DIY πικάπ - ημερολόγιο

Reaction score
169
Εδώ και καιρό θέλω να ξεκινήσω να φτιάχνω ένα δικό μου πικάπ.

Σε αυτή τη φάση έχω κατασταλάξει στο τι τεχνολογίες θέλω να χρησιμοποιήσω και έχω και μια ιδέα πως να το φτιάξω, αλλά ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος...

Το thread θα προχωρήσει ΠΟΛΥ αργά...

Σ αυτή τη φάση ξεκίνησα να πειραματίζομαι με headshells

Σαν template χρησιμοποίησα το αλουμινένιο της Jelco, αλλά θέλω να το κάνω κοντύτερο μιας και δεν χρειάζομαι ούτε το μήκος του ούτε τις ράγες για τις βίδες της κεφαλής.
Σε πρώτη φάση το έκανα σε μαόνι, αλλά θέλω να δοκιμάσω και σφένδαμο ή βενγκέ, αν και θα είναι σημαντικά βαρύτερο. Iδανικά θα ήταν νά βρισκα λίγο έβενο, αλλά θα δούμε... έτσι κι αλλιώς είναι σχετικά εύκολο να τα φτιάξεις...

Το μπράτσο είναι 7μιση χιλιοστά σωλήνας ανθρακόνημα με πάχος μισό χιλιοστό. Στη συνέχεια θα δοκιμάσω και μικρότερο στα 5mm γιατί πρέπει να μειώσω και άλλο το βάρος γι αυτό που έχω στο μυαλό μου.

DIM_3568.jpg

Reaction score
169
O λεπτότερος σωλήνας είναι βαρύτερος τελικά. Εξαιτίας του χοντρότερου υλικού. 1mm πάχος υλικού και 3,4gr το ένα και 0,35mm και 2,8gr το άλλο. Οπότε κρατάω το χοντρό μιας και δεν χάνει σε ακαμψία.

Δοκίμασα επίσης βεγκέ και σφένδαμο για το head-shell. Το μαόνι είναι με διαφορά το ελαφρύτερο. Τα 3 διαφέρουν ελάχιστα σε διαστάσεις όπως τά φτιαξα, αλλά η διαφορά βάρους είναι εμφανής.

Τώρα μένει απλά να φτιάξω ένα template για να μπορέσω να το φτιάξω με περισσότερη ακρίβεια.

DIM_3570.jpg

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
23.058
Εφόσον ο βραχίωνας είναι ευθύς, δεν θα έπρεπε οι τρύπες για να βιδωθεί η κεφαλή στο headshell να μην είναι παράλληλες με το headshell αλλά υπό γωνία;

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
23.058
Α, ΟΚ! Δεν το διευκρίνισες στα προηγούμενα posts και είπα να ρωτήσω.

Reaction score
169

Reaction score
8.905
Ο λόγος που χρησιμοποίησε αλουμίνιο (συνδέσμους κλπ).είναι ότι υπολόγισε την απαιτούμενη μάζα για να έχει σωστή / ομαλή / ολίσθηση, με τα χαρακτηριστικά του ρουλεμάν! Αυτό που έκανε ο Ιάπωνας είναι 5ετίας πρότζεκτ και έκανε πάρα πολλές αλαγές μέχρι να καταλήξει σε ακριβείας υλικά! Καλή συνέχεια!

Reaction score
169
Ο λόγος που χρησιμοποίησε αλουμίνιο (συνδέσμους κλπ).είναι ότι υπολόγισε την απαιτούμενη μάζα για να έχει σωστή / ομαλή / ολίσθηση, με τα χαρακτηριστικά του ρουλεμάν! Αυτό που έκανε ο Ιάπωνας είναι 5ετίας πρότζεκτ και έκανε πάρα πολλές αλαγές μέχρι να καταλήξει σε ακριβείας υλικά! Καλή συνέχεια!
Ναι η αλήθεια είναι ότι τα γραμμικά είναι φτιαγμένα για να λειτουργούν με μεγαλύτερες μάζες.
Από αυτή τη άποψη το cantus/clearaudio σχέδιο θα δώσει πιο εύκολα και πιο ελεγχόμενα αποτελέσματα.

melina

Cargo 200
Reaction score
47.183
Υπάρχουν ειδικές βελόνες/κεφαλές που έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν τις δυνάμεις που απαιτούνται για τη μετακίνηση του όλου συγκροτήματος με το βραχίονα στα συστήματα γραμμικής μετατόπισης; το αντέχουν δεν σημαίνει κατ'ανάγκη να μην σπάνε αλλά να μην παραμορφώνονται σε σημείο που να προκαλούνται ανεπιθύμητες παραμορφώσεις στον ήχο....ή μήπως ψάχνω γουρούνια στο διάστημα;

Reaction score
169
Η βελόνα δεν θά πρεπε να έχει να κάνει περισσότερη δουλειά απ όση έχει να κάνει συνήθως με καλορυθμισμένο antiscating. Αλλιώς έχει θέματα η υλοποίηση. Και η μεγάλη μάζα δε βοηθάει καθόλου σε αυτό.

Όσο το σκέφτομαι, τόσο καταλήγω στη σχεδίαση του cantus...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.639
Members
38.729
Νεότερο μέλος
roberto_portale