DIY διαχύτες: Τι να προσέξω;

Μηνύματα
44
Reaction score
60
Αφού καλησπερίσω το φόρουμ και όλα τα επιφανή και αφανή του μέλη, θα ήθελα να απευθύνω στους πιο έμπειρους την ερώτηση του τίτλου.
Έχω έναν χώρο περίπου τετραγωνο 5*5m με "φάγωμα" σε μια από τις γωνιες. Ακριβείς διαστάσεις ή κάτοψη δεν είμαι σε θέση να δώσω αυτή τη στιγμή, αλλά δεν θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε ότι έχει αντίλαλο ελαχιστα ηπιότερο από κλειστό γήπεδο του μπάσκετ.
Υποτεθείσθω τώρα ότι εγώ εκεί μέσα θέλω να ακούω μουσική όχι σωστά, αλλά κατά το δυνατόν λιγότερο λάθος. Το πρώτο που θέλω να αντιμετωπίσω (και το εντοπίζω με το αυτί διότι δεν διαθέτω άλλα μέσα) είναι οι υψηλοί χρόνοι αντήχησης. Έχω λοιπόν εναν γνωστό μου μαραγκό και θα τον αγκαρέψω να μου κάνει διαχύτες σαν αυτούς που παρουσίασε κάποιο μέλος του φορουμ σε νήμα που δεν θυμαμαι.
Πέρα από τα προφανή τι πρέπει να προσέξω στην κατασκευή; Υλικά; Υψος στηλών και διαταξη αυτών στα πάνελ;

Κάθε συμβουλή τεκμηριωμένη από την θεωρία ή την εμπειρία (όσων έχουν υλοποιήσει κάτι ανάλογο) είναι επιθυμητή και ευπρόσδεκτη.
 

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Μηνύματα
9.634
Reaction score
12.211
Οι υψηλοί χρόνοι αντήχησης έχουν να κάνουν κυρίως με τις διαστάσεις του χώρου.
Στον δικό σου, όπως σωστά παρατήρησες, λόγο δύο ίσων διαστάσεων το πρόβλημα είναι ακόμα ποιο έντονο.
Μιας και ο χώρος σου είναι ακανόνιστος όπως λες, οποιαδήποτε θεωρητική προσέγγιση δεν θα είναι ακριβής, ώστε να προσδιοριστεί ακριβώς το πρόβλημα. Καλό θα ήταν να γίνει μια μέτρηση για να ξέρεις που είσαι και να θέσεις στόχους.
Η καλύτερη λύση για τέτοιες περιπτώσεις είναι η τοποθέτηση ενός τοίχου από γυψοσανίδα, που θα αλλάξει τις διαστάσεις του δωματίου. ξεφεύγοντας από το 5 Χ 5 και προσεγγίζοντας ιδανικότερες αναλογίες πλευρών.
Οι διαχύτες κάνουν δουλειά αλλά για το δικό σου προβληματικό φάσμα συχνοτήτων χρειάζονται μεγάλες διαστάσεις.
 

Audio Harmony

Επαγγελματίας
Μηνύματα
200
Reaction score
80
Εκτιμηση μας οτι εκτος απο διάχυτες μαλλον θα χρειαστεις και απορρόφηση ειδικα στο ταβάνι. Μπορει να γινει μια προσομοίωση της ακουστικης του χωρου για να αποφύγεις το κοστος της μετρησης ωστε να δεις περιπου τις προβληματικές περιοχές. Σε καθε αλλη περιπτωση βαδίζεις στα τυφλά και πιθανως το DIY κοστος ειδικα σε συνδυασμό με το αποτελεσμα να ειναι πολυ ακριβότερο απο οτι αν συνδυάσεις μια λυση με πχ τα προιοντα της Sonitus Acoustics που αντιπροσωπευουμε:
Καλες Γιορτες.
 
