diy interconnects από κορδόνια???

Reaction score
7
Το τελικο οπτικο-αισθητικο αποτελεσμα ειναι πολυ καλο

και σιγουρα μπορει να χρησιμοποιηθει και για επενδυση οποιουδηποτε αλλου diy καλωδιου.
Πολυ εξυπνο (αν και δεν το σκεφτηκα εγω!)

Αλλα τοσα εργαλεια για ενα καλωδιο?

Ενα κολλητηρι και ενα κοφτακι ειναι αρκετα!

παλι καλα που δεν εβαλε και χαρακα για να μετραει πριν τα κοψει!

Reaction score
0
Το έχω φτάξει εδω και πέντε μέρες και δεν πιστεύω στα αφτιά μου. Μου κόστισε περίπου 10 ευρώ - 6 ευρώ τα RCA- και σε μια ώρα ήταν έτοιμο Τώρα το στρώνω αλλά ήδη είναι ένα καλκώδιο πολύ αποκαλυπτικό ισορροπιμένο και μουσικό. Είναι καλύτερο απο το interconect που χρησιμοποιούσα τα τλευταία 4 χρίνια και το οποίο θεωρείται απο Ελληνικά και ξένα περιοδικά ένα απο τα καλύτερα στην κατηγορία του. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Αν θέλει κανείς διευκρινύσεις για την κατασκευή του είμαι στην διάθεσή σας.

Reaction score
0
Ενδιαφέρον φαίνεται!

Λέω να το δοκιμάσω...ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά...

Τί είναι το CAT 5 καλώδιο και πού το βρίσκει κάποιος???

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
309
CAT-5 είναι καλώδιο δικτύωσης υπολογιστών. Το βρίσκεις σε κουλούρες σε καταστήματα ηλεκτρονικώ. Το πρόβλημα είναι ότι για την κατασκευή χρειάζετε solid core καλώδιο. Παλιότερα έβρισκες εύκολα, αλλά πρόσφατα αγόρασα 2-3 κουλούρες που δυστυχώς δεν ήταν.

Άρα ξεκινας από ένα κατάστημα ηλεκτρονικών και ζητάς καλώδιο CAT-5 (solid core). Tα υπόλοιπα είναι πιστεύω εύκολα...

Reaction score
0
Σημαντικό είναι να βρείς καλώδιο για κεραία τηλεόρασης ΜΠΑΜΟΎ (έχει πολλά κανάλια) για να μπορείς να περάσεις και τα δύο CAT5 απο την εγκοπή που θα ανοίξεις μέχρι το τέλος Επίσης να μπορείς να τα γυρίσεις όταν θα περάσεις το κορδόνι. Εγώ για να περάσει πιό εύκολα στο κορδόνι κάλυψα το γυρισμένο CAT5 με ταινία.

Reaction score
0
Το έχω φτάξει εδω και πέντε μέρες και δεν πιστεύω στα αφτιά μου. Μου κόστισε περίπου 10 ευρώ - 6 ευρώ τα RCA- και σε μια ώρα ήταν έτοιμο Τώρα το στρώνω αλλά ήδη είναι ένα καλκώδιο πολύ αποκαλυπτικό ισορροπιμένο και μουσικό. Είναι καλύτερο απο το interconect που χρησιμοποιούσα τα τλευταία 4 χρίνια και το οποίο θεωρείται απο Ελληνικά και ξένα περιοδικά ένα απο τα καλύτερα στην κατηγορία του. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Αν θέλει κανείς διευκρινύσεις για την κατασκευή του είμαι στην διάθεσή σας.
Μια διευκρίνηση: τα δύο CAT5 wires τα ενώνεις μαζί και τα κολλάς στο κέντρο του RCA βύσματος; Αλλοιώς πως;

Reaction score
0
Τό ένα στο κέντρο και το άλλο εκεί που προεξέχει πρός τα πίσω και το οποίο σφίγκουμε για να στερεωθεί το RCA στο καλώδιο της κεραίας τηλεόρασης (μέσα στο οποίο περάσαμε τα δύο cat5). Στην άλλη άκρη του interconect σύνδεσε τα αντίστοιχα. Βρήκες καλώδιο κεραίας τηλεόρασης τύπου ΜΠΑΜΟΥ που έχει πολλά κανάλια? Αν οχι μπορώ να σου πω που θα βρείς γιατί με το απλό δεν γίνεται.
Αν είναι η πρώτη σου απόπειρα για DIY (όπως εμένα) ίσως καλύτερα να πας κάπου να στο κολήσουν να δείς πως γίνεται αν και δεν είναι δύσκολο, απλά θέλει λίγο προσοχή.
Επίσης όταν βάλεις την μονωτική ταινία για να στεραιώσεις το κορδόνι να μην βάλεις μεγάλη ποσότητα γιατι δεν θα μπορείς να περάσεις πρώτα το πίσω μέρος του RCA. Ελπίζω να βοήθησα. Αν έχεις άλλη απορία μη διστάσεις να ρωτήσεις.

Reaction score
0
Τι είναι βρε παιδιά το καλώδιο κεραίας τηλεόρασης τύπου ΜΠΑΜΟΥ ??????????

και που το βρίσκω?

minas

Πισιά
Reaction score
4.426
Αν και στις περιπτώσεις DIY λίγος πειραματισμός μπορεί να βγάλει απρόσμενα (καλά) αποτελέσματα, πρέπει να αναφερθεί ότι η κατασκευή του καλωδίου έχει σοβαρά θεωρητικά προβλήματα.

Το cat5 (ή cat6 που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς -όπως εγώ για καλώδιο ηχείων) έχει δύο πλεονεκτήματα:
1. Καλή ποιότητα αγωγού
2. Πολύ χαμηλό θόρυβο, υπό προϋποθέσεις -βλ. παρακάτω

Αυτή η κατασκευή χρησιμοποιεί μεν το 1, αλλά υποβαθμίζει σημαντικά το 2!
Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν τα καλώδια UTP (Unshielded Twisted Pair) για τη μείωση του θορύβου είναι το CMR (Common Mode Rejection). Αυτό σημαίνει ότι κάθε ζεύγος καλωδίων που είναι πυκνά τυλιγμένο τερματίζεται στις άκρες του καλωδίου στις αντίθετες άκρες του σήματος που μεταφέρει (+ και -). Ακριβώς λόγω του πυκνού τυλίγματος, ό,τι παρεμβολές υπάρχουν στο ένα καλώδιο του ζεύγους, υπάρχουν -περίπου- και στο άλλο. Δεδομένου ότι αυτές αφαιρούνται λόγω της συνδεσμολογίας, το σήμα είναι εξαιρετικά καθαρό από παρεμβολές. Για αυτό το λόγο άλλωστε ένα καλώδιο UTP δε χρειάζεται θωράκιση.
Στη συγκεκριμένη κατασκευή, χάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το πλεονέκτημα, λόγω του αραιού τυλίγματος. Επίσης, δεν υπάρχει πλέον θωράκιση για να προστατέψει από παρεμβολές. Το μόνο καλό που έχει αυτό το καλώδιο είναι η ποιότητα του αγωγού και τα σχετικά αξιοπρεπή γεωμετρικά χαρακτηριστικά.

Επίσης, δε γίνεται καμία αναφορά στον τρόπο τερματισμού και κατ' επέκταση την ονομαστική αντίσταση που έχει το καλώδιο...

Για να καταλήξω, θα ήμουν μάλλον διστακτικός να το δοκιμάσω... Κι ας έχω κάτσει να πλέξω με τα χεράκια μου 24 ζεύγη UTP για καλώδιο ηχείων.

Reaction score
0
mina εγω είμαι πολύ ικανοποιημένος απο το αποτέλεσμα Είναι τόσο καλό (με φτηνά βίσματα και κόληση) που σε αντιπαράθεση τα DNM reason ακούγονται να έχουν λάθος. Είναι η καλύτερη αναβάθμιση που έχω νάνει ποτέ όσο αφορά απόδοση/κόστος Αφού έχεις εμπειρία σε μισή ώρα είναι έτοιμο και μετά μπορεί να λυθούν τα θεωρητικά προβλήματα που αναφέρεις.
Όταν το φτιάξεις παρακαλώ γράψε μας εντυπώσεις.

minas

Πισιά
Reaction score
4.426
Μέχρι τότε, θα ήθελα να προτείνω μια κατασκευή που -θεωρητικά τουλάχιστον- λύνει τα προβλήματα που ανέφερα.
Παίρνεις αυτούσιο ένα καλώδιο UTP cat6 (ή cat5), και χωρίς να το αποπλέξεις, ξεχωρίζεις σε κάθε άκρη τα χρωματιστά από τα άσπρα καλώδια. Αφού τα ματίσεις καλά μεταξύ τους (τα άσπρα με τα άσπρα, και τα χρωματιστά με τα χρωματιστά), αποπλέκοντας μόνο ~2cm (ή όσο λιγότερο χρειάζεσαι) χρησιμοποιείς το ένα σετ για σήμα και το άλλο για θωράκιση πάνω στο βύσμα RCA.
Προφανώς το κορδόνι είναι ευπρόσδεκτο και εδώ -για το αισθητικό αποτέλεσμα. Το μόνο μειονέκτημα αυτού του καλωδίου είναι η μηχανική μνήμη που έχει (δεν επιστρέφει στην αρχική του θέση όταν καμπτεται) και καλό είναι να μην του κάνεις απότομες γωνίες, γιατί γίνεται πιο επιρρεπές σε θόρυβο.
Πάλι τίθεται το θέμα του τερματισμού -καλό θα είναι να μετρήσεις τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του καλωδίου για να σιγουρευτέις για την ποιότητα των κολλήσεων, όπως και στην περίπτωση του προηγούμενου σχεδίου. Για το λόγο αυτό δεν έχω φτιάξει μέχρι σήμερα interconnects με αυτή τη μέθοδο, αλλά έχω φτιάξει καλώδιο ηχείων, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλάζοντας την πλέξη των ζευγών μπορείς να πετύχεις διαφορετικά ηλεκτρικά χαρακτηριστικά. Kάποιος μπορεί να βρει και αξιόπιστες μετρήσεις εναλλακτικών τρόπων πλεξίματος με λίγο ψάξιμο.

Reaction score
0
Έτσι είναι ευκολότερη η κατασκευή του αλλά
μήπως τόσο μεγάλη αθροιστικά διατομή έχει κάποιο αρνητικό στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα? Επίσης μήπως το πυκνό τύλιγμα που έχει στην αρχική του κατάσταση το cat 5 ή 6 δημιουργεί και αυτό κάτι αρνητικό?

minas

Πισιά
Reaction score
4.426
Η μεγαλύτερη διατομή αυξάνει λίγο τη χωρητικότητα του καλωδίου, αλλά ελαττώνει την αντίστασή του. Αν θέλεις την ενδιάμεση λύση, μπορείς να συνδέσεις 1+1 ζέυγος, αντί για 2+2. Παρόλα αυτά, το cat5/6 είναι AWG 24 (πολύ λεπτό), οπότε δεν χάνεις τίποτα να το παχύνεις λίγο.
Σου υπενθυμίζω ότι όλα αυτά είναι ηλεκτρικά χαρακτηριστικά που μπορούν να μετρηθούν (και έχουν ήδη μετρηθεί από πολύ κόσμο) και άρα μπορείς εσύ να επιλέξεις ποιον τρόπο προτιμάς. Το πυκνό τύλιγμα ΔΕΝ δημιουργεί κανένα αρνητικό αποτέλεσμα (π.χ μεγάλες αλλαγές φάσης), γιατί δε λειτουργεί σαν πηνίο - σκέψου το σαν συνδεσμολογία balanced...

Έτσι η ευκολία της κατασκευής όχι μόνο δε δημιουργεί κανένα μειονέκτημα, αλλά είναι απλά ένα πρόσθετο bonus!

Reaction score
0
Δεν ξέρω πολλά απο θεωρία στα ηλεκτρονικά αλλά θα δοκιμάσω αυτό που προτείνεις- άλλωστε είναι πολύ εύκολο- και θα γραψω τις εντυπώσεις μου σε αντιπαραβολή με τα "κορδόνια" Πάντως οι τύποι στο ΤΝΤ ψάχνουν το θέμα πολλά χρόνια και είναι αδύνατο να μην έχουν δοκιμάσει αυτή την απλή λύση.
Εγώ πάντως επιμένω δοκίμασε τα κορδόνια και γράψε εντυπώσεις . Θέλω επιβεβαίωση αν δουλεύει το ιδιο καλά και με άλλα συστήματα.

Reaction score
10
Για να μην ξεχνάμε ότι εταιρίες το κάνουν εδώ και χρόνια (το πλέξιμο):
http://www.kimber.com/Products/Interconnects/Tonik/Tonik.aspx

Από την τσάρκα στο διαδίκτυο...
http://www.platenspeler.com/diy/cabling/uk_4play_1.html

και εδώ έχει πολύ υλικό...
https://secure.connect.pbs.org/conferences/technology/2005/Presentations/Cat5forAV.Handout.pdf

Καλό το DIY αλλά θέλει χρόνο και διάβασμα...
Από την άλλη γλιτώνει σε χρήμα και αυξάνει τις γνώσεις!

Reaction score
3.926
Το καλώδιο UTP είναι πολύ καλή οικονομική λύση για interconnect αλλά και για ηχεία.

Ο ήχος τους, κατά την προσωπική μου άποψη πάει  λίγο προς τη σκληρή πλευρά. Στις μεσοχαμηλές ακούγεται μέτρια έως καλά με έλλειψη καθαρότητας και σώματος.

Οσα είχα φτιάξει (καμμιά δεκαρία) τα πέταξα όλα γιατί τελικά είναι μία λύση της ανάγκης.
Ολα ήταν γνωστά σχέδια και τοπολογίες από το διαδίκτυο.  Πάντως για πειραματισμό είναι μία πολύ καλή απασχόληση.

Τα UTP τα πέταξα γιατί τα δύο ζευγάρια VDH The First Ulimate που αγόρασα μου άρεσαν πολύ περισσότερο, οπότε τα UTP δεν επρόκειτο να τα ξανα χρησιμοποιήσω.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.472
Members
38.702
Νεότερο μέλος
DAMBO