουν την ίδια εικόνα στην οθόνη τους. Αυτό δεν το κάνουν οι apple συσκευές, όταν δίνουν εικόνα από τη lightning έξοδο (και μέσω airplay τον ήχο παράλληλα με bluetooth, οπότε ως εδώ καλά) δεν δείχνουν στην οθόνη τους παράλληλα το video, για αυτό και αποκλείστηκαν ως τελική λύση αν και δοκιμάστηκε το setup που επριέγραψα.

Το tablet λοιπόν που χρησιμοποιηθήκε είναι ένα 8 ιντσών SONY Z3 xperia, ένα από τα καλύτερα android tablets και το προτελευταίο κομμάτι που βρέθηκε στο media markt (σε μαύρο χρώμα τελευταίο, το άλλο ήταν άσπρο :laugh:).

Η διάσταση ήταν όσο ακριβώς χρειάζεται για να καλύψει την εργοστασιακή οθόνη στο ταμπλό. Για να γίνει αυτό, η κάλυψη, χρησιμοποιήθηκε ειδικών προδιαγραφών θήκη tablet στην οποία έγινε παρέμβαση με φαρδύ (σωβρακο)λάστιχο το οποίο και γάζωσε τσαγκάρης στη σωστή θέση που υπέδειξε ο σχεδιαστής. Μόνο τσαγάρηδες έχουν ισχυρή ραπτομηχανή και βελόνα για να γαζώσουν τη θήκη 8-).

Η φόρτωση των video αρχείων στο android tablet καθώς και η εφαρμογή αναπαραγωγής είναι πολύ trivial θέματα για να ασχοληθώ μαζί τους σε αυτή την παρουσίαση. Θα σχολιάσω μόνο ότι είναι απείρως ευκολότερη διαδικασία από ότι στα iOS και φυσικά πιο προσιτή στους περισσότερους χρήστες τέτοιων συσκευών.

Στις επόμενες φωτογραφίες βλέπετε το tablet τοποθετημένο μπροστά από την οθόνη του αυτοκινήτου καθώς και τον τρόπο στήριξης της.

tablet.jpg


tablet mount.jpg
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.984
Η εικόνα από το tablet εξέρχεται από τη usb θύρα και με ένα mhl adaptor καταλήγει σε ένα hdmi splitter, 1 in 2 out, ώστε να διαμοιραστεί στις δύο οθόνες.
Τόσο το mhl adaptor όσο και το hdmi splitter χρειάζονται τροφοδοσία 5VDC από micro usb.
Τα βλέπετε όλα μαζεμένα (μαζί και ένα wifi modem και ένα usb hub, αν φαίνονται) στον αποθηκευτικό χώρο που βρίσκεται στο κέντρο και χαμηλά μπροστά. Οπου βρίσκεται και η τροφοδοσία από τον αναπτήρα και όπου υπάρχουν και κάποιες άλλες usb και microSD θύρες, εκ του εργοστασίου βεβαίως-βεβαίως.

cables.jpg


Η μόνη μόνιμη παρέμβαση που έγινε στην όλη εγκατάσταση είναι μια μικρή τρύπα στο πλαστικό καπάκι που βρίσκεται στην πίσω πλάτη στο κέντρο του χώρου αυτού, από όπου περνάνε τα 2 καλώδια HDMI (5 και 10 μέτρων) για να οδηγήσουν το σήμα στις πίσω οθόνες. Εκτός αυτής της τρύπας ουδεμία άλλη μόνιμη παρέμβαση έχει γίνει στο αυτοκίνητο.

Για τη λίγο, ως πολύ, χύμα κατάσταση των καλωδίων που βλέπεται ευθύνομαι αποκλειστικά ο ίδιος καθώς δεν άφησα τον εγκαταστάτη να τα κρύψει όλα αυτά, όπως ήθελε και θα μπορούσε, αφού ήθελα τον πρώτο καιρό λειτουργίας του συστήματος να είναι τα πάντα άμεσα προσιτά. Τώρα βέβαια, ήδη αρχίζω και τρώγομαι να τα μετακομίσω! Ευτυχώς, είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό το μερεμέτι γιατί βρήκα τον πλέονν κατάλληλο άνθρωπο, για τον οποίο θα σας αφήσω λίγο ακόμα σε αγωνία γιατί αξίζει ένα ποστ (και όχι μόνο) για να εκθειάσω αυτόν τον άνθρωπο και μόνον.

Το mhl adaptor και hdmi splitter που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα παρακάτω και δουλεύουν προς το παρόν άψογα. Το σήμα φτάνει μέσω 10μετρου hdmi καλωδίου και δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στο συγχρονισμό ήχου και εικόνας, με τον ήχο όπως έγραψα να έρχεται στα αυτιά μέσω των ηχείων του συστήματος και μέσω bluetooth από το tablet. Βέβαια έχω την υποψία ότι είμαι απλά κωλόφαρδος σε αυτό το θέμα :laugh::laugh::laugh:.
Οι οθόνες βέβαια θα μπορούσαν να δώσουν και ήχο καθώς έχουν και ηχεία αλλά για αυτές θα μιλήσουμε στο επόμενο βήμα.

