DSLR ή bridge για αρχή;

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Χαίρεται,
ένας φίλος μου με ρωτούσε σήμερα (και δεν ήξερα οπότε σκέφτηκα να απευθυνθώ εδώ).

Θα ήθελε να αγοράσει μια φωτογραφική μηχανή για να αρχίσει να εισάγεται στο χώρο της φωτογραφίας (περιεχόμενο σκηνής, σωστός φωτισμός).

Οι μηχανές που έχει δει ως τώρα είναι οι εξής


DSLR:
Cannon EOS- 1100D
479€ (me dyo fakous)
==============================
Bridge Cameras
- CCD
None
- CMOS
- Fuji FinePix HS30EXR 339€
- Sony DSC-HX200V 389€
- Cannon SX40 HS 349€



Θα ήθελε η μηχανή του.
α. Να επιτρέπει το full customization της λήψης ώστε να μπορεί να αρχίσει να μαθαίνει πως επιδρά ηκ άθε επιλογή στη φωτογραφία
β. Να μην είναι πολυ μεγάλη
γ. Ταυτόχρονα να έχει και το αυτόματο

(το β κ γ είναι σημαντικά ώστε να μπορεί και η γυναίκα του να χρησιμοποιεί τη μηχανή με μια άνεση).

Το ποσό θα ήταν καλό να μην ξεπεράσει τα 350 ευρώ. Σκεφτόμουνα λοιπόν ότι η κατηγορία που είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις του είναι μια Bridge με CMOS.

Εάν συμφωνείτε μπορείτε να προτείνετε μια μηχανή με ποιοτικά χαρακτηριστικά (καλή φωτοευαισθησία και διάκριση χρωμάτων). Ta megapixels και το zoom ας έρθουνε σε δεύτερη μοίρα.

Τέλος μπορείτε να μας παρακάμψετε σε κάποιους οδηγούς στο διαδίκτυο που κάποιος μπορεί να εκτυπώσει και να τους πάρει μαζί του στις διακοπές;

Ευχαριστώ πολύ
Α.
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;

Προφανώς αν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά η λύση είναι η DSLR. Αν τώρα το μέγεθος είναι ανασταλτικός παράγοντας τότε ή λύση είναι μία Mirrorless 4/3 (Olympus pen ή Panasonic Lumix ή Sony Nex).
 


Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;

Μια χαρά είναι για αρχή. Απλά δες αν σε βολεύει ο φακός. Ίσως ένα άλλο πακέτο με μεγαλύτερο zoom είναι προτιμότερο;
 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Re: Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;

Τι σημαίνει να με βολεύει ο φακός;
ΚΑνένα οδηγό για αρχαρίους;
 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
τελευταία ερώτηση: σ ε αυτή τη μηχανή μπορείς κάποιος να αλλάζει και φακούς; και στη πιο φθηνή της πρόταση

τι ζουμ επιτρέπει ο φακός;
 


Μηνύματα
320
Reaction score
17
Ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον! Δυο μήνες και μετά ήρθε η ωρα να αγοράσω μηχανή για μένα.
Μόλις χθες ήρθε γενναία προσφορά από συγγενή

Αρχικά θέλώ να δω εάν θα πάρω dslr, mirrorless ή compact. Να θυμίσω ότι θα ήθελα να αναβιώσω λίγο τη φάση που είχα με τη pentax μου στο λύκειο, 15 χρόνια τώρα, με το φωτομετρό της, τη ρύθμιση εστιάσης και διαφράγματος.

Φαίνεται ότι μια dslr έχει αρκετά μεγάλο μέγεθος και της συζύγου της φαίνεται μεγάλη....
Τι θα προτείναται για έυρος χρημάτων 300-450 ευρώ; Εκτμώ το μεγάλο ζουμ γιατί 10 χρόνια τωρα η ψηφιακή μου έχει 3χ....

Σας ευχαριστώ πολύ
Α.
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.873
Reaction score
34.211
πες μας καποια λογια παραπανω..

