DIY – προενισχυτής LINE με λυχνίες 12AU7 (τεσσάρων εισόδων)

Μηνύματα
393
Reaction score
1.204
Η παρουσίαση απευθύνεται σ’ έμπειρους τεχνικούς που έχουν την κατάλληλη εξοικείωση με κυκλώματα υψηλής τάσης.
Ερασιτέχνες που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνική κατάρτιση κι εμπειρία, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ν’ ασχοληθούν με την κατασκευή αυτού του προενισχυτή, διότι στο κύκλωμα χρησιμοποιούνται ΥΨΗΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ και πιθανή ηλεκτροπληξία οδηγεί ακόμα και στον ΘΑΝΑΤΟ.
Τα επισυναπτόμενα κυκλωματικά διαγράμματα φέρουν την αντίστοιχη κατάλληλη επισήμανση επικινδυνότητας λόγω υψηλής τάσης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά ν’ αγνοηθούν!
Το κύκλωμα είναι ένας προενισχυτής «γραμμής» τεσσάρων εισόδων, δεν χρησιμοποιεί αρνητική ανάδραση, στηρίζεται στην αρχή SRPP (Shunt Regulated Push Pull) που είναι γνωστή από τις υψίσυχνες (RF) εφαρμογές της στις μπάντες των VHF/UHF και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ηλεκτροακουστική εφαρμογή τη δεκαετία του ’80 από τους K.Anzai (στην Ιαπωνία) και J.Hiraga (στη Γαλλία). Το τεχνικό περιοδικό ΕΛΕΚΤΩΡ έχει παρουσιάσει αντίστοιχο προενισχυτή την άνοιξη του ’87.

http://www.valvewizard.co.uk/SRPP_Blencowe.pdf

http://www.valvewizard.co.uk/heater.html

https://www.valvewizard.co.uk/Grounding.pdf

https://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/SRPP-VV/SRPP-VV.htm

https://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/srpp.htm

Για την μακροημέρευση των λυχνιών επιλέχθηκε η σταδιακή αύξηση της τάσης τροφοδοσίας των νημάτων (filaments soft-start), η ανύψωση της «αναφοράς τους στα +82,5V αντί προς τη «γη» και η εφαρμογή της ανοδικής τάσης αφού προηγουμένως έχουν «ζεσταθεί» τα νήματα. Επομένως ακόμα και η τάση των νημάτων είναι επικίνδυνη για ηλεκτροπληξία, αφού συνδέονται και «γαλβανικά» (+82,5V διαιρέτης τάσης) και «χωρητικά» (χωρητικότητα λίγων pF, μεταξύ ανόδου και νημάτων λυχνίας) με την ανοδική τάση (+350V).
Η επιλογή της πηγής (SOURCE SELECTOR) γίνεται μέσω τεσσάρων ρελέ, «ελεγχόμενων» από περιστροφικό διακόπτη τεσσάρων θέσεων που ταυτόχρονα «τροφοδοτεί» και το αντίστοιχο ενδεικτικό (led).
Ο ήχος του προενισχυτή είναι ιδιαίτερα διαυγής στο μεσοϋψηλό φάσμα, διαθέτει το απαραίτητο «σφρίγος» στα χαμηλοσεσαία και τον απαιτούμενο «όγκο» μπάσα. Αποφεύγει έντεχνα τον σκόπελο του «γλυκερού» ήχου που χαρακτηρίζει αρκετές αντίστοιχες «λαμπάτες» υλοποιήσεις, δίχως να χάνει σε «ροή», «λυρισμό», «πλαστικότητα», «δυναμισμό» και «αέρα» γύρω από τα όργανα, χαρακτηριστικά που συνάδουν με τον «ήχο της λυχνίας». Η ανταπόκρισή του στα μεταβατικά του σήματος (ταχύτητα) είναι ακαριαία.
 

Attachments



ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.310
Μηνύματα
2.858.100
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top