MHL Adaptor
HDMI Splitter
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.984
Οι οθόνες έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10ιντσων, HD αν ήταν δυνατόν, με τροφοδοσία 12VDC που υπάρχει εύκολα στο αυτοκίνητο, vesa στήριξη και να εμπνέουν κάποια εμπιστοσύνη.
Κατέληξα μετά από ψάξιμο στις παρακάτω. Η πρώτη εντύπωση σαν κατασκευές και σαν αναπαραγωγή εικόνας είναι παραπάνω από θετική. Σε συνδυασμό και με το άψογο customer service που χρειάστηκε να ρωτήσω κάποια πράγματα πριν και μετά την πώληση νομίζω ότι η επιλογή ήταν άριστη. Οικονομικά μου στοίχισαν 340 ευρώ και οι δύο με τα μεταφορικά, χωρίς ΦΠΑ.

Οθόνες

Lilliput_FA1011-front-500x500.png
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.984
Βέβαια έχω πηδήξει ένα βηματάκι που ήταν η επιλογή θέσης και τρόπος τοποθέτησης των οθόνων που έγινε σε μεγάλο βαθμό πριν την επιλογή των οθόνων και τελειοποιηθήκε με την παραλαβή τους.

Προκειμένου να μπορούν να βλέπουν οι πίσω επιβάτες με κάθε διάταξη των καθισμάτων η τοποθέτηση της πιο μπροστινής οθόνης έπρεπε να γίνει σε μια θέση ψηλά ώστε να έχουν οπτική επαφή οι πίσω πίσω επιβάτες αν υπάρχουν μπροστινοί τους. Το ψηλά όμως είχε τον περιορισμό ότι απαγορευόταν να μπουν στην οροφή, παραξενιά του σχεδιαστή αλλά και συμβουλή του εγκαταστάτη. Ετσι έπρεπε να σχεδιαστεί μια βάση που να πιάνει στο προσκέφαλο του καθίσματος και να φέρνει την οθόνη πάνω από αυτό. Χρησιμοποιήθηκε και μέρος της βάσης της επιτραπέζιας βάσης της οθόνης ώστε να έχουμε ένα άξονα περιστροφής έτοιμο (πάνω-κάτω) και σχεδιάστηκε έτσι η υπόλοιπη βάση ώστε να δίνει ελευθερία περιστροφής δεξιά και αριστερά και φυσικά ελευθερία καθ΄ ύψος.

Ο σχεδιασμός έγινε όπως σε όλα τα σωστά projects τελευταία στιγμή, μια κυριακή βράδυ, όπου και εδώ ο κατάλληλος άνθρωπος ήταν στη θέση του, στην άλλη άκρη του τηλεφώνου λίγο πριν τα μεσάνυχτα να συζητάει ιδέες και σχέδια για να φτιαχτεί η customια όσο πιο σωστά και γρήγορα γίνεται.
Κυρίες και κύριοι σας παρουσιάζω τον άγρυπνο κατασκευαστή κ. Μελίδη και τις design by melina βάσεις του.

Rear screen rear.jpg


Εδώ βλέπετε την πίσω-πίσω βάση και οθόνη, στο background φαίνεται και η άλλη μπροστά-πίσω οθόνη.

Χρωμιωμένες βάσεις, πλήρως ρυθμιζόμενες και πολύ σταθερές. Αυτή είναι η version 2...η version 1 δεν έζησε πολλές μέρες δόξας...

Πάλι για τα καλώδια ευθύνομαι εγώ καθώς tie wrap και μη ντυμμένο καλώδιο σε εμφανή θέση προέκυψε από την αλλαγή θέσης που έκανα εγώ κατόπιν εορτής (εγκατάστασης των καλωδίων).

Στην παρακάτω έχετε μια άποψη και για τις δύο οθόνες στον πίσω χώρο και για την οθόνη που βρίσκεται πίσω από το κεφάλι του οδηγού.

rear screen.jpg


rear screen driver.jpg


V in.jpg
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.984
Νομίζω ότι δεν ξέχασα κάτι καθώς τα υπόλοιπα κομμάτια της εγκατάστασης δεν μπορώ να τα βγάλω φωτογραφία να σας τα δείξω γιατί....δεν φαίνονται :laugh::laugh::laugh:

