Crystalio vs HTPC

Reaction score
384
Exei kaneis sigkrinei to PC me ton Crystalio?

Exo ena Lexicon RT-10 me SDI modification, alla telika katelixa na xrisimopeio
to PC me DVI ston 12000.
Den exo kataferei akoma na paro mia apopsi ean o Crystalio that itan kaliteros. Rotisa ton antiprosopo stin Agglia kai mou apantise oti me ton Crystalio kataferan na paroun eikona "equal or better" apo ena HTPC.
Den mou eipe me sigouria oti o Crystalio tha faei to PC gia proino! Pragma pou ithela na akouso, afou skopeua na ton agoraso!

Mou eipe omos oti o Crystalio exei idi perasmena ta settings gia ton 12000, alla auto de mou leei tipota, afou ta exei kai to PC! To oti kanei 1080p scaling kalo einai, alla kai to PC to kanei, kai malista parapano apo 1080!

Exei kaneis kamia empeiria me to thema?

Dimitris

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Δημήτρη,

καλημέρα, με λένε Βαγγέλη Λάμπρου και είμαι ο επίσημος αντιπρόσωπος-διανομέας του Crystalio για την Ελλάδα.

Στο νησί που βρίσκεσαι, δεν μπορούν να σου απαντήσουν με σιγουριά γιατί ακόμη και με το preconfigured settings υπάρχουν ΠΑΡΑ πολλά σημεία βελτίωσης.
Εκτός αυτού δεν γνωρίζουν πως θα φτιάξεις το HTPC. To Crystalio είναι ουσιαστικά ένα HTPC αφού έχει Motherboard, CPU, RAM + το chip της Faroudja 2300 + DCDi + True Life + + + +

Και ΟΛΑ ΑΥΤΑ σε ΟΛΕΣ τις θύρες.

Πιστεύω οτι άμα κάνεις ένα HTPC αστακό και το σετάρεις σωστά δαπανώντας ώρες και πολύ ψαξιμο πιστεύω οτι θα πάιξει καλύτερα.Αλλά για να συμβεί αυτό, δηλαδή να πάιξει το HTPC καλύτερα θα πρέπει να αφιερώσεις ΧΡΗΜΑ-ΩΡΕΣ-ΜΕΛΕΤΗ.

Το Crystalio δεν θα πρέπει να το βλέπεις σαν μια συσκευή βελτίωσης μόνο του DVD αλλά σαν ένα χειρουργικό εργαλείο που θα περνάς ΟΛΑ τα σήματα σου με μικρά μήκη αναλογικών καλωδίων 1 με 1,5 μέτρα (Sat, VCR, Playstation, Video Camera κλπ) και θα κάνεις ψηφιακά από εκεί και πέρα μέχρι τον προβολέα με ΜΗΔΕΝΙΚΗ πτώση ποιότητας.

Από DVDp πάντως που σε ενδιαφέρει το περισσότερο, την καλύτερη ποιότητα εικόνας θα την πάρεις με SDi και από εκεί με DVI.

Μη ψάχνεις τον ξεκάθαρο νικητή, δεν είναι μονομαχία εδώ. Αν έχεις ανάλογη ποιότητα εικόνας όπως σε ένα καλοσεταρισμένο και ακριβό HTPC από το DVDp με το Crystalio και όλα τα υπόλοιπα χαρίσματα ενός Scaler με τόσες εισόδους και ψηφιακή έξοδο δεν νομίζω οτι τίθεται θέμα σύγκρισης!

Ρίξε μια ματιά στο εξελληνισμένο site μου www.crystalio.gr και ρώτα με PM πόσο μπορείς να το αγοράσεις και από την Ελλάδα.
Θα εκπλαγείς!

Οταν ξαναμιλήσεις με τον Εγγλέζο αντιπρόσωπο, δώσε τους χαιρετισμούς μου στον Henry!!!!

Βαγγέλης Λάμπρου

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Όντως όπως λέει και ο Βαγγέλης στο pc μπορεί να πάρεις λίγο (ίσως και πολύ λίγο) καλύτερη εικόνα αλλά θα πρέπει ένας ειδικός (γιατί μόνοι μας δεν έχουμε τα εργαλεία) να δαπανήσει αρκετό χρόνο για να το πετύχει.

