Cingular: Σημαντική νίκη για Ericsson, Siemens

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Ως σημαντική «νίκη» των Ericsson, Siemens και «ήττα» της Nokia, χαρακτηρίζουν οι αναλυτές την απόφαση της αμερικανικής Cingular Wireless, να επιλέξει τις δύο πρώτες για την ανάπτυξη του 3G δικτύου της. Αργά το βράδυ της Τρίτης η Cingular, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στις Η.Π.Α. ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με τις Ericsson, Siemens και Lucent για την αγορά της 3G υποδομής της. Η Nokia απείχε από τη συγκεκριμένη συμφωνία, μολονότι πρόσφατα επιλέχθηκε από τη Cingular Wireless για την επέκταση του υπάρχοντος δικτύου GSM της αμερικανικής εταιρίας. Οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι η Nokia θα δυσαρεστηθεί από αυτήν τη συμφωνία, αφού ουσιαστικά «έχασε» την ευκαιρία να κερδίσει μερικά ακόμη... εκατομμύρια δολάρια. Μολονότι δεν έχει ανακοινωθεί το ύψος της συμφωνίας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα αποφέρει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια (!) στην καθεμία από τις τρεις εταιρίες που θα συνεργαστούν με τη Cingular. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συμφωνία είναι ξεχωριστή, αφού είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο δίκτυο επιλέγει να επενδύσει στην τεχνολογία HSDPA, η οποία προσφέρει ακόμη υψηλότερες ταχύτητες από αυτές των παραδοσιακών WCDMA δικτύων, που ήδη απολαμβάνουμε στη χώρα μας. Το HSDPA είναι μία φυσική, πλήρως προτυποποιημένη εξέλιξη του UMTS, η οποία θα βελτιώσει το ρυθμό αιχμής μετάδοσης δεδομένων downlink, φθάνοντας μέχρι και τα 14 Mbit/s και θα προσφέρει στους παρόχους περισσότερη από τη διπλάσια χωρητικότητα συστήματος μέσα στο υπάρχον φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.

Η Cingular αναμένεται να ξεκινήσει την εγκατάσταση της υποδομής το 2005, ενώ θα παρέχει υπηρεσίες τρίτης γενιάς υψηλής ταχύτητας στους συνδρομητές της πριν από το τέλος του 2006. Με αυτήν τη συμφωνία, η αμερικανική εταιρία θα μπορέσει να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες από αυτές των ανταγωνιστών της (Sprint και Verizon Wireless), οι οποίοι παρέχουν ήδη υπηρεσίες τρίτης γενιάς.

Η Ericsson θα προμηθεύσει ένα τμήμα του εξοπλισμού για το δίκτυο κορμού καθώς και για το ραδιοδίκτυο μεταγωγής πακέτων UMTS/High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) της Cingular. Με αυτήν τη συμφωνία η Ericsson υπερασπίζεται την πρωτιά της στο χώρο των υποδομών δικτύου, αφού εκτός από τη Cingular, έχει υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Vodafone και China Mobile.

Ιδιαίτερα ωφελημένη από αυτή τη συμφωνία είναι και η Siemens, αφού με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να προβάλει την τεχνολογική της υπεροχή και σε αυτόν τον τομέα.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν είναι ιδιαίτερα... καταστροφική για τη Nokia. Σύμφωνα με πληροφορίες η φινλανδική εταιρία θα είναι αυτή που θα προμηθεύσει τη Cingular με κινητά τρίτης γενιάς το τέταρτο τρίμηνο του 2005, ενώ δεν αποκλείεται να κερδίσει ακόμη περισσότερα, επεκτείνοντας το δίκτυο GSM της αμερικανικής εταιρίας.

από το myphone.gr
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.652
Μηνύματα
2.870.223
Members
37.934
Νεότερο μέλος
daemon76
Top