Ο μεγάλος μάγιστρος, εξαφανιστής καλωδίων, Νίκος Κωνσταντινίδης (μέλος Car_Audio_Test) ευθύνεται εξολοκλήρου για την άψογη εγκατάσταση και σε μεγάλο βαθμό και για το σχεδιασμό του συστήματος. Εβαλε πολλές ώρες στο ψάξιμο στην αρχή του σχεδιασμού που ψάχναμε λύσεις για να καλύψουμε όλες τις προδιαγραφές. Εβαλε απίστευτου επιπέδου μαστοριά, μαεστρία, υπομονή και επιμονή στην τελειότητα στις ώρες της εγκατάστασης. Είμαι πολλά χρόνια μέσα στους βιομηχανικούς χώρους παραγωγής, από μικρομηχανουργεία μέχρι μεγάλες βιομηχανίες, από πατεντομαστόρους μέχρι σωστά μοντελάδικα, είχα καταλήξει πια ότι αν κάτι δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου να μην έχω απαιτήσεις, ειδικά στις λεπτομέρειες. Είχα φτάσει και είχα γίνει από βαφέας, που δεν είχα βάψει ποτέ μου, για να στήσω το home cinema μέχρι web developer για να στήσω site. Στην περίπτωση του Νίκου βρήκα επίπεδο τεχνίτη που είχα χρόνια να δω και πολύ σπάνια συνάντησα στη ζωή μου. Ακούραστος και επίμονος μέχρι την τελευταία στιγμή για να γίνει και η παραμικρή λεπτομέρεια σωστά. Δεν έδειξε αλλά και δεν έπραξε ούτε για μια στιγμή με το γνωστό, και ανθρώπινο από ένα σημείο και μετά, στυλάκι "έλα, γ@ματο τώρα να τελειώνουμε, βάλτο όπως να 'ναι να φύγουμε".
Πέρα από το βιντεοσύστημα αποφάσισα τελευταία στιγμή να βάλουμε και μια κάμερα οπισθοπορείας με ένα οθονάκι μικρό. Δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες πρόχειρες να σας δείξω τι έκανε το άτομοοο. Οχι τόσο στα βασικά της εγκατάστασης, όσο στο troubleshooting, μας παρουσίασε κάποια προβλήματα και τον ταλαιπώρησε μέχρι να την κάνει να παίξει (με διάφορες δοκιμές, φίλτρα, πυκνωτές, αντιστάσεις...). Και αφού έφαγε όλο αυτό το πακέτο στο τέλος γύρισα και είπα ότι εκεί που τη βάλαμε την κάμερα θέλει λίγο σήκωμα, ένα πόντο, για να δείχνει λίγο καλύτερα....και όχι μόνο δεν με διαολόστειλε, αλλά έκατσε και έψαξε και βρήκε τρόπο ώστε το σήκωμα να γίνει με τρόπο που θα ζήλευε κάθε εργοστάσιο...κοντολογίς, έκλεψε το χαλκό μέσα από κλέμα, τον έντυσε με μαύρο θερμοσυστελλόμενο και έφτιαξε έτσι ποδαράκια για να σηκωθεί πιο ψηλά η καμερούλα και να περάσουν μέσα από το χαλκό οι βίδες στήριξης....όλα αυτά μετά από δέκα ώρες δουλειάς...δεν περιγράφω άλλο!! :hi::hi::hi:


Οπότε επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Νίκο Κωνσταντινίδη για τη βοήθεια στο σχεδιασμό και την εγκατάσταση του συστήματος, το Μιχάλη Μελίδη για τη βοήθεια στο σχεδιασμό και την κατασκευή των βάσεων των οθονών και να πω έδω και ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ στο Γιάννη Κοτσίδη, μια φωτογραφία του οποίου έχει μπει παραπάνω (ξεχωρίζει εύκολα ποια είναι αυτή 8-)), ο οποίος Γιάννης έφερε σε πέρας ένα άλλο απαιτητικό project σε video production (που δεν είναι της παρούσης για να παρουσιαστεί) με την ίδια ποιότητα εργασίας και συμπεριφοράς με αυτή που έγραψα παραπάνω για τον Νίκο. Δεν θα άλλαζα ούτε ένα κόμμα και θα έγραφα τα ίδια για τον Γιάννη, με τον οποίο βρέθηκα δίπλα του, πάνω στη δουλειά του, για 48 ώρες...σχεδόν συνεχόμενα...το άτομοοο είναι αεικίνητο λέμε!

Με λίγα λόγια είμαι πολύ χαρούμενος που μέσα από το φόρουμ γνώρισα και συνεργάστηκα με τα παιδιά που ανέφερα, πρόκειται για πραγματικά διαμάντια. Να είναι πάντα υγιείς και να έχουν πολλές και καλές δουλειές.

Σας ευχαριστώ όλους σε loop :drinks:
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • rose.athens
    Not in the mood Mod
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.359
Members
37.894
Νεότερο μέλος
tassos249
Top