FLAC, APE, WV, ALAC ενιαία με cuesheet ή αυτόνομα - πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα

Reaction score
2.584
Καλημέρα.
Όντας σχετικά νέος στο χώρο των ψηφιακών αρχείων έψαξα για έναν κάπως ολοκληρωμένο οδηγό αλλά δεν βρήκα (νομίζω θα ήταν πολύ χρήσιμος).

Χρησιμοποιώ foobar και cuetools. ΄Εχω μια συλλογή από αρχεία όλων των ανωτέρω τύπων δηλ FLAC, APE, WV, ALAC. Μερικά albums είναι ενιαία με cuesheet και τα περισσότερα αυτόνομα (ξεχωριστά αρχεία).

Έχω μερικές ερωτήσεις:

1. Καταλαβαίνω ότι όλα τα ασυμπίεστα αρχεία είναι ισοδύναμα με WAV αλλά τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει το κάθε format;

2. Εφόσον ο βαθμος συμπίεσης έχει να κάνει μόνο με την χρήση πόρων του υπολογιστή για να τα παίξει, ένα FLAC με πολύ υψηλή συμπίεση είναι προτιμότερο από ένα APE με χαμηλή συμπίεση (ώστε να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος αρχείου);

3. Αν σπάσω (με το cuetools) ένα ενιαίο αρχείο σε αυτόνομα υποθέτω ότι δεν χάνω σε ποιότητα αλλά ποιός είναι ο λόγος να υπάρχουν ενιαία με cuesheet;

ika

News
Reaction score
17.404
Καλημέρα.
Όντας σχετικά νέος στο χώρο των ψηφιακών αρχείων έψαξα για έναν κάπως ολοκληρωμένο οδηγό αλλά δεν βρήκα (νομίζω θα ήταν πολύ χρήσιμος).

Χρησιμοποιώ foobar και cuetools. ΄Εχω μια συλλογή από αρχεία όλων των ανωτέρω τύπων δηλ FLAC, APE, WV, ALAC. Μερικά albums είναι ενιαία με cuesheet και τα περισσότερα αυτόνομα (ξεχωριστά αρχεία).

Έχω μερικές ερωτήσεις:

1. Καταλαβαίνω ότι όλα τα ασυμπίεστα αρχεία είναι ισοδύναμα με WAV αλλά τι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει το κάθε format;

2. Εφόσον ο βαθμος συμπίεσης έχει να κάνει μόνο με την χρήση πόρων του υπολογιστή για να τα παίξει, ένα FLAC με πολύ υψηλή συμπίεση είναι προτιμότερο από ένα APE με χαμηλή συμπίεση (ώστε να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος αρχείου);

3. Αν σπάσω (με το cuetools) ένα ενιαίο αρχείο σε αυτόνομα υποθέτω ότι δεν χάνω σε ποιότητα αλλά ποιός είναι ο λόγος να υπάρχουν ενιαία με cuesheet;
https://hydrogenaud.io/index.php/topic,10953.0.html
https://wiki.hydrogenaud.io/index.php?title=Lossless_comparison
https://lifehacker.com/5927052/what...hese-audio-formats-and-which-one-should-i-use

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.326
Ο flac πλεονεκτεί σαφώς, καθώς είναι περισσότερο διαδεδομένος, περισσότερο αναγνωρίσιμος σε stand-alone συσκευές (media players, ραδιο-usb αυτοκινήτου κλπ.).

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.326
Πέρα από την ευκολία της gapless εγγραφής κατ' ευθείαν σε CD, δεν μπορώ να σκεφθώ άλλο λόγο (υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι το cue sheet υποστηρίζεται από την εφαρμογή εγγραφής). Η απλότητα του file structure μιας lossless βιβλιοθήκης δεν αποτελεί πλεονέκτημα, δεδομένης της υπολογιστικής ισχύος που έχουμε διαθέσιμη σήμερα.

Reaction score
2.584
Πέρα από την ευκολία της gapless εγγραφής κατ' ευθείαν σε CD, δεν μπορώ να σκεφθώ άλλο λόγο (υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι το cue sheet υποστηρίζεται από την εφαρμογή εγγραφής). Η απλότητα του file structure μιας lossless βιβλιοθήκης δεν αποτελεί πλεονέκτημα, δεδομένης της υπολογιστικής ισχύος που έχουμε διαθέσιμη σήμερα.
Δηλ. ο μόνος λόγος ύπαρξης του ενιαιου αρχείου είναι η απλότητα εγγραφής σε CD, Καλά κατάλαβα; Γιατι η δεύτερη φράση σου με μπέρδεψε...

Αν κατάλαβα καλά να τα σπάσω σε αυτόνομα...
[DOUBLEPOST=1525783814][/DOUBLEPOST]
Το τελευταίο το είχα δεί.
Τελικά για το ίδιο μέγεθος αρχείου ποιο προτιμάμε?

ika

News
Reaction score
17.404
Νομίζω CUE δεν αναγνωρίζουν τα (ή κάποια) streamer, πχ Ν70Α. Συνεπώς το ενιαίο αρχείο το παίζουν αυτούσιο, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα κομμάτια.

