Fitbit Charge HR

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.692
Reaction score
83.358
maxresdefault.jpg


Μετά από συμβίωση μισού χρόνου με το Fitbit Charge HR, αποφάσισα να γράψω δύο λόγια.

Ένα tracker από επώνυμη εταιρεία του χώρου με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνεχούς μέτρησης των καρδιακών παλμών όλο το 24ωρο και ικανοποιητική διάρκεια ζωής της μπαταρίας (3-5μέρες).

* Εμφάνιση/ποιότητα κατασκευής: ...Χάλια. Ένα κομμάτι "λάστιχο" σε τετράγωνη σχεδίαση, με κούμπωμα αγκράφας και οθόνη που χαράσσεται με το παραμικρό!

* Δυνατότητες: Πολλές και αρκετά χρήσιμες. Όλες πλην των καρδιακών παλμών που ήταν ο βασικός λόγος αγοράς του. Ο οπτικός αισθητήρας μέτρησης έχει μεταβαλλόμενη ακρίβεια αναλόγως του χεριού. Τα πάντα μπορούν να την επηρεάσουν. Σχήμα καρπού, περιοχή που βρίσκονται τα κόκαλα, ροή αίματος στο συγκεκριμένο σημείο, δέρμα, τρίχες, τατουάζ, ιδρώτας.

Όταν βρισκόμαστε σε απλές καθημερινές καταστάσεις, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Η καρδιακή συχνότητα είναι κοντά στην πραγματική. Όταν όμως περάσουμε σε άσκηση η ακρίβεια πάει περίπατο. Και δεν μιλάμε για ποσοστό λάθους αλλά για λάθος μόνο.

Παραθέτω δύο διαγράμματα από ένα εικοσάλεπτο hi-intensity στο ελλειπτικό μηχάνημα. Το πρώτο είναι του Charge HR και το δεύτερο της Garmin με κλασικό αισθητήρα στήθους (chest strap) μεγάλης ακρίβειας. Στα πρώτα λεπτά το Charge HR προσπαθεί να βρει τον εαυτό του και δείχνει άλλα αντ' άλλων. Όταν τα καταφέρνει έχει ένδειξη πολύ χαμηλότερη από την πραγματική. Και αυτή με έξτρα λάθη διακυμάνσεων. Όταν μετά το εικοσάλεπτο πέφτει η ένταση, αυτό συνεχίζει να δείχνει την ίδια περίπου λάθος ένδειξη.

Κάθε επανάληψη της μέτρησης έχει διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά όλα είναι λάθος με τάση προς τα κάτω. Με αλλαγές στη θέση στο χέρι και στο σφίξιμο, μπορεί να καταφέρει κάποιος να βελτιώσει (λίγο) τα πράγματα. Δεν γίνεται όμως να ασχολείσαι περισσότερο με κάτι που δεν δουλεύει σωστά από την ίδια την άσκηση.

Fitibit Charge HR
123.png

Garmin
garmin.png


* Η εφαρμογή για υπολογιστή/smartphone είναι αρκετά καλή και συγχρονίζεται μέσω bluetooth. Έχει το βασικό πρόβλημα όλων των αντίστοιχων εφαρμογών: Πολλά στοιχεία χωρίς κανένα τρόπο πρακτικού συμπεράσματος για το μέσο χρήστη που δεν είναι αθλητής. Αν είναι αθλητής δεν θα πάρει το Charge HR.

simple.b-cssdisabled-png.hd53c63eab7cc1316845e4b4084fbc504.png



Συμπερασματικά, το Charge HR είναι χρήσιμο μόνο σε κάποιον που δεν αθλείται και έχει την περιέργεια να μάθει κάποια έξτρα στοιχεία που δίνει ένα fitness tracker.

Δεν αναφέρθηκα στις υπόλοιπες δυνατότητες του Charge HR επειδή τις συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ανταγωνιστικά προϊόντα. Μέτρηση βημάτων, απόσταση που καλύψαμε, θερμίδες, ώρες που κοιμηθήκαμε κλπ.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.934
Reaction score
20.436
Από την εμπειρία σου, το πρόβλημα που παρατήρησες στην "ανάγνωση" καρδιακών παλμών, με άλλα λόγια η ανεπάρκεια του οπτικού αισθητήρα, είναι γενικό χαρακτηριστικό όλων των παρόμοιων συσκευών ή εστιάζεται μόνο στην υλοποίηση της Fitbit;
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.692
Reaction score
83.358
Όταν βρω χρόνο θα γράψω λίγα λόγια για τους οπτικούς αισθητήρες καρδιακών παλμών. Δεν είναι όλοι ίδιοι αλλά οι περισσότεροι δεν δουλεύουν σωστά σε απαιτητική χρήση. ;)
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.934
Reaction score
20.436
Αμάν αυτή η έλλειψη χρόνου, μας έχει φάει τη ζωή!:p
 

Μηνύματα
13
Reaction score
2
Έχω κι εγώ αυτή την συσκευή περίπου το ίδιο διάστημα. Σε ορισμένα σημεία θα συμφωνήσω κι σε άλλα οχι από τις αρχικές απόψεις.

-Ποιότητα κατασκευής: δεν θα έλεγα χάλια, απλά καλή, είναι διακριτικότατο σαν συσκευή, αντέχει την καθημερινή χρήση στο μηχανουργείο που εργάζομαι, το σκύλο μου που δαγκώνει διαρκώς και γενικά δε το βγάζω από πάνω μου παρά μόνο στο μπάνιο. Αν και αντέχει στο νερό οι προδιαγραφές του λένε να αποφεύγουμε τα πολλά πολλά.

-Πολλές πληροφορίες στο application που δε μπορείς να τις αξιοποιήσεις με κάποιον άλλο τρόπο πέρα από το να κρατάς στατιστικά και να προσπαθείς να φέρεις τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινότητα σου. Αυτός είναι εξάλλου ο σκοπός του.

-Ακρίβεια heart rate. δεν έχω άλλη προς το παρόν συσκευή να το συγκρίνω αλλά όταν πάω για τρέξιμο (3 φορές την εβδομάδα) με βοηθά να βλέπω τον μέσο όρο των παλμών μου κ πιστεύω ότι δεν έχει μεγάλη απόκλιση καθαρά εμπειρικά (Αλήθεια γιατί το chest strap της δοκιμής παραπάνω πρέπει να το λαμβάνουμε σαν απόλυτα ακριβές???)

-Ακρίβεια στην μέτρηση βημάτων και στις σκάλες είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ απλά. Το έχω συγκρίνει με το garmin vivosmart το οποίο κάνει δυστυχώς πολλά σφάλματα.

-Ακρίβεια μέτρησης ύπνου (σημαντικό για όσους έχουν θέματα κλπ) είναι πάλι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ, το τσεκάρω σχεδόν καθημερινά και το διασταυρώνω με τις συνήθειες μου. Εξαιρετικό feature.

-Ξυπνητήρι δόνησης: Απλά δεν υπάρχει ποιο όμορφος τρόπος να ξυπνάς. Δεν ταράζεσαι, δε ξυπνάς τον/την σύντροφό σου. Ακόμα και για υπενθύμιση φαρμακευτικής αγωγής η οτιδήποτε είναι άριστο και διακριτικό.
Σημείωσή, καλό θα ήταν να υπάρχει και παραδοσιακό ξυπνητήρι backup γιατί μετά από ξενύχτι....

-Συνεργάζεται με android, ios KAI Windows phone.

-Μπαταρία 4-5 μέρες

-Συνεχώς βελτιώνεται με firmware updates και πλέον έχει περισσότερες ευκολίες

Στα αρνητικά:
-το bt dongle καμιά φορά δυσκολεύεται να συνεργαστεί. Με το κινητό/tablet κανένα πρόβλημα
-Με την αλλαγή ώρας θερινής/χειμερινης μου τα κάνει @$@$$ αλλά ίσως φταίει ότι το συγχρονίζω με 2 φορητες συσκευές κι 1 pc
-Αν αληθεύει η μεγάλη απόκλιση κατά την άσκηση (γιατί καθ όλη την υπόλοιπη ώρα μια χαρά μετράει) φυσικά θα το ήθελα καλύτερο.

Γενικά θεωρώ ότι είναι μια τίμια συσκευή σε καλή τιμή και ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.692
Reaction score
83.358
Φραγκίσκο, χαίρομαι που σε ικανοποιεί το Fitbit. Πολύ αναλυτική η κριτική σου. :thumbsup:

Μία έξτρα παρένθεση:

Τα σύγχρονα chest straps είναι εξαιρετικά ακριβή. Τα επώνυμα έχουν ακρίβεια +/- 2% στην ένδειξη. Έχω κάνει τεστ φορώντας ταυτόχρονα 3 straps διαφορετικών κατασκευαστών με χρήση τριών smart watches και έπαιζαν όλα σχεδόν στο ίδιο beat.

Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να χάσουν την επαφή στιγμιαία λόγω φθοράς, κρύου, κακής εφαρμογής κλπ και να "δείξουν" spikes στα γραφήματα, δηλαδή μηδενικές ή πολύ υψηλές τιμές που εύκολα γίνονται αντιληπτές και διορθώνονται αυτόματα σε αρκετά software. To Charge σε άσκηση έντασης δείχνει σταθερά λάθος ένδειξη. Η μόνη διαφορά είναι ότι ανάλογα με τον χρήστη, το λάθος είναι από μικρό έως τεράστιο. Και πάντα εμφανίζεται στους υψηλούς παλμούς.

Ο οπτικός αισθητήρας του Charge έχει μόνο πράσινο LED φως και αυτό περιορίζει αρκετά το εύρος της συμβατότητας με το δέρμα των χρηστών.

Ένα άλλο πρόβλημα που διαβάζω συχνά είναι ο αλγόριθμος που υπολογίζει τους παλμούς ηρεμίας, το λεγόμενο resting heart rate. Η ένδειξη της εφαρμογής είναι συχνά μεγαλύτερη από την πραγματική τιμή. Προσωπικά, αυτό το διάστημα που είμαι ημί-fit έχω παλμούς ηρεμίας γύρω στους 50 και η εφαρμογή μου δείχνει 58-62, ανάλογα τη μέρα.

Όλα αυτά τα παράπονα τα έχω γιατί ο κύριος λόγος που αγόρασα το Charge HR ήταν η μέτρηση των παλμών. Όλα τα άλλα τα είχα και με εφαρμογές στο κινητό. Αλλά το περίπου δεν μου λέει τίποτα. Από την εμπειρία μου στον αθλητισμό κι από το πώς αισθάνομαι μπορώ να καταλάβω τους παλμούς μου με μεγαλύτερη ακρίβεια από την προσέγγιση του Charge.
 

Μηνύματα
13
Reaction score
2
Σίγουρα αντιλαμβάνομαι οτι τα chest straps είναι πολύ ώριμα (παρότι άβολα) και μπορούν να έχουν αξιοσημείωτη ακρίβεια, απλά βλέποντας το vivosmart της garmin με τόση εμπειρία να χάνει στον απλό βηματομετρητη έχω επιφυλάξεις για οποιαδήποτε συσκευή. Φυσικά κι εγώ προτίμησα το HR από την απλή έκδοση γι αυτό τον λόγο και σίγουρα θα ήθελα κάτι απόλυτα ακριβές, αλλά θα έπρεπε να κοστίζει και πολύ ακριβότερα. Αθλουμε ερασιτεχνικά και η συσκευή αυτή παίζει απλά allaround και με παρακινεί να κάνω πολλά που πριν δεν έκανα, αυτός είναι ο σκοπός της και τον κάνει άριστα κατά την γνώμη μου. Αργότερα αν οι απαιτήσεις αυξηθούν σίγουρα θα χρειαστώ μια ακριβέστερη συσκευή για παλμούς για τις προπονήσεις!
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.692
Reaction score
83.358
Οι προηγούμενες μέρες δεν ήταν καλές για τη Fitbit. Στην CES του Las Vegas, την ώρα της παρουσίασης του Fitbit Blaze, ήρθαν τα νέα για δύο αγωγές εναντίον της. Η πρώτη ήταν ομαδική αγωγή για την ελλιπή ακρίβεια της μέτρησης παλμών μέσω του οπτικού αισθητήρα και τον πιθανό κίνδυνο της υγείας ατόμων που πρέπει να γυμνάζονται μέσα σε συγκεκριμένα όρια. Η δεύτερη αγωγή ήρθε από τη Valencell, εταιρεία που κατασκευάζει οπτικούς αισθητήρες, η οποία ισχυρίζεται ότι η Fitbit και η Apple έχουν κάνει χρήση της κατοχυρωμένης τεχνολογίας της χωρίς άδεια. Τα νέα αυτά οδήγησαν τη μετοχή της Fitbit σε πτώση 20%.

Η προσωπική μου ιστορία με τη Fitbit όμως είχε πολύ ευχάριστη κατάληξη. Μετά από σχεδόν 10 μήνες που έχω το Charge HR, άρχισε να φθείρεται εξωτερικά. Η οθόνη ήταν ήδη χάλια, αλλά σιγά-σιγά άρχισε να χαλάει το ελαστικό περίβλημα που ναι μεν δεν είχε επίδραση στη λειτουργία του band, αλλά δεν μπορώ να φοράω στο χέρι μου ταλαιπωρημένες συσκευές. Σε ένα σημείο πάνω από την οθόνη είχε ξεκολλήσει το περίβλημα. Θα μπορούσα να το κολλήσω με λίγη Super Glue, όταν είδα ότι στην μία του πλευρά είχε αποκολληθεί ένα μικρό κομματάκι, σαν να το δάγκωσε μωρό. Ό,τι κι αν έκανα το Charge έδειχνε από κοντά σαν να είχε πέσει σε σκυλοκαβγά. :D

Έγραψα ένα ευγενικό mail στο support και έστειλα μαζί και φωτογραφίες για επιβεβαίωση. Την ίδια μέρα μου απάντησαν πως λυπούνται για την ταλαιπωρία μου και αναλαμβάνουν να μου στείλουν ένα ολοκαίνουργιο μέσα σε 7 εργάσιμες μέρες! Μάλιστα με ρώτησαν αν θέλω διαφορετικό χρώμα (όταν το αγόρασα υπήρχε μόνο μαύρο) και τους είπα ότι θέλω μπλε. Αυτά έγιναν τη Δευτέρα. Χθες, Παρασκευή, ήρθε το πακέτο με το νέο Charge HR!

simple.b-cssdisabled-png.hbc61145c158c1258961c570f5fb946e5.png
 


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.934
Reaction score
20.436
Βελτιώθηκε η κατάσταση σε σύγκριση με αυτό που αντικατέστησες;
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.692
Reaction score
83.358
Βελτιώθηκε η κατάσταση σε σύγκριση με αυτό που αντικατέστησες;
Όσον αφορά στους παλμούς, απ' ό,τι έχω δει στις 2 μέρες που το φοράω είναι μία από τα ίδια. Δεν το έχω φορέσει ακόμα σε άσκηση, αλλά δεν πιστεύω να έχει αλλάξει κάτι.

Εκεί που είδα διαφορά είναι στην οθόνη, που είναι πιο φωτεινή. Επίσης, το ελαστικό υλικό κατασκευής δείχνει καλύτερο.

Έχω ήδη αποφασίσει την αγορά του vívosmart HR που είναι περισσότερο υποσχόμενο στην ακρίβεια των καρδιακών παλμών.
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.934
Reaction score
20.436
Ε, ΟΚ, εάν σε απογοητεύσει και το vivosmart HR της Garmin, θα ξέρουμε ότι είσαι απλά ένας ιδιότροπος κι ανικανοποίητος gadgetάκιας!:p:p:D
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.692
Reaction score
83.358
Ε, ΟΚ, εάν σε απογοητεύσει και το vivosmart HR της Garmin, θα ξέρουμε ότι είσαι απλά ένας ιδιότροπος κι ανικανοποίητος gadgetάκιας!:p:p:D
Η ιδιοτροπία έχει βάση. Όταν πουλάς ένα μαραφέτι τονίζοντας το βασικό του χαρακτηριστικό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ειναι ο οπτικός μετρητής παλμών, ειναι ανεπίτρεπτο να δουλεύει στο περίπου. Ειδικά όταν το προωθείς στη fitness κοινότητα που έχει συνηθίσει στην μεγάλη ακρίβεια των chest straps.

Το Garmin δεν το έχω πάρει ακόμα γιατί περιμένω τα πρώτα τεστ από αθλητές κι όχι από sites τεχνολογίας που μετράνε παλμούς στο γραφείο ή στο σπίτι - Starbucks. :)
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.934
Reaction score
20.436
Η ιδιοτροπία έχει βάση. Όταν πουλάς ένα μαραφέτι τονίζοντας το βασικό του χαρακτηριστικό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ειναι ο οπτικός μετρητής παλμών, ειναι ανεπίτρεπτο να δουλεύει στο περίπου. Ειδικά όταν το προωθείς στη fitness κοινότητα που έχει συνηθίσει στην μεγάλη ακρίβεια των chest straps.

Το Garmin δεν το έχω πάρει ακόμα γιατί περιμένω τα πρώτα τεστ από αθλητές κι όχι από sites τεχνολογίας που μετράνε παλμούς στο γραφείο ή στο σπίτι - Starbucks. :)
Ναι μωρέ, το ξέρω ότι η ιδιοτροπία έχει βάση, σε πειράζω. Καλά κάνεις κι είσαι απαιτητικός με τις συσκευές που αγοράζεις κι ενώ υπόσχονται κάποια αποτελέσματα δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στο ακέραιο - κι εγώ έτσι είμαι.
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.553
Μηνύματα
2.864.179
Members
37.929
Νεότερο μέλος
stergiosgk
Top