DIY Speaker Cables - FFRC

Reaction score
0
Καλησπέρα στα παιδιά του φόρουμ...

Έχει φτιάξει κανείς (ή έστω προσπαθήσει να φτιάξει) τα καλώδια FFRC από ΤΝΤ-audio? Είναι αυτά που κατασκευάζονται με χρήση καλωδίου UTP Cat 5.
Δοκίμασα να τα φτιάξω σήμερα, και μετά από 5 ώρες κατάφερα να τα τελειώσω. (Φωτό θα βάλω μόλις βρω κ την φωτογραφική μηχανή).

Μόλις σύνδεσα τα καλώδια στον ενισχυτή και στα ηχεία (τον ενισχυτή φυσικά τον είχα βγάλει από τη πρίζα) παρατήρησα ότι πιάνοντας τις μπόρνες των ηχείων, αυτές είχαν ρεύμα κ μάλιστα αρκετό ώστε να σε τινάζει (ήμουν ξυπόλυτος κ επομένως ήμουν γειωμένος). Περίμενα αρκετή ώρα και δοκιμάζοντας ξανά είδα ότι συνέχιζε να υπάρχει ρεύμα με την ίδια ένταση...

Αυτό που θέλω βασικά να ρωτήσω είναι αν είναι φυσιολογικό όλο αυτό? Φυσικά δεν δοκίμασα καν να βάλω τον ενισχυτή στην πρίζα και να τον ανοίξω, γιατί φοβάμαι για πιθανές ανεπιθύμητες συνέπειες...

Οποιαδήποτε συμβουλή δεκτή...

ΥΓ: Παρεπιπτόντως, ο ενισχυτής είναι καινούριος κ δεν έχει δουλέψει ακόμη. Τον άνοιξα μόνο για μία στιγμή προκειμένου να ρυθμίσω την αντίσταση των ηχείων στα 6Ω πριν τα συνδέσω...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.572
Καθόλου φυσιολογικό δεν είναι. Έχεις διαρροή προς τη γη και προφανώς το σπίτι δεν έχει προστασία ρελέ. Σίγουρα δεν φταίει το καλώδιο που έφτιαξες.

Reaction score
0
Απάντηση: Re: DIY Speaker Cables - FFRC

Προστασία ρελέ σίγουρα δεν υπάρχει γιατί το σπίτι είναι κατασκευή του '75 και τότε δεν συνήθιζαν να βάζουν παρά μόνο τις τυπικές ασφάλειες...

Εμένα με παραξενεύει πάντως το ότι η παραμένουσα τάση ουσιαστικά απ' ότι κατάλαβα ήταν από τον ενισχυτή, παρόλο που αυτός δεν ήταν συνδεδεμένος στη πρίζα...

Τα καλώδια όντως δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με το φαινόμενο...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.572
Δεν μπορεί να υπάρχει τάση με τον ενισχυτή εκτός και να φταίει ο ενισχυτής. Προφανώς από κάποια άλλη συσκευή προέρχεται το πρόβλημα και σου περνάει τάση στη γείωση.

Reaction score
0
Απάντηση: DIY Speaker Cables - FFRC

Το πρόβλημα είναι προφανώς στη πρίζα. Ούτε ο ενισχυτής, πόσο μάλλον τα καλώδια (πως θα μπορούσε άλλωστε) ευθύνονται για το γεγονός. Μίλησα τόσο με το σέρβις της ΥΑΜΑΗΑ όσο και με ένα φίλο μου ηλεκτρολόγο και η πιο πιθανή διάγνωση είναι να υπάρχει μία μικρή διαρροή στον ουδέτερο (από άλλη συσκευή? λόγω παλαιότητας της εγκατάστασης?) και γι' αυτό παρουσιάζεται το εν λόγω φαινόμενο....

Οπότε πρέπει να αρχίσει σαφάρι για τη εξεύρεση του προβληματικού σημείου...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.572
Ώπα για να μην μπερδεύεσαι...
Η διαρροή σου είναι από τη φάση προς τη γείωση.
Ο ουδέτερος δεν έχει σχέση με το καλώδιο των ηχείων. Αντιθέτως η γη του ακουστικού σήματος, μαζί με το - των ηχείων, είναι κοινά.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.486
Members
38.705
Νεότερο μέλος
jimacid