Αντίθετα στο συγκεκριμένο μηχάνημα κάποιοι άλλοι έχουν κάνει αυτή την δουλειά κάτι που έχει ανεβάσει άλλωστε και το κόστος.

Δεν είναι τι προτιμά ο καθένας αλλά τι μπορεί να κάνει.

Άλλη λύση βέβαια είναι να δημιουργήσει κάποιος ένα htpc να μάθει καλά πως λειτουργούν όλα τα προγράμματα-βελτιωτικά εικόνας που χρειάζονται και τότε να καλέσει τον Βαγγέλη με τα μηχανήματά του (ή κάποιον αντίστοιχο Βαγγέλη στο εξωτερικό) για να το ρυθμίσουν.

Νομίζω ότι μόνο έτσι μπορεί να πάρει κανείς καλύτερη εικόνα από τον crystalio.

Όλες οι άλλες ρυθμίσεις που κυκλοφορούν στο internet (με ffdshow κλπ) είναι καθαρά εμπειρικές που στηρίζονται στο μάτι (ή το πολύ-πολύ σε απλά εργαλεία) του καθενός καθώς κανένας επαγγελματίας δεν αποκαλύπτει τα "μυστικά" του.

Reaction score
0
Εγω νομιζω πως ασχετα το πιο ειναι καλυτερο σε ποιοτητα επειδη δεν εχει τυχει να δω το συκγεκριμενο μηχανημα και htpc με htpc διαφερει!!! θα ελεγα οτι ειναι καθαρα θεμα αν εισαι τυπος του καναπε που τα κανει ολα με ενα κουμπι η ο τυπος που θελει να τα ψαχνει ολα μονος του, εξαλου νομιζω πως την τοσο μικρη διαφορα της ποιοτητας θα την συνηθησεις και μονο αμα τα δεις διπλα διπλα θα μπορεσεις να τα συκγρινεις. εγω παντως το pc δεν το αλλαζω με τιποτα, γιατι εκτος απο την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ καλυτερης ποιοτητας εχει μελλον και ευεληξια.

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Παίρνω αφορμή από την άποψη του Θόδωρου για να επεκταθώ λίγο στο θέμα...

Θόδωρε συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στο ότι το Pc έχει μεγαλύτερη ευελιξία. Όπως και στο ότι οι διαφορές μεταξύ τους μπορεί να είναι πολύ μικρές.

Όμως όλα αυτά ισχύουν αφού πρώτα ρυθμίσουμε ΣΩΣΤΑ και τα 2 μηχανήματα (ΗTPC και Crystalio). Και απόλυτα σωστές ρυθμίσεις με το μάτι ή την εμπειρία ή κάποια δισκάκια που δίνουν περιοδικά ΔΕΝ γίνονται. Χρειάζονται ειδικά μηχανήματα. Όσοι έχουν δει από κοντά την δουλειά (πως ακριβώς γίνεται) του Β. Λάμπρου θα το έχουν καταλάβει.

Επειδή πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται χρόνια τώρα για το θέμα της εικόνας, η άποψή μου είναι ότι ο υποκειμενικός παράγοντας εδώ δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει μου αρέσει εμένα καλύτερα αυτή η εικόνα. Ευτυχώς ή δυστυχώς την εικόνα την έχει επιλέξει ο σκηνοθέτης για μας. Αυτό σημαίνει ότι τα χρώματα, η φωτεινότητα, η διαβάθμιση του μαύρου δεν αποτελεί δική μας επιλογή. Δεν υπάρχει σε μία ταινία ποιός ουρανός π.χ. είναι καλύτερος. Υπάρχει μόνο το πως τον έχει κινηματογραφήσει ο σκηνοθέτης τον ουρανό. Δεν υπάρχει τίποτα το υποκειμενικό σε αυτό. Γι' αυτό απαιτείται το κάθε μέσο να ρυθμίζεται με τα όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικά εργαλεία. Τα τρίγωνα και οι ευθείες του Βαγγέλη είναι αυτά που θα φέρουν το μέσο όσο τον δυνατόν πιο κοντά στο σωστό ώστε να δούμε τον ουρανό όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που κινηματογράφησε ο σκηνοθέτης.

