diy subwoofer και ενισχυτης

Reaction score
0
Για σας ειμαι καινουριος στο forum και θα ηθελα τα φωτα σας.Θελω να φτιαξω ενα οικονομικο subwoofer και ενα ενισχυτη για το δωματιο μου.Για το υπογουφερ δεν ξερω τιποτα για το πως πρεπει να το φτιαξω τι ηχεια πρεπει να παρω και τι μεγεθος θα ειναι η κουτα.Για τον ενισχυτη ελεγα στην αρχη για tda7294 αλλα βρηκα και εναν αλλον τον stk4050 που ειναι οτι πιο δυνατο εχω βρει.Θελω να μου προτεινετε
1)τι ηχεια να παρω και απο που?tele παιζουν καλα για τα λεφτα τους?
2)πως θα μετρησω τι κουτα πρεπει να φτιαξω?
3)schematics και layout για τον ενισχυτη

Ευχαριστω για τον χρονο σας
Θανασης.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.341
Φίλε καλώς ήρθες στη παρέα μας.
Αυτό που σκέφτεσαι να φτιάξεις δεν χρειάζεται μόνο έναν ενισχυτή και ένα μεγάφωνο. Θα πρέπει να υπολογίσεις και μια βαθμίδα προενίσχυσης με βαθυπερατό φίλτρο, ρύθμιση στάθμης καθώς και, ιδανικά, ρύθμιση της φάσης.
Αυτά μαζί με τη τελική βαθμίδα θα χρειαστούν και την ανάλογη τροφοδοσία.

Μαζί με την αγορά του μεγαφώνου και τη κατασκευή του κουτιού μόνο για οικονομικά δε τα βλέπω.

Σαφώς ένα έτοιμο θα σου κοστίσει λιγότερο και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρο αλλά δε θα σου προσφέρει τη χαρά της δημιουργίας:126:

Τα μεγάφωνα της Tele δεν είναι κάτι ιδιαίτερο.

Για τι χώρο το προορίζεις, τι σύστημα θα συνοδέψει και τι ποσό σκοπεύεις να ξοδέψεις?

Reaction score
0
Απάντηση: diy subwoofer και ενισχυτης

Τα πραγματα που σκεφτομουνα οτι θα χρειαστω ηταν ο ενισχυτης,ηχειο,crossover.
Μπορεις να που πεις γιατι θα χρειαστω προενισχυση και επισης τι ειναι η ρυθμιση σταθμης και τι ρυθμιση της φασης?Τελικη βαθμιδα τι εννοεις?Τα ξυλα για την κουτα θα τα παρω τσαμπα.Οπως ειπες και εσυ το ετοιμο δεν σου προσφερει τη χαρα της δημιουργιας.Το συστημα που θα συνοδεψει τωρα ειναι ενα hi-fi aiwa αλλα θελω να βρω καποιο μαγαζι να μου φτιαξει ενα luxman lv112 το ποσο σκοπευω να ξοδεψω ειναι γυρω στα 100-150 αλλα και να χρειαστει κατι παραπανω δεν βιαζομαι να το τελειωσω.Ο χωρος ειναι 15τμ

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.341
Ένα σκέτο κροσόβερ δε θα σου δώσει τη δυνατότητα ρύθμισης ώστε να ταιριάξει η συχνότητα αποκοπής των δορυφόρων σου με το υπογούφερ.

Επιπλέον από που θα δώσεις είσοδο στο υπογούφερ? Αν πάρεις από την έξοδο των ηχείων του συστήματος σου θα χρειαστείς ένα κύκλωμα άθροισης των δύο καναλιών καθώς και δυνατότητα ρύθμισης της έντασης του υπογούφερ.

Τελική βαθμίδα είναι ο ενισχυτής και ρύθμιση στάθμης είναι η φωνή που λέμε.

Τα 15 τετραγωνικά οριακά σηκώνουν ένα υπογούφερ 10 ιντσών το οποίο θα σου μπουμάρι σε υψηλή ένταση.
Τα χρήματα που διαθέτεις ίσως να μην αρκούν για μια τέτοια κατασκευή όπως τη σκέφτεσαι.

Reaction score
0

Τον ενισχυτη θα τον συνδεσω με τον υπολογιστη αρα θα μπορω να ανοιγωκλεινω την ενταση απο εκει.Οσο για τα χρηματα οπως ειπα και πιο πριν δεν βιαζομαι να το φτιαξω αρα μπορω να το φτιαξω σιγα σιγα.Ξερεις αν ο stk4050 ή ο stk4048 αν μπορουν να σηκωσουν το υπογουφερ επισης τι ξυλο πρεπει να χρησιμοποιησω εγω ελεγα για χοντρο mdf.Τι πρεπει να παρω πρωτα το ηχειο και μετα να φτιαξω την κουτα ή το αντιστροφο?Το ξερω οτι σε κουραζω με τις ερωτησεις μου αλλα αμα δεν ρωτησω δεν θα μαθω.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.341
Γενικά ισχύει ότι πρώτα καταλήγεις στο μεγάφωνο βάση κάποιον χαρακτηριστικών του και μετά βάση αυτών, αλλά και της προσωπικής σου σφραγίδας επιλέγεις το κουτί που αυτό θα δουλέψει.

To MDF είναι μια χαρά λύση για αυτό που σκοπεύεις να φτιάξεις. Είναι σημαντικότερη η σωστή νεύρωση του κουτιού από ότι η χρήση χοντρού ξύλου.

Μίλησες για ένα σύστημα της Aiwa που θα συνοδεύει το υπογούφερ. Σαν πηγή θα έχεις τον υπολογιστή και θα συνδεθούν όλα εκεί πάνω? Και έτσι θα έχεις το πρόβλημα της ρύθμισης για την ένταση του υπογούφερ εκτός αν η κάρτα ήχου σου έχει δυνατότητα ξεχωριστών εξόδων και ρύθμιση της κάθε μίας.

Reaction score
0

Μπορεις να μου προτεινεις καποιες μαρκες ηχειων και καποια μαγαζια ετσι κατα την τριτη να κατεβω αθηνα να ψαξω.Επισης τι πρεπει να κοιταξω σε ενα ηχειο για να δω αν κανει για υπογουφερ εκτος απο τα hz τα οποια νομιζω πρεπει να φτανουν μεχρι τα 20hz?

Τι εννοεις σωστη νευρωση του κουτιου?Να μην χανει απο πουθενα αερα?

Ολα θα συνδεθουν πανω στην καρτα ηχου του υπολογιστη η οποια εχει ξεχωριστες εξοδους και διαφορετικες ρυθμισης ετσι δεν θα υπαρχει προβλημα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.341
Ο πρώτος σου περιορισμός έρχεται από τις διαστάσεις του δωματίου σου.
Τα 15 τ.μ. είναι λίγα για μεγάλο υπογούφερ. Αν βάλεις ένα τέτοιο και αυξήσεις την ένταση θα νομίζεις ότι φιλοξενείς αρκούδα στο σπίτι.

Τους 20 κύκλους που αναφέρεις ελάχιστα μεγάφωνα τους αναπαράγουν και ουσιαστικά δεν σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.
Αν έχεις 35-38 κύκλους με ουσιαστική στάθμη και όγκο είσαι μια χαρά.

Δυστυχώς στα χρήματα που σκοπεύεις να δώσεις οι επιλογές είναι λίγες. Ρίξε μια ματιά στο <<Κέντρο Μεγαφώνου>> για το 10ιντσο της Spicom. Χρειάζεται όμως γύρω στα 60 λίτρα κουτί για να δουλέψει που σημαίνει αρκετά ογκώδες.

Τα νεύρα είναι εσωτερικές ενισχύσεις που συνδέουν τις πλευρές του κουτιού.

Επιπλέον είσαι σίγουρος ότι μπορείς να φτιάξεις κάτι τέτοιο με ασφάλεια?
Γνωρίζεις πως θα πρέπει να συνδεθεί μια συσκευή με το δίκτυο του ρεύματος?

Reaction score
0

Sorry που δεν απαντησα νωριτερα αλλα ειμαι ψιλοαρρωστος.Επειδη οπως ειπες και εσυ τα τ.μ. ειναι λιγα δεν μπορω να κατεβω στις 8"?Βρηκα μια μαρκα Tang Band δεν ξερω ποσο καλη ειναι αλλα εχει 8" που κατεβαινουν αρκετα χαμηλα.Για το Spicom που ειπες στο google που κοιταξα μονο κατι full range βρηκα.Ναι ειμαι σιγουρος οτι μπορω να φτιαξω κατι τετοιο με ασφαλεια και βασικα με βοηθαει και ο αδερφος μου.Ναι το ξερω οτι μια συσκευη πρεπει να συνδεθει στο δικτυο του ρευματος.Το ξανασκεφτηκα και λεω για αρχη να φτιαξω το υπογουφερ και να βαλω κανα ετοιμο ενισχυτη ή κανεναν diy πιο μετα.

Reaction score
0
Κοιτα φιλε diyfan ..
Πλεον η κατασκευή ενος τετοιου project δεν θα μπορουσα να πω πως δεν ειναι ιδετερα προσιτή απο καθαρά αποψη οικονομική αλλα και τελικου αποτελέσματος σε σχεση με αυτο που μπορεις πλεον να βρεις στην αγορα σημερα...
Αυτο που θελω να πω ειναι οτι εαν αποφασίσεις να φτιάξεις μονος σου ενα sub , θα χρειαστεις πολυ χρονο , αρκετο χρημα και μαλλον το αποτελεσμα δεν θα σε ικανοποιήσει...
Εγω θα κοίταγα κατι ετοιμο και σχετικα φθηνό π.χ http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.580118

Aν ομως εχεις την ορεξη της διμιουργιας ενος diy τοτε να εχεις υποψιν σου οτι στα χαμηλά παντα ξεκινάμε απο το μεγάφωνο...
Απο τα χαρακτηριστικά του σχεδιάζουμε την κατάλληλη καμπίνα - κουτι ( ωστε να πετύχουμε καταρχας τον κατάλληλο συντονισμό ) και μετα παμε στα ηλεκτρονικα του μερη ( active crossover - amp )
Δεν ειναι αναγκη να φτιάξουμε εναν μεγαλο ενισχυτή ( για ενα π.χ 12inch sub , 60watts ειναι αρκετα )
Εδω ειναι μια σελιδα με αρκετα κυκλωματα που μπορει να σου φανουν χρησιμα...
http://users.otenet.gr/~athsam/index.htm
Τωρα δεν ξερω να σε βοηθησω σχετικα με τα spec του κουτιου μιας και που τα ειχα σε ενα τευχος του elektor , αλλα αμα ψαξεις στο net καπου θα βρεις τις εξισώσεις για τον σχεδιασμό του...
Καλη τυχη ....

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.341
Αν το μεγαφωνάκι των 5,5 ιντσών με τον ενισχυτή των 15 και αν watt θεωρείτε υπογούφερ τότε θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο υπογούφερ:140::140::140:

Reaction score
0
Προφανώς δεν εχεις ακούσει κατι τέτοιο να παίζει ...
Ίσως τοτε να επαναπροσδιορίσεις τον ορο...!!!

Εξάλλου πρόσεξε και αυτο...
Ο χωρος ειναι 15τμ
Οποτε αν πιστεύεις οτι ενα sub 20w εστω και 5.5 inch δεν κανει την διαφορά για την συγκεκριμένη περίπτωση , παω πασο...
Μαλλον δεν ξέρω τι εστι υπογουφερ...:122:

diyfan , η επιλογή του παραπάνω ήταν καθαρά ενδεικτική και σκοπό εχει να σου δείξει οτι σήμερα μπορείς να βρεις πολλές έτοιμες και φθηνές λύσεις ...
Οι εποχές όπου δεν βρίσκαμε τίποτα έτοιμο , η οτι βρισκόταν ήταν οικονομικά ανέφικτο έχουν φύγει ανεπιστρεπτί...
Στην αγορά σήμερα , μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα και φθηνά...
Κοιτα και αυτο ( ισως αυτο να τηρεί τα κριτήρια του υπογουφερ...:126:)

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.502275:126:

Δεν θελω να σε αποτρέψω απο την δημιουργία ενος diy ...
Εξάλλου οσο και να κοστίσει τελικά ενα diy ειναι κατα πολυ πιο πολύτιμο απο οποιοδήποτε έτοιμο αφου εχει την προσωπική σου σφραγίδα , αλλα έχοντας πολλά χρόνια εμπειρίας απο diy κατασκευές , εγω θα προτιμούσα να αγοράσω κατι έτοιμο και σχετικά φθηνό για sub...:121:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.607
Members
38.469
Νεότερο μέλος
niktasoulas