Βάσει του COMPARISON TABLE, τα flac θα έλεγα ως πιο προτινητέα

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.326
Γιατι η δεύτερη φράση σου με μπέρδεψε...
Ενιαίο αρχείο σημαίνει λιγώτερα αρχεία μέσα στη βιβλιοθήκη, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Σήμερα έχουμε υπολογιστές πολύ ισχυρούς γι' αυτή τη δουλειά.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.326
Αν κατάλαβα καλά να τα σπάσω σε αυτόνομα...
Προσωπικά, αυτό το κάνω μόνον όταν είναι απαραίτητο, που συνήθως δεν είναι. Για παράδειγμα, αν χρειάζομαι το τάδε κομμάτι από κάποιο ενιαίο αρχείο flac, για να το κάνω mp3 και να το βάλω στο κινητό ή όπου αλλού, "βγάζω" μόνον αυτό με τον foobar (δεξί κλικ - convert, αν θυμάμαι καλά) κι αφήνω το αρχικό ενιαίο flac στην ησυχία του.

Reaction score
2.584
Ευχαριστώ. Θα προτιμήσω τα FLAC.

Αρχεία WV ή/και APE έχει νόημα να γίνουν FLAC;

Και κάτι που μου κανει εντύπωση είναι ότι σε αρχεία WAV το Foobar μπορεί και βάζει tags... Πως γίνεται αυτό;

Reaction score
2.584
...Και κάτι που μου κανει εντύπωση είναι ότι σε αρχεία WAV το Foobar μπορεί και βάζει tags... Πως γίνεται αυτό;
Ενώ σε άλλα WAV δεν μπορεί να βάλει tags...

Reaction score
2.584
Σε αρχεία APE δεν καταφέρνω να δώ tag information (π.χ. title) στο windows explored (win 7 Home premium).
Στα FLAC μπορώ...

Reaction score
238
flac. Μόνο. Αναγνωρίζεται από τους πάντες, είναι drm free, το κάνεις ότι θέλεις.

Reaction score
2.584
Ευχαριστώ.
Νομίζω ότι και όσα αρχεία έχω σε lossles (ALAC, APE. WV AIFF WAV κλπ) θα τα κάνω FLAC και μάλιστα αυτόνομα (όχι με Cuesheet). Ποιό είναι νομίζετε το καλύτερο software για το encoding σε FLAC;

Παρατήρησα ότι, εκτός από μερικά WAV το Foobar μπορεί και βάζει tags και σε αρχεία AIFF. Δέχονται tags αυτά;

ΥΓ Ελπίζω να μη γίνομαι κουραστικός, αλλά από την άλλη οι απαντήσεις σας στις ερωτήσεις μου μάλλον θα είναι χρήσιμες και σε άλλους νεοεισερχόμενους στο χώρο.

Reaction score
238
Ευχαριστώ.
Νομίζω ότι και όσα αρχεία έχω σε lossles (ALAC, APE. WV AIFF WAV κλπ) θα τα κάνω FLAC και μάλιστα αυτόνομα (όχι με Cuesheet). Ποιό είναι νομίζετε το καλύτερο software για το encoding σε FLAC;

Παρατήρησα ότι, εκτός από μερικά WAV το Foobar μπορεί και βάζει tags και σε αρχεία AIFF. Δέχονται tags αυτά;

ΥΓ Ελπίζω να μη γίνομαι κουραστικός, αλλά από την άλλη οι απαντήσεις σας στις ερωτήσεις μου μάλλον θα είναι χρήσιμες και σε άλλους νεοεισερχόμενους στο χώρο.
Εγώ χρησημοποιώ το cuetools για να τα σπάω σε μικρότερα αρχεία. Ta AIFF δέχονται tags, τα wav ανάλογα με τί τύπος είναι, είτε δέχονται tagging είτε όχι. H Microsoft έχει βγάλει μια αναεωμένη "εκδοση" wav που δέχονται tags.

Μπράβο σου πάντως που ασχολείσαι με το tagging των αρχείων σου, είναι το ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ που πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να στήσει μια αξιοπρεπή άυλη μουσική βιβλιοθήκη

Reaction score
2.584
Εγώ χρησημοποιώ το cuetools για να τα σπάω σε μικρότερα αρχεία. Ta AIFF δέχονται tags, τα wav ανάλογα με τί τύπος είναι, είτε δέχονται tagging είτε όχι. H Microsoft έχει βγάλει μια αναεωμένη "εκδοση" wav που δέχονται tags.