το στυλ φωτογραφιας σου, τα θεματα σου, τι ακριβως θελεις να κανεις κλπ κλπ

απ οτι καταλαβαινω εισαι σχετικα αρχαριος? αν οχι διορθωσε με κ συγγνωμη...

θα κανεις ληψη βιντεο?
 

Μηνύματα
476
Reaction score
298
Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;

Είτε θα πάρεις μεγάλο zoom και χάλια ποιότητα εικόνας σε χαμηλό φωτισμό, είτε μικρό zoom / μεγάλο μέγεθος μηχανής και καλή ποιότητα εικόνας , είτε mirrorless με μικρό zoom και καλή εικόνα αλλά περίεργη εργονομία
 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Λίγα λόγια για μένα.
Πέρασα μια εποχή, από δευτέρα γυμνασίου μέχρι και τα πρώτα χρόνια ως φοιτητής τραβόντας φωτογραφίες με μια Pentax. Το να τραβήξω τότε φωτογραφία τότε σήμαινε

1. Επιλογή στη μηχανή τα ASA του φιλμ
2. Εστίαση μέσα από το φακό
3. Επιλογή βάση και της βοήθειας του φωτόμετρου σωστων τιμών για διάφραγμα και ταχύτητας κλεισίματος κλείστρου
4. Εάν έβαζα φλας το 3 ελαφρώς άλλαζε. Η ταχύτητα κλείστρου ήταν νομίζω 30 και κάτω από συνθήκες 60.

Γύρω στη δεκαετία χρήσης όμως κουράστικα γιατί είχα ξεψιλιστεί. Θεέ μου πόσα φιλμς τύπωσα και ξεπαραδιάστηκα και γιατί οι νέες ψηφιακές δώσανε μια "προστυχία" στη φωτογραφία που με έκαναν να τα παρατήσω τελείως.

Από τότε μέχρι σήμερα το παράτησα το θέμα και δεν ξαναασχολίθηκα. Σήμερα όλα φαίνονται τελείως διαφορετικά. Που πήγε η σωστή επιλογή του φιλμ; Θυμάμαι καυγάδες για εάν τα 100ρια ή τα 400ρια φιλμ τραβάνε καλύτερα.

Σήμερα λοιπόν στο (σχεδόν) 2013 έψαχνα μια μηχανή για να θυμηθώ και να συμβιβάσω κάπως και την πραγματικότητα. Η σύζυγος θέλει σχετικά μαζεμένο σώμα και φλας ενσωματωμένο με auto mode να πατάει το κουμπί και να βγαίνει . Θέλει επίσης και κάποιο ζουμ.

Εγώ από την άλλη θα ήθελα να μπορώ να γυρίσω τη μηχανή στο φουλ χειροκίνητο και να τα επιλέξω όλα (από οπτική στόχευση μέχρι και τα "asa" της σκηνής). Δυστυχώς όμως και απογοητεύομαι πολύ δεν μπορώ πλέον να βρω αυτό που θέλω.

Τα χρήματα λόγω κρίσης είναι περιορισμένα, εάν λοιπόν πήγαινα σε mirorless για να περιορίσω τον όγκο οι διαφορετικοί φακοί που θα χρειαζόμουνα μπορεί να πήγαιναν το κόστος στο 1000 (και δεν τα έχω). Εάν πήγαινα σε λύση super-zoom δεν θα έπαιρνε την ποιότητα της φωτογραφίας που θα ήθελα.

Είμαι πολύ μπερδεμένος και υποθέτω έχω καταφέρει να μπερδέψω και εσάς . Μπορώ ίσως να συνοψίσω τι με νοιάζει

-Καλή ποιότητα εικόνας
-Ευκολία για τη γυναίκα
-Δεν με ενδιαφέρουν οι αυτοματισμοί ως προς τα φίλτρα. Το Φοτοσοπ το κάνει καλύτερα
-Ενσωματωμένο ζουμ και φλας.
-Αρχική τιμή γύρω στο 400ρικο (όχι πολύ παραπάνω όμως)

ΊΣως μια λύση θα ήτανε μια mirorless με αρχή ένα φακό που έχει και κάποιο ζουμ πάνω του.

