Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Μια μικρή εισαγωγή…
Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το Gefen wireless for HDMI παίζει μέχρι στιγμής χωρίς αντίπαλο, απλά κάνουν λάθος. Οι προσπάθειες πολλών κατασκευαστών να υλοποιήσουν και να παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση ασύρματου HDMI (και όχι μόνο) θυμίζουν αγώνα δρόμου 100 μέτρων.

Είναι περισσότερο από εμφανές ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς ένα κόσμο με λιγότερα καλώδια. Οι περισσότεροι από εμάς ονειρευόμαστε το σαλόνι μας απαλλαγμένο από τις ατελείωτες «μακαρονάδες» καλωδίων και τους τοίχους μας ελεύθερους από δεκάδες μέτρων καναλιών που τους διατρέχουν.

Από την άλλη μεριά πάλι, αρκετοί εκφράζουν ανησυχίες για το ποιες ακριβώς είναι οι επιπτώσεις από τη λειτουργία όλων αυτών των ασύρματων δικτύων στον ανθρώπινο οργανισμό. Πάντα πίστευα ότι πρέπει να δίνουμε βάση αποκλειστικά στις γνώμες και στα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις μελέτες των ειδικών επιστημόνων σε κάθε τομέα. Τι γίνεται όμως, όταν οι γνώμες των ειδικών επιστημόνων διίστανται σε πολύ μεγάλο βαθμό; Οι περισσότεροι από εσάς θα γνωρίζετε π.χ., σε πόσο διαφορετικά συμπεράσματα έχουν καταλήξει ποικίλες μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τις επιπτώσεις από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ή ακόμα χειρότερα, για τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό που έχουν οι σταθερές κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Με όλα αυτά κατά νου, θα ήθελα απλά να εκφράσω την ευχή, η εξέλιξη της τεχνολογίας που κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, να γίνεται κάθε φορά με τον τρόπο εκείνο που θα έχει τις μίνιμουμ επιπτώσεις στον οργανισμό μας αλλά και στο περιβάλλον γενικότερα…
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Gefen wireless for HDMI και ανταγωνισμός…
Στην Αμερική τουλάχιστον, είναι διαθέσιμο περισσότερο από επτά μήνες το Acoustic Research HDP100. Δεν είναι ακριβώς ασύρματο HDMI, μια και χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες καλωδιώσεις ρεύματος του σπιτιού μας για να πετύχει την σύνδεση ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη. Στη πράξη όμως, λειτουργεί ουσιαστικά όπως και οι ασύρματες HDMI συσκευές (όσον αφορά τη συνδεσμολογία που απαιτείται), αφού και αυτές απαιτούν τροφοδοσία ρεύματος και στον πομπό αλλά και στον δέκτη. Περισσότερα για το Acoustic Research HDP100 μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

http://reviews.cnet.com/networking-...-hdmi/4505-3243_7-33408746.html?tag=mncol;txt

Οι σοβαρότεροι αντίπαλοι του Gefen wireless for HDMI (αλλά και όλων των προτάσεων της Gefen γενικότερα) όσον αφορά τις καθαρόαιμες συσκευές ασύρματου HDMI στην αμερικάνικη αγορά, είναι τουλάχιστον δύο μέχρι στιγμής: το FlyWire της Belkin και το DMX-WL1 της Sony.

Αν δεν κάνω κάποιο λάθος, το FlyWire της Belkin ήταν το πρώτο προϊόν ασύρματου HDMI που έκανε επιτυχημένη επίδειξη σε ασύρματη μεταφορά σήματος υψηλής ευκρίνειας στην CES τον Γενάρη του 2008, κέρδισε μάλιστα για αυτό το λόγο το αντίστοιχο βραβείο της έκθεσης. Παρόλο όμως που έχουν περάσει δεκαεπτά ολόκληροι μήνες από τότε, και παρόλο που έχει κάμποσες φορές ανακοινωθεί η κυκλοφορία του, το FlyWire δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια των καταναλωτών! Περισσότερα για το FlyWire της Belkin μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

http://reviews.cnet.com/video-playe...ywire/4505-6463_7-33143268.html?tag=mncol;txt

Σε πλήρη αντίθεση με το FlyWire, το DMX-WL1 της Sony έχει τεθεί κανονικά σε κυκλοφορία εδώ και πολλούς μήνες στην Αμερική, ενώ δυστυχώς δεν γνωρίζω αν μπορεί να το βρει κάποιος στην Ευρώπη, π.χ., η αναζήτηση στο skroutz.gr δίνει μηδέν αποτελέσματα. Το DMX-WL1 έχει κάποια αναμφισβήτητα σημεία υπεροχής, τόσο απέναντι στην αμερικάνικη έκδοση ασύρματου HDMI της Gefen, πολύ περισσότερο δε απέναντι στο Gefen wireless for HDMI στην ευρωπαϊκή του έκδοση που δοκιμάζουμε εμείς. Η υπεροχή του DMX-WL1 της Sony εστιάζεται κυρίως στον εξοπλισμό: διαθέτει τέσσερις(!) εισόδους HDMI και μία component, αλλά πάνω από όλα διαθέτει πλήρη τηλεχειρισμό, που δυστυχώς λείπει από όλες τις εκδόσεις της Gefen μέχρι στιγμής. Περισσότερα για το DMX-WL1 της Sony μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

http://reviews.cnet.com/audio-video...avia/4505-14101_7-33408561.html?tag=mncol;txt
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Το Wireless for HDMI της Gefen…
Κι ερχόμαστε τώρα στις προτάσεις ασύρματου HDMI της Gefen. Η ονομασία που έχει κατοχυρωθεί από την Gefen είναι Wireless for HDMI. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, υπάρχουν ανταγωνιστικές προτάσεις στην αγορά, που μάλιστα φαίνεται ότι υπερέχουν σε κάποια σημεία. Παρόλα αυτά, η Gefen κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα, όσον αφορά το γεγονός ότι είναι η πρώτη εταιρεία που κατάφερε να δώσει στο ευρύ κοινό ένα προϊόν ικανό για ασύρματη σύνδεση HDMI στο φορμά 1080p! :126: Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η ανταγωνιστική πρόταση από το DMX-WL1 της Sony έχει σαν μέγιστη ανάλυση τα 1080i.

Προηγήθηκε η κυκλοφορία της αμερικάνικης έκδοσης μερικούς μήνες νωρίτερα. Όπως μπορείτε να δείτε εδώ,

http://reviews.cnet.com/audio-video...less/4505-14101_7-32365996.html?tag=mncol;txt

η αμερικάνικη έκδοση είναι εντελώς διαφορετική από την ευρωπαϊκή, τόσο κατασκευαστικά (φινίρισμα και ποιότητα κατασκευής), όσο και από άποψης εξοπλισμού. Όσον αφορά το φινίρισμα και την ποιότητα κατασκευής, η αμερικάνικη έκδοση υπερέχει ξεκάθαρα, με διαφορές τόσο μεγάλες που είναι σχεδόν αδύνατον να περάσουν απαρατήρητες. Η κατασκευή στην αμερικάνικη έκδοση δείχνει απόλυτα στιβαρή και εμπνέει εμπιστοσύνη, σε αντίθεση με τα μέτριας ποιότητας πλαστικά καλύμματα στον πομπό και δέκτη της ευρωπαϊκής έκδοσης. Από την άλλη μεριά πάλι, οι εξωτερικές κεραίες στις συσκευές της αμερικάνικης έκδοσης, έχουν… απλά εξαφανιστεί στην ευρωπαϊκή έκδοση. :126:


Η αμερικάνικη έκδοση του ασύρματου HDMI της Gefen υπερέχει ξεκάθαρα και σε ότι αφορά τον παρεχόμενο εξοπλισμό: περιλαμβάνει δύο εισόδους HDMI και μία component, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή έκδοση που περιλαμβάνει απλά μία είσοδο HDMI και τίποτε άλλο. Υπάρχει όμως ένα σημείο στα τεχνικά χαρακτηριστικά, που κάνει όλους εμάς τους ευρωπαίους καταναλωτές να χαμογελάμε με ικανοποίηση: σύμφωνα με αυτά που ανακοινώνει η Gefen, η ευρωπαϊκή έκδοση του wireless for HDMI υπερέχει, και μάλιστα με μεγάλες διαφορές, από όλο τον ανταγωνισμό στην εμβέλεια μέσα στην οποία μπορεί να πετύχει την ασύρματη σύνδεση! Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Μέγιστη εμβέλεια (με οπτική επαφή πομπού/δέκτη)
Sony DMX-WL1: 65 πόδια (περίπου 20 μέτρα)
Gefen Wireless for HDMI (αμερικάνικη έκδοση): 30 πόδια (περίπου 10 μέτρα)
Gefen Wireless for HDMI (ευρωπαϊκή έκδοση): 100 πόδια (περίπου 30 μέτρα)
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Το ηχητικό κομμάτι του Gefen wireless for HDMI
Το Gefen εκτός από εικόνα, μεταφέρει ασύρματα και τον ήχο. Τα ηχητικά φορμά που υποστηρίζει είναι πολλαπλά, παρακάτω σας τα αναφέρω όπως ακριβώς αναφέρονται στη συσκευασία και στο συνοδευτικό εγχειρίδιο:

• Υποστήριξη πολυκάναλου συμπιεσμένου 5.1 ήχου
• Υποστήριξη LPCM με τη χρήση των αναλογικών εξόδων του δέκτη, στα 32, 44.1 και 48 KHz.
• Υποστήριξη PCM μέσω της HDMI ασύρματης σύνδεσης στα 32, 44.1 και 48 KHz.
• Υποστήριξη Dolby 5.1 πολυκάναλου ήχου μέσω της HDMI ασύρματης σύνδεσης.

Τα νέα ηχητικά φορμά Dolby TrueHD και DTS Master Audio δεν υποστηρίζονται από το Gefen wireless for HDMI μια και η HDMI είσοδος-έξοδος που διαθέτει είναι 1.2a. Στο review του cnet.com για την αμερικάνικη έκδοση του Wireless for HDMI της Gefen, αναφέρεται ότι οι συσκευές είχαν κάποια προβλήματα στο ηχητικό κομμάτι, μια και δεν μπορούσαν π.χ., να μεταφέρουν Dolby 5.1 ήχο μέσω της ασύρματης HDMI σύνδεσης.

Δεν ασχολήθηκα καθόλου με το ηχητικό κομμάτι του Gefen, μια και εξ αρχής δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Όπως και δεν συνέδεσα καθόλου το Gefen σε μια τηλεόραση LCD ή πλάσμα. Ασχολήθηκα αποκλειστικά με την συνεργασία του Gefen σε ένα setup με προβολέα. Πάμε λοιπόν…
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Έρωτας με την πρώτη ματιά…
Σας ανεβάζω ξανά τις φωτό με την αρχική συσκευασία του Gefen tv, για να έχουμε όλο το υλικό συγκεντρωμένο σε ένα θέμα.

Η εξωτερική αρχική συσκευασία. Αρκετά προσεγμένη θα έλεγα…








Και η πίσω όψη της συσκευασίας…









Η Gefen έχει φαρδύ πλατύ το λογότυπο 1080p στη συσκευασία, μια και πρόκειται για το πρώτο εμπορικό προϊόν που υποστηρίζει αυτή την ανάλυση σε ασύρματη μετάδοση HDMI…









Η πρώτη ματιά στο εσωτερικό της κούτας…









Όλο αυτό το κομμάτι τραβιέται από την εξωτερική χάρτινη θήκη. Τα πάντα είναι πολύ προσεκτικά συσκευασμένα. Στα δύο λευκά κουτιά στα αριστερά της θήκης, βρίσκονται τα δύο τροφοδοτικά για τον πομπό και τον δέκτη. Στο επάνω μέρος διακρίνεται ο δέκτης και το ένα και μοναδικό καλώδιο HDMI με επίχρυσους αποδέκτες, που περιλαμβάνεται στη συσκευασία…


 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Εγκατάσταση…
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε μόλις βγάλετε τα προϊόντα από τις συσκευασίες, είναι ετοιμάσετε τα δύο τροφοδοτικά για τον πομπό και τον δέκτη. Είναι πανομοιότυπα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο τόσο στον πομπό όσο και στον δέκτη.

Εδώ βλέπετε το συνολικό περιεχόμενο του κουτιού του τροφοδοτικού που είναι πανομοιότυπο και στα δύo. Πιέζετε τον διακόπτη στο τροφοδοτικό προς τα κάτω και αφαιρείτε ένα μικρό προστατευτικό κάλυμμα.







Τοποθετείτε τον σωστό αντάπτορα και είστε έτοιμοι. Και τα δύο τροφοδοτικά φαίνονται καλοκατασκευασμένα και εμπνέουν εμπιστοσύνη, αν και οι μετασχηματιστές ζεσταίνονται πολύ κατά την χρήση. Δεν ψήνονται φυσικά, αλλά ζεσταίνονται περισσότερο από άλλους μετασχηματιστές που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς σε άλλες συσκευές…


 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Τα πάντα πρέπει να στηρίζονται σε… σωστές βάσεις
Στη συσκευασία περιέχονται δύο ειδικές βάσεις, που κρατάνε σε όρθια θέση τόσο τον πομπό όσο και τον δέκτη. Η Gefen συνιστά στο manual να τοποθετείται τόσο ο πομπός όσο και ο δέκτης σε όρθια θέση στις θήκες τους για καλύτερη μετάδοση του σήματος, λόγω του τρόπου που μεταδίδονται οι ραδιοσυχνότητες…









Οι βάσεις είναι από πλαστικό, αλλά προσεκτικά σχεδιασμένες και ιδιαίτερα ανθεκτικές. Το φινίρισμά τους είναι αρκετά προσεγμένο και η ποιότητα της βαφής πολύ καλή. Εμπνέουν απόλυτη εμπιστοσύνη ότι ο πομπός και ο δέκτης που θα κουμπώσουν στο εσωτερικό τους, δεν κινδυνεύουν να αναποδογυρίσουν ή να φύγουν από τις βάσεις. Θα πρέπει να χτυπήσετε με πολλή δύναμη κατά λάθος τον πομπό ή τον δέκτη που έχει τοποθετηθεί στη βάση, για να καταφέρετε να τον ρίξετε στο πλευρό του…









Τα τέσσερα μικρά ελαστικά ποδαράκια-βεντούζες στο κάτω μέρος κάθε βάσης βεντουζάρουν τέλεια σε οποιοδήποτε υλικό και αν τις τοποθετήσετε, ενώ δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προξενήσουν οποιαδήποτε φθορά στην επιφάνεια που θα τις βάλετε… :126:











Αν παρόλα αυτά είστε ιδιαίτερα ψείρας, στη συσκευασία περιλαμβάνονται και τρία κομμάτια από κάποιο συνθετικό υλικό που θυμίζει κάπως τσόχα, κομμένα στο σχήμα των βάσεων, πάνω στα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε τις βάσεις. Με αυτόν τον τρόπο όμως, θα χάσετε το τέλειο βεντουζάρισμα που προσφέρουν τα ελαστικά ποδαράκια των βάσεων…


 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Τοποθέτηση των συσκευών στις βάσεις τους...