Last edited by a moderator:

Μηνύματα
137
Reaction score
118
Γεια σου Χρήστο. Το 5χ5 δεν ακούγεται πολύ άσχημο κατα τη γνώμη μου καθώς πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο δωμάτιο. Το πρώτο και πιο εύκολο που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα τέτοιο δωμάτιο είναι να προσθέσει αρχικά κάποια έπιπλα. Μια μεγάλη βιβλιοθήκη γεμάτη από βιβλία, δίσκους και διάφορα άλλα σε έναν τοίχο αυτομάτως αλλάζει την μια διάσταση. Ιδανικό θα ήταν να κάνεις το ίδιο σε 2 κάθετους τοίχους αλλά δύσκολο εάν δεν είσαι συγγραφέας να διαθέτεις τόσα βιβλία. Βασικά δοκίμασε με τα έπιπλα που ήδη διαθέτεις και σκέφτεσαι έτσι κι αλλιώς να τοποθετήσεις στον χώρο και ίσως να μην χρειαστείς πολλους διαχύτες και απορροφητές.
 

Μηνύματα
137
Reaction score
118
Ένας εύκολος τρόπος να κατασκευάσει κάποιος έναν διαχύτη είναι από κορμούς δέντρων όπως αυτός εδώ.

20190209_144215[1].jpg
20190209_144230[1].jpg
Τον κατασκέυασα μόνος μου πολύ ευκολα κολλώντας τους κορμούς με ατλακολ πάνω σε μια ξύλινη σανίδα. Τους κορμούς τους πήρα από το δρόμο την εποχή που κλαδεύουν οι δήμοι τα δέντρα στα πεζοδρόμια και τα έκοψα με πριόνι σε διαφορετικά μήκη.
Υπάρχουν προγράμματα υπολογισμού δωρεάν στο διαδίκτυο (diffuser calculator) που σε βοηθούν με τις διαστάσεις και σε ποιο φάσμα δουλεύουν, αλλά για να φτάσεις εκεί θες πρώτα μετρήσεις όπως είπαν και οι προηγούμενοι.
 

Μηνύματα
2.576
Reaction score
4.326
Σε τετράγωνο χώρο φίλε το πρώτο που θα κοιτάξεις είναι η απορρόφηση και κατά προτίμηση στις γωνίες (έτσι ώστε να σπάσει όσο είναι δυνατόν η "τετραγωνίλα") Άμα τελειώσεις μ' αυτήν κοιτάς και για διάχυση
[DOUBLEPOST=1549723393][/DOUBLEPOST]
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.380
Reaction score
125.487
Όχι έπιπλα, όχι χαλιά.
Θα πρέπει να στρώσουν οι χρόνοι αντήχησης όσο είναι άδειος ο χώρος. Εντελώς άδειος.

Γυψοσανίδα στο ταβάνι είναι καλή ιδέα, αν βάλεις ηχοαπορροφητική (με τρύπες) ακόμα καλύτερη ιδέα, αν βάλεις κι από πίσω της 10-15cm πυκνό πετροβάμβακα, για ηχοαπορρόφηση, θα κάνει καλή δουλειά.

Στον ένα τοίχο από τους 4, και θα προτιμούσα σε αυτόν που θα βρίσκεται πίσω σου όταν θα κάθεσαι να ακούσεις μουσική, αν μπορείς να κάνεις το ίδιο (διάτρητη γυψοσανίδα και μόνωση 10cm από πίσω) θα κάνεις κι άλλη μια καλή δουλειά.

Στον εμπρός τοίχο, τις 2 μπροστά γωνίες των τοίχων, αν τις φας, καλύπτοντάς τες από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι με μια γυψοσανίδα πλάτους 1μ, και στον τρίγωνο χώρο από πίσω της ρίξεις μπόλικο πυκνό πετροβάμβακα, πολύ πιθανό να τελειώσουν τα βασικά προβλήματα του χώρου. Αυτή η κάλυψη της γωνίας, μπορεί να γίνει και με ξύλο, κι όχι γυψοσανίδα. Το ξύλο είναι πιο σωστό για τον ήχο, αλλά η γυψοσανίδα πιο εύκολη κατασκευαστικά.

Στο τέλος, θα χρειαστεί να απλώσεις στους πλαϊνούς τοίχους κυρίως κάποια μορφή διάχυσης. Σε σημαντική επιφάνεια, όχι 1 τμ, δηλαδή υπέθεσε σε έκταση 3μ και για ύψος τουλάχιστον 1,2μ. Οτιδήποτε, ακόμα και φελιζόλ, ίσα ίσα να μην έχεις ίσιες επιφάνειες τοιχοποιίας για την πρώτη αντανάκλαση.

Αυτά είναι εφικτά;
 
Last edited:


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.867.337
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top