Ουφ το βγαλα από μέσα μου
 

Μηνύματα
94
Reaction score
4
Απ: DSLR ή bridge για αρχή;

Μια συμπαθεστατη προταση ειναι η NX1000 της Samsung στα 400€

το μοναδικο μειον που εχει ειναι οτι ο 20-50 φακος του κιτ δεν εχει stabilizer
 

Μηνύματα
886
Reaction score
884
Εγώ θα πρότεινα να πάρεις μια φθηνή μεταχειρισμένη bridge superzoom μηχανή για αρχή. Θα βρεις σχετικά άνετα μια μηχανή ούτε διετίας με 100- 150 ευρώ. Δοκιμάζοντάς τη θα δεις αν σου κάνει η ποιότητα εικόνας (σε χαμηλά ISO, όπως αυτά που συνήθως τράβαγες με φιλμ είναι αρκετά καλή). Ιδίως να δώσεις βάση στα στοιχεία φορητότητας (μέγεθος, βάρος). Κυρίως κοίταξε αν σου είναι απαραίτητο το μεγάλο ζουμ και ποιά τα εστιακά μήκη του φακού που χρησιμοποιείς συνήθως (ευρυγώνιος 28 ή 24, τηλεφακός ;;;). Αφού πάρεις το χρόνο σου και βγάλεις αρκετές φωτογραφίες, τότε θα αποφασίσεις καλύτερα αν θες να κάνεις το παραπάνω βήμα. Απλά για να πάρεις την ευελιξία στο φακό μιας bridge, θα χρειαστεί να δώσεις αρκετά χρήματα σε φακούς συν την ταλαιπωρία της εναλλαγής τους.
 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Επιτρέψτε μου να το γυρίσω σε αριθμημένες ερωτήσεις.

1. Τα Asa τα παλιά λοιπόν "μετατραπήκανε" σε ISO
2. Η προτεινόμενη μηχανή ΝΧ1000 μου άρεσε. Έχει όμως επιλογή για όλα αυτόματα; Υποθέτω ότι η εστίαση δεν μπορεί να γίνεται αυτόματα, αφού κάποιος πρέπει να κουνήσει το φακό.

3. ΟΙ κομπακτ μηχανές δίνουνε το ζουμ συνήθως ως 3χ,10χ,24χ. Πως "μετατρέπω" τα χιλιοστά μιας μηχανής (π.χ 20-60μμ) σε 3χ,10χ,24χ κ.λ.π;

4. Μια λύση ίσως θα ήτανε μια κόμπακτ μηχανή σουπερ ζουμ που να μου επέτρεπε να τα κάνω όλα χειροκίνητα τελείως, ώστε να συμβιβάσω τον κόσμο μου με της συζύγου.

5. η ιδέα επίσης της μεταχειρισμένης που μου αρέσει αρκεί ο φακός να μπορούσε να κάνει το λίγο από όλα και να συμφέρει (οπτικό ζουμ και κοντινά πλάνα).

Ευχαριστώ πολύ θα επανέλθω
 

Μηνύματα
886
Reaction score
884
Αν επιλέξεις το 5, μπορεί να κατευθυνθείς σε κάτι σαν αυτό http://www.katerelos.gr/product_info.php?products_id=20328&ref=3 με 130 ευρώ, το οποίο έχει και auto και manual και φακό ισοδύναμο με 35mm (δηλ. το φορμάτ του φιλμ που χρησιμοποιούσες) 28 - 504 mm. Να σημειώσω ότι η μηχανή είναι εντελώς ενδεικτική για να δεις το στυλ και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσεις. Υπάρχουν και άλλες προτάσεις στα ίδια και λίγο παραπάνω χρήματα. Σε μεταχειρισμένες, θα βρεις και καλύτερα ίσως χαρακτηριστικά. Επίσης, λόγω του μικρού αισθητήρα που έχουν οι compact (και οι bridge) μηχανές, μη δίνεις σημασία στα mpixel. Οτιδήποτε από 10 και πάνω είναι πολύ καλό. Προσωπικά δεν θα ανέβαινα πάνω από 12.
Απάντηση στο 1: Ναι, ακριβώς όπως τα λες. Σημείωσε ότι οι περισσότερες τελευταίας γενιάς μηχανές δεν έχουν κανένα πρόβλημα ως τα 400 ASA/ISO, σε αντίθεση με τα παλιά φιλμ που είχες συνηθίσει.
Πρόχειρη απάντηση στο 3ο ερώτημα: Αν ψάξεις στα τεχνικά χαρακτηριστικά τους (ή και πάνω στο φακό συνήθως με μικρά γραμματάκια) όλοι οι κατασκευαστές αναφέρουν την πραγματική εστιακή απόσταση του φακού και την ισοδύναμη (equivalent) σε φορμάτ 35mm, η οποία και σε ενδιαφέρει. Στο παράδειγμα της φωτογραφικής του συνδέσμου που σου έστειλα, λέει ρητά στα τεχνικά χαρακτηριστικά αναλογία σε 35mm.
 