Τόσο ο πομπός όσο και ο δέκτης, φέρουν δύο ίδιες ενδεικτικές λυχνίες, μία πράσινη για την τροφοδοσία (power) και μία μπλε που αφορά την σύνδεση του πομπού με τον δέκτη (link). Οι συσκευές τοποθετούνται στις βάσεις συρταρωτά, πάντα με τις ενδεικτικές λυχνίες τοποθετημένες στην ίδια μεριά με το μπροστινό μέρος των βάσεων, που φέρει το λογότυπο της Gefen, όπως ακριβώς βλέπετε τη φωτό.













Πιέζετε ελαφρά τις συσκευές μέχρι που να κουμπώσουν στις βάσεις. Θα σας το συνιστούσα μόνο αν είστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί να τις αφαιρέσετε μελλοντικά από τις βάσεις, γιατί μάλλον θα δυσκολευτείτε πολύ να τις “ξεκουμπώσετε” από τις βάσεις! Εδώ βλέπετε τον πομπό τοποθετημένο μεν στη βάση, αλλά μόλις ένα κλικ πριν κουμπώσει με τη βάση. Κι έτσι είναι μια χαρά σφηνωμένος και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει από τη βάση…











Η πίσω όψη του πομπού (Sender). Περιλαμβάνει μόνο την είσοδο HDMI και την τροφοδοσία.


 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Αληθεια, μήπως θα θέλατε να μάθετε περισσότερα; :118: :137:

Συνεχίζεται... (τις μεταμεσονύχτιες ώρες ή αύριο πρωί)... :114:
 

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Μηνύματα
77.606
Reaction score
94.500
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Μπράβο δουλειά!!!:111:

 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Ετσι οπως πας βλεπω να μην πηγαινει στα περιοδικα.
Τι θα μεινει να γραψουν?:121:
Και εχεις πολυ ακομα να γραψεις ειπες?:111:
 

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Μηνύματα
77.606
Reaction score
94.500
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

τις μεταμεσονύχτιες ώρες ή αύριο πρωί
Καλά πότε κοιμάται αυτό το παιδί;

Μην πείτε τώρα μέχρι να γράψει,

γιατί τώρα τα γράφει στο σημειωματάριο!:138:
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Ετσι οπως πας βλεπω να μην πηγαινει στα περιοδικα.
Τι θα μεινει να γραψουν?:121:
Και εχεις πολυ ακομα να γραψεις ειπες?:111:

Ούτε καν έχω ξεκινήσει ακόμα Σκαφάτε, είμαι ακόμα στο ζέσταμα που κάνουν οι παίκτες πριν μπουν στο γήπεδο!... :137:
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Η πηγή μας…
Αρχικά δοκίμασα το Gefen wireless for HDMI με πηγή το MonCaso 301, το δεύτερο HTPC μου που βρίσκεται εγκατεστημένο στην κρεβατοκάμαρα. Το κακό με το Gefen και πηγή ένα HTPC, είναι ότι… δεν βλέπεις απολύτως τίποτα μέχρι να μπουτάρει το λειτουργικό. Π.χ., τα 1024x768 που είναι μία συνηθισμένη ανάλυση σε πολλά pc μέχρι να μπουτάρουν, δεν υποστηρίζονται από το Gefen. Επίσης, επειδή θα χρειαζόταν να κάνω πολλές δοκιμές για την εμβέλεια, γρήγορα αποφάσισα να εγκαταλείψω το HTPC σαν πηγή και στράφηκα στο Toshiba E1. Πανάλαφρο σε σχέση με το MonCaso, θα μπορούσα να το μεταφέρω πανεύκολα μαζί με τον πομπό σε ένα μικρό τραπεζάκι.