Μπράβο σου πάντως που ασχολείσαι με το tagging των αρχείων σου, είναι το ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ που πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να στήσει μια αξιοπρεπή άυλη μουσική βιβλιοθήκη
Καταλαβαίνω ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω και το Foobar για το σπάσιμο εκτός από τα Cuetools.
Βλέπω ότι τo Cuetools έχει 4 CODECS για το encoding σε FLAC: libFLAC, FLACCL, cuetools & flake. Ποιό χρησιμοποιείς; Και σε τι επίπεδο συμπίεσης (1-8);

Reaction score
238
Καταλαβαίνω ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω και το Foobar για το σπάσιμο εκτός από τα Cuetools.
Βλέπω ότι τo Cuetools έχει 4 CODECS για το encoding σε FLAC: libFLAC, FLACCL, cuetools & flake. Ποιό χρησιμοποιείς; Και σε τι επίπεδο συμπίεσης (1-8);
Ξέχασε το το foobar για το σπάσιμο. εγώ χρησημοποιώ libFLAC πού τείνει να καθιερωθει σαν standard. Επίπεδο συμπίεσης 4, είναι ενας καλός συμβιβασμός πιστεύω

Reaction score
2.584
Ξέχασε το το foobar για το σπάσιμο. εγώ χρησημοποιώ libFLAC πού τείνει να καθιερωθει σαν standard. Επίπεδο συμπίεσης 4, είναι ενας καλός συμβιβασμός πιστεύω
Ευχαριστώ πολύ.
Θα κάνω αυτά που με συμβούλεψες...

Reaction score
2.584
Μια ακόμα ερώτηση (επειδή θέλω να κάνω και κόπιες σε MP3):

Για μετατροπή από FLAC σε MP3 το CUETOOLS διαθέτει 4 CODECS: VBR (libmp3lame), CBR (mp3lame), VBR(lame.exe) & CBR (lame.exe) όλα με ρυθμιζόμενο επιπεδο συμπίεσης. Ποιό προτείνετε;

Επίσης διάβασα ότι σε MP3, το joint stereo (κανάλια L+R & L-R) υπερτερεί σε ποιότητα του stereo (L & R) τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει πολύ μεγάλος διαχωρισμός καναλιών στην ηχογράφηση (που είναι και το σύνηθες). Bλέπω ότι το CUETOOLS έχει τέτοια δυνατότητα. Να την χρησιμοποιήσω;

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.802
Επίσης διάβασα ότι σε MP3, το joint stereo (κανάλια L+R & L-R) υπερτερεί σε ποιότητα του stereo (L & R) τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει πολύ μεγάλος διαχωρισμός καναλιών στην ηχογράφηση (που είναι και το σύνηθες). Bλέπω ότι το CUETOOLS έχει τέτοια δυνατότητα. Να την χρησιμοποιήσω;
Την δυνατότητα αυτή, κατά βάση τη χρησιμοποιούν στο μαστερινγκ του βινυλίου, που δεν υπάρχει και πολύς χώρος για δεδομένα. Λογικό είναι να χρησιμοποιηθεί στα mp3. Άλλωστε, μικρή η διαφορά τους από το βινύλιο (υπερτερούν βέβαια τα mp3, αλλά σιγά το νέο..).

Το επίπεδο συμπίεσης μη σε απασχολεί. Ούτε επεξεργαστική ισχύς σου λείπει, ούτε ιδιαίτερο χώρο κερδίζεις. Άστο στο ντιφόλτ.

Reaction score
2.584
Το cuetools default έχει το VBR (libmp3lame) με επίπεδο συμπίεσης V5 σε joint stereo.

Στο VBR (libmp3lame) στο μεσαίο επίπεδο συμπίεσης (192 kbps) βγάζει 44100 Hz με birate 141 kbps, στο ελάχιστο επίπεδο συμπίεσης (V0) βγάζει 44100 Hz με μεγάλο bitrate (271 kbps), ενώ στο μέγιστο (V9) βγάζει 22050 Ηz και πολύ χαμηλό bit rate (73 kbps) όλα σε joint stereo.

Άν βάλω CBR (libmp3lame) στο μεσαίο επίπεδο συμπίεσης (192 kbps) βγάζει 44100 Hz, στο ελάχιστο επίπεδο συμπίεσης (320 kbps) βγάζει 44100 Hz, ενώ στο μέγιστο (96 kbps) βγάζει 32000 Ηz επίσης όλα σε joint stereo.

Νομίζω ότι πρέπει να αποφύγω sample rate κάτω από 44100 Hz... Συμπίεση ανάλογα με το που θα παίξουν τα αρχεία...

Το άλλο encoder VBR(lame.exe) & CBR (lame.exe) δεν παράγει αρχεία, μόνο cuesheets βγάζει...

Τελικά μόνο η δυνατότητα joint stereo παρέχεται... Υπάρχει τρόπος να βγάλω καθαρό stereo?

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • spylab
    TrumpoMusk

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.578
Members
38.576
Νεότερο μέλος
Eleni Sousani