Class D HypeX modudes - basic ΝC500 vs NC500 + input buffer

Reaction score
16
Γεια σε όλους.

Ψάχνω για ενισχυτή για οδήγηση ηχείων Dunlavy SC-II. Τα ηχεία αγοράστηκαν από eBay και είναι καθοδόν (ελπίζω χωρίς προβλήματα στη μεταφορά).

Κατέληξα στη λύση των Apollon Class-D NCMP270 Monoblock (=2 x 460 ευρώ).
(https://www.apollonaudio.com/apollon-ncmp270-m-monoblock-hypex-based-class-d-amplifier/)
Στην ουσία είναι το βασικό κιτ NC500 + SMPS power supply σε ένα αξιόλογο κουτί (το οποίο δεν πουλάει η HypeX πια σαν kit).

Η ίδια εταιρία προσφέρει μια "καλύτερη" έκδοση με Input buffer η οποία κοστίζει 2 x 625 ευρώ. Από ότι καταλαβαίνω το συγκεκριμένο λειτουργεί σαν προενίσχυση ή matching εμπέδισης μεταξύ πηγή ενισχυτή. Από εκεί και πέρα πολλές πηγές αναφέρουν ότι "βελτιώνει" τον ήχο που από ότι καταλαβαίνω προσθέτει χαρακτήρα.

Η πηγή που σκοπεύω να χρησιμοποιήσω (δεν έχει αγοραστεί ακόμα) είναι το DAC Topping DX7s, το οποίο
έχει ενισχυτή και balanced έξοδο για ακουστικά, που στην δικιά μου περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί σαν προενισχυτής.

Πιστεύτε πως θα άξιζε η αγορά/δοκιμή της έκδοσης με το buffer; Υπάρχουν χρήστες ενισχυτών με τα συγκεκριμένα modules?

Ηλίας

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Όχι, δε θα άξιζε.

Καλύτερα, πάρε 2 Χ Fusion Amp FA252, ή 2 Χ Fusion Amp FA502, ο καθένας από τους οποίους είναι δικάναλος ενισχυτής με δικάναλο DAC και DSP, διαθέτει ψηφιακές εισόδους AES/EBU και SPDIF, και δυνατότητα για remote controlled λειτουργία.

Συνεπώς, γλιτώνεις την αγορά DAC (χρειάζεσαι μόνο ένα USB to SPDIF or AES/EBU interface), έχεις δυνατότητες EQ (απαραίτητο σε κάθε σύστημα), δυνατότητα για remote controlled λειτουργία, και μπορείς είτε να τους γεφυρώσεις για διπλάσια ισχύ, είτε σε δεύτερη φάση (μόνος σου ή με τη βοήθεια κάποιου που ξέρει) να καταργήσεις το παθητικό crossover των ηχείων σου και να τα μετατρέψεις σε ενεργά.

Μπορείς να αγοράσεις τα παραπάνω είτε απευθείας από τη Hypex είτε π.χ. από εμένα που είμαι OEM / μεταπωλητής της (σαν τους apollonαίους).

ΥΓ.
Οικονομικά θα με συνέφερε να σου προτείνω μια λύση σαν των apollonαίων παραπάνω την οποία θα συναρμολογούσα εγώ, και ο νοών νοείτω...

Reaction score
16
Alex, σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Η λύση των καινούριων fusion είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσα, ειδικά από οικονομική άποψη. Αυτό μου με δυσκολεύει είναι η DIY κομμάτι (casing τουλάχιστον) καθώς δεν υπάρχουν πόροι και χρόνος δυστυχώς. Τα ηχεία έρχονται σε ~2 εβδομάδες οπότε πρέπει να έχω κάτι έτοιμο μέχρι τότε για να δοκιμαστούν. Από τεχνικής άποψης πως συγκρίνονται fusion και NC500?

Η κατήργηση DAC είναι επίσης κάτι δελεαστικό. Οι ενδοιασμός μου εδώ είναι η ρύθμιση στάθμης - δεν ξέρω τι έλεγχο προσφέρει το digital volume control.

Τέλος όσο αφορά το DSP - crossing. Δηλώνω οπαδός της ψηφιακής τάσης και στο μέλλον σίγουρα θα (ήθελα να) ασχοληθώ με καποια custom κατασκευή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα Dunlavys θα ήταν από τα τελευταία passive ηχεία που στα οποία θα δοκίμαζα active crossing, καθώς ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους βασίζεται στο προσεκτικό σχεδιασμό cross - είναι από τα πολύ λίγα passive που είναι phase linear, time aligned. Πιστεύω ότι δύσκολα θα μπορούσα να βελτιώσω, με την εμπειρία που έχω αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, το ηχείο στο κομμάτι αυτό.

Περαιτέρω ιδέες και απόψεις ευπρόσδεκτες!

Ηλίας

Reaction score
6.237
Συμφωνω και εγώ για τα fusion. Είναι τσάμπα πραγματικά με ενσωματωμένο dsp και με τιμή χώμα. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός για τα fusion. Αν δεν είχα τα ncore τέτοια θα επερνα και εγω σιγουρα.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Alex, σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Η λύση των καινούριων fusion είναι όντως πολύ ενδιαφέρουσα, ειδικά από οικονομική άποψη. Αυτό μου με δυσκολεύει είναι η DIY κομμάτι (casing τουλάχιστον) καθώς δεν υπάρχουν πόροι και χρόνος δυστυχώς. Τα ηχεία έρχονται σε ~2 εβδομάδες οπότε πρέπει να έχω κάτι έτοιμο μέχρι τότε για να δοκιμαστούν.

...
Τίποτα από αυτά δεν είναι πρόβλημα.

...

Από τεχνικής άποψης πως συγκρίνονται fusion και NC500?

Η κατήργηση DAC είναι επίσης κάτι δελεαστικό. Οι ενδοιασμός μου εδώ είναι η ρύθμιση στάθμης - δεν ξέρω τι έλεγχο προσφέρει το digital volume control.

...
Από τα χεράκια μου έχουν περάσει ΠΟΛΛΑ από τα προϊόντα της Hypex.
Προτείνω Fusion.
Κάτι ξέρω...

...

Τέλος όσο αφορά το DSP - crossing. Δηλώνω οπαδός της ψηφιακής τάσης και στο μέλλον σίγουρα θα (ήθελα να) ασχοληθώ με καποια custom κατασκευή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα Dunlavys θα ήταν από τα τελευταία passive ηχεία που στα οποία θα δοκίμαζα active crossing, καθώς ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους βασίζεται στο προσεκτικό σχεδιασμό cross - είναι από τα πολύ λίγα passive που είναι phase linear, time aligned. Πιστεύω ότι δύσκολα θα μπορούσα να βελτιώσω, με την εμπειρία που έχω αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, το ηχείο στο κομμάτι αυτό.

...
Πολύ σωστά.
Ξέρω καλά τι εστί Dunlavy.

Reaction score
25.571
[xekarfwtos mode on]δηλαδη μπορω να σε παραγγειλω 2 φουζιον 503 σα να λεμε και να με τα φερεις;[/xekarfwtos mode off]

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.516
Προτείνω Fusion.
Κάτι ξέρω...
Το οφθαλμοφανές. Έχει Ντακ. Χαιρέτα μας τον πλάτανο στα περί σταδίου εισόδου και επαρκούς οδήγησης των τελικών σταδίων.

Λύνουν οι ίδιοι τα προβληματικά στοιχεία των χρηστών.. προφανώς βαρέθηκαν να ακούν την π@παριά του καθενός στα ανά τον πλανήτη φόρουμ..:p:D

Η μ@λακία είναι ότι δε κυκλοφορούν (σε προσιτά κοστολόγια) πολυκάναλοι προ με ψηφιακές (μόνο) εξόδους. Θα είχαν λυθεί όλα τα θέματα..
Η πλάκα είναι ότι είναι πιο φτηνό ένας προ να έχει μόνο ψηφιακές εξόδους, παρά αναλογικές. Απορώ με τη βλακεία τους.

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.316
Ντακ έχει, ισοστάθμιση έχει, τελικό έχει, Μάστερ - σλέιβ έχει, βόλιουμ βάζεις, κρος έχει.

Ένα προγραμματισμό θέλει από κάποιον που να ξέρει τι κάνει. Δυστυχώς δεν έχουν φόρουμ σαν την minidsp ή οδηγούς. 'Εχω διαβάσει σε ξένα φόρουμ ακόμα και για καψίματα μεγαφώνων και πλακετών από λάθος του χρήστη.

https://www.hypex.nl/product/fusionamp-fa503/160

Last edited:

Reaction score
6.237
Ντακ έχει, ισοστάθμιση έχει, τελικό έχει, Μάστερ - σλέιβ έχει, βόλιουμ βάζεις, κρος έχει.

Ένα προγραμματισμό θέλει από κάποιον που να ξέρει τι κάνει. Δυστυχώς δεν έχουν φόρουμ σαν την minidsp ή οδηγούς. 'Εχω διαβάσει σε ξένα φόρουμ ακόμα και για καψίματα μεγαφώνων και πλακετών από λάθος του χρήστη.

https://www.hypex.nl/product/fusionamp-fa503/160
http://www.troelsgravesen.dk/power-handling.htm.
"Any burned driver is a misused driver"

Reaction score
16
To οξύμωρο είναι πως ο λόγος που αγόρασα τα συγκεκριμένα ηχεία μετά από αρκετό ψάξιμο είναι επειδή ο Dunlavy ήταν από τους λίγους pre-dsp σχεδιαστές που πίστευαν στην αξία του step, impulse response. Ο στόχος ήταν να πάρω μια πρώτη γεύση απο passive σχεδιάση αντίστοιχης φιλοσοφίας... Δεν είχα στο μυαλό μου την επιλογή των fusion, ένα εργαλείο με κατεξοχήν τέτοιες δυνατότητες...

Όσο το σκέφτομαι βέβαια τόσο πιο ενδιαφέρον το βρίσκω. Έχετε υπόψη κάποιον κάποια παρόμοια εφαρμογή; Από τις πληροφορίες που βρήκα στο site της HypeX και του γνωστού DIYer Trolls, ίσως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη η ρύθμιση του software για basic non filter / calibration εφαρμογές όπως το volume control..

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
11.316
Δεν είχα στο μυαλό μου την επιλογή των fusion, ένα εργαλείο με κατεξοχήν τέτοιες δυνατότητες...
Πάρτα και βάλτα στην πρίζα σαν τελικό ενισχυτή - ντακ, δε χρειάζεται να βγάλεις το παθητικό κρος. Γεφύρωσέ τους.
σως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη η ρύθμιση του software για basic non filter / calibration
Είναι.

Μίλα με τον @Alex_Zapantis

Reaction score
4.986
τα Dunlavys θα ήταν από τα τελευταία passive ηχεία που στα οποία θα δοκίμαζα active crossing, καθώς ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους βασίζεται στο προσεκτικό σχεδιασμό cross - είναι από τα πολύ λίγα passive που είναι phase linear, time aligned
Εχεις εναν ιδιοφυη κατασκευαστη και μια φιλοσοφια για το step response
που γενικα θεωρώ οτι είναι πιο κοντά στον φυσικο ήχο. Απλα ακούγεται "σωστη".
Μπορείς να δοκιμασεις οτι θέλεις αλλά στο τέλος μπορεί να ανακαλυψεις
οτι δεν γινεται να εχεις τη πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτατο.
Απλα η γνώμη μου.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
To οξύμωρο είναι πως ο λόγος που αγόρασα τα συγκεκριμένα ηχεία μετά από αρκετό ψάξιμο είναι επειδή ο Dunlavy ήταν από τους λίγους pre-dsp σχεδιαστές που πίστευαν στην αξία του step, impulse response. Ο στόχος ήταν να πάρω μια πρώτη γεύση απο passive σχεδιάση αντίστοιχης φιλοσοφίας... Δεν είχα στο μυαλό μου την επιλογή των fusion, ένα εργαλείο με κατεξοχήν τέτοιες δυνατότητες...

Όσο το σκέφτομαι βέβαια τόσο πιο ενδιαφέρον το βρίσκω. Έχετε υπόψη κάποιον κάποια παρόμοια εφαρμογή; Από τις πληροφορίες που βρήκα στο site της HypeX και του γνωστού DIYer Trolls, ίσως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη η ρύθμιση του software για basic non filter / calibration εφαρμογές όπως το volume control..
Το κορυφαίο ηχείο που έφτιαξε ποτέ ο Dunlavy ήταν ενεργό με dsp.
Επίσης, παραμένουν λίγα και τα dsp controlled ηχεία που έχουν σχεδιαστεί επιτυγχάνοντας πραγματικά σωστό και ρεαλιστικό time alignment και step response.

Alex_Zapantis

Επαγγελματίας
Reaction score
3.369
Για να προλάβω επιπλέον ερωτήσεις, τα FA122, FA252, FA502, είναι μεν δικάναλα αλλά η είσοδός τους είναι μονοκάναλη, δηλαδή μπορούν να ενισχύσουν (γεφυρωμένα ή όχι) μόνο ένα ολόκληρο ηχείο, ή ξεχωριστά το woofer και το tweeter ενός ηχείου.
Συνεπώς, αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε π.χ. σε ένα stereo setup, τότε χρειάζεστε 2 τεμάχια.

Αντίστοιχα ισχύουν και για τα FA123, FA253, FA503.

Τα FA251, FA501 είναι μεν μονοκάναλα, αλλά έχουν μόνο αναλογική είσοδο (high level και line level).

Reaction score
4.327
Δηλαδή φτιάχνοντας 2 FUSIONAMP FA502 μπορείς παράλληλα να έχεις πρόσβαση στα τελικά του στάδια μέσω rca και xlr (για πολυκάναλο π.χ.) αλλά και στο dac και dsp του (με ψηφιακή είσοδο) στέλνοντας κατευθείαν από το pc?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.994
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas