DIY - ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ «ΓΡΑΜΜΗΣ» (4 ΕΙΣΟΔΩΝ)

Μηνύματα
393
Reaction score
1.204
Ο προενισχυτής «γραμμής» (LINE-STAGE), έρχεται σε συνέχεια του αντίστοιχου (PHONO) που παρουσίασα πρόσφατα σε προηγούμενη ανάρτηση. Δεν έχει κάτι εξεζητημένο που χρειάζεται ανάλυση, εκτός ίσως του φίλτρου -στενού εύρους- υποβάθμισης των συχνοτήτων πέριξ της «περιοχής» των 2,5ΚΗz.

Το φίλτρο προκύπτει από έρευνα του BBC, το μακρινό 1976, με συμπέρασμα πως πολλές πολυμικροφωνικές εγγραφές έργων από μεγάλες ορχήστρες, παρουσίαζαν μια συχνοτική έξαρση, ένα πλεόνασμα «ενέργειας», στην περιοχή από 1ΚΗz έως 3ΚΗz. Ένα αντίστροφο, στενού εύρους, φίλτρο υποβάθμισης κατά (-2dB) επανέφερε στην «κανονικότητα» τη μουσική αναπαραγωγή τους.


Προσωπικά, έχω διαπιστώσει πως το φίλτρο κάνει καλή δουλειά σε δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη είναι πως μεγαλώνει το βάθος της σκηνής σε περίπτωση «ρηχής» ηχογράφησης.

Η δεύτερη πως εξαλείφει μεγάλο μέρος του «γρεζιού» και των «ενοχλητικών» συριστικών σε περίπτωση ηχογράφησης με «τονωμένα» - προς εμπορικό εντυπωσιασμό – πρίμα. Σε περίπτωση που δεν είναι πλέον επιθυμητή η επενέργεια του φίλτρου, υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησής του (μέσω ρελέ) από τον ενδεδειγμένο διακόπτη στην πρόσοψη ή στην πλάτη της συσκευής.

Όσο για το κέρδος τάσης, τα (+6dB) υπεραρκούν για την «οδήγηση», της συντριπτικής πλειοψηφίας, των καλών σύγχρονων τελικών ενισχυτών. Σε περίπτωση σχετικής «αναισθησίας» του τελικού, υπάρχει η επιλογή (μέσω ρελέ) διπλού κέρδους (+12dB) από τον ενδεδειγμένο διακόπτη –επίσης– στην πρόσοψη ή στην πλάτη της συσκευής.

Για την τροφοδοσία του +_15V μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα από τα τροφοδοτικά (series ή shunt) που έχω παρουσιάσει στην προαναφερθείσα ανάρτηση για την κατασκευή του προενισχυτή (PHONO).
 

Attachments




ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.326
Μηνύματα
2.858.614
Members
37.895
Νεότερο μέλος
Mark Zappa
Top