Από την στιγμή λοιπόν που θα κάνουμε σωστά τις ρυθμίσεις μας πιστεύω ότι ισχύει αυτό που έγραψες: "είναι καθαρα θεμα αν εισαι τυπος του καναπε που τα κανει ολα με ενα κουμπι η ο τυπος που θελει να τα ψαχνει ολα μονος του".

Όποιος δεν θέλει να μπλέξει με pc παίρνει ένα Crystalio ή κάτι αντίστοιχο. Όποιος έχει όρεξη, μαθαίνει καλά τα προγράμματα που χρειάζονται και φωνάζει τον Β. Λάμπρου και κάνουν τις ρυθμίσεις.

Επιμένω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις όταν έχουμε ρυθμίσεις με το μάτι ή εμπειρικά. Και επειδή είμαι και εγώ fun του HTPC γνωρίζω αρκετά τις δυνατότητές του αλλά ξέρω ότι είναι και πιο δύσκολο να του κάνεις τις αρχικές ρυθμίσεις καθώς αυτές εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους. Ίσως στο HTPC είναι καλύτερα να αφήνεις default όλες τις ρυθμίσεις εκεί και να "πειράζεις" το μέσο προβολής (projector, plasma, lcd κλπ).

Reaction score
0
Καταρχήν θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στο Βαγγέλη, που παρόλο που εμπορεύεται πλέον τον Crystallio, γράφει στην απάντηση που έδωσε ότι με ένα καλορυθμισμένο HTPC πιστεύει ότι η εικόνα θα είναι τουλάχιστον ίση -ή και ελαφρά καλύτερη- από ότι με τον scaler.

Η αλήθεια είναι ότι τα HTPC δεν θα αποκτήσουν ποτέ την ευχρηστία των dvd players, πόσο μάλλον την ευχρηστία ενός εξωτερικού scaler, όπου του συνδέεις επάνω του όλες τις πηγές σου και ξεμπερδεύεις.

Η εικόνα όμως που παίρνεις από ένα έστω κατά 80-90% σωστά ρυθμισμένο HTPC είναι εκπληκτική, ακόμα και η εικόνα του καλύτερου dvd player ούτε καν την προσεγγίζει. Πρώτα από όλα η ευκρίνεια με τη χρήση του γνωστού συνδυασμού zoom + dscaler + ffdshow και τη χρήση του φίλτρου lancos εκτοξεύεται στα ύψη, συμπαρασύροντας μαζί της τις περισσότερες παραμέτρους της εικόνας. Η εικόνα αποκτά τεράστιο βάθος πεδίου και γίνεται συμπαγής σαν βράχος. Η καλύτερη ανάλυση της εικόνας αποδίδει πιο πιστά τις διαβαθμίσεις του γκρι, αλλά βοηθά και στην απόδοση των χρωμάτων γενικότερα, αφού ως γνωστόν η έξοδος DVI των pc έχει σχεδόν γραμμική συμπεριφορά στην απόδοση των τριών χρωμάτων και δεν παρουσιάζει τις τρελλές συμπεριφορές στην απόδοση των χρωμάτων που βλέπουμε στα dvd players.

Eπιπλέον αποδεδειγμένα τα HTPC έχουν δυνατότερο σήμα στην έξοδο DVI τουλάχιστον από τα dvd players (δεν γνωρίζω τι ισχύει για τους εξωτερικούς scalers) με αποτέλεσμα να κλειδώνουν ευκολότερα με μεγαλύτερα μήκη καλωδίων. Έχει δοκιμαστεί pc ακόμα και με μήκος καλωδίου DVI τριάντα(!) μέτρων και κλείδωνε κανονικά με τον προβολέα χωρίς χρήση repeater.

Από την άλλη μεριά ένα HTPC μπορεί να σου δημιουργήσει αναίτια προβλήματα και να σε τρελλάνει. Το ότι σου δουλεύει σωστά τη μια μέρα, δεν σημαίνει ότι θα δουλεύει σωστά και την επόμενη! Μερικές φορές δεν θα υπάρξει άλλη λύση από το format του δίσκου και την εκ νέου εγκατάσταση όλων των προγραμμάτων.

Επίσης για όποιον θέλει τα μέγιστα από την εικόνα του, δεν θα αποφύγει τη χρωματική ρύθμιση της εικόνας του από τον Βαγγέλη, είτε χρησιμοποιήσει εξωτερικό scaler είτε HTPC. Ως γνωστόν, δεν υπάρχουν δύο προβολείς που να παίζουν το ίδιο χρωματικά από τη μαμά τους, βάλτε δίπλα δίπλα δύο προβολείς ίδιο μοντέλο ίδιας μάρκας και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας από τις διαφορές (και όχι μόνο χρωματικές) που θα βλέπετε στην εικόνα τους.

Reaction score
384
Shelter,

simfono apolita.

Ego pantos akoma den katafera na kano resize me to ffdshow!
To Lanczos kanei thaumata, ean ontos katafereis na to kaneis na doulepsei!
Kai xoris to resize, me 1280x720p apo DVI einai fantastiko!

Dimitris

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Reaction score
53
Επίσης για όποιον θέλει τα μέγιστα από την εικόνα του, δεν θα αποφύγει τη χρωματική ρύθμιση της εικόνας του από τον Βαγγέλη, είτε χρησιμοποιήσει εξωτερικό scaler είτε HTPC. Ως γνωστόν, δεν υπάρχουν δύο προβολείς που να παίζουν το ίδιο χρωματικά από τη μαμά τους, βάλτε δίπλα δίπλα δύο προβολείς ίδιο μοντέλο ίδιας μάρκας και δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας από τις διαφορές (και όχι μόνο χρωματικές) που θα βλέπετε στην εικόνα τους.
Συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο shelter. Αυτό ακριβώς λέω και εγώ και προσπαθώ να πείσω πολλούς "άπιστους" που ακόμα συζητάνε για ποιά εικόνα τους "αρέσει"!!!! Ο συνδυασμός zoom + dscaler + ffdshow δίνει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα ΜΟΝΟ όταν έχουν γίνει σωστά οι αρχικές ρυθμίσεις. Αλλιώς "εμπειρικές" ρυθμίσεις είναι απλώς καλύτερες από ένα απλό καλό dvd player.

Κατά τα λοιπά ο shelter έχει γράψει στο μήνυμά του πολλές αλήθειες. Το dvi από ένα dvd player σαφώς έχει πολλά περισσότερα προβλήματα από το dvi ενός htpc. Γι' αυτό και dvd players των 2000 Ευρώ σε αρκετές περιπτώσεις δείχνουν υποδιέστερα όχι μόνο ενός htpc αλλά και από ορισμένα "κινέζικα".

Νομίζω ότι απόδειξη στον παραπάνω συλλογισμό αποτελεί η επιλογή του Crystalio να έχει sdi ψηψιακή έξοδο. Η sdi είναι σαφώς καλύτερη και από την dvi των htpc και η εικόνα που δίνει είναι χωρίς προβλήματα.

Χαίρομαι που γίνεται τόσο σοβαρή συζήτηση για ένα θέμα κρίσιμο για όσους σκέφτονται να κάνουν μια σοβαρή επένδυση.

Reaction score
0
Οντως μπραβο για την πολυ σοβαρη συζητηση, πιστευω οτι θα βοηθησει πολλους, εμενα με εχετε καλυψει πληρως δεν εχω να προσθεσω κατι αλλο, μονο οτι και εγω με αυτο τον συνδυασμο παιζω, αλλα με την μικρη εμπειρια που εχω θελω να πω οτι τελικα μια καλη!!! καρτα γραφικων αλλαζει πολλα πραγματα, γιατι εχω φαει πολυ ωρα να συγκρινω τα δυο προγραμματα zoom και windvd6 διπλα διπλα

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Computer Evolution

Κοπιουτεράδικη εξέλιξη κύριοι!!!

Εδώ κρύβετε και το μυστικό της επιτυχίας του Crystalio που κατάφερε να τα βάλει με τις Faroudja, Vigatek και άλλες γνωστές εταιρές όπου και κατά τις κριτικές πολλών φίλων της εικόνας έχει βγει νικητής. Εσωτερικά του κουτιού υπάρχει ένα modified motherboard, CPU, μνήμη Ram, Θύρες LAN, Serial και USB και φυσικά ειδική κάρτα γραφικών σε απευθείας σύνδεση με τις θύρες εισόδου και εξόδου!!!!  

