Digital Room Correction - Πως γίνεται! Και για HTPC αλλά και ήχο.

Reaction score
0
Λέω εδώ και καιρό να μοιραστώ τα επιτεύγματα του ελεύθερου μου χρόνου, αλλά τις περισσότερες φορές βαριέμαι να τα γράψω, πες το λόγο δουλειάς (όλη μέρα σχεδιασμό προγραμμάτων, research, development κτλ) πες το λόγο βαρεμάρας η μ……ς .

Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με ήχο ξέρουν περί τίνος μιλώ, άλλοι πάλι νομίζουν ότι είναι απλώς ένα plugin για τον Media Player Classic( υπάρχει όντος αλλά καμία σχέση με το πραγματικό).
Είναι μία λειτουργία που την έχουν συνήθως ενισχυτές πολλών χιλιάδων ευρώ και πριν από ακρόαση σε καινούργιο χώρο θέλει κάποια προετοιμασία.

Η τεχνική αυτή κατορθώνει να βελτιώσει την ηχητική απόδοση του συστήματος σας λαμβάνοντας υπόψη τον χώρο της ακρόασης, τον αντίλαλο του χώρου, την παραμόρφωση λόγο της υφής του τοίχου η άλλων εμποδίων, λόγο κακής απόκρισης στο συγκεκριμένο φάσμα συχνότητας του ενισχυτή η των ηχείων.

Τώρα θα μου πείτε, γιατί δεν παίρνεις τα καλύτερα μηχανήματα να κάνεις την δουλειά σου:

1. Δεν θέλω διότι μπορώ να την κάνω με ένα PC με μία αξιοπρεπή κάρτα ήχου κόστους σύνολο 300 ευρώ

2. Θέλω στο σύστημα να του βάζω χέρι όποτε θέλω εγώ, σε οποιοδήποτε στάδιο.

3. θέλω να έχω προφίλ για διάφορες συστοιχίες και θέσεις των ηχείων μου (Δεν υπάρχει σε κανένα μηχάνημα μέχρι στιγμής ότι έχει περάσει από τα χέρια μου).

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα ενεργό φίλτρο για κάθε ξεχωριστό ηχείο στη συγκεκριμένη θέση στο δωμάτιο μας. Το φίλτρο προσαρμόζεται ανά Hz , αλλά όσο το παρακάνουμε τόσο πιο πολύ CPU χρειαζόμαστε.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τέλειος ήχος από έναν ενισχυτή της πλάκας, και ηχεία του κ..

Θα μπορούσαμε επίσης να επιτύχουμε πραγματικό surround 5.1 με μόνο 2 ηχεία, και μάλιστα σε διάταξη κολλημένα μεταξύ τους και πλάτη με πλάτη.

Απίθανο λέτε ε;; Εγώ στην θέση σας δεν θα έβαζα και το χέρι μου στην φωτιά.

Μην Ξεχνάτε ότι το σύστημα εκμεταλλεύεται και τον αντίλαλο του δωματίου, αλλά κάνει και κάτι άλλο το οποίο είναι το πιο τρομερό από όλα:

Μπορεί να στείλει μια κυματομορφή από ένα άλλο ηχείο η οποία θα αποσβήνει μια κυματομορφή σε άλλο ηχείο σε συγκεκριμένο σημείο του χώρου.

Όλοι ξέρουμε για το ήσυχο σημείο του μαγαζάτορα του Club, όπου στο σημείο που κάθεται σε ακτίνα 2 μέτρων η μουσική ακούγεται στην μισή ένταση .

Αναζητώντας την τελειότητα λοιπόν ένα βαρεμένο Σάββατο, επαγγελματίας μουσικός αυτός , κομπιουτεράκιας λινουξάκιας εγώ, είπαμε να ξεκινήσουμε το εγχείρημα για πλάκα.

Αφού διώξαμε γάτες, σκυλιά, συζύγους , παιδιά, πεθερές, και την κυρά Ντίνα την γειτόνισσα(φωνή του στυλ "Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα") την κάνω για την αποθήκη μου.

Ξεθάβω μία παλιά μητρική και βρίσκω και ένα παλιό sempron 3600, στο βάθος της κούτας γυάλιζαν οι connectors της θρυλικής Sound Blaster Audigy, μου έκλεισε το μάτι. Η κάρτα δεν ήταν κάτι το πολύ αξιόλογο τότε, απλώς είχε μία πολύ καλή σχέση απόδοσης τιμής και signal to noise σε 100 db.
Βουτάω και δύο τσιπάκια μνήμης και ένα παλιό midi tower.

Το φιλαράκι πετάχτηκε με το μηχανάκι να φέρει το μικροφωνάκι του το MK II, που χρησιμοποιεί σε ηχογραφήσεις στο σπίτι του.

Φορτώνω δίσκο, και βάζω debian. Βάζω και ένα παραθυρικό fluxbox(για όσους ξέρουν) το οποίο δεν θέλει και πολλά για να παίξει, αλλά πηγαίνει και σφαίρα.

Και ξεκινάω μία σειρά εγκατάστασης προγραμμάτων:

Jackd – ένας δαίμονας ο οποίος εάν ρυθμιστεί αναπαράγει αυτός όλον τον ήχο που βγάνει από το σύστημα αλλά είναι και εύκολα προγραμματιζόμενος και συνεργάζεται με πολλά επαγγελματικά προγράμματα που κυκλοφορούν στο linux (από real time mixers , convolvers, processors κτλ)

Octave – πρόγραμμα μαθηματικών συναρτήσεων , περισσότερα για αυτό αργότερα.

Διάλλειμα . Το επόμενο επεισόδιο την επόμενη εβδομάδα.

Reaction score
4.305
Απάντηση: Digital Room Correction - Πως γίνεται! Και για HTPC αλλά και ήχο.

Μαλλον μας δουλευεις. Τι σοι διαλλειμα ειναι αυτο? Δημοσιος υπαλληλος εισαι?

Reaction score
0

Ναι, δουλεύω στον Δημόκριτο, και αυτήν την στιγμή καταχράζομαι τα λεφτά των φορολογούμενων. Ακόμη και τα δικά σου!!!!

Τώρα σε δουλεύω

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.965

αναμένουμε τη συνέχεια, μέχρι την οποία θα καθόμαστε ως αναστενάρηδες σε ...αναμμένα κάρβουνα!

Reaction score
3.972

Αμάν βρέ αδερφέ!!!!!!!!!!!!!:101:

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.821

Τι
Διάλλειμα ειναι αυτο βρε παιδακι μου??????/:139::139:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.133
Members
38.536
Νεότερο μέλος
George Markop