DSP

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731
Ποσες φορες να εχουμε συζητησει για τα DSP προγραμματα που βρισκει κανεις στους σημερινους ενισχυτες και ποσο αχρηστα ειναι στην ουσια?
Θα ηθελα ομως να διαβασετε αυτη την μικρη ιστορια που βρηκα σε ενα αμερικανικο φορουμ και να μου πειτε την γνωμη σας.

"I do have 1 story about DSP modes if it might help.

Years ago I had a co-worker who was 'into' music. He put himself through college playing in bands or setting up studios/events for others. He had around 5 receivers and speakers in every room and on his back patio. I asked him what he thought about DSP modes as I was wondering if a receiver with these was better than one without. He basically said he thought they were a gimmick and that they were un-important.

The next Monday after this conversation, he came by to tell me he had changed his opinion. Over the weekend he had looked at his newest receiver and noticed that it was set to "Jazz2". He turned it off. The next day he fired up the system while puttering around the house. After a while he noticed the music sounded bad. Real bad. He went so far as to haul his speakers into the garage to test them because he was sure he had blown a driver. Then he rememberd the DSP setting. He hooked everything back up, put the mode back to "Jazz2" and suddenly the music sounded wonderful again.

He thought about it and rememberd that when he first got the new receiver he had played with the DSP settings and just left it on the setting that sounded best. A year later - he was shocked at how not using the DSP mode make his music sound bad. His best guess is that the acoustics in his living room were poor and the DSP mode seemed to compensate."

Reaction score
63
Μήπως συνήθησαν τ' αυτιά του στον ήχο??? Κι εγώ τις ταινίες τις έπαιζα στο Spectacle παλία στον Yamaha και όταν το έβγαλα, στην αρχή μου ακουγόταν κάπως. Μετά τον συνήθησα. Αλλά υποτίθεται ότι αυτός είναι επαγγελματίας..τι να πώ???

Reaction score
50
Ρε παιδιά για να καταλάβω: τα DSP δεν είναι ουσιαστικά έτοιμες ρυθμίσεις για τον AV; Αυτή ήταν η αντίληψή μου so far, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος. Αν είναι όμως έτσι, αυτό σημαίνει ότι απλά το DSP σου λύνει λίγο τα χέρια αν δεν έχεις τη διάθεση ή τη γνώση να παίξεις με τις ρυθμίσεις. Αν όμως έχεις κι απ' τα δυό (και ο ενισχυτής σου βέβαια υποστηρίζει ικανό αριθμό ρυθμίσεων) τότε ουσιαστικά μπορείς να "κατασκευάσεις" μόνος σου ό,τι DSP θέλεις και πολύ καλύτερα απ' τα έτοιμα (γιατί προφανώς ο κατασκευαστής δεν ξέρει τα γούστα σου ή τις ανάγκες του χώρου σου). Τώρα αν ένα DSP τυχαίνει και ταιριάζει γάντι με το χώρο αυτό σημαίνει ότι είσαι τυχερός που έπεσες στην περίπτωση. Δε σημαίνει όμως ότι είναι κάτι που δε θα μπορούσες να κάνεις μόνος σου. Από αυτή την άποψη λοιπόν και πάλι άχρηστα τα βρίσκω, εκτός τυχερών εξαιρέσεων.

Reaction score
63
DSP δεν είναι έτοιμες ρυθμίσεις, αλλά ένα τσίπ, που "εξομοιώνει" διάφορες ακουστικές συνθήκες, όπως σινεμά, μεγάλη αίθουσα κ.λ.π κ.λ.π

Reaction score
1
Και στους περισσότερους receivers το DSP δουλεύει πάνω σε stereo σήμα μουσικής. Δηλαδή δεν επεξαργάζεται ήχο από 5.1 AC3 η DTS.

Σπάνια το έχω χρησιμοποιήσει. Αν και όπως λέει πιο πάνω σε κάποια modes ο ήχος αλλάζει δραματικά και φαινομενικά ακούεται καλύτερα, πολλες φορές δεν είναι πρακτικό να αλλάζεις από το ένα στο άλλο.

Reaction score
7
Το μονο χρησιμο DSP ειναι το Dolby Prologic....
πχ βλεπεις μια παλια τανια με ηχο mono... Οσο και να πρεπει να την "ακουσεις" ως εχει, ειναι ευχαριστο να χρησιμοποιησεις το υπολοιπο 4.1 του συστηματος σου...

Τελευταια Μηνυματα

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.480
Members
38.703
Νεότερο μέλος
DAMBO