Μηνύματα
476
Reaction score
298
Απάντηση: Re: DSLR ή bridge για αρχή;

Παίρνεις μια μικρή dslr ( που δε θα ξενίσει με το μέγεθός της τη γυναίκα σου ) με τον βασικό φακό 18-55 (ώστε το μέγεθος να παραμείνει μικρό) και στο μέλλον οι φωτογραφικές σου ανάγκες θα καθορίσουν τις επόμενες αγορές σε φακούς.
 

Μηνύματα
89
Reaction score
25
Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;

καλησπέρα στην παρέα,

Εγώ θέλοντας να ασχοληθώ με το "σπορ" ξεκίνησα με bridge και την Canon SΧ40 HS σπουδαία μηχανή πολλές δυνατότητες έναν τηλεφακό πάνω για oscar βάζω και ένα ling να δείτε το zoom επί το έργο(video) και γενικά πολλές λειτουργίες video HD κτλ τι άλλο να ζητήσει κάποιος με λιγότερα από 350euro...

Επόμενο βήμα τώρα που έχω γλυκαθεί είναι μια DSLR χωρίς να βιάζομαι βέβαια με καλύπτει απόλυτα αυτή που έχω!

http://www.youtube.com/watch?v=JETW_pzve1o


 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Καλησπέρα σας.
Η σύζυγος πείσθηκε πάμε για dsrl ή για mirrorless. Για 400 ευρώ (μέγιστο) δεν είμαι βέβαιος μήπως μια mirorrless δίνει καλύτερη ποιότητα. Με τα χρήματα αυτά είτε dsrl είτε mirrorless μπορώ άραγε να έχω ένα φακό που να έχει και κάποιο ζουμ (του στυλ 5-8χ);

Ευχαριστώ
 

Μηνύματα
640
Reaction score
535
Απάντηση: DSLR ή bridge για αρχή;

Εφόσον ενδιαφέρεσαι και για μεταχειρισμένα, άνετα βρίσκεις σε αυτά λεφτά τιμιοτατη dslr με zoom φακό (μια nikon 3100 ή 5100 με έναν 18-105VR πχ)
Καλό ταξίδι, και είμαι σίγουρος ότι θα περάσεις καλά, μόλις θυμηθείς τα παλιά μέσα από μια σύγχρονη dslr...
 

Μηνύματα
320
Reaction score
17
Ευχαριστώ πολύ. Μια ακόμη ερώτηση που είχα σήμερα με ένα φίλο. Εάν κάποιος δίνει 300-350 ευρώ για μηχανή + με κάποιο φακό (αυτό που δίνει ο κατασκευαστής) δεν μπορεί να έχει ακριβώς τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με mirorrless ή dslr (σε αυτά τα χρήματα;). Έχω την εντύπωση ότι τα εισαγωγικά μοντέλα της dslr ποιοτικά δεν είναι τόσο καλά σε σχέση με τα αντίστοιχα που παίρνει κανείς σε mirorrless μοντέλο.

Ευχαριστώ
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.592
Μηνύματα
2.865.183
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top