Genesis: Gabriel η Collins?

Η καλυτερη περιοδος των Genesis ειναι :

• Η περιοδος Peter Gabriel

Votes: 18 78,3%
  • Η περιοδος Phil Collins

Votes: 5 21,7%

• Total voters
    23

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729
Αιωνια μαχη για τους φιλους του γνωστου προοδευτικου συγκροτηματος η οποια εχει να κανει με τις δυο περιοδους του γκρουπ, χαρακτηριζομενες απο τον τραγουδιστη που σφραγισε την καθε μια απο αυτες.
Peter Gabriel λοιπον η Phil Collins

Για να διευκολυνω τα πραγματα βρηκα ενα βιντεακι στο youtube το οποιο , ναι μεν αφορα την πρωτη περιοδο, αλλα "απεικονιζει" τους δυο κυριους τραγουδιστες να ερμηνευουν εναλλαξ.
Ο λογος που γινεται αυτο ειναι η γνωστη συγχυση που ακολουθησε την αναχωρηση του Gabriel στην διαρκεια της οποιας πολλοι φαν του συγκροτηματος πιστευαν οτι τραγουδουσε ο...Gabriel.
Σε αυτο το βιντεο λοιπον θα εχετε την δυνατοτητα να ακουσετε και τους δυο(ο Phil ειναι ακομα ντραμερ) και να κρινετε κατα ποσο μοιαζει η χροια της φωνης τους η οχι

Περα απο την φωνη ομως θα ηθελα να κρινουμε και την καθε περιοδο ξεχωριστα και να ακουσουμε τις προτιμησεις σας...

Last edited by a moderator:

Reaction score
390
Απάντηση: Genesis: Gabriel η Collins?

Το άρθρο σας με έκανε να ψάξω την ξεχασμένη δισκοθήκη μου και να ανακαλύψω την ύπαρξη τεσσάρων LP'S :
-From genesis to revelation
-Selling England by the pound
-The lamb lies down on broadway
-A trick of the tail
Θεωρώ τους Genesis μαζί με τους Pink Floyd τα μεγαλύτερα συγκροτήματα που έχουν περάσει μέχρι σήμερα από τη μουσική σκηνή.
Στο μυαλό μου οι Genesis είναι συνυφασμένοι με τον Peter Gabriel.
Υπόμνημα: Σας είχα στείλει ένα e-mail πριν καιρό ......

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.504
Απάντηση: Re: Genesis: Gabriel η Collins?

Ο Phil Collins είναι ο αγαπημένος μου pop τραγουδιστής. Η φωνή του Gabriel όμως είναι το κάτι άλλο.

Ακριβώς αυτό!

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729

Για να κανουμε τα πραγματα ακομα πιο δυσκολα βαζω δυο βιντεο.
Προκειται για το ιδιο τραγουδι τραγουδισμενο απο τους δυο ερμηνευτες ζωντανα.
Οι κρισεις δικες σας...

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746

Genesis χωρίς Gabriel είναι σαν νερόβραστο φαγητό.
Αλλωστε η solo πορεία τους , το δείχνει καθαρά.

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
729

Θα ηθελα να ακουσετε, για οσους δεν το γνωριζουν, το ακολουθο τραγουδι με λιγη προσοχη.
Οταν το κανετε , πειτε μου παρακαλω ποσο προφανης ειναι η ελλειψη του P.Gabriel...

Reaction score
1.213

Βαριεμαι απιστευτα τον Gabriel , για μενα μονο η χαρακτηριστικη φωνη του Collins σωζει την κατασταση.Να φταιει το οτι δεν ειμαι φαν του συγκροτηματος : ) ?

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.461

Δεν είμαι fan των Genesis. Όχι επειδή δεν μου αρέσουν, απλά επειδή οι μουσικές μου αναζητήσεις δεν με "έφεραν" στον δρόμο τους, οπότε δεν είχα την ευκαιρία να εντρυφήσω στη μουσική τους. Μου έκανε εντύπωση πάντως το με πόσο σεβασμό μιλούσαν όλοι οι μεγαλύτεροί μου για το συγκρότημα αυτό και για την επίδρασή τους στο μουσικό στερέωμα.

Παρόλα αυτά, στην mp3 συλλογή μου έχω 4 τραγούδια τους, από την πιο εμπορική εποχή τους (όπως θα διαπίστωνα μετά από λίγη έρευνα), τα "Land of confusion", "Invisible touch", "I can't dance" και το "Jesus he knows me". Ειδικά το τελευταίο, υπήρξε μια εποχή εκεί κοντά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που, θες λόγω ΜΤV, θες λόγω πιο προσεκτικής ακρόασης ραδιοφωνικών σταθμών, το άκουγα συνέχεια και ποτέ δεν έπιασα τον εαυτό μου να το βαριέται (αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα).

Με αφορμή αυτό το τραγούδι, λίγα χρόνια μετά άρχισα να ξεχωρίζω κάποια κομμάτια από τη solo καριέρα του Phil Collins (Another day in paradise, I don't care anymore, In the air tonight), αδικώντας, τρόπον τινά, τον Peter Gabriel, υπό την έννοια ότι δεν ήταν τόσο "εμπορικός" όσο ο Collins, οπότε δεν είχα τις αντίστοιχες ευκαιρίες να ακούσω δουλειές του. Η μόνη επαφή που είχα, ήταν η (καταπληκτική) διασκευή του στο τραγούδι των Arcade Fire "My body is a cage" - το οποίο και φυσικά άκουσα για πρώτη φορά στο τέλος ενός επεισόδιου της σειράς "House M.D."...

Δεν ξέρω εάν είναι αργά για να ξεκινήσω να "ψάχνομαι" με τους Genesis, αλλά από το video στο πρώτο post του Ιδρυτή, κράτησα ένα σχόλιο, το οποίο νομίζω εκφράζει πολλούς:

"It's sad. One half of the Genesis fandom is made up of elitist prog snobs who don't accept anything unless it has Gabriel and/or Hackett in it. And the other half is made up of Collins' dick-sucking teens who don't even know this era exists.
Why is there no unity between the Gabriel and Collins era?"

Σε ελεύθερη μετάφραση: "Είναι λυπηρό. Οι μισοί από τους οπαδούς των Genesis είναι ένα σύνολο ελιτιστικής σνομπαρίας του progressive rock που δεν αποδέχονται κανένα τραγούδι πέραν αυτών της εποχής των Gabriel ή/και Hackett. Οι άλλοι μισοί είναι ένα σύνολο "...." (δεν το μεταφράζω) νεολαίων, που δεν γνωρίζει καν ότι οι Genesis υπήρχαν και πριν τον Collins. Γιατί να υπάρχει αυτή η διάσταση/έχθρα μεταξύ της Gabriel και της Collins εποχής;"

Όπως είπα και πριν, λόγω μη εξοικείωσης με το υλικό των Genesis, δεν μπορώ να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα/δίλημμα, αλλά για τα γούστα μου και τα αυτιά μου, η φωνή του Collins είναι πιο προσιτή/αρεστή.

Reaction score
7.089

για μένα οι Genesis έπαψαν να είναι Genesis μετά την αποχώρηση του Gabriel. Νομίζω όμως αυτό ήθελαν και οι ίδιοι ή έστω τους το "επέβαλε" ο leader και businessman Collins. Βέβαια και εγώ όλα αυτά τα βίωσα κατόπιν εορτής (και είναι μεγάλη διαφορά αυτό),δηλαδή ασχολήθηκα με όλα αυτά όταν εκεί γύρω στο 79-80 άρχισα να ακούω Gabriel.

Gojakla

Αρχαιολάγνος πιουριτανίστας
Reaction score
7.494

Για μένα Γκάμπριελ.
Ακόμα και η μετέπειτα πορεία τους δείχνει τί απίδια έπιανε ο καθένας τους.
ΙΜΗΟ ο Πέτρος είναι ολοκληρωμένη μουσική προσωπικότητα...

Reaction score
1.190

Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν τίθεται θέμα. Οι Genesis χωρίς τον Gabriel θα έπρεπε να είχαν διαλυθεί (όπως και πολλά άλλα συγκροτήματα όταν ένας από τους βασικότερους συντελεστές αποχωρεί).

Στην μετά-Gabriel εποχή εξελίχθηκαν στο ανούσιο pop γκρούπ των 80s που γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Στην παράλληλη πορεία του ο Gabriel αρχικά έβγαλε αριστουργήματα (1,2,3,4), μέχρι να γνωρίσει την μεγάλη επιτυχία με το "So" το 1986. Εξαιρετικό εμπορικό album, παρασάγγας καλύτερο από τα ανούσια album που κυκλοφορούσαν την ίδια εποχή οι "Genesis" του Collins. Κάποιοι είχαμε τότε την τύχη να τον δούμε στα ντουζένια του (πρώτα στην αξέχαστη συναυλία στον Λυκαβηττό και μετά στην Διεθνή Αμνηστία). Μετά πήρε κι αυτός την κατιούσα.

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Reaction score
22.461

...Σε συνέχεια του post μου σχετικά με τους Gabriel και Collins, μου διέφυγε κάτι και είπα να το συμπληρώσω:

Φωνάρα ή όχι, λίγο με ενδιαφέρει, το κομμάτι γ@μεί και δέρνει!:hi:

Reaction score
51
Λιγο καθυστερημενα γραφω την αποψη μου, αλλά συνεπεσε πολύ δουλειά και αμεσως μετα διακοπές.

Η συγκριση μεταξυ Gabriel και Collins ειναι ευκολη, μιας και μιλάμε για ενανα ανθρωπο που είναι: (εκτός απο τραγουδιστής και συνθετης) μουσικός σε keyboards, πιάνο, φλάουτο, oboe, drums, harmonica, κιθάρα κλπ...!
Ηταν βασικός συντελεστής των εξαιρετικών albums:
-From Genesis to Revelation (1969)
-Trespass (1970)
-Nursery Cryme (1971)
-Foxtrot (1972)
-Selling England by the Pound (1973)
-The Lamb Lies Down on Broadway (1974)

To σηματικοτερο απο ολα ειναι η ευρηματικη συνθεση και δημιουργία αυτων των πρωτων συνθεσεων, που ερχονται σε μαγαλη αντιδιαστολή απο την μετεπειτα αργη αλλά και σταθερη στροφη των Genesis στην pop, αν εξαιρεσει κανεις το αριστουργηματικο A Trick for the Tail!!!

O Collins , και αυτός εξαιρετικός μουσικός -κυρίως drummer-, απελέγη μετά απο ακρόαση μεγάλου αριθμού τραγουδιστών, σαφως ομως αλλης μουσικής κατευθυνσης απο τον Gabriel, εγινε αγαπητός για το στυλ του και το παιξιμο του (πχ Squonk- το κομματι που τον καθορισε σαν συνεχιστη του Peter)!

Σαφως ψηφιζω Gabriel, αν και τ αγαπημενα μου κομματια ειναι τα ακολουθα 4:

[YOUTUBE]xA_uWtbXnh8[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]ZR3vl3tHrNc[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]SD5engyVXe0[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]gJa9gEUa0To[/YOUTUBE]

Reaction score
1.190

Εκείνη η καταπληκτική βραδιά του Peter Gabriel στον Λυκαβηττό το 1987 με support τον Youssou N'dour (για όσους τυχερούς είχαν παρευρεθεί) κυκλοφορεί σε Blu ray, DVD, ψηφιακά formats στις 16 Σεπτεμβρίου. Ήδη μπορεί κάποις να βρει αποσπάσματα της συναυλίας στο YouTube και pre order στο Amazon. Μαζί θα υπάρχει και το DVD με το ιστορικό live album του Gabriel, "Play".

http://petergabriel.com/media/article/2853/live-in-athens-1987-the-full-recorded-show/

http://www.amazon.co.uk/Peter-Gabri...&sr=8-1&keywords=peter+gabriel+live+in+athens

http://www.youtube.com/watch?v=MH9qNG8DiSQ

Reaction score
1.190
Δεν ξέρω αν έχει γίνει στο παρελθόν, αλλά νομίζω ότι θα ήταν ενδιαφέρον ένα δημοψήφισμα με το είδος μουσικής που ακούν τα μέλη του forum (κλασσική, jazz, rock, pop, ελληνικά κτλ).

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.849
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss