Digital Recording (Ψηφιακή Ηχογράφηση)

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
6.jpg
" Έχω ένα μουσικό όργανο και τραγουδάω και ... και θέλω να ηχογραφήσω τη μουσική μου; - Τι εξοπλισμός απαιτείται στον υπολογιστή μου ;"............;;;
Τέτοιου είδους ερωτήματα επανέρχονται συχνά στο ίδιο θέμα σ’ όλες τις ελληνικές και ξένες μουσικές και AV ιστοσελίδες.

Στο άρθρο αυτό θα κάνω μια γενική ανάλυση σε έννοιες που πρέπει να γνωρίζετε ώστε να είστε ενήμεροι για το τι hardware & software είναι διαθέσιμο σήμερα κάνοντας κλικ στα παρατιθέμενα links.

1. Τι είναι ένα audio interface; (πχ η κάρτα ήχου- Sound card)
Με απλά λόγια είναι η συσκευή μεταξύ των μουσικών οργάνων , μικροφώνων και συσκευών με line out (πχ cd player) με τον υπολογιστή σας.
Ουσιαστικά είναι μια συσκευή, το ένα άκρο της οποίας συνδέεται στον υπολογιστή σας και το άλλο της άκρο συνδέεται στο μικρόφωνο σας, το μουσικό σας όργανο….

Ένα απλό interface μπορεί να έχει μόνο μία ή δύο εισόδους (Inputs) ή και καθόλου εισόδους (απλά να έχει μόνο ενσωματωμένο μικρόφωνο), να είναι ενσωματωμένη στη motherboard, ενώ πιο σύνθετα interfaces μπορεί να είναι πλήρη multi-track κονσόλες μίξης. Επίσης μια soundcard μπορεί να παρέχει audio effects μέσω software.

Υπάρχει τεράστιο φάσμα ποικιλιών και τιμών και αυτές που θα αναφέρω ,χωρίς καμιά διάθεση για διαφήμιση, απλά ή τις έχω χειριστεί ή τις έχω μελετήσει σε βάθος και φυσικά να μη εκληφθούν σαν οριστικός οδηγός.

Πάντως αν ο στόχος σας είναι βελτιωμένη ποιότητα ήχου, η γνώμη μου είναι τα χρήματα, καλύτερα πρώτα να δαπανώνται για ηχεία και ενισχυτή (ή active ηχεία). Αν όμως ήδη τα διαθέτετε τότε αγοράστε μια καλή sound card.

Οι απλές κάνουν μια απλή δουλειά και είναι φθηνές και η σύγκριση με μια καλύτερη είναι εμφανής. Όμως πχ σε εξωτερική sound card κόστους 300 ευρώ και μιας 1000 ευρώ η διαφορά πιθανόν να μην είναι διακριτή (ή επειδή την πληρώσατε ακριβά να πιστεύετε ότι ακούτε μεγάλη διαφορά).

2. Τι πρέπει να ξέρετε για την επιλογή την πρώτη σας audio interface ;

Βασικά χαρακτηριστικά:
Μερικά χαρακτηριστικά είναι βασικά για την κατανόηση των interfaces από αρχάριους και δεν είναι πάντα προφανή ή δεν αναλύονται σωστά στα συνοδευόμενα manuals.
Τα 4 πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα αναλύσω είναι :
· Analog I/O
· Digital I/O
· Pre-amps / Phantom Power
· DAW Software

Τι είναι οι Ι/Ο ?
I / O είναι ένας κοινός όρος για In / Out (εισόδου / εξόδου).Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει οποιαδήποτε διαδρομή σήματος σε μια συσκευή είτε πρόκειται για αναλογική ή ψηφιακή .

Αναλογικές I / O
Το Αναλογικό I / O περιλαμβάνει τις υποδοχές εισόδου για μουσικά όργανα , μικρόφωνα, CDplayers…. .
  • Τα XLR ( 3 pins balanced για καλώδια μικροφώνων) και 1/ 4 " (Το τυπικό καλώδιο με βύσμα ‘’καρφί’’ κιθάρας…. ) .
  • Οι RCA υποδοχές είναι επίσης κοινές (συνήθως L / R κόκκινο / λευκό στερεοφωνικά) για σήματα line εισόδων / εξόδων .
Οι κοινές αναλογικές έξοδοι είναι παρόμοιες με τις εισόδους αλλά οι έξοδοι με 1/ 4 " jacks(υποδοχές) είναι πιο κοινές.

Για ηχογράφηση ζωντανής μουσικής θα πρέπει οι κάρτες να είναι εξοπλισμένες με XLR (για MIC) και με Jacks 1/4 " για μουσικά όργανα .

Ο αριθμός των Αναλογικών εισόδων συνήθως δείχνει πόσες πηγές ήχου ( μικρόφωνα , όργανα ), μπορείτε να συνδέσετε στο Interface ταυτόχρονα .

Βέβαια ο αριθμός που χρειάζεστε εξαρτάται από το τι ηχογραφείτε . Ένα πχ πλήρες παραδοσιακό ντραμς μπορεί εύκολα να απαιτήσει μέχρι και 8 εισόδους .

Βασικά όμως για το σπίτι θέλετε να έχετε μια είσοδο για κάθε μικρόφωνο και μουσικό όργανο που θα χρησιμοποιήσετε .

‘’Stefanos Layout’’ με πάμφθηνη μονοφωνική κονσόλα


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ......
 
Last edited:

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
7.jpg
DigitalI / O
Η ψηφιακή διασύνδεση συνήθως είναι είτε USB ή Firewire. Κάρτες με USB 1.0 μπορούν συνήθως να υποστηρίξουν μόνο 2 OUTS , ενώ με USB 2.0 / 3.0 και Firewire μπορούν να υποστηρίξουν 16 (ή περισσότερες) I / O.
Αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο χαρακτηριστικό, όταν πρόκειται για μίξη σε ένα DAW.
Ο λόγος για το ότι είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι γιατί ο αριθμός των ψηφιακών εξόδων καθορίζει το αν θα έχετε αληθινή multi-track ηχογράφηση.

Αν διαθέτει μόνο την έξοδο stereo mix (2 Outs), τότε θα πρέπει να τελειοποιήσετε την μίξη πριν ή κατά την διάρκεια της εκτέλεσης, καθώς δεν θα μπορείτε να ξανακάνετε μίξη άπαξ και δημιουργηθεί το Track στο DAW.
Μπορείτε όμως να κάνετε κάτι παρόμοιο (προσωπικά το κάνω αυτό συχνά) με stacking tracks (Δείτε αναλυτική περιγραφή στην τελευταία παράγραφο) και ηχογράφηση πολλές φορές.

Αν όμως θέλετε πραγματική multi-track ηχογράφηση, χωρίς να χρειάζεται να ηχογραφείτε κάθε μέρος χωριστά θα χρειαστείτε κάρτα με πολλαπλές εξόδους, και αυτό δυστυχώς δεν αναφέρεται πάντοτε σαφώς στο manual της συσκευασίας.
Αν θέλετε multi track , τότε θα χρειαστείτε κάρτα με πολλαπλές εξόδους, αυτό σημαίνει 8/8 δηλαδή 8 Inputs και 8 Outputs και ότι μπορείτε να ηχογραφήσετε 8 tracks ταυτόχρονα ή 8 In / 6 Out FireWire Audio Interface ή 10 Input/12 Output ή 16 inputs and 8 outputs ….

Αν μια κάρτα δείχνει ότι είναι 8/2 θα έχετε μόνο stereo out.
Το ότι μια κάρτα έχει Firewire ή USB σύνδεση μην υποθέσετε ότι είναι κάρτα με πολλαπλές εξόδους!!
Πολλές από τις κάρτες με πολλαπλές εξόδους αναφέρουν στα χαρακτηριστικά τους 8/10 - ή 8 INPUTS 10 OUTPUTS , ενώ τα επιπλέον δύο είναι για mixing . Τότε αυτά τα δύο δεν είναι ξεχωριστά χρησιμοποιήσιμα tracks .

3. Προ-ενισχυτές της κάρτας ήχου
  • Οι προ-ενισχυτές (preamp) δίνουν στα συνδεδεμένα μικρόφωνα απολαβή (gain) πριν οδηγηθούν στην INPUT του καναλιού, έτσι ώστε να μπορούν να ακούγονται μαζί με άλλα όργανα, τα οποία διαφορετικά θα ακούγονταν πολύ πιο δυνατά.
  • Ένα μικρόφωνο μέσω ενός καναλιού χωρίς προενισχυτή θα έχει πολύ χαμηλό επίπεδο έντασης και ο προ-ενισχυτής εκτός του ότι ενισχύει το σήμα επεμβαίνει και στον τόνο (πχ EQ).
  • Τα περισσότερα interfaces έχουν τουλάχιστον έναν , αρκετά έχουν περισσότερους preamp.
  • Μπορείτε επίσης να αγοράσετε,όπως της φωτογραφίας, ξεχωριστή συσκευή με προ-ενισχυτές μικροφώνων.
4. Iσχύς Phantom της κάρτας
Η Phantom power ενεργοποιείται με μπουτόν ή διακόπτη και οδηγείται στα κανάλια που έχουν προ-ενισχυτή .
Δίνει την κατάλληλη τάση (μέχρι 48V) που περνά μέσα από το καλώδιο μικροφώνου XLR. Για αναλυτική περιγραφή για το Phantom και πώς να προφυλάξετε από καταστροφή τις συσκευές εισόδου που δεν απαιτούν phantom δείτε το άρθρο: ’’Τι είναι η PHANTOM POWER ? ‘’
7.jpg

5. DAW: Digital Audio Workstation

Δείτε ΕΔΩ τα κολάζ από 19 από τα καλύτερα τέτοια DAW software
Αυτό είναι το λογισμικό με το οποίο μιξάρετε (mix) και διορθώνετε (edit) τη μουσική σας. Μερικά δημοφιλή DAWs είναι : Garageband , ProTools, Cubase , Cakewalk , Audacity , Reaper ….

Το καθένα έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και μειονεκτήματα , αλλά βασικά επιτελούν τη ίδια εργασία :
Ηχογραφούν tracks ,κάνουν mixing , προσθέτουν effects, και κάνουν export το τραγούδι .

Μην στεναχωριέστε αν το hardware που αγοράσατε δεν συνοδεύεται με λογισμικό DAW, αφού μπορείτε να κάνετε downloading εξαιρετικό ελεύθερο λογισμικό όπως πχ το Audacity …..

6. Overdubbing / Stacking Tracks

Εάν είστε σόλο καλλιτέχνης, ή αν απλά θέλετε να προσθέσετε κάποια επιπλέον tracks μπορείτε εύκολα να το κάνετε με overdub.
Η λέξη dubbing σημαίνει ‘’προσθέτω ήχο σε μια ταινία’’ και overdubbing ‘’γράψιμο πάνω σε κάτι’’ και στο παρών άρθρο, έχει την έννοια προσθήκης επιπλέον tracks σε ένα σ’ ένα υφιστάμενο mix σε ένα DAW.
Έτσι, για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε ένα interface που έχει δυνατότητα να ηχογραφεί μια ή δύο πηγές. Τότε μπορείτε:
  • να εγγράψετε το track κιθάρας,
  • στη συνέχεια ακούτε αυτό που ηχογραφήσατε με ακουστικά και τραγουδάτε πάνω σ’ αυτό σε ένα νέο Track.
  • Επαναλάβετε τα ίδια βήματα αν θέλετε να προσθέσετε σόλο κιθάρα, ή ό, τι άλλο όργανο θέλετε. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να ηχογραφήσετε όλα τα tracks, στη συνέχεια, να επιστρέψετε και να προσθέσετε εφέ, EQ και να ρυθμίσετε την ένταση στο τελικό mix.
Μπορεί επίσης να δώσετε στον ήχο σας περισσότερο βάθος. Για παράδειγμα:
  • ηχογραφείτε το μέρος της κιθάρας σας.
  • φτιάχνετε ένα νέο track
  • κάνετε loading σ’ αυτό , το ίδιο μέρος της κιθάρας σας.
  • Τώρα κάνετε panning το ένα κομμάτι εντελώς αριστερά και το άλλο προς τα δεξιά. Τα κομμάτια ναι μεν είναι ταυτόσημα, αλλά τώρα και αρκετά διαφορετικά αφού σας δίνουν έναν πλουσιότερο σε βάθος ήχο που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ενός μόνο mono track.
Σχετικά θέματα στο avsite.gr :
PC ή Imac για μουσική;
Βασικές γνώσεις Ψηφιοποίησης Μουσικής

Οδηγός για τα μικρόφωνα
Καλώδια μεταφοράς Αναλογικών Σημάτων Audio


Επίσης θα βρείτε ενδιαφέροντα:
Τεχνικά άρθρα που ενδιαφέρουν και μουσικούς


Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων
 
Last edited:


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.326
Μηνύματα
2.858.606
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top