Όπως μπορείτε να δείτε στη φωτό, ο πομπός (αριστερά) και ο δέκτης (δεξιά) είναι πανομοιότυποι στις εξωτερικές διαστάσεις τους, το ίδιο είναι και οι βάσεις τους…











Το μοναδικό στοιχείο που διαφοροποιεί τον πομπό (αριστερά) από τον δέκτη (δεξιά), είναι οι δύο αναλογικές έξοδοι ήχου του δέκτη…











Και μία λήψη από επάνω. Οι αυλακώσεις που διατρέχουν όλο το σώμα των δύο συσκευών, έχουν τις αντίστοιχές τους εσωτερικά στις δύο βάσεις, εξασφαλίζοντας το τέλειο κούμπωμα…


 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Οι προβολείς μας…
Πρώτο… πειραματόζωο του Gefen wireless for HDMI, έγινε φυσικά ο BenQ 8700 που έχω εγκατεστημένο στη κρεβατοκάμαρα. Το τι τράβηξε ο κακομοίρης δεν λέγεται, αν είχε χέρια ή θα με μούντζωνε ή θα με έπνιγε χωρίς δισταγμό! :137:


Ήθελα φυσικά να “προσομοιώσω” στον μέγιστο βαθμό τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες θα οδηγούσε το Gefen wireless for HDMI έναν προβολέα σε μία τυπική εγκατάσταση σπιτιού. Ποιες είναι λοιπόν οι “τυπικές συνθήκες” σε μία εγκατάσταση προβολέα; Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο προβολέας βρίσκεται τοποθετημένος στο ταβάνι γυρισμένος ανάποδα. Επίσης, τις περισσότερες φορές, ο προβολέας είναι τοποθετημένος μακριά από τους κάθετους τοίχους στους οποίους θα μπορούσατε να βάλετε ένα μικρό ραφάκι για να τοποθετηθεί σε αυτό ο δέκτης του Gefen. Ποια είναι λοιπόν τα πιθανά σενάρια;

Πρώτο σενάριο: Αν είστε τυχεροί και χρησιμοποιείτε βραχίονα επιμήκυνσης της βάσης όπως εγώ στον BenQ 8700, μπορείτε μια χαρά να τοποθετήσετε τον δέκτη του Gefen wireless for HDMI στην κοιλιά του προβολέα. Ο βραχίονας επιμήκυνσης της βάσης της Vogels που έχω εγώ, έχει μήκος τριάντα εκατοστά. Όπως βλέπετε στη φωτό, μου επέτρεψε με άνεση να τοποθετήσω τον δέκτη με τη βάση του στη κοιλιά του προβολέα. Αν υπάρχουν εξαρτήματα που εξέχουν στην κοιλιά του προβολέα όπως βραχίονες, βίδες κτλ., μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψης για να σταθεροποιήσετε τη βάση του δέκτη του Gefen.













Και πάλι τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι απρόβλεπτα και μπορεί να υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες. Στη δική μου περίπτωση π.χ., ακόμα και το πολύ μικρό βάρος του δέκτη μαζί με τη βάση του, συν το βάρος από το καλώδιο της μπαλαντέζας που αναγκαστικά χρησιμοποίησα για να τροφοδοτήσω τον δέκτη, ήταν αρκετό για να κάνει τον BenQ να γέρνει ελαφρά προς τα δεξιά. Αν κοιτάξετε προσεκτικά τη φωτό, μπορείτε να το παρατηρήσετε. Επίσης, ο BenQ έγερνε ελαφρά και προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να μου βγάζει περίπου δέκα εκατοστά την εικόνα εκτός οθόνης. Να ξεκαθαρίσω όμως ότι αυτό το πρόβλημα μου προέκυψε, επειδή το κεντρικό παξιμάδι στη δική μου βάση της Vogels δεν είναι όσο σφιγμένο χρειάζεται. Αν το παξιμάδι αυτό ήταν αρκετά σφιγμένο, δεν θα υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα.















Δεύτερο σενάριο: Δεν χρησιμοποιείτε βραχίονα επιμήκυνσης της βάσης, όπως είναι και το συνηθέστερο, αλλά έχετε τον προβολέα ταβανωμένο σε πολύ κοντή βάση. Και πάλι πιστεύω, ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν θα έχετε πρόβλημα. Οι περισσότερες κοντές βάσης τοποθέτησης των προβολέων στο ταβάνι, παρέχουν έναν αέρα απόστασης περίπου δέκα εκατοστών της κοιλιάς του προβολέα από το ταβάνι. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, θα αφαιρέσετε τον δέκτη από τη βάση του και θα τον τοποθετήσετε οριζοντιωμένο (ξαπλωμένο) στην κοιλιά του προβολέα. Τα τρία περίπου εκατοστά ύψους που έχει ο δέκτης οριζοντιωμένος καθώς και οι μικρές συνολικά διαστάσεις του, λογικά δεν θα σας δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα. Θα χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψης για να σταθεροποιήσετε τον δέκτη και θα είσαστε ταμάμ! Βέβαια, όπως αναφέρει και η Gefen στο manual, πιθανότατα θα έχετε κάποιες απώλειες στην εμβέλεια του Gefen wireless for HDMI με αυτόν τον τρόπο τοποθέτησης.













Τρίτο σενάριο: Ο προβολέας βρίσκεται τοποθετημένος στο ταβάνι, αλλά πολύ κοντά σε κάποιον κάθετο τοίχο. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να τοποθετήσετε ένα πολύ μικρό ραφάκι στον κάθετο τοίχο, για να βάλετε εκεί τον δέκτη του Gefen.

Το θέμα της τροφοδοσίας του δέκτη…
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το Gefen wireless for HDMI απευθύνεται σε νέες εγκαταστάσεις προβολέων. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να λάβετε εξαρχής υπόψη το θέμα της τροφοδοσίας του δέκτη. Στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μας, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προβλέψει μονάχα την τροφοδοσία του προβολέα και τίποτε άλλο.
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Ο γρίφος της εμβέλειας…
Σύμφωνα με την Gefen, η ονομαστική εμβέλεια του Gefen wireless for HDMI είναι 100 πόδια (περίπου τριάντα μέτρα) όταν υπάρχει οπτική επαφή ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη και δεν παρεμβάλλονται εμπόδια. Έκανα πολλές δοκιμές για να τεστάρω την μέγιστη εμβέλεια του Gefen, πάντα όμως με πηγή το Toshiba E1. Και παρόλο που είχα την αίσθηση ότι είχα δει ότι ήταν να δω και είχα καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα, κάποιες δοκιμές που κάναμε σήμερα στην PSA, με άφησαν κυριολεκτικά με το στόμα ανοικτό και να αναρωτιέμαι: μήπως είμαι ελέφαντας και δεν το έχω καταλάβει;! :137:

Φαίνεται λοιπόν πολύ πιθανό, ότι και η πηγή αλλά και το μέσο απεικόνισης (μοντέλο προβολέα αλλά και τεχνολογία κατασκευής κτλ.), ενδέχεται να επηρεάζουν, σε κάποιον βαθμό τουλάχιστον, την ποιότητα της σύνδεσης του Gefen wireless for HDMI. Παρακάτω θα σας αναφέρω τις δοκιμές εμβέλειας που έγιναν στον BenQ 8700 αλλά και στον Sharp 21000, αλλά θα σας παρακαλούσα να μην λάβετε αυτά τα συμπεράσματα σαν οριστικά, μέχρι να έχουμε πληρέστερη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει με το Gefen wireless for HDMI.

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν μέσα στην κρεβατοκάμαρα στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο BenQ 8700. Ο δέκτης ήταν τοποθετημένος στην κοιλιά του BenQ, ενώ ο πομπός πάνω στο Toshiba E1 σε χαμηλό τραπεζάκι. Η απόσταση ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη ήταν περίπου τρία μέτρα, με καθαρή οπτική επαφή μεταξύ τους. Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα, ήταν η σχετική καθυστέρηση στο να γίνει η σύνδεση ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη. Χρειαζόντουσαν ανάμεσα στα δύο με τρία λεπτά από την στιγμή που άναβε ο BenQ και άρχιζε να ψάχνει για σήμα στην είσοδό του, μέχρι τη στιγμή που πρωτοαντίκριζα εικόνα στην οθόνη μου.

Αλλά δεν ήταν μόνο η καθυστέρηση. Χρειαζόντουσαν περίπου άλλα δύο με τρία λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς η σύνδεση, διάστημα κατά το οποίο υπήρχαν μικρά, αστραπιαία πιξελιάσματα σε μικρά όμως κομμάτια στην οθόνη. Μόλις όμως περνούσαν αυτά τα πέντε περίπου λεπτά, κάθε πρόβλημα φαινόταν να εξαφανίζεται οριστικά, έπαιξα και μισή και μία ώρα συνεχόμενη, χωρίς να παρατηρήσω το παραμικρό πρόβλημα. Όλα αυτά σε σύνδεση 720p/60Hz.

Ωραία σκέφτηκα, χαζεύοντας τον πομπό, κλειδώνεις στα τρία μέτρα απόσταση, αλλά αυτό ήταν μάλλον αναμενόμενο. Στη συσκευασία του Gefen wireless for HDMI, αναφέρεται ότι έχει την ικανότητα να διαπερνά ολόκληρους τοίχους! :111: Πήρα λοιπόν το τραπεζάκι με το Toshiba και τον πομπό και τα μετέφερα στο διπλανό δωμάτιο, όπου βρίσκεται και το γραφείο μου. Η απόσταση που χώριζε πλέον τον πομπό και τον δέκτη ήταν περίπου εφτά μέτρα στην ευθεία, μόνο που παρεμβαλλόταν και ένας ολόκληρος τοίχος. Προσπάθησα να πετύχω σύνδεση χωρίς να τα καταφέρω, ο BenQ έμενε στη γνωστή πράσινη οθόνη, αναζητώντας σήμα στην είσοδό του.

Επόμενη δοκιμή εμβέλειας ήταν να πάρω το τραπεζάκι με το Toshiba E1 και τον πομπό και να τα μεταφέρω στον μακρύ στενό διάδρομο του σπιτιού μου, μήκους περίπου έξι μέτρων που καταλήγει στην κρεβατοκάμαρα στην οποία βρισκόταν ο BenQ με τον δέκτη. Τοποθέτησα το τραπεζάκι στην αρχή του διαδρόμου, σημείο στο οποίο ο πομπός απείχε περίπου δέκα μέτρα απόσταση από τον δέκτη. Πάλι αποτυχία, δεν μπορούσα να πετύχω σύνδεση, και ο ο BenQ συνέχιζε να δείχνει πράσινη οθόνη.