Με λίγα λόγια δεν ένα Custom ηλεκτρονικό κύκλωμα/πλακέτα με ότι αρνητικό και θετικό συνεπάγεται αυτό, αλλά ένας κανονικός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Ετσι μπορούμε να ανεβάσουμε συχνότητες ανανέωσης κατά 0.01 Hertz, να αλλάξουμε θέση στην εικόνα ως προς το πεδίο της οθόνης και το πιο βασικό για τα ψηφιακά μηχανήματα να εκμεταλλευτούν το μοναδικό 1:1 mapping-αντιστοιχία στην οθόνη, οπότε και να καθαρίσει όλο το πλάνο!!! Το τελευταίο μάλιστα επιτυγχάνεται εύκολα με ένα ειδικό δίσκο DVD που περιέχεται δωρεάν μέσα στη συσκευασία. Επιπλέον κρατώντας τις κομπιουτεράδες ρυθμίσεις δίνει RGB Gain-Offset-Gamma controls για να φέρουμε τα χρώματα σε ισορροπία, κάτι που δεν υπάρχει ακόμα και σε scalers πολλών εκατομμυρίων.

Αν καταλάβατε καλά μιλάμε για ένα HTPC-Scaler και για αυτό η ποιότητα της εικόνας του είναι εφάμιλλη με αυτή ενός καλού υπολογιστή. Βέβαια το ξανατονίζω ότι με όλα αυτά τα τρομερά επιτεύγματα της πληροφορικής το HTPC θα δείξει καλύτερα  στα μάτια εκείνου που ξέρει να αποκωδικοποιεί την εικόνα σωστά, γιατί μπορεί πάρα πολλοί να μην εστιάσουν εύκολα τη προσοχή τους σε μικρές διαφορές. Και σίγουρα όσο περνάει ο καιρός τόσο θα δείχνει και άλλο τα δόντια του ένα καλορυθμισμένο HTPC.

Να επαναλάβω εν τάχει όμως, ότι καμιά αναβάθμιση ακόμα και στο PC δεν είναι δωρεάν (ακόμη και στο software αν θέλουμε να είμαστε καθόλα νόμιμοι) κάθε καλή κάρτα εφόσον ψάχνουμε να είμαστε στη κορυφή της πυραμίδας κοστίζει ούκ ολίγα (για πχ. η νέα μου κάρτα γραφικών 595 ευρώ) και φυσικά θέλει πάρα πολύ χρόνο, μάθηση, επιμελή παρακολούθηση sta ξένα και ελληνικά φόρουμ και πολύ καλή γνώση χειρισμού Η/Υ ώστε να μπορείς να ξεκολλάς από μικρά ή μεσαίου μεγέθους προβλήματα conflict, εγκατάστασης κα.

Παντού η ζυγαριά ;όμως προς κάπου γέρνει. Θα το οριοθετούσα ως εξής.
Αν έχουμε πολλές συνδέσεις (DVD, SAT, VCR, TV, Camera, Xbox κλπ) και θέλουμε σε όλες την καλύτερη δυνατόν σύνδεση, απόπλεξη και scaling, και φυσικά ευκολία στο χειρισμό με μια εφάπαξ αρχική καλή ρύθμιση, δεν υπάρχει λόγος μα ούτε και θέμα συζήτησης.
Ένα Scaler (όχι μόνο το Crystalio…) λύνει όλα τα προβλήματα μας

Αν πάλι παρακολουθούμε ΜΟΝΟ DVD (ούτε sat, nova, vcr κλπ), και φυσικά είμαστε γνώστες H/Y, μας αρέσει η ανελέητη αναβάθμιση και το Tweaking και η λεπτομέρεια μαζί με την ικανοποίηση της διαφοράς στην εικόνα, τότε γέρνουμε προς το HTPC. Μη ξεχνάτε το χρόνο, γιατί αυτή η ενασχόληση ζητάει ΠΑΡΑ πολύ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι HTPC users είναι φοιτητές ή νεαροί φίλοι άνευ οικογενειακών υποχρεώσεων που έχουν και γνώσεις και λίγο πιο ελεύθερο χρόνο (και πνεύμα).

Εγώ στο προσωπικό μου χώρο, που λειτουργεί και ως Demo room για τους πελάτες μου, υπάρχουν και τα δύο μηχανήματα. Μάλιστα το HTPC με τα ωραία του αξεσουάρ, έχει στοιχίσει γύρω στα 3,200 ευρώ, ώστε να μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στο rack αφού μόνο το κουτί του βάρους 17 κιλών με μασίφ πρόσοψη από βουρτσισμένο αλουμίνιο και  LCD οθονούλα  έκανε 790 ευρώ. Πραγματικό κόσμημα, δεν το ξεχωρίζεις δίπλα από τους Bryston.

Η εικόνα τώρα είναι περίπου η ίδια, ψιλοδιαφορές όπου κάπου χάνω κάτι με το ένα, κερδίζω κάτι με το άλλο, αλλά περιμένω καλή αναβάθμιση μόλις περάσουν οι αρχίατροι Σωτηρόπουλος, Δημόπουλος και Κολέζας.

Η ευκολία όμως είναι αξεπέραστη, on/off για το ένα, προσευχή και μετάνοια για το άλλο ώστε να πάνε όλα καλά!  Τώρα που γράφω το κείμενο για παράδειγμα δεν έχω ήχο. Δεν βλέπει το ρημάδι ΞΑΦΝΙΚΑ την ενσωματωμένη κάρτα ήχου!!!!! Πριν το τελευταίο Format όλα πήγαιναν ρολόι, έβλεπε τα πάντα, τώρα άντε μη σας πω τι βλέπει!
Σίγουρα δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, θα βρεθεί λύση, αλλά σκεφτείτε να έχετε μόνο το PC και να μαζευτούν η οικογένεια ή οι φίλοι σας και να μείνετε με το δισκάκι στο χέρι. Και ξαφνικά να προβάρεις δικαιολογίες του τύπου “Μισό λεπτό αγάπη μου να κατεβάσω τους καινούργιους Drivers από το δίκτυο, 32 λεπτά ακόμη γράφει ο download manager”

Αυτά εν ολίγης αυτά είναι τα + και τα -.
Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτά ίσως πάλι μόνο στις γενικές γραμμές, πράγμα που θα ήθελα να ακούσω από όσους φίλους έχουν εμπειρία με τον ένα ή άλλο συνδυασμό.

Μη ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε εδώ γιατί διυλίζουμε το κουνούπι, η καμήλα μας έχει τελειώσει πλέον, αυτή είναι η δουλεία μας στο κάτω-κάτω και τη χαιρόμαστε!

Πάντως όλα όσα έγραψα επ’ουδενί δεν θα ήθελα να τα λάβετε σαν προώθηση του Crystalio. Υπάρχουν τόσα scalers στην αγορά που σας προτρέπω ο ίδιος να το θεωρήσετε αξιωματικά ότι είναι το χειρότερο και να το δείτε τελευταίο.

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Απορίες και προβληματισμοί προς Shelter

Shelter
Στο κείμενο σου έχω μια απορία την οποία μάλιστα την συζητούσα κατά τύχη εχθές τηλεφωνικά με τον Μπάμπη Κολέζα. Αν έχεις κάποιες πληροφορίες θα ήταν πολύ καλά να τις μοιραστείς μαζί μας. Αντιγράφω από το κείμενο σου.

Eπιπλέον αποδεδειγμένα τα HTPC έχουν δυνατότερο σήμα στην έξοδο DVI τουλάχιστον από τα dvd players (δεν γνωρίζω τι ισχύει για τους εξωτερικούς scalers) με αποτέλεσμα να κλειδώνουν ευκολότερα με μεγαλύτερα μήκη καλωδίων. Έχει δοκιμαστεί pc ακόμα και με μήκος καλωδίου DVI τριάντα(!) μέτρων και κλείδωνε κανονικά με τον προβολέα χωρίς χρήση repeater.

Είναι άραγε θέμα δυνατότερου σήματος ή κάτι άλλο;
Από ότι γνωρίζουμε το ψηφιακό σήμα περιέχει μόνο Bits, 1 και 0. Αν δεν έχει την απαραίτητη ισχύ και το σήμα δεν φτάνει μέχρι τον προβολέα για να μπορέσει να «κλειδώσει», δεκτόν!
Αλλά αν παίρνει σήμα και διαβάζει την πληροφορία το προβολικό, άραγε αλλάζει κάτι;
Ο Μπάμπης εχθές μου έλεγε ότι υπάρχει διαφορά στη πληροφορία με συνέπεια στη ποιότητα της εικόνας. Μα είναι δυνατόν;

Όσο για αυτό εδώ που αναφέρεις
(δεν γνωρίζω τι ισχύει για τους εξωτερικούς scalers)

Ούτε και εγώ για άλλους, πλην του Crystalio και θα χαιρόμουνα να μάθω τι γίνεται στη DVI θύρα τους.
Το Crystalio όπως προανέφερα χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική ΗΥ, οπότε..!!!

Επίσης όσο για αυτά εδώ
Η καλύτερη ανάλυση της εικόνας αποδίδει πιο πιστά τις διαβαθμίσεις του γκρι, αλλά βοηθά και στην απόδοση των χρωμάτων γενικότερα, αφού ως γνωστόν η έξοδος DVI των pc έχει σχεδόν γραμμική συμπεριφορά στην απόδοση των τριών χρωμάτων και δεν παρουσιάζει τις τρελλές συμπεριφορές στην απόδοση των χρωμάτων που βλέπουμε στα dvd players.

Θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο. Και αυτό γιατί συνήθως η γραμμική συμπεριφορά των 3 χρωμάτων στο PC είναι γεγονός αλλά με προβλήματα στη διατύπωση του Gamma. Ουδέν καλό αμιγές κακού βλέπεις!
Όλα αυτά όμως για του λόγου το αληθές θα πρέπει να μετρούνται για να διασταυρώνονται. Το να λέμε ότι η εικόνα μας έχει καλό Grayscale με το μάτι, είναι σαν να προσπαθήσουμε να ζυγίσουμε με το πόδι!
Καλύτερα να δούμε σκηνές ταινίες και να ψάχνουμε για αφύσικα χρώματα παρά καρτέλες με το μάτι. Φυσικά δεν μιλάω για κραυγαλέες διαφορές όπου θα φαίνεται η διαφορά με γυμνό οφθαλμό!
Βέβαια και η κακή διαβάθμιση του Grayscale είτε από DVDp, είτε από HTPC διορθώνεται με μια χρωματική ρύθμιση. Οπότε εκεί τελειώνουν και τα βάσανα μας.

Βαγγέλης Λάμπρου

Επαγγελματίας
Reaction score
277
Re: Απορίες και προβληματισμοί προς Shelter

Shelter
Στο κείμενο σου έχω μια απορία την οποία μάλιστα την συζητούσα κατά τύχη εχθές τηλεφωνικά με τον Μπάμπη Κολέζα. Αν έχεις κάποιες πληροφορίες θα ήταν πολύ καλά να τις μοιραστείς μαζί μας. Αντιγράφω από το κείμενο σου.

Είναι άραγε θέμα δυνατότερου σήματος ή κάτι άλλο;
Από ότι γνωρίζουμε το ψηφιακό σήμα περιέχει μόνο Bits, 1 και  0. Αν δεν έχει την απαραίτητη ισχύ και το σήμα δεν φτάνει μέχρι τον προβολέα για να μπορέσει να «κλειδώσει», δεκτόν!
Αλλά αν παίρνει σήμα και διαβάζει την πληροφορία το προβολικό, άραγε αλλάζει κάτι;
Ο Μπάμπης εχθές μου έλεγε ότι υπάρχει διαφορά στη πληροφορία με συνέπεια στη ποιότητα της εικόνας. Μα είναι δυνατόν;

Όσο για αυτό εδώ που αναφέρεις
(δεν γνωρίζω τι ισχύει για τους εξωτερικούς scalers)

Ούτε και εγώ για άλλους, πλην του Crystalio και θα χαιρόμουνα να μάθω τι γίνεται στη DVI θύρα τους.
Το Crystalio όπως προανέφερα χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική ΗΥ, οπότε..!!!

Επίσης όσο για αυτά εδώ
Η καλύτερη ανάλυση της εικόνας αποδίδει πιο πιστά τις διαβαθμίσεις του γκρι, αλλά βοηθά και στην απόδοση των χρωμάτων γενικότερα, αφού ως γνωστόν η έξοδος DVI των pc έχει σχεδόν γραμμική συμπεριφορά στην απόδοση των τριών χρωμάτων και δεν παρουσιάζει τις τρελλές συμπεριφορές στην απόδοση των χρωμάτων που βλέπουμε στα dvd players.

Θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο. Και αυτό γιατί συνήθως η γραμμική συμπεριφορά των 3 χρωμάτων στο PC είναι γεγονός αλλά με προβλήματα στη διατύπωση του Gamma. Ουδέν καλό αμιγές κακού βλέπεις!
Όλα αυτά όμως για του λόγου το αληθές θα πρέπει να μετρούνται για να διασταυρώνονται. Το να λέμε ότι η εικόνα μας έχει καλό Grayscale με το μάτι, είναι σαν να προσπαθήσουμε να ζυγίσουμε με το πόδι!
Καλύτερα να δούμε σκηνές ταινίες και να ψάχνουμε για αφύσικα χρώματα παρά καρτέλες  με το μάτι. Φυσικά δεν μιλάω για κραυγαλέες διαφορές όπου θα φαίνεται η διαφορά με γυμνό οφθαλμό!
Βέβαια και η κακή διαβάθμιση του Grayscale είτε από DVDp, είτε από HTPC  διορθώνεται με μια χρωματική ρύθμιση. Οπότε εκεί τελειώνουν και τα βάσανα μας.
El General η τοποθέτηση σου άκρως ευπρόσδεκτη!

Reaction score
0
Καταρχήν, συγγνώμη για το διπλό μήνυμα, δεν έχω ιδέα πώς το κατάφερα και παρακαλώ το διαχειριστή να το διαγράψει.

Βαγγέλη δεν έχω επαρκείς γνώσεις ηλεκτρονικών για να σου αιτιολογήσω τα όσα ισχυρίζομαι περί ισχυρότερου σήματος στη θύρα DVI των pc. Αυτά που γνωρίζω από πηγή που εμπιστεύομαι, είναι στα μετρήσιμα χαρακτηριστικά μιας θύρας DVI είναι και κάτι που αναφέρεται σαν "τάση εξόδου" ή "ένταση εξόδου" που νομίζω ότι μετριέται σε Amber. Από τις μετρήσεις που έκαναν λοιπόν, προέκυψε ότι τα pc παρέχουν σε κάποιες περιπτώσεις έως και διπλάσια τάση εξόδου από ότι παρέχουν συνήθως τα dvd players.

Ας μην ξεχνάμε πώς ξεκίνησαν οι προδιαγραφές της θύρας DVI. Στα site του εξωτερικού αρχικά αναφερόταν ρητά ως μέγιστο μήκος καλωδίου τα 5 μέτρα. Μετά, σταδιακά περάσαμε στα 7 μέτρα, αργότερα στα 10. Σήμερα κάποιοι έχουν καταφέρει να κλειδώσουν με dvd player και μήκος καλωδίου 15 μέτρων. Αλλά δεν πιστεύω με τίποτα ότι κανένα dvd player μπορεί να κλειδώσει με μήκος καλωδίου 30 μέτρων χωρίς τη χρήση repeater.

Ενδιαφέρον θα ήταν να ακούγαμε την άποψη κάποιου με επαρκείς γνώσεις ηλεκτρονικών, που όμως να έχει ψάξει το θέμα, δηλαδή να έχει μετρήσεις τις τάσεις στις θύρες DVI των players αλλά και των pc.

Reaction score
384
Arxise na mou aresei auto to Topic.....
Simfono apolita pali.

1. To HTPC mporei kai na se afisei sti mesi tis tainias, sinithos meneis apo ixo
2. Den einai Plug&play, ektos kai an to agoraseis etoimo, alla kai pali, PC einai!
3. Kai ligo kalitero na einai apo enan scaler, den einai ftino. Kouti, kartes, etc. To trofodotiko mou kostise 280 euro giati einai fanless, kai alla 200 na to kano idropsikto! Xoria oi 6x250gb hard drives!
4. Polles fores to metaniono pou den pira ton Crystalio, gia logous eukolias, alla otan psaxnomouna den mporousa na matho leptomereies.

Toulaxiston afou katalixame oti o Crystalio einai ena Plug&play HTPC, tha perimeno na exei kai tromeri eikona!

Dimitris

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.329
Members
38.684
Νεότερο μέλος
C . papadakis