Επόμενο σημείο ήταν να μεταφέρω το τραπεζάκι στη μέση του διαδρόμου. Απόσταση πομπού/δέκτη γύρω στα εφτά μέτρα και χωρίς οπτική επαφή μεταξύ τους, απλά το γεγονός ότι η πόρτα της κρεβατοκάμαρας ήταν ανοιχτή. Σε αυτό το σημείο τα πράγματα άλλαξαν, μια και πλέον ο BenQ έφυγε από την πράσινη οθόνη, γέμισε όλη την οθόνη με θόρυβο χωρίς εικόνα και έδειχνε στο info ότι “βλέπει” σήμα ανάλυσης 1366x765/60Hz!

Σκέφτηκα ότι μάλλον είχα πετύχει περίπου το οριακό σημείο στο οποίο δεν μπορούσε στο τσακ να επιτευχθεί η σύνδεση. Έτσι, πλησίασα ακόμα ένα μέτρο το τραπεζάκι, και βουαλά, αμέσως έγινε η σύνδεση και ήρθε η εικόνα στον BenQ. Στο σημείο εκείνο η απόσταση πομπού-δέκτη ήταν περίπου έξι μέτρα, αλλά προσέξτε ότι δεν υπήρχε οπτική επαφή μεταξύ τους στην ευθεία, απλά η πόρτα της κρεβατοκάμαρας ήταν ανοιχτή.

Τότε σκέφτηκα ότι μάλλον οι υποσχέσεις της Gefen για δήθεν “διατρήσεις τοίχων” μέσω του ασύρματου HDMI της, επιτυγχάνονται μόνο στα όνειρα θερινής νυκτός των μηχανικών της. :116: Ταυτόχρονα όμως μου ήρθε μια ιδέα, το να κλείσω δηλαδή την πόρτα της κρεβατοκάμαρας, παρεμβάλλοντας έτσι ένα σοβαρότατο εμπόδιο ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη. Εντάξει, μπορεί να μην είναι τοίχος μεν, δεν παύει όμως να είναι μια βαριά και αρκετά παχιά πόρτα κατασκευής 30+ χρόνων. Κλείνω λοιπόν την πόρτα της κρεβατοκάμαρας και προς μεγάλη μου έκπληξη, η σύνδεση συνέχιζε ατάραχη, το Van Helsing σε HD-DVD συνέχιζε να παίζει κανονικά!

Ανοίγω την πόρτα, καμία διαφορά. Την ξανακλείνω, το ίδιο. Ανοιγόκλεισα την πόρτα πολλές φορές, από πολύ σιγά έως πολύ γρήγορα, αλλά δεν υπήρχε απολύτως κανένας επηρεασμός στη σύνδεση, το παραμικρό πιξέλιασμα στην εικόνα. Οπότε φίλοι μου, μπορεί να μην κατάφερα να πετύχω μια καθαρή “διάτρηση τοίχου” με το Gefen, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το μαραφέτι διαπερνά με μεγάλη άνεση πόρτες από κρεβατοκάμαρες!!! :137:


Για να έχετε μια καθαρή εικόνα του σημείου στο οποίο έγινε αυτό, δείτε την φωτό. Στο βάθος διακρίνεται η κρεβατοκάμαρα στην οποία είναι τοποθετημένος ο BenQ. Το σημείο στον διάδρομο στο οποίο ήταν τοποθετημένο το τραπεζάκι, είναι το σημείο που σας έχω κυκλώσει. Στην φωτό η πόρτα της κρεβατοκάμαρας είναι ανοιχτή και όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπήρχε οπτική επαφή ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη.













Οι δοκιμές στον BenQ συνεχίστηκαν και σε σύνδεση 1080i/60Hz, στην οποία δεν φάνηκε να αλλάζει κάτι, ίσχυσαν τα ίδια με την σύνδεση 720p/60Hz. Να σας διευκρινίσω επίσης, ότι η σύνδεση μέσα στην κρεβατοκάμαρα στα τρία μέτρα απόσταση ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη, δεν επηρεαζόταν στην κυριολεξία από τίποτα. Βρε τι κι αν στεκόμουν μπροστά στον πομπό, τι κι αν σκέπασα με πετσέτες τόσο τον πομπό όσο και τον δέκτη, η σύνδεση παρέμενε απλά αδιάφορη και σταθερότατη.
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Στον Sharp 21000…
Επόμενο θύμα πειραματισμών την άλλη μέρα του Gefen wireless for HDMI, ήταν φυσικά ο Sharp 21000 στο σαλόνι. Ο δέκτης τοποθετήθηκε στο ικρίωμα, αλλά αποφάσισα να κάνω δύσκολη την ζωή του, θάβοντάς τον κυριολεκτικά δίπλα στο HTPC και πίσω από τον Bluetooth δέκτη του ποντικιού, όπως ακριβώς μπορείτε να δείτε στη φωτό…













Ο πομπός τοποθετήθηκε ακριβώς απέναντι στο ρακ με τα μηχανήματα, σε απόσταση πεντέμισι μέτρων και με καθαρό οπτικό πεδίο μπροστά του.











Κατά έναν περίεργο τρόπο, και ενώ αυτές οι συνθήκες έμοιαζαν ευκολότερες για την ασύρματη σύνδεση, τα πράγματα χειροτέρεψαν ελαφρά. Ο χρόνος αναμονής ο ίδιος, περίπου δύο με τρία λεπτά μέχρι να γίνει η σύνδεση. Αρχικά έγινε στα 720p/60Hz. Μόλις όμως επιχείρησα να αλλάξω σε 1080i, η σύνδεση χάθηκε. Ξαναγύρισα στα 720p και αμέσως ξαναήρθε η εικόνα. Ξανά δοκιμή στα 1080i, ξανά τζίφος, η εικόνα χανόταν. Σταμάτησα τις δοκιμές και χάζευα πατερνάκια στα 720p για κανένα δεκάλεπτο. Ξαναδοκιμάζω στα 1080i, και αυτή τη φορά η εικόνα ήρθε αμέσως χωρίς να πειράξω το παραμικρό! Άντε τώρα, βγάλτε συμπέρασμα! :137:


Το θέμα όμως είναι ότι τόσο στα 720p όσο και στα 1080i, η σύνδεση στον Sharp 21000 έμοιαζε πολύ πιο “οριακή” από ότι ήταν στον BenQ. Κάθε δύο ή τρία λεπτά τσουπ, ξεπεταγόταν ένα έστω αστραπιαίο πιξιέλιασμα στην εικόνα, αλλά πολύ μικρό, περίπου πέντε επί πέντε εκατοστά, κάθε φορά και σε διαφορετικό σημείο της οθόνης. Ιδιοτροπία του Sharp ή του σημείου τοποθέτησης, δεν μπορώ να πω ακριβώς, μια και ολόκληρο το υπόλοιπο setup παρέμεινε ακριβώς το ίδιο, δηλαδή η πηγή και τα καλώδια.

Την επόμενη μέρα, δηλαδή σήμερα, επέστρεψα το Gefen στη PSA και ακολούθησε ακόμα μία δοκιμή στον Sony VPL80, που φαίνεται ότι ανατρέπει κάμποσα από τα δεδομένα των παρατηρήσεών μου στα δικά μου setup. Σε αυτό το σημείο φαντάζομαι ότι σκέφτεστε: “Αμάν βρε Βογιατζάκη, μας τα έκανες μαλακά σαν κρέμα, θα μας πεις επιτέλους και το πώς παίζει αυτό το μαραφέτι”; :142:


Από αύριο μπαίνουμε στο τρίτο και τελευταίο, αλλά και πιο ενδιαφέρον κατά την ταπεινή μου άποψη, κομμάτι της παρουσίασης. Θα σας λυθούν πολλές απορίες και θα σας δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες! :204:
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Ανοίγω την πόρτα, καμία διαφορά. Την ξανακλείνω, το ίδιο. Ανοιγόκλεισα την πόρτα πολλές φορές, από πολύ σιγά έως πολύ γρήγορα, αλλά δεν υπήρχε απολύτως κανένας επηρεασμός στη σύνδεση, το παραμικρό πιξέλιασμα στην εικόνα. Οπότε φίλοι μου, μπορεί να μην κατάφερα να πετύχω μια καθαρή “διάτρηση τοίχου” με το Gefen, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το μαραφέτι διαπερνά με μεγάλη άνεση πόρτες από κρεβατοκάμαρες!!! :137:
Δειξτε μου τωρα εναν reviεwer που θα ξεχαρβαλωνε μια πορτα
30ετιας για να δει εαν δουλευει ενα ασυρματο hdmi:142:
 

Μηνύματα
54
Reaction score
0
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Εκτός από 1080p μήπως υπάρχει κάτι πιο οικονομικό στα 720 πχ;
 

Μηνύματα
3.344
Reaction score
1
Απάντηση: Gefen wireless for HDMI. Το ασύρματο HDMI είναι εδώ…

Εκτός από 1080p μήπως υπάρχει κάτι πιο οικονομικό στα 720 πχ;

Όχι. Προς το παρόν τουλάχιστον, έχουμε μία και μοναδική έκδοση από τη Gefen, αυτή που σας παρουσιάζω.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν θα κυκλοφορήσει τελικά και η έκδοση broadcast (πολλαπλοί δέκτες), μια και η έκδοση που σας παρουσιάζω είναι η έκδοση unicast (ένας δέκτης). Περισσότερα για αυτό το θέμα θα πούμε στο τρίτο μέρος της παρουσίασης...
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.865.408
